Popular Post Nils Engström Posted May 16, 2021 Popular Post Share Posted May 16, 2021 Combined low vitamin D and K status amplifies mortality risk: a prospective study Denna mycket välgjorda holländska kohortstudie (den första kombinationsstudien med D,- och K-vitamin), vars förberedelser inleddes 1997, publicerades i augusti 2020. Eftersom holländarna, vad gäller forskning på K-vitamin, ligger vid den internationella fronten, finns all anledning att ta denna studie på allvar. De har genom rubricerad studie visat vilken kraftig synergieffekt som uppstår vid höga nivåer av D,- och K-vitaminer i samverkan - i själva verket som kraftfull livstidsförlängare, sannolikt långt över 10 år i normalfallet (vid 50% överlevnad för deltagarna i studien). Detta jämfört med förhållanden vid vilka brist på en av dessa vitaminer eller båda föreligger. För t.ex. Hollands befolkning, om den direkt började tillämpa de positiva rekommendationerna, utformade efter studiens resultat, skulle medelåldern på sikt sannolikt kunna drastiskt höjas (fem till tio år eller mer) enbart av dessa skäl). Något om kohortstudier En kohortstudie avser oftast att under relativt lång tidsperiod jämföra skillnad i utfall mellan två eller fler försöksgrupper, som t.ex. utsätts för exponering av samma eller olika doser av ett läkemedel eller produkt av annat slag. Det mest robusta utfallet, som inte kräver mångfacetterad definition av utfallet är dödsfall. För att minska risken för felaktigt utfall mellan olika försöksgrupper, är viktigt att urvalet av grupperna sker noggrant. För stabilast möjliga analysresultat gäller alltså att analysgrupperna är så lika som möjligt vid studiens inledning (medelålder, livsföring, blodstatus etc.). Därigenom lämpliga att jämföra med varandra vid varierande grad av exponering. En sådan grupp kan i viktiga avseenden jämföras med en placebogrupp med den skillnaden att kohortstudiens jämförelsegrupper kan ha exponerats via samma komponent men med olika dosering eller inte doserats alls. I det senare fallet kan av andra skäl en medelnivå av en viss komponent i en grupp ha uppmätts i blodet att jämföra med annan grupps medelnivå för samma komponent. _________________ Studiens huvuddrag Ansvariga för aktuell studie har enligt min mening på ett föredömligt sätt utfört det omfattande, förberedande arbete, som eftersträvas vid en kohortstudie. Studiens målsättning var att isolerat kunna avgöra effekten av olika andel D- och K-vitamin uppmätt i blodet. De multifaktoriella analyseffekterna ansågs svåra att differentiera, varför man valde att använda andelen dödsfall (alla orsaker) och tidperioden för detta efter studiestart som norm för utfall. Genom uppdelning av studiedeltagarna i fyra jämförelsegrupper (se fig.1) har studien medgivit olika gruppvarianter att jämföra med varandra. För att i möjligaste mån skapa robusta förutsättningar för korrekta analysresultat har förberedelserna i övrigt skett enligt följande: År 1997 inleddes en första omfattande undersökning med 40 856 holländska invånare i åldern 28–75 år. Avsikten var att enligt kraven för en kohortstudie skapa försöksgrupper med största möjliga likhet i fysiologiskt avseende. Friska försöksgrupper helt enkelt. År 1998 avslutades den förberedande studien, genom urvalet av 6894 deltagare för huvudstudien. De 6894 utvalda fick 2001-2002 genomgå en första uppföljningsundersökning - allt för att ytterligare förfina väl definierade analysgrupper inför kommande studie. Efter justering och godkännande återstod 4742 deltagare för huvudstudien. Huvudstudien upptog deltagare i åldrarna 40,7 till 64,5 år med medelåldern 52,6 år För att undvika den minskning av halten K-vitamin, som kosttillskott i form av D-vitamin kan medföra, sorterades försökspersoner bort som använder sådant tillskott. Likaså sorterades deltagare i högre ålder bort med motiveringen att dessa ofta haft sjukdomar av typ hjärt/kärlsjukdomar och lungsjukdomar, redan före huvudstudiens start resp. var medicinerade på ett sätt som kunde riskera att göra analysresultatet mindre robust. Deltagarnas fysiologiska status var vid huvudstudiens start bra och andelen hjärt/kärlsjukdomar liten. Deltagare som visade sig tidigare haft inslag av hjärt/kärlsjukdomar sorterades bort från studien. För alla deltagare gällde att D,- och K-vitaminstatus från studiens start varit kända. Slutsatsen De efter diverse vägningsmanövrer (rökning, alkoholvanor etc.) kvarvarande jämförelsegrupperna, med bra konstitution hos deltagarna, anses ha medfört signifikanta resultat med avseende på isolerad synergieffekt via kombinationen K,- och D-vitamin. Mättekniska förutsättningar Alla mätningar utförs enligt länge, som guldstandard betraktade mätmetoder i blodplasma. Förekommande underlag förelåg: För D-vitamin 25(OH)D i försöksgrupperna förekommande bloddata: 33,4 - 85,4 med medelvärde 59,4 nmol/L. Gränsvärde 50 nmol/L - under och över det räknat som lågt resp. högt. För K-vitamin gränsvärde: dp-ucMGP=134 - 654 pmol/L med gränsvärde 500 - under och över det räknat som lågt resp. högt. Fig. 1 Visar med studiens kurvor i utjämnad form, hur jämförelsen mellan ingående alternativ utfaller. Fig.2 Visar ett hypotetiskt försök till extrapolering av kurvorna i fig.1. Utfallet kan mycket väl ligga inom verklighetens gränser. I fallet höga blodnivåer för såväl D,- som K-vitamin, representerar den med dessa nivåer efter 30 år, en genomsnittlig 80-åring. Betydligt större livslängdsförlängning kan sannolikt uppnås för denna kategori försökspersoner. Detta med tanke på att fig. 2 med givna förutsättningar i studien dels representerar gruppernas medelvärden, dels att dessa avses uppstå vid relativt hög överlevnadsnivå runt 0,70. I Holland ligger männens medellivslängd på liknande nivå som i Sverige (ca. 80 år). Vid antagandet att den genomsnittlige holländaren i nuläget uppvisar bloddata med medelvärden enligt gränsvärdena för högt/lågt i studien, skulle männens medelålder (om alla följde råden att öka på sitt intag av D,-och K2-vitamin) på sikt sannolikt höjas med mellan fem till tio år eller mer, vilket också skulle gälla kvnnorna, vilkas medellevnadsålder är nära två år högre än männens. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02352-8#article-info Kommentar De studier som tidigare utförts på D-vitamin, har bl.a. via en tysk 15-årig observationsstudie visat övertygande resultat vad gäller respiratoriska sjukdomar (praktiskt taget icke förekommande vid höga D-vitaminnivåer). Också har en rad kliniska småstudier visat likartat positiva effekter t.o.m. i Covid-19-sammanhang. Det är knappast oväntat att kraftiga synergieffekter nu har konstaterats genom kombinationen av D,- och K-vitamin med höga koncentationer i blodet. Många av oss har tidigare konstaterat fördelarna med båda vitaminerna D,- och K2-vitamin var för sig eller i kombination. Den som inte tidigare upplevt kombinationen, har nu belägg för att den fungerar. P.S. För den som tar blodförtunnande medel, gäller att välja mellan pest eller kolera. Vissa blodförtunnande medel har visat sig påskynda kalcifieringen av blodkärlen medan K2-vitaminet har förmågan att avkalka blodkärlens väggar. Det är välkänt att hjärt/kärlsjukdomar är en av de främsta orsakerna till förtida död eller död överhuvudtaget och att kalcifieringen vid låg K-vitaminkoncentration i blodet blir högre än annars, dvs. ökar risken för hjärt/kärlsjudomar. Resultatet av rubricerad studie är därför inte förvånande. Studien antyder att man kunnat se tendenser just i riktning minskad frekvens hjärt/kärlsjukdomar men ansvariga för studien påpekar dock att det för statistisk signifikans krävs vidare studier. Å andra sidan har tidigare studier just visat att ett medvetet isolerat intag av K2-vitamin resulterat i tydligt minskad kalcifiering. Sambanden och förklaringen till synergieffekterna blir allt tydligare! 4 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 Mycket intressant och tillfredsställande när en så välgjord studie ger det förväntade resultatet! Går det att extrapolera fram något mått på hur mycket D3 och K2 man bör ta för att nå de bästa nivåerna? Jag tänker att man säkerställer nivåerna genom tillskott fast man "bottnar" med att sola hela kroppen när tillfälle ges samt äta mat som kan antas tillföra K2 (exempel gräsbetat kött). Jag tar sedan 2013 5000 IE D3 samt kring 200 mikrogram K2 (i form av mk-7) dagligen och hoppas det är adekvat. 4 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAKULLA Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 Nu kan vi se fram emot våra 100 års kalas alltså... 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted May 17, 2021 Author Share Posted May 17, 2021 8 timmar sedan, Kjell Granelli sade: Mycket intressant och tillfredsställande när en så välgjord studie ger det förväntade resultatet! Går det att extrapolera fram något mått på hur mycket D3 och K2 man bör ta för att nå de bästa nivåerna? Jag tänker att man säkerställer nivåerna genom tillskott fast man "bottnar" med att sola hela kroppen när tillfälle ges samt äta mat som kan antas tillföra K2 (exempel gräsbetat kött). Jag tar sedan 2013 5000 IE D3 samt kring 200 mikrogram K2 (i form av mk-7) dagligen och hoppas det är adekvat. Du ligger perfekt till, snudd på vad jag själv tar (5000 IE D3, 270 ug K2-mk-7). De positiva nivåerna som tidigare ingått i studier på enbart K2-vitaminet, visar i normalfallet att 180 ug dagligen räckte till för fina resultat på avkalkning av kärlsystemet (30-50% avkalkning har nämnts). Skälet för oss användare att utöka mängden K2-vitamin, är till säkring av de optimala nivåerna, när D-vitamintillskott samtidigt tas. Det senare reducerar något av koncentrationen K-vitamin i blodserum. Några mått på den effekten har man inte tagit fram, varför en marginal kan vara lämplig. Av de holländska specialisterna har tidigare framgått att K2-vitaminet i stora mängder inte påverkar blodets koagulerande effekt, vilket en del varit oroliga för. Vad gäller det man för studiens deltagare uppmätte i blodet - 25(OH)D = 33,4 - 85,4 nmol/L - kan man räkna med att deltagarna på den övre skalan inte varit rädda för solen. De positiva studieresultaten har uppkommit för observerade värden mellan 50 och 75 nmol/L, alltså med 50 som gränsvärde. Om man som du, tillämpar 5000 IE D3-vitamin - en bra marginal - inses lätt fördelarna med den dosen, genom nedanstående graf. Den demonstrerar också en del av synergieffekterna bakom det positiva utfallet på holländarnas studie med kombinationen K,-ocu D-vitamin. Av X-axeln förefaller du redan via D-vitaminet (du ligger längst till höger på skalan) inte riskera att drabbas av lungsjukdomar i första taget. Genom K2-vitaminet inte heller av hjärtinfarkt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted May 18, 2021 Author Share Posted May 18, 2021 On 2021-05-17 at 16:45, Kjell Granelli sade: Jag tänker att man säkerställer nivåerna genom tillskott fast man "bottnar" med att sola hela kroppen när tillfälle ges samt äta mat som kan antas tillföra K2 (exempel gräsbetat kött). Problemet i vårt land är dock, som tidigare påpekats: att vi har liten tillgång till tillräcklig solhöjd under stor del av året, som kunde ge tillräcklig nivå 25(OH)D-nivå i blodet kontinuerligt. att K2-vitamin i tillräckliga mängder är svårt att tillföra kroppen via födan att D-vitamin, vid samtidigt tillfört K2-vitamintillskott, reducerar det senare i blodserum. Ett bra tips är att ta in dessa komponenter vid olika måltider med så lång period emellan som möjligt (mer än tre timmar). En fråga: Eftersom det gått åtta månader sedan denna ovanliga form av studie presenterades, borde man ha sett någon reaktion från skolmedicinens sida, särskilt nu i Coronatider. Om någon har märkt någon sådan, vore intressant att få veta var, hur och när? En så väl förberedd kohortstudie borde skapa stort intresse. Inte minst politiskt, skulle en friskare befolkning ge avsevärt lägre sjukvårdskostnader. Kan problemet vara att resulterande större andel äldre befolkning möjligen utjämnar vinsterna? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted May 18, 2021 Share Posted May 18, 2021 7 timmar sedan, Nils Engström sade: Problemet i vårt land är dock, som tidigare påpekats: att vi har liten tillgång till tillräcklig solhöjd under stor del av året, som kunde ge tillräcklig nivå 25(OH)D-nivå i blodet kontinuerligt. att K2-vitamin i tillräckliga mängder är svårt att tillföra kroppen via födan att D-vitamin, vid samtidigt tillfört K2-vitamintillskott, reducerar det senare i blodserum. Ett bra tips är att ta in dessa komponenter vid olika måltider med så lång period emellan som möjligt (mer än tre timmar). En fråga: Eftersom det gått åtta månader sedan denna ovanliga form av studie presenterades, borde man ha sett någon reaktion från skolmedicinens sida, särskilt nu i Coronatider. Om någon har märkt någon sådan, vore intressant att få veta var, hur och när? En så väl förberedd kohortstudie borde skapa stort intresse. Inte minst politiskt, skulle en friskare befolkning ge avsevärt lägre sjukvårdskostnader. Kan problemet vara att resulterande större andel äldre befolkning möjligen utjämnar vinsterna? Varför minst 3 tim mellan intag av D3 och K2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted May 19, 2021 Share Posted May 19, 2021 8 timmar sedan, Cederulla sade: Varför minst 3 tim mellan intag av D3 och K2? Läste inte ordentligt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted May 19, 2021 Share Posted May 19, 2021 20 timmar sedan, Nils Engström sade: Problemet i vårt land är dock, som tidigare påpekats: att vi har liten tillgång till tillräcklig solhöjd under stor del av året, som kunde ge tillräcklig nivå 25(OH)D-nivå i blodet kontinuerligt. att K2-vitamin i tillräckliga mängder är svårt att tillföra kroppen via födan att D-vitamin, vid samtidigt tillfört K2-vitamintillskott, reducerar det senare i blodserum. Ett bra tips är att ta in dessa komponenter vid olika måltider med så lång period emellan som möjligt (mer än tre timmar). En fråga: Eftersom det gått åtta månader sedan denna ovanliga form av studie presenterades, borde man ha sett någon reaktion från skolmedicinens sida, särskilt nu i Coronatider. Om någon har märkt någon sådan, vore intressant att få veta var, hur och när? En så väl förberedd kohortstudie borde skapa stort intresse. Inte minst politiskt, skulle en friskare befolkning ge avsevärt lägre sjukvårdskostnader. Kan problemet vara att resulterande större andel äldre befolkning möjligen utjämnar vinsterna? Enig med punkterna 1 och 2, vilket jag försökte uttrycka med att man endast "bottnar" med sol o mat. Punkt 3 är en nyhet för mig. Jag har alltid tagit D3 och K2 samtidigt, efter fet måltid på kvällen. Har du någon uppfattning om hur mycket av K2-innehållet som försvinner? Vet du varför, alltså vad som sker? En annan "käpphäst" för intag av K2 vid högt intag av D3 är ju att D3 förbättrar upptaget av kalcium, och vid låg tillgång på K2 så ansamlas mer i mjuk vävnad. Men det är en annan sak. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted May 19, 2021 Author Share Posted May 19, 2021 1 timme sedan, Kjell Granelli sade: 1. Enig med punkterna 1 och 2, vilket jag försökte uttrycka med att man endast "bottnar" med sol o mat. 2. Punkt 3 är en nyhet för mig. Jag har alltid tagit D3 och K2 samtidigt, efter fet måltid på kvällen. Har du någon uppfattning om hur mycket av K2-innehållet som försvinner? Vet du varför, alltså vad som sker? 3.En annan "käpphäst" för intag av K2 vid högt intag av D3 är ju att D3 förbättrar upptaget av kalcium, och vid låg tillgång på K2 så ansamlas mer i mjuk vävnad. Men det är en annan sak. 1. Det verkar också som om svensken är ganska klar på svårigheten att klara tillräckliga, dagliga doser via solen. En medvetenhet som tyvärr inte gäller inlagda på äldreboenden, på vilka ansvariga inte ifrågasätter läkarnas utgångpunkt - Läkemedelsverkets fortfarande farligt låga normer. 2. Såväl ansvariga för huvdstudien i denna tråd och tidigare rekommendationer sammanfaller och talar bara om att K-vitaminet i blodserum sänks vid samtidigt intag av D-vitaminer som tillskott. Kvantifiering har, såvitt jag känner till, inte angivits. Kalciets beroende av D-vitaminet (upptagning av kalcium) och K-vitaminet (moderera andelen i blodet - styra till benstommen - och hindra kalcifiering av blodkärlen) innebär viktig samverkan. För att säkra nivåerna är alltså kosttillskott oftast nödvändigt (se pkt 3). 3. Samtidigt har inga studier tidigare visat särskilt behov av K2-vitamintillskott till att hålla risken för kalcifiering nere, genom det ökade kalciet som utvinns via D-vitamintillskott. Å andra sidan talar denna studie för att K-vitaminnivån, hos deltagarna i studien för dp-ucMGP (K-vitamin i blodet), varierar mellan 134 - 654 pmol/L och att nivån 500 ansetts som gräns mellan områdena lågt och högt. Det antyder svårigheterna att via normal kost uppnå tillräckligt höga K-vitaminnivåer utan tillskott. Kanske är det så i frågan om K-vitamin, för vilket ännu inga normnivåer uppställts, att nivåerna i hela befolkningar generellt varit för låga - analogt med de farligt låga normerna för C,- och D-vitamin. Inte minst har detta visat sig under Corona-epidemin, under vilken kliniskt uppseendeveckande tydligt framgått, vilken stor betydelse för immunförsvaret som dessa haft för att tillsammans hindra, eller mildra sjukdomsförloppet efter smitta. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjopek Posted May 19, 2021 Share Posted May 19, 2021 Då är det kanske bäst att fördubbla min dos av K2, har endast tagit en tablett på 120ug ihop med min vanliga dos av 5000IE D-vitamin per dag… 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted June 22, 2021 Author Share Posted June 22, 2021 On 2021-05-19 at 16:33, Hjopek sade: Då är det kanske bäst att fördubbla min dos av K2, har endast tagit en tablett på 120ug ihop med min vanliga dos av 5000IE D-vitamin per dag… Av det som går att utläsa av studier och resonemang runt mängder finns egentligen inga gränser uppåt. En intressant iakttagelse, efter en periods uppehåll av blodtrycksmätningar, har jag för egen del (ad hoc), vid blodtrycksmätningar under de senaste dagarna uppmätt blodtrycksnivåer (normala för 20-åringar) som sannolikt måste, vid sidan av LCHF-kosten, ses som resultatet av intagen kombination C-vitamin (5-6 gram fördelat under dagen), D-vitamin (5000 IE dagligen) och K2-vitamin (270 - 300 ug dagligen). Min blodtryckshistoria är följande: - för 28 år sedan 170/85 vilket föranledde min dåvarande läkare att skriva ut blodtryckssänkande medicin (dum nog accepterade jag förskrivningen). - därefter med medicin medeltryck sällan under 140/80. - efter växling till LCHF-kost (sept. 2017) utan medicinering - några månader senare - medeltryck över dagen 130/80. - intaget K2-vitamin från 2017 90 ug dagligen - höjning av intaget K2-vitamin från 90 ug till 270 - 300 ug dagligen under ca ett år fram tills nu Mina blodtrycksmätningar under senaste dagarna ligger nu på mellan 125/85 till 114/75. Med tanke på att jag råkar vara 85-plussare är nivåförändringarna sannolikt att beteckna som anmärkningsvärda. Dock ligger effekterna av kombinationen LCHF, och vitaminerna C, D och K2 i linje med holländarnas studie i trådens början. Mina erfarenheter bekräftar bara nämnda studieresultat. Det betyder att vi gamlingar bevisligen kan föryngra oss enligt de holländska experterna. K2-vitaminet hyvlar alltså bort en del av det kalcium som under åren lagt sig som en hård skorpa över åderförfettningen. Det talas om 30 - 50 %. Den ökade flexibiliteten hos blodkärlen, särskilt i hjärtats kransartärer och halsartären, gör att blodet vid hjärtats kontraktion dels möter mer flexibla blodkärl än tidigare, dels blodkärl med större inre diameter, som därigenom kräver mindre tryck för behövligt blodflöde. Vid dessa blodtryck lär man kunna utläsa att njurarna är nöjda med blodförsörjningen. P.S. Ni som kör kombinationen D3/K2-vitamin - har ni liknande erfarenheter runt blodtrycket? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 Jag brukar äta D3+K2. K2-kapseln är på 90 mikrogram(?). Jag har testat att dubblera dosen under en månad, utan någon effekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted June 22, 2021 Author Share Posted June 22, 2021 54 minuter sedan, Effie sade: Jag brukar äta D3+K2. K2-kapseln är på 90 mikrogram(?). Jag har testat att dubblera dosen under en månad, utan någon effekt. En månad har ingen betydelse om du skall se skillnad i resultat. Själv körde jag 90 ug dagligen från september 2017 tillsammans med 5000 IE D3-vitamin fram till för ett år sedan. Efter genomgång av vad som framgår på Internet genom utsagor från holländsk expertis på området, ökar kravet på intag av K2-vitamin vid intag av D3-vitamin. Själv har jag tredubblat intaget K2-vitamin sedan ett år tillbaka. Först därefter har jag kunnat se den stora påverkan jag beskrev. Detta ligger tydligt i linje med holländarnas studie som inleder denna tråd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.