MikaelP Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Hej, Jag har kört nu i snart ett år växtbaserad lågkolhydratkost. I princip, äter jag en gång lunch om dagen, men har en dålig vana att äta nåt smått till sen senare mot kvällen och fuska lite på så vis. Dessutom dricker jag flere koppar te, med grädde, och en sked kokosolja. Praktist taget en 2,5dl grädde konsumeras per dag så här. Vägen ca 70 kg, men midjemåttet har på senaste tiden krypit högre, och magen känns när jag sitter. Kosten är densamma dag ut och dag in. Äter en sallad av varierande sort, en eller två spetspaprikor, en halv gurka, en lite mer än handfull småtomater, ett par skivor gravax lax, halv burk creme fraiche, en lite större mängd pesto, sen en eller två skedar jordnötssmör, salt, och en rejäl skvätt olivolja. Praktist sagt packar jag allt det där ned i en större småkaksask, typ den man köpt i tiderna pepparkakor med, som lunchask. Den är alltså en ganska gigantisk sallad, med allt det där extra som får det att smaka bättre. Keto kisstest på sticka i morse visar att jag är i måttlig keto. Men samtidigt den här magen. Innan jag äter, känner jag mig redan något sådär mätt, och det tar emot... Är det fuskandet som stället till det här, eller är min dagliga kost från grunden galen tillsammans med grädden och kokosoljan i téet? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 2 timmar sedan, MikaelP sade: Hej, Jag har kört nu i snart ett år växtbaserad lågkolhydratkost. I princip, äter jag en gång lunch om dagen, men har en dålig vana att äta nåt smått till sen senare mot kvällen och fuska lite på så vis. Dessutom dricker jag flere koppar te, med grädde, och en sked kokosolja. Praktist taget en 2,5dl grädde konsumeras per dag så här. Vägen ca 70 kg, men midjemåttet har på senaste tiden krypit högre, och magen känns när jag sitter. Kosten är densamma dag ut och dag in. Äter en sallad av varierande sort, en eller två spetspaprikor, en halv gurka, en lite mer än handfull småtomater, ett par skivor gravax lax, halv burk creme fraiche, en lite större mängd pesto, sen en eller två skedar jordnötssmör, salt, och en rejäl skvätt olivolja. Praktist sagt packar jag allt det där ned i en större småkaksask, typ den man köpt i tiderna pepparkakor med, som lunchask. Den är alltså en ganska gigantisk sallad, med allt det där extra som får det att smaka bättre. Keto kisstest på sticka i morse visar att jag är i måttlig keto. Men samtidigt den här magen. Innan jag äter, känner jag mig redan något sådär mätt, och det tar emot... Är det fuskandet som stället till det här, eller är min dagliga kost från grunden galen tillsammans med grädden och kokosoljan i téet? Verkar som att du får i dig alldeles för lite protein. Gå in på kostbevakningen och kolla hur fördelningen ser ut på en dag. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted May 31, 2021 Author Share Posted May 31, 2021 Förr stekte jag bacon och åt det också, men det har jag skippat numera. Upplevde att gravad lax var bättre. Försöker inte göra köttbaserad LCHF, utan grönsaksbaserad lågkolhydratkost med "mycket" växtfett. Så det här är det jag egentligen käkar om dagen. Utan extra fusket, som kan va en blodapelsin, eller någon skiva skinka, eller några bitar 86% choklad. Vad borde jag ha som mål i procent där i tabellen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted May 31, 2021 Author Share Posted May 31, 2021 Ser jag själv på det där så är jag utan fusket knappt under måttlig lchf, 50g kolhydrater om dagen. Så vitt jag förstått kring protein, är att extra sådan konverteras till kolhydrater, så är det vettigt att äta mycket protein? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 2 timmar sedan, MikaelP sade: Förr stekte jag bacon och åt det också, men det har jag skippat numera. Upplevde att gravad lax var bättre. Försöker inte göra köttbaserad LCHF, utan grönsaksbaserad lågkolhydratkost med "mycket" växtfett. Så det här är det jag egentligen käkar om dagen. Utan extra fusket, som kan va en blodapelsin, eller någon skiva skinka, eller några bitar 86% choklad. Vad borde jag ha som mål i procent där i tabellen? Du väger 70 kg. Många råder till ca 1 gr per kilo kroppsvikt. Eller mer. Så minst 70 gr protein. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post DRAKULLA Posted May 31, 2021 Popular Post Share Posted May 31, 2021 Hej! Om du har valt att äta växtbaserat så behöver du få i dig mycket mer protein. Laxen är ju toppen! Ät mer lax eller annan fisk om du ej vill äta kött. Ägg är också mycket näringsrikt. 9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Du äter alldeles för mycket flytande fett tycker jag. Det innehåller i princip inga näringsämnen (förutom fett). Du riskerar näringsbrister. När du äter så lite protein som du gör riskerar du att muskler bryts ned. Precis som Drakulla säger, ät mer fisk, ägg och varför inte avocado, 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniffe Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Ser ut som det blir en obalans mellan omega 3&6. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 Skillnad på de växtbaserade och animaliska fetter är deras innehåll av vitaminer och mineraler. Om du jämför kokosoljan med smör i till exempel livsmedelsdatabasen Fineli så ger kokosoljan i princip bara fett medan smöret innehåller mer vitaminer och mineraler. Djurs fettdepåer precis som våra egna innehåller inte bar ren fett utan även fettlösliga vitaminer och mineraler. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 21 timmar sedan, MikaelP sade: Vad borde jag ha som mål i procent där i tabellen? Man brukar säga att protein bör vara 20 E%, fett 75 E% och kolhydrater 5 E%. Lägg gärna in "extra fusket" (blodapelsin, skinka, 86% choklad) så ser du mer exakt vad du får i dig. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 On 2021-05-31 at 10:03, MikaelP sade: Är det fuskandet som stället till det här, eller är min dagliga kost från grunden galen tillsammans med grädden och kokosoljan i téet? En del mår ju inte bra av att äta så mycket fibrer och grönsaker. Tycker som övriga, det ser inte så näringstätt ut, mest en del vattninga grönsaker och nötter med omega-6. Försök få i dig mer näring från ägg, fisk, skaldjur - och lever! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 Eftersom djävulen är ofta i detaljerna som man lätt kan förbise får jag fråga varför äter du så som du gör? Vad till du uppnå? Viktnedgång? Hälsoförbättringar? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 22 timmar sedan, MikaelP sade: Försöker inte göra köttbaserad LCHF, utan grönsaksbaserad lågkolhydratkost med "mycket" växtfett. Vad gäller växtfett (kokosolja,) finns inget negativt att säga om det (stor andel mättat fett), för att hålla uppe andelen energi via fett i kosten. Grädde i form av vispgrädde är också OK - men att dagligen dricka en dl olivolja kan jag inte se minsta mening med - utgör snararare en belastning. Olivoljan har sannolikt fått oförtjänt stor stor nyttighetsstämpel - den kan anses OK i mindre mängder för sallader etc., i större mängd knappast att anse som nyttig. När man talar om bristen på näringsämnen i kokosfett, vid sidan om dess energiinnehåll, är detta naturligtvis riktigt. Näringsinnehållet i animaliska produkter, som t.ex. kött och inälvsmat, är självklart oerhört mycket större och svårt att ersätta med växtbaserad föda. För din del är mitt tips att släppa olivoljan, använda vispgrädde och öka upp med animaliskt protein. För egen del tar jag f.ö. en del tillskott för att säkra mineral och vitaminer som har allt lägre andel i dagens matvaror. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 2 timmar sedan, Katerina sade: Eftersom djävulen är ofta i detaljerna som man lätt kan förbise får jag fråga varför äter du så som du gör? Vad till du uppnå? Viktnedgång? Hälsoförbättringar? Tack för frågan. Ja, jag har levt tämligen sunt, dock utan desto mer motion, men frun lagat bra hemmamat enligt den finska matsynvinkeln. Men så småningom har kilona mina krypt upp till 75 kg, och blodvärden på HDL och LDL och triglycerider krypit mot det sämre, inte än dåligt, men ville via Keto få det mot bättre håll. Så, jo, hälsoförbättringar. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 2 timmar sedan, Nils Engström sade: För din del är mitt tips att släppa olivoljan, använda vispgrädde och öka upp med animaliskt protein. För egen del tar jag f.ö. en del tillskott för att säkra mineral och vitaminer som har allt lägre andel i dagens matvaror. Mmm, okej, kan minska olivolja, men totalt släppa den, njae, salladen känns ganska torr då de gånger jag halvt ätit upp den och sedan märkt att det fattades. Jag käkar nog ganska regelbundet dagligen en Multivita tablett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 3 timmar sedan, iAnna sade: En del mår ju inte bra av att äta så mycket fibrer och grönsaker. Tycker som övriga, det ser inte så näringstätt ut, mest en del vattninga grönsaker och nötter med omega-6. Försök få i dig mer näring från ägg, fisk, skaldjur - och lever! Vill understryka. Jag mår inte direkt dåligt. Går på långa tider utan att vara hungrig. Har haft små problem med svampväxt i mungiporna, men det hade min pappa också i tiderna så jag tänkte att det kom med åldern och inte növändigtvis med kosten. Frun bara påpekade det där med min mage som växt igen. Däremot när jag i ett skede fixade min egen glass och åt det i lite större mängder, fick jag nog problem med mycket lös mage, men när jag skippat det så blev det ganska balanserat och bra sedan. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 3 timmar sedan, iAnna sade: Lägg gärna in "extra fusket" (blodapelsin, skinka, 86% choklad) så ser du mer exakt vad du får i dig. Ja, mailade dem om support till att mata in detta i gram. https://www.mathem.se/varor/chokladkaka-mork/chokladkaka-dark-86--100g-marabou Min lösning till relativt ketovänlig choklad... Men nu när jag ser på kolhydrat vs fiber, så är den kanske inte heller så bra. Vad vore bättre, undrar jag... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 Provat avokado, en hel sån är helt enkelt för mycket. Och i kostbevakningen ger den ynka 2g protein... Fisk igen blir fort ganska dyrt i större mängd, typ halvt 100g paket om dagen. Däremot 3 ägg skulle fixa det ganska grymt. Men att koka ägg på jobbet... Mjaa. Sen 3 ägg om dagen, mmh, orkar man med det? Funderar på att kanske istället fixa till sådana här... https://chocolatecoveredkatie.com/keto-protein-bars/ Och sen fortsätta köra med min Multivita för att säkra mineralbehovet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 21 timmar sedan, Sniffe sade: Ser ut som det blir en obalans mellan omega 3&6. Kanske. Hur borde jag ändra för att få det till en bättre balans, är i så fall den rätta frågan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 Liten intressant notis: Glömmer jag att ta till jobbet en burk 2,5dl grädde, så känner jag mig definitivt svagare och mera skakis mot slutet av dagen än vanligtvis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniffe Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 25 minuter sedan, MikaelP sade: Kanske. Hur borde jag ändra för att få det till en bättre balans, är i så fall den rätta frågan. Mindre nötter och eller jordnötssmör, mer animalisk föda eller alger och eller kapslar med omega 3. https://martinajohansson.se/varning-for-vego-keto/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 4 timmar sedan, MikaelP sade: Liten intressant notis: Glömmer jag att ta till jobbet en burk 2,5dl grädde, så känner jag mig definitivt svagare och mera skakis mot slutet av dagen än vanligtvis. Förhoppningsvis vispgrädde! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morgonsol Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 18 timmar sedan, MikaelP sade: Fisk igen blir fort ganska dyrt i större mängd, typ halvt 100g paket om dagen. Däremot 3 ägg skulle fixa det ganska grymt. Men att koka ägg på jobbet... Mjaa. Sen 3 ägg om dagen, mmh, orkar man med det? Funderar på att kanske istället fixa till sådana här... https://chocolatecoveredkatie.com/keto-protein-bars/ Jag förstår att det blir dyrt med gravad lax i längden. Skulle du kunna prova att äta någon annan fisk? T ex lax som du tillagat själv eller makrill? Börja med 3 ägg om dagen kanske känns motigt, men skulle du kunna äta ett på eftermiddagen istället för att fuska på kvällen? Alternativt äta 1-2 kokta ägg till frukost. Äter du frukost i nuläget? Keto-proteinbars låter som en dålig idé i mina öron. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 18 timmar sedan, MikaelP sade: Hur borde jag ändra för att få det till en bättre balans Mer naturbeteskött och mindre raffinerade växtoljor är det korta svaret. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post iAnna Posted June 2, 2021 Popular Post Share Posted June 2, 2021 On 2021-05-31 at 13:38, MikaelP sade: Försöker inte göra köttbaserad LCHF, utan grönsaksbaserad lågkolhydratkost med "mycket" växtfett. Får man fråga varför? Är det för att du tycker synd om djuren, eller är plånboken för tunn, eller för att "man kan få cancer av kött"? Eller nåt annat? Det går inte att komma ifrån att ägg, kött och inälvor är de mest näringsrika och näringstäta råvarorna. Det går att hitta billigare delar av animalier, ibland finns det extrapris och sånt. Tycker man synd om djuren - fine, jag har inga problem med det. 8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 2, 2021 Author Share Posted June 2, 2021 17 timmar sedan, Nils Engström sade: Förhoppningsvis vispgrädde! Ja, eko vispgrädde från Finland. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 5 timmar sedan, iAnna sade: Mer naturbeteskött och mindre raffinerade växtoljor är det korta svaret. Du menar väl då främst kokosnötolja, särskilt många andra finns knappt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nokenok Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 3 timmar sedan, Nils Engström sade: Du menar väl då främst kokosnötolja, särskilt många andra finns knappt. Jag är ganska säker att iAnna menar mindre mängd av raffinerade växtoljor, inte mindre raffinerade. Om jag känner iAnna rätt, 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 7, 2021 Author Share Posted June 7, 2021 Hej, Mätte med elektronisk våg vad i gram jag äter, sisådär, per måltid. Tillräckligt protein verkar jag äta nu nog. Analys: Mindre mängd paprika, mer ost speciellt parmesan för rik proteinmängd. Lite ökat laxmängden också. Visade sig att nötmängden är kanske nog i överkant, men det är svårt att reglera. Häller ofta rakt ur påsarna i tallriken eller matlådan. Kunde kanske utveckla att använda ett 0,5 decilitermått och mäta riktigt så jag inte sätter för mycket... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 7, 2021 Author Share Posted June 7, 2021 On 2021-06-02 at 12:54, iAnna sade: Får man fråga varför? Är det för att du tycker synd om djuren, eller är plånboken för tunn, eller för att "man kan få cancer av kött"? Eller nåt annat? Det går inte att komma ifrån att ägg, kött och inälvor är de mest näringsrika och näringstäta råvarorna. Det går att hitta billigare delar av animalier, ibland finns det extrapris och sånt. Tycker man synd om djuren - fine, jag har inga problem med det. Absolut får du! Ursäkta för sent svar. Smak, främst. Har lärt mig bort med åren från köttbaserat. Visst äter jag det då och då, har inget direkt emot, men far jag till en traditionell lunchrestaurang så är sanningen den att oftast gillar jag mer en självkomponerad sallad än en mos o köttbullar eller schnitzel med sås. Frun är ganska långt på samma linje, minska rött kött, mer broiler och fisk, utav hälsomässiga skäl. Rent ut sagt är min nuvarande kost med alla speciella ostar och gravad lax nog dyrare än traditionell (ekonomisk) köttbaserad kost är. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 7, 2021 Author Share Posted June 7, 2021 Men sen till originala problemet: Jag äter uppenbarligen rätt, men fuskandet mot kvällen måste sluta. Eller nappande av gott här som där som bjuds (kontoret, spelklubben eller andra platser). Det får magen att växa. Jag äter ganska långt ifrån strikt keto gräns (20g), men mild sådan är ganska nära (50g), med 40g sisådär, så äter jag lite godis på sidan är det ganska naturligt att jag glider ut ur ketosis... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 7, 2021 Author Share Posted June 7, 2021 On 2021-06-02 at 12:54, iAnna sade: Får man fråga varför? Är det för att du tycker synd om djuren, eller är plånboken för tunn, eller för att "man kan få cancer av kött"? Eller nåt annat? Det går inte att komma ifrån att ägg, kött och inälvor är de mest näringsrika och näringstäta råvarorna. Det går att hitta billigare delar av animalier, ibland finns det extrapris och sånt. Tycker man synd om djuren - fine, jag har inga problem med det. Vissa ingredienser gör susen här. Gröna peston, Creme Fraichen (av rätt sort!)... Prova själv den här produkten, https://www.arla.fi/tuotteet/arla-lempi/creme-fraiche-28-pct-laktoositon-200g-466972/. Den är himmelsk med sallad. Utan den skulle jag nog inte kunna köra det här smakbasis... Tyvärr är länken på finska. Verkar svårt att snabbt googla fram en svensk sida om det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted June 7, 2021 Share Posted June 7, 2021 1 timme sedan, MikaelP sade: minska rött kött, mer broiler och fisk, utav hälsomässiga skäl Vad är det för hälsomässiga skäl du tänker på? I min värld är svenskt naturbeteskött bättre för både hälsa och miljö, än industrins broiler och norsk lax. 1 timme sedan, MikaelP sade: den här produkten En fettreducerad crème fraîche? Nej tack, jag kör hellre fullfeta produkter om det ska vara. 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 7, 2021 Author Share Posted June 7, 2021 2 timmar sedan, iAnna sade: Vad är det för hälsomässiga skäl du tänker på? I min värld är svenskt naturbeteskött bättre för både hälsa och miljö, än industrins broiler och norsk lax. En fettreducerad crème fraîche? Nej tack, jag kör hellre fullfeta produkter om det ska vara. Tja, vill inte precis debattera det här, vilket är bättre. Men frun vill följa det finska näringstriangeln, som siktar på mindre mängd rött kött o mer fisk t.ex... Säg, vilka fullfeta produkter skulle du lägga i en sallad? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted June 7, 2021 Share Posted June 7, 2021 4 timmar sedan, MikaelP sade: Men sen till originala problemet: Jag äter uppenbarligen rätt, men fuskandet mot kvällen måste sluta. Eller nappande av gott här som där som bjuds (kontoret, spelklubben eller andra platser). Det får magen att växa. Jag äter ganska långt ifrån strikt keto gräns (20g), men mild sådan är ganska nära (50g), med 40g sisådär, så äter jag lite godis på sidan är det ganska naturligt att jag glider ut ur ketosis... Hehe ...godiset såg jag inte i dina registreringar. Om det tillkommer ytterligare till det du visat i dina registreringar så ligger du ganska högt i kalorier...om du inte tränar mycket? 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted June 8, 2021 Share Posted June 8, 2021 14 timmar sedan, MikaelP sade: Säg, vilka fullfeta produkter skulle du lägga i en sallad? Personligen skulle jag använda mig av olivolja i salladen. I Sverige är crème fraîche 34 % fett, den brukar jag blanda med lika delar majonnäs (80 % fett) och i med goda kryddor. Det blir nån sorts "hamburgerdressing". 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Tr0llet Posted June 8, 2021 Popular Post Share Posted June 8, 2021 2 minuter sedan, iAnna sade: Personligen skulle jag använda mig av olivolja i salladen. I Sverige är crème fraîche 34 % fett, den brukar jag blanda med lika delar majonnäs (80 % fett) och i med goda kryddor. Det blir nån sorts "hamburgerdressing". Vad jag vet finns det inte fetare creme fraiche än 28 % i Finland, men man kan ju alltid använda smetana. 20 timmar sedan, MikaelP sade: Frun är ganska långt på samma linje, minska rött kött, mer broiler och fisk, utav hälsomässiga skäl. Jag skulle vara lite kritisk till tanken att rött kött är ohälsosamt, medan broiler och fisk automatiskt är bättre. Läs böckerna av Nina Teicholz och Gary Taubes. I de böckerna framkommer bakgrunden till den här tanken, som inte är helt korrekt. Jämför näringsvärdet i en odlad fisk med gräsbetat kött, t ex. Det lönar sig att forska lite i bakgrunden, för man blir lite tryggare i sina egna kostval då man har kunskap om varför man rekommenderar ex medelhavskost. I Teicholz bok framkommer varifrån idén till medelhavskost har kommit. Hennes bok är nästan spännande, lönar sig verkligen. Taubes bok är en tegelsten, lite tyngre att plöja igenom. Skulle jag vara du, skulle jag prova vad som händer om du tar bort större delen av nötterna, tog ner mejerierna och började äta ordentligt kött istället. Sen någon gång, när/om du känner för det, ingen annan kan bestämma för din del hur du ska äta. Lyssna på din egen kropp och lita på att du känner dig själv bäst 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 8, 2021 Author Share Posted June 8, 2021 On 2021-06-07 at 16:42, Peter B sade: Hehe ...godiset såg jag inte i dina registreringar. Om det tillkommer ytterligare till det du visat i dina registreringar så ligger du ganska högt i kalorier...om du inte tränar mycket? Nej, Godiset har jag dimppat bort på sistone. Tränar inte mycket alls, rent ut sagt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 8, 2021 Author Share Posted June 8, 2021 9 timmar sedan, Tr0llet sade: Vad jag vet finns det inte fetare creme fraiche än 28 % i Finland, men man kan ju alltid använda smetana. Jag skulle vara lite kritisk till tanken att rött kött är ohälsosamt, medan broiler och fisk automatiskt är bättre. Läs böckerna av Nina Teicholz och Gary Taubes. I de böckerna framkommer bakgrunden till den här tanken, som inte är helt korrekt. Jämför näringsvärdet i en odlad fisk med gräsbetat kött, t ex. Det lönar sig att forska lite i bakgrunden, för man blir lite tryggare i sina egna kostval då man har kunskap om varför man rekommenderar ex medelhavskost. I Teicholz bok framkommer varifrån idén till medelhavskost har kommit. Hennes bok är nästan spännande, lönar sig verkligen. Taubes bok är en tegelsten, lite tyngre att plöja igenom. Skulle jag vara du, skulle jag prova vad som händer om du tar bort större delen av nötterna, tog ner mejerierna och började äta ordentligt kött istället. Sen någon gång, när/om du känner för det, ingen annan kan bestämma för din del hur du ska äta. Lyssna på din egen kropp och lita på att du känner dig själv bäst Provade en gång med smetana, men den var inte direkt god... Kanske majonnäs... Men, säg, fettmängden i min kostbevakning är väl inte problemet direkt, så vet inte om det är vettigt det. Så, bacon tillbaka i salladen då? Den går att värma i mikrovågsugn, vilket är ett krav då jag äter samma sallad 5 dagar om veckan på kontoret. Fisk o kött passar inte så bra ihop.. Så det borde vara endera... Smakfullaste baconen förstås som jag hittar i Prisma... Köttbiffar eller liknande är lite knepigt, tappar delvis smaken om man inte äter den genast, så till jobbet... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tr0llet Posted June 8, 2021 Share Posted June 8, 2021 3 timmar sedan, MikaelP sade: Provade en gång med smetana, men den var inte direkt god... Kanske majonnäs... Men, säg, fettmängden i min kostbevakning är väl inte problemet direkt, så vet inte om det är vettigt det. Så, bacon tillbaka i salladen då? Den går att värma i mikrovågsugn, vilket är ett krav då jag äter samma sallad 5 dagar om veckan på kontoret. Fisk o kött passar inte så bra ihop.. Så det borde vara endera... Smakfullaste baconen förstås som jag hittar i Prisma... Köttbiffar eller liknande är lite knepigt, tappar delvis smaken om man inte äter den genast, så till jobbet... Tänk på näring, inte bara på fett. Du behöver aminosyror som finns i kött, och inte i så stor utsträckning i andra livsmedel. Jag blandar nog inte heller kött och fisk i samma måltid, om det är det du menar med att de inte passar så bra ihop Jag har inte märkt att köttet tappar smaken om man inte äter det genast 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morgonsol Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 On 2021-06-07 at 10:49, MikaelP sade: Men sen till originala problemet: Jag äter uppenbarligen rätt, men fuskandet mot kvällen måste sluta. Eller nappande av gott här som där som bjuds (kontoret, spelklubben eller andra platser). Det får magen att växa. Jag äter ganska långt ifrån strikt keto gräns (20g), men mild sådan är ganska nära (50g), med 40g sisådär, så äter jag lite godis på sidan är det ganska naturligt att jag glider ut ur ketosis... Här är du helt på rätt spår. Ha lite tålamod med dig själv - det kan ta lite tid att konsekvent hålla sig till 20 g kolhydrater/dag och tacka nej, inte fuska. On 2021-06-07 at 15:42, MikaelP sade: Säg, vilka fullfeta produkter skulle du lägga i en sallad? Tja, vad säger du om lite fetaost och lite oliver? Om du äter det så att säga. 19 timmar sedan, MikaelP sade: Så, bacon tillbaka i salladen då? Den går att värma i mikrovågsugn, vilket är ett krav då jag äter samma sallad 5 dagar om veckan på kontoret. Jag är lite skeptisk till idén att värma bacon i mikron, kommer det inte lukta då? Vill du rationalisera tillagning av bacon hade jag tillagat det i ugnen hemma och sedan tagit med lagom till dagens lunchsallad på jobbet. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelP Posted June 14, 2021 Author Share Posted June 14, 2021 On 2021-06-09 at 12:36, morgonsol sade: Här är du helt på rätt spår. Ha lite tålamod med dig själv - det kan ta lite tid att konsekvent hålla sig till 20 g kolhydrater/dag och tacka nej, inte fuska. Tja, vad säger du om lite fetaost och lite oliver? Om du äter det så att säga. Jag är lite skeptisk till idén att värma bacon i mikron, kommer det inte lukta då? Vill du rationalisera tillagning av bacon hade jag tillagat det i ugnen hemma och sedan tagit med lagom till dagens lunchsallad på jobbet. Haha, joo, definitivt blir det lite härlig bacondoft. Men mindre än när det steks. Fetaost provar jag igen som bäst. Ska testa med lite oliver. Tack för tipset. Det där med att äta igen. Jag hade krypit upp till 75kg i början av tråden, därav magen. Jag kör redan period fasta genom att äta lunch, och sen dricka ett antal koppar te med grädde och kokosfett resten av dagen. Men efter studier om fastande på kostdoktorn gjorde jag förra veckoslutet beslutet att jag skippade totalt att äta lördagen. Lite motigt var det, svårt att va i köket när andra äter, men annars gick det riktigt bra. Och oj, vet ni, vad söndagens lunch väckte starka känslor om hur gott det skulle va... Men mätte vikten på söndag morgon och det var ganska jämnt 70 kg igen. Som 176cm lång, vill jag egentligen inte sänka det ytterligare. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.