Jump to content

Ny leksak för omega-3 jägare.


Johanna07

Recommended Posts

Nu har jag hittat en ny leksak! Ett matverktyg där man kan få se uppdelningen i omega-3/omega-6 fettsyror. Dom har tyvärr inte information om vild lax eller gräsbetat kött men det finns en hel del intressant att hitta. 

 

http://matkalkyl.se/livsmedel.php (hittat genom tips från Maria, http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/)

 

 

Lax (ospecifierat vilken typ av lax)

Omega-3: 2.3 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 2.1 g/100 g

Omega-6: 0.5 g/100 g

ratio 3/6: 4.6/1

 

Odlad norsk fjordlax

Omega-3: 3.5 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 3.3 g/100 g

Omega-6: 0.7 g/100 g

ratio 3/6: 5/1

 

Regnbågslax

Omega-3: 2.8 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 2.6 g/100 g

Omega-6: 0.5 g/100 g

ratio 3/6: 5.6/1

 

Pinklax (vild)

Omega-3: 0.4 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.4 g/100 g

Omega-6: 0 g/100 g

ratio 3/6: 0.4/0  ;)

 

 

Så några frågor: 

1) Vad är skillnad mellan omega-3 och långa omega-3? Vilken ska man titta på om man är intresserad av att göra kosten mer antiinflammatorisk?

 

2) Notera att den vilda laxen inte har några omega-6 fettsyror och bara långa omega-3. Är det vi ser hos de andra sorters lax ett resultat av odlingen?

 

3) Vad är regnbågslax? Något speciellt med den?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fortsätter och lägger upp lite data (inget ont om nötter, de har annat bra, tyckte bara det var intressant).

 

Valnötter

Omega-3: 6.8 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 31.8 g/100 g

ratio 3/6: 0.21/1

 

Cashewnötter (pistage nötter har liknande värden)

Omega-3: 0.2 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 7.7 g/100 g

ratio 3/6: 0.03/1

 

Pekannötter

Omega-3: 0.7 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 16 g/100 g

ratio 3/6: 0.04/1

 

Paranötter

Omega-3: 0 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 20.5 g/100 g

ratio 3/6: 0/20.5

 

Sötmandel

Omega-3: 0.4 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 10.5 g/100 g

ratio 3/6: 0.04/1

Link to comment
Share on other sites

Avokado

Omega-3: 0.1 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 1.3 g/100 g

ratio 3/6: 0.08/1

 

Koskosflingor torkade

Omega-3: 0.1 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 1.3 g/100 g

ratio 3/6: 0.08/1

 

 

Koskosfett

Omega-3: 0 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 1.8 g/100 g

ratio 3/6: 0/1.8

Link to comment
Share on other sites

Tänk bara på att det finns eventuella fel i beräkningarna.

 

Um... jag har räknat själv på ratio (kan fortfarande vara fel!). Det blir självklart fel om du delar med noll, vilket jag antydde med min smiley.

 

PS. Deras ratio är tvärtom: Omega-6/Omega-3. Man måste ju vara lite egen.  ;)

Link to comment
Share on other sites

Ål och makrill vinner omega-3 racet enligt denna hemsida (jag tror dom bedömer det på omega-3/100 gr)

 

Ål, flat- och varmrökt

Omega-3: 5.8 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 5.5 g/100 g

Omega-6: 1.7 g/100 g

ratio 3/6: 3.4/1

 

 

Makrill konserv

Omega-3: 5.0 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 4.5 g/100 g

Omega-6: 0.6 g/100 g

ratio 3/6: 8.3/1

Link to comment
Share on other sites

Jag går lite loss på det här! Kanske vilt kött är mer likt gräsbetat?

 

Rådjurkött

Omega-3: 0 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 0.1 g/100 g

ratio 3/6: 0/0.1

 

Renkött

Omega-3: 0 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 0.2 g/100 g

ratio 3/6: 0/0.2

 

Älgfärs

Omega-3: 0 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 0.1 g/100 g

ratio 3/6: 0/0.1

Link to comment
Share on other sites

Summan av kardemumman är väl att äta ål, makrill och lax. Att även odlad lax har bra med omega-3 (men kanske annat bus i form av antibiotika etc). Och att nötter kanske inte är att rekommendera om man vill läka en inflammation i kroppen då de ofta har mycket omega-6. Kött, avokado, kokos verkar ha en ok ratio.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag glömde ju äggen!

 

Eko ägg

Omega-3: 0.2 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.1 g/100 g

Omega-6: 1.3 g/100 g

ratio 3/6: 0.15/1

 

Vanliga ägg

Omega-3: 0.2 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.1 g/100 g

Omega-6: 1.2 g/100 g

ratio 3/6: 0.17/1

 

Eko äggula

Omega-3: 0.6 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.4 g/100 g

Omega-6: 3.8 g/100 g

 

Vanlig äggula

Omega-3: 0.6 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.3 g/100 g

Omega-6: 3.7 g/100 g

ratio 3/6: 0.16/1

 

Äggvita

Omega-3: 0 g/100 g

Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g

Omega-6: 0 g/100 g

ratio 3/6: -

 

 

PS. Fanns inga värden för omega-3 ägg.

Link to comment
Share on other sites

Det skulle vara intressant med ett verktyg där man anger vad man äter under en dag och som visar hur mycket (i gram) långa omega-3 och hur mycket omega-6 det blir. Finns det något sådant?

 

Att titta på ratio för enskilda livsmedel känns lite svårtolkat.

Link to comment
Share on other sites

Det skulle vara intressant med ett verktyg där man anger vad man äter under en dag och som visar hur mycket (i gram) långa omega-3 och hur mycket omega-6 det blir. Finns det något sådant?

 

Att titta på ratio för enskilda livsmedel känns lite svårtolkat.

 

Jag tror man kan registrera sig på sidan och kanske göra det, men jag har inte testat. Önskar dumbbell angav omega-3/omega-6.

Link to comment
Share on other sites

Ah, just det. Bortsett från att beräkningarna (för ratio) inte stämmer, som RobinEH nämnde. Dock kan man titta i "Fett"-tabellen, raderna "Summa n-6 fettsyror" och "Summa långa n-3 fettsyror" i http://matkalkyl.se/index.php?p=micronut

 

Hmm. Jag provade "Sötmandel torkad" och det verkar sakna data för omega-3 och omega-6. Däremot "Makrillfilé konserv i tomatsås" fungerade.

Edited by zcorpan
Link to comment
Share on other sites

Ah, just det. Bortsett från att beräkningarna (för ratio) inte stämmer, som RobinEH nämnde. Dock kan man titta i "Fett"-tabellen, raderna "Summa n-6 fettsyror" och "Summa långa n-3 fettsyror" i http://matkalkyl.se/index.php?p=micronut

 

Ration blir nog bara fel om man delar med noll. dvs om omega-3 värdet är noll. Fast det kanske händer ofta.

Link to comment
Share on other sites

"Äkta" omega-3 är vad vi behöver dvs EPA och DHA

Det som finns i växtriket är ALA (alfalinolensyra)

 

De korta kedjorna som finns i växtriket kan bara till bråkdelar omvandlas till långkedjigt omega-3 i våra kroppar

Därför är det egentligen lurendrejeri att öht ta med de korta eller ens kalla dom omega-3 eftersom nyttan med dom är högst tvivelaktig

 

ALA bör först "köras" genom en kossa höna eller en kallvattensfisk för att fixa omvandlingen vi inte själva klarar så bra ^_^

Link to comment
Share on other sites

"Äkta" omega-3 är vad vi behöver dvs EPA och DHA

Det som finns i växtriket är ALA (alfalinolensyra)

 

De korta kedjorna som finns i växtriket kan bara till bråkdelar omvandlas till långkedjigt omega-3 i våra kroppar

Därför är det egentligen lurendrejeri att öht ta med de korta eller ens kalla dom omega-3 eftersom nyttan med dom är högst tvivelaktig

 

ALA bör först "köras" genom en kossa höna eller en kallvattensfisk för att fixa omvandlingen vi inte själva klarar så bra ^_^

Är det samma för omega 6? Jag tog med nötter och dyl inte bara för livsmedel som är bra ur omega 3 synpunkt utan även sådana som kanske är tveksamma om man vill minska omega 6.

Link to comment
Share on other sites

Är det samma för omega 6? Jag tog med nötter och dyl inte bara för livsmedel som är bra ur omega 3 synpunkt utan även sådana som kanske är tveksamma om man vill minska omega 6.

Det sker ju motsvarande konversion från LA (linolensyra) till AA (arakidonsyra). Jag tror inte att nötter är skadligt trots att de innehåller mycket LA, men det råder delade uppfattningar om det mesta i den här frågan:

 

http://www.ursprungsliv.nu/2013/03/fettkvalitet-forskning-och-evolution/

 

Här finns lite färsk info om de ledande forskarna i ämnet och vad de tror (och det är lite olika):

 

http://evolvinghealth.wordpress.com/2013/04/23/does-linoleic-acid-lead-to-inflammation-and-cardiovascular-disease/

Link to comment
Share on other sites

Jag tror man kan registrera sig på sidan och kanske göra det, men jag har inte testat. Önskar dumbbell angav omega-3/omega-6.

Jepp, det går. Jag har registrerat mig. Det är lite bök att få till det från början. Man får som en egen sida där man måste hämta och lägga in livsmedel från olika listor, värdena går in automatiskt, men man måste göra det för varje ny vara, dock bara en gång. När man väl fått in sina vanligaste livsmedel i listan är det bara att ange i gram hur mycket man äter av dem så får man både fördelning i kh/protein/fett och totalt kcal. Under listan med din inlagda måltid finns knappar för att få tabeller över vitaminer, mineraler etc. för hela måltiden, kostnadsberäkningar och hur energin fördelar sig från de olika livsmedlen.

En mycket användbar sida tycker jag, bara man tar sig lite tid från början.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...