Johanna07 Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Nu har jag hittat en ny leksak! Ett matverktyg där man kan få se uppdelningen i omega-3/omega-6 fettsyror. Dom har tyvärr inte information om vild lax eller gräsbetat kött men det finns en hel del intressant att hitta. http://matkalkyl.se/livsmedel.php (hittat genom tips från Maria, http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/) Lax (ospecifierat vilken typ av lax) Omega-3: 2.3 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 2.1 g/100 g Omega-6: 0.5 g/100 g ratio 3/6: 4.6/1 Odlad norsk fjordlax Omega-3: 3.5 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 3.3 g/100 g Omega-6: 0.7 g/100 g ratio 3/6: 5/1 Regnbågslax Omega-3: 2.8 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 2.6 g/100 g Omega-6: 0.5 g/100 g ratio 3/6: 5.6/1 Pinklax (vild) Omega-3: 0.4 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.4 g/100 g Omega-6: 0 g/100 g ratio 3/6: 0.4/0 Så några frågor: 1) Vad är skillnad mellan omega-3 och långa omega-3? Vilken ska man titta på om man är intresserad av att göra kosten mer antiinflammatorisk? 2) Notera att den vilda laxen inte har några omega-6 fettsyror och bara långa omega-3. Är det vi ser hos de andra sorters lax ett resultat av odlingen? 3) Vad är regnbågslax? Något speciellt med den? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Fortsätter och lägger upp lite data (inget ont om nötter, de har annat bra, tyckte bara det var intressant). Valnötter Omega-3: 6.8 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 31.8 g/100 g ratio 3/6: 0.21/1 Cashewnötter (pistage nötter har liknande värden) Omega-3: 0.2 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 7.7 g/100 g ratio 3/6: 0.03/1 Pekannötter Omega-3: 0.7 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 16 g/100 g ratio 3/6: 0.04/1 Paranötter Omega-3: 0 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 20.5 g/100 g ratio 3/6: 0/20.5 Sötmandel Omega-3: 0.4 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 10.5 g/100 g ratio 3/6: 0.04/1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Tänk bara på att det finns eventuella fel i beräkningarna. Varning... omega3/6 beräkningarna som visas här under rubriken Omega kan vara felaktiga. Åtgärdas någon gång i framtiden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Avokado Omega-3: 0.1 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 1.3 g/100 g ratio 3/6: 0.08/1 Koskosflingor torkade Omega-3: 0.1 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 1.3 g/100 g ratio 3/6: 0.08/1 Koskosfett Omega-3: 0 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 1.8 g/100 g ratio 3/6: 0/1.8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Tänk bara på att det finns eventuella fel i beräkningarna. Um... jag har räknat själv på ratio (kan fortfarande vara fel!). Det blir självklart fel om du delar med noll, vilket jag antydde med min smiley. PS. Deras ratio är tvärtom: Omega-6/Omega-3. Man måste ju vara lite egen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Ål och makrill vinner omega-3 racet enligt denna hemsida (jag tror dom bedömer det på omega-3/100 gr) Ål, flat- och varmrökt Omega-3: 5.8 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 5.5 g/100 g Omega-6: 1.7 g/100 g ratio 3/6: 3.4/1 Makrill konserv Omega-3: 5.0 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 4.5 g/100 g Omega-6: 0.6 g/100 g ratio 3/6: 8.3/1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 fläskfärs, 15% Omega-3: 0.2 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.1 g/100 g Omega-6: 1.3 g/100 g ratio 3/6: 0.15/1 nötfärs, 10% (ej gräsbetat) Omega-3: 0 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 0.2 g/100 g ratio 3/6: 0/0.2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Jag går lite loss på det här! Kanske vilt kött är mer likt gräsbetat? Rådjurkött Omega-3: 0 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 0.1 g/100 g ratio 3/6: 0/0.1 Renkött Omega-3: 0 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 0.2 g/100 g ratio 3/6: 0/0.2 Älgfärs Omega-3: 0 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 0.1 g/100 g ratio 3/6: 0/0.1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Summan av kardemumman är väl att äta ål, makrill och lax. Att även odlad lax har bra med omega-3 (men kanske annat bus i form av antibiotika etc). Och att nötter kanske inte är att rekommendera om man vill läka en inflammation i kroppen då de ofta har mycket omega-6. Kött, avokado, kokos verkar ha en ok ratio. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Jag glömde ju äggen! Eko ägg Omega-3: 0.2 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.1 g/100 g Omega-6: 1.3 g/100 g ratio 3/6: 0.15/1 Vanliga ägg Omega-3: 0.2 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.1 g/100 g Omega-6: 1.2 g/100 g ratio 3/6: 0.17/1 Eko äggula Omega-3: 0.6 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.4 g/100 g Omega-6: 3.8 g/100 g Vanlig äggula Omega-3: 0.6 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0.3 g/100 g Omega-6: 3.7 g/100 g ratio 3/6: 0.16/1 Äggvita Omega-3: 0 g/100 g Omega-3 'fiskfettsyror', 'långa omega-3': 0 g/100 g Omega-6: 0 g/100 g ratio 3/6: - PS. Fanns inga värden för omega-3 ägg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slacktivisten Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Det är de långa omega3-fettsyrorna vi vill ha, EPA ch DHA. Finns nästan inget av det i vegetabiliska fettkällor. Lite förvånande att odlad lax innehåller så mycket. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zcorpan Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 1) Vad är skillnad mellan omega-3 och långa omega-3? Vilken ska man titta på om man är intresserad av att göra kosten mer antiinflammatorisk? Långa kallas EPA och DHA. Korta kallas ALA. Tydligen är de långa bättre. http://sv.wikipedia.org/wiki/Omega_3-fettsyra#F.C3.B6rekomst_i_f.C3.B6do.C3.A4mnen http://www.kostdoktorn.se/omega-3#vad 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Lite förvånande att odlad lax innehåller så mycket. Jag vart också förvånad. Det är ju dyrt men om man köper kravodlad lax så kanske man slipper att de stoppad i dom en massa konstiga grejer (och då menar jag typ antibiotika). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zcorpan Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Det skulle vara intressant med ett verktyg där man anger vad man äter under en dag och som visar hur mycket (i gram) långa omega-3 och hur mycket omega-6 det blir. Finns det något sådant? Att titta på ratio för enskilda livsmedel känns lite svårtolkat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Det skulle vara intressant med ett verktyg där man anger vad man äter under en dag och som visar hur mycket (i gram) långa omega-3 och hur mycket omega-6 det blir. Finns det något sådant? Att titta på ratio för enskilda livsmedel känns lite svårtolkat. Jag tror man kan registrera sig på sidan och kanske göra det, men jag har inte testat. Önskar dumbbell angav omega-3/omega-6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zcorpan Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 (edited) Ah, just det. Bortsett från att beräkningarna (för ratio) inte stämmer, som RobinEH nämnde. Dock kan man titta i "Fett"-tabellen, raderna "Summa n-6 fettsyror" och "Summa långa n-3 fettsyror" i http://matkalkyl.se/index.php?p=micronut Hmm. Jag provade "Sötmandel torkad" och det verkar sakna data för omega-3 och omega-6. Däremot "Makrillfilé konserv i tomatsås" fungerade. Edited April 23, 2013 by zcorpan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Ah, just det. Bortsett från att beräkningarna (för ratio) inte stämmer, som RobinEH nämnde. Dock kan man titta i "Fett"-tabellen, raderna "Summa n-6 fettsyror" och "Summa långa n-3 fettsyror" i http://matkalkyl.se/index.php?p=micronut Ration blir nog bara fel om man delar med noll. dvs om omega-3 värdet är noll. Fast det kanske händer ofta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 "Äkta" omega-3 är vad vi behöver dvs EPA och DHA Det som finns i växtriket är ALA (alfalinolensyra) De korta kedjorna som finns i växtriket kan bara till bråkdelar omvandlas till långkedjigt omega-3 i våra kroppar Därför är det egentligen lurendrejeri att öht ta med de korta eller ens kalla dom omega-3 eftersom nyttan med dom är högst tvivelaktig ALA bör först "köras" genom en kossa höna eller en kallvattensfisk för att fixa omvandlingen vi inte själva klarar så bra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 "Äkta" omega-3 är vad vi behöver dvs EPA och DHA Det som finns i växtriket är ALA (alfalinolensyra) De korta kedjorna som finns i växtriket kan bara till bråkdelar omvandlas till långkedjigt omega-3 i våra kroppar Därför är det egentligen lurendrejeri att öht ta med de korta eller ens kalla dom omega-3 eftersom nyttan med dom är högst tvivelaktig ALA bör först "köras" genom en kossa höna eller en kallvattensfisk för att fixa omvandlingen vi inte själva klarar så bra Är det samma för omega 6? Jag tog med nötter och dyl inte bara för livsmedel som är bra ur omega 3 synpunkt utan även sådana som kanske är tveksamma om man vill minska omega 6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A F - ursprungsliv.nu Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 Är det samma för omega 6? Jag tog med nötter och dyl inte bara för livsmedel som är bra ur omega 3 synpunkt utan även sådana som kanske är tveksamma om man vill minska omega 6. Det sker ju motsvarande konversion från LA (linolensyra) till AA (arakidonsyra). Jag tror inte att nötter är skadligt trots att de innehåller mycket LA, men det råder delade uppfattningar om det mesta i den här frågan: http://www.ursprungsliv.nu/2013/03/fettkvalitet-forskning-och-evolution/ Här finns lite färsk info om de ledande forskarna i ämnet och vad de tror (och det är lite olika): http://evolvinghealth.wordpress.com/2013/04/23/does-linoleic-acid-lead-to-inflammation-and-cardiovascular-disease/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Jag mår inte så bra av nötter men jag tror de är ok för gemene man. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Labolina Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Jag tror man kan registrera sig på sidan och kanske göra det, men jag har inte testat. Önskar dumbbell angav omega-3/omega-6. Jepp, det går. Jag har registrerat mig. Det är lite bök att få till det från början. Man får som en egen sida där man måste hämta och lägga in livsmedel från olika listor, värdena går in automatiskt, men man måste göra det för varje ny vara, dock bara en gång. När man väl fått in sina vanligaste livsmedel i listan är det bara att ange i gram hur mycket man äter av dem så får man både fördelning i kh/protein/fett och totalt kcal. Under listan med din inlagda måltid finns knappar för att få tabeller över vitaminer, mineraler etc. för hela måltiden, kostnadsberäkningar och hur energin fördelar sig från de olika livsmedlen. En mycket användbar sida tycker jag, bara man tar sig lite tid från början. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.