Jump to content

Hur mycket vatten bör man dricka?


Larsoi
 Share

Recommended Posts

Hej! Jag försöker få fram uppgifter om hur mycket man bör dricka/dag men får motsägelsefulla svar. Drick extra mycket är ett flitigt förekommande råd när man äter LCHF men hur mycket är det? Jag är kraftigt överviktig och väger 123 kg till mina 188 cm. I ett reportage i läkartidningen sägs att 2 liter vatten om dagen är mer än nog och att 3 liter kan vara  direkt farligt. 1,5 liter är lagom. I omsorgs boken rekomenderas 30 ml/kg vilket i mitt fall med en vikt på 123 kg skulle vara nästa 3,7 liter. Drick när du är törstig är andra förslag och i mitt fall innebär det att jag då dricker ca 3 liter om dagen. Hur mycket vatten är farligt mycket  att dricka/dag? Hur mycket är ”extra ” mycket vatten  för mig som äter strikt LCHF och rätt nyligen börjat med det, och känner att mina nu 3 liter om dagen är lite lite, särskilt när det är 20-25 grader varmt ute, och att jag på grund av min kraftiga övervikt lätt svettas mycket. Ta extra salt är ett annat råd vid LCHF kost men också där är mängden inte specificerad. 1 tesked är maximalt vad vi bör äta/dag och har man högt blodtryck vilket jag har rekommenderas det inte att man överskrider den mängden, men jag upplever att jag har typiska symtom förknippade med salt brist nu när jag äter strikt LCHF. Hur mycket salt vågar jag äta? 

/Lars

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, Larsoi sade:

Hur mycket salt vågar jag äta?

Tror också de flesta här på forumet rekommenderar mer salt än vad Livsmedelsverket gör. Salta så att det smakar bra är också en användbar tumregel, lagom är bäst. 🙃

"Att personer som hade ett mycket högt intag av koksalt oftare drabbades av hjärtinfarkt och stroke, men det gjorde också personer med ett förhållandevis lågt intag av salt. Lägst risk för ny hjärt-kärlsjukdom hade de med ett saltintag på 7,5 till 15 gram per dag. I Sverige ligger intaget i snitt på 10 till 12 gram, enligt Livsmedelsverket."

https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/allmanmedicin/faran-med-svenskarnas-saltintag-tonas-ner-i-stor-studie/

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Vad svåra frågor du kommer med… 🙂 

”Drick när du är törstig ”… rådet fungerar om man har törstkänslor. Jag är typen som kan gå en dag utan att dricka, om jag inte påminner mig om det. Minns från tiden på viktväktarna att det var viktigt för viktnedgången att dricka tillräckligt (och att man alltid blev kissnödig på promenaderna); om jag fick någon förklaring varför så begrep jag den inte. 
Det finns ju vatten i maten också; det får man inte glömma.

Dricker man mycket sköljer man ut salt. Vi har system i kroppen för att hantera för mycket salt och för lite salt. Vad jag har läst är att det jobbigare för kroppen att hantera för lite salt, och att det i längden höjer blodtrycket, pga några hormoner . Själv har jag fått rådet av en läkare: undvik salt och mättat fett. Jag tänkte då att jag ju fick högt blodtryck på en kost där jag undvek fett och salt, och med lchf och mer salt halverade jag medicinen (men det visste inte han).

 Jag är inte läkare och kan bara berätta om mina erfarenheter och inte ge dig andra råd än att läsa på. Och köp bra salt. 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Det är mycket svårt att dricka för mycket så länge vi inte fortsätter att dricka när vi börjar bli lätt illamående. 😆

Kroppen hos en frisk individ kommer att säga ifrån innan det blir för mycket. Salt, när det är varmt är en helt annan sak och hyponatremi är inte ovanligt men lätt att åtgärda så länge vi inte är rädda för salt. 

On 6/5/2021 at 3:48 PM, Tureborgaren said:

"Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket, säger Mats Rundgren."

Sluta klunka – du dricker inte för lite vatten | Karolinska Institutet (ki.se)

This!! ⬆️

Jag skulle säga att det inte är någon fara att dricka 4 liter om det känns att det finns ett behov av det och vi inte har hjärtsvikt. Så länge vi inte dricker för att vi tror att vi behöver det är det svårt att dricka för mycket.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...