Jump to content

Stopp i diskhon


Leopold Roos
 Share

Recommended Posts

Det är ju ingen hit att hälla fett i avloppet även om det inte blir stopp uppe i vasken. Till slut blir det stopp längre ner istället eller i rören ute i gatan. Det är ett jätteproblem för kommunerna när folk häller fett i avloppet.

 

Det bästa är att du tar en slickepott och skrapar av fettet och slänger det i brännbart eller i påsen för matrester om det går till biogas.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det är ju ingen hit att hälla fett i avloppet även om det inte blir stopp uppe i vasken. Till slut blir det stopp längre ner istället eller i rören ute i gatan. Det är ett jätteproblem för kommunerna när folk häller fett i avloppet.

 

Det bästa är att du tar en slickepott och skrapar av fettet och slänger det i brännbart eller i påsen för matrester om det går till biogas.

Jo jag slänger ju inte fett med meningen utan brukar ta toapapper och drar bort det mesta fettet, men slickepott var en bra ide :).

 

Dock är det redan stopp. Tips?

Link to comment
Share on other sites

Är det redan helstopp så har du nog inget annat val än att ta upp avloppet och rensa ur det. Super10 är det bästa att lösa fett med. Jag använder det ofta för att rensa ur diskhoarna och det som sitter längre ner i avloppet.

Har du testat en sån där "sugpropp". :)

Link to comment
Share on other sites

Är det redan helstopp så har du nog inget annat val än att ta upp avloppet och rensa ur det. Super10 är det bästa att lösa fett med. Jag använder det ofta för att rensa ur diskhoarna och det som sitter längre ner i avloppet.

Har du testat en sån där "sugpropp". :)

Oj, Super10, finns det än?

Minns att min mamma brukade köpa det på 70-80-talet.

Link to comment
Share on other sites

Du ska hälla ut kaffesumpen i vasken varje dag :)  Ett tips jag fick från en rörläggare för många år sedan. Kaffesumpen suger åt sig allt fett. Har sällan stopp i vasken tack vare det tipset.

 

Nåja, nu pratar jag underhåll - akut stopp gäller ju propplösare

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Du ska äta fettet,inte vaska det ;)

 

Nåväl, det har varit samma problem här. Numera blir det aldrig stopp för jag spolar med hett vatten då och då efter disk, och överblivet tevatten får hamna i vasken direkt. Det räcker för att hålla rören rena här och så slipper jag konstigheter i rören.

 

I ditt nuvarande läge är det nog dock klokast att skruva loss och göra rent. Ha så roligt!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag använder alltid överdrivet med diskmedel (yes) och hett vatten när jag diskar. Brukar slå en skvätt.direkt i vasken också och spola en stund. Detta gör att stoppen inte kommer så ofta som innan.

Det allra bästa är förstås att minimera fettspillet i vasken. Ibland när jag har stekt slår jag det i något kärl ( inte plast ) och låter det svalna innan jag förpassar det till den organiska soppåsen.

Trevlig helg på er.

;) Lars

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Så här skriver dom på webben för Göteborgs stad. Direktiven för vad man skall göra med fettet är lite olika i olika kommuner men mitt råd är som sagt att använda slickepott för att skrapa tallrikar och tillagningskärl. Man kan ju ha en slickepott stående i en burk under diskbänken. Som råvara till biogas eller som brännbart fungerar fett utmärkt.

Inget fett i avloppet

 

"Fett hör inte hemma i avloppet. Försök alltid att ta hand om fettrester vid matlagning och släng dem i soporna istället.

När fett i flytande form rinner ner i avloppet kyls det av och någonstans på vägen genom avloppsnätet kommer det att stelna och bilda en avlagring på rörets insida. Till sist kan det bli helt stopp, med källaröversvämningar och andra otrevligheter som följd. 

 

Fettet först på flaska - sedan i soporna

Om du har matolja från till exempel fritering över, häll tillbaka det i flaskan och släng bland de vanliga soporna. Fett brinner bra, men ställer bara till det i avloppet. Får du mycket fett kvar i stekpannan, torka av det värsta med hushållspapper innan du diskar den. Restauranger och storkök har speciella fettavskiljare för att minska problemet med fettavlagringar i avloppssystemet."

http://goteborg.se/wps/portal/invanare/bygga-o-bo/vatten-och-avlopp/avlopp/inget-fett-i-avloppet/!ut/p/b1/04_SjzQ0NzewMLA0NzHQj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOIDDL0CLZwMHQ383S3dDDxDvAPc_Lx9_E0MDYEKIoEKDHAARwNC-v088nNT9XOjciwAdQ66vQ!!/dl4/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

Link to comment
Share on other sites

Det är ju ingen hit att hälla fett i avloppet även om det inte blir stopp uppe i vasken. Till slut blir det stopp längre ner istället eller i rören ute i gatan. Det är ett jätteproblem för kommunerna när folk häller fett i avloppet.

 

Det bästa är att du tar en slickepott och skrapar av fettet och slänger det i brännbart eller i påsen för matrester om det går till biogas.

 

Eftersom jag har fått 4 gilla på det här inlägget så kan jag lägga till att man kan ha en särskild slickepott stående i en glasburk så man slipper diska en flottig slickepott varje gång. Man kan ju ställa den under diskhon om man inte vill ha den framme.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har man kamin så brinner fettet och pappret man torkat kärlet med riktigt bra

Det går säkert fint att tända utegrillen med det också och då slipper man ju även den miljöfarliga tändvätskan :)

 

Äntligen en anledning att köpa Becel? "Becel, funkar lika bra som tändvätska".

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag försöker så klart äta så mycket fett som möjligt av det jag gjort - självklart! Men svårt att få i sig det i botten av behållare tex. Är inte så mycket för att slicka rent allt man använt.. Men slickepott förslaget var väldigt smart - känner mig dum som inte tänkt på det.

Det stora problemet har varit jag snålat med varmvatten och diskmedel för jag ville vara så lite som möjligt miljöbov. Märkt att princip alla andra använder typ 10 gånger mer diskmedel än mig, vilket jag tyckte var helt onödigt då mitt blev lika rent - tänkte dock inte att diskmedlet även behövdes i avloppet. Dock förstör det ju sen i Östersjön :(.

Link to comment
Share on other sites

Instämmer helt, det är bara att slicka tallriken innan det "farliga" mättade fettet stelnar.  :D

En tallrikslickare till :) Jag slickar alltid hemma. Slickepotten använder jag för att skrapa ur vad jag nu har i stekpannan. Minimalt med fett går till avloppet. :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

Ät upp fettet, så slipper ni spola ner det. Överblivet stekfett kan återanvändas... ni slösar ju med maten.

 

Men fettet från bacon innehåller ju nitrosaminer så det kanske inte gör något om en del hamnar i avfallspåsen. Vet inte om det är likadant med fläskflott men det kanske någon annan känner till?

Link to comment
Share on other sites

Ska man eliminera alla risker i ätandet som även finns i olika livsmedel, kan man inte äta något alls. Knappast ens andas... Dör gör man också oavsett. Bacon steker jag t.ex i sitt "eget" fett och pannan är torr efteråt och fettet ligger i magen min. Dessutom.. om man tillhör den extra försiktiga sorten, så är det bara och äta vitlök, cayennepeppar mm. så lär nitrosaminerna elimineras. För mig gäller en sansad balans i allt.

Link to comment
Share on other sites

Orsaken till att man blev överviktig från början var nog att man fått inpräntat sen barndomen att det är en svår styggelse att kasta mat. 

Ett bra sätt att döva samvetet om man fått ett par deciliter stekflott kvar i stekpannan, är att rensa köksskåpen på utgången musli, mjöl o annat och sedan knåda ihop det med fettet till en fet näringsrik degboll som man sedan kastar ut till skatorna i trädgården.

Det räddar livet på dom under stränga vinternätter och man känner tillfredställelse att fettet kommer någon till godo.

 

Stekpannan kan man sedan diska ur med en skvätt Yes som man borstar runt i pannan utan vatten.  När fettet o Yes.et blivit en gråvit emulsion kan man lätt sköljas ut med varmt kranvatten - Fetter kommer då inte fastna i rören utan har blivit löst med tensidern i diskmedlet. På samma sätt kan man tvätta penslar från tjock målarfärg - tex. oljefärg - Dock bör man inte hälla detta i avloppet! 

 

Bästa sättet är dock att inte diska sin gjutjärnsstekpanna alls om det bara är lite flott i den. Det behövs snarare nästa gång du steker nåt.

Link to comment
Share on other sites

Jag får konstant stop i diskhon pga min feta kost (har ingen diskmaskin). Har ni några tips på vad man kan göra?

 

Kör ofta med Melleruds Propplösare men det verkar inte hjälpa.

Sluta hälla ner fettet i diskhon/avloppet. Ät upp, eller spara det i kylen för att använda till steka i eller i såser osv. senare.

Måste du slänga det så ta en bit papper och sug upp det mesta ur pannan. Man bara lägger ner hushållspappret i fettet så sköter det sig självt. Sedan är det bara ta upp pappret och slänga i vanliga sopen.

 

Ta dit en rörmokare som kollar rören. Kan vara andra avlagringar där sedan innan som också spökar. Då krävs en ordentligt rensning av rören som rörmokarn har speciell maskin för som de använder när de gör stamrensningar.

 

Själv tar jag reda på fettet alltid. Häller jag det inte på äggen och skedar i mig det lilla som är kvar på tallriken, så steker jag fetttet som är över i riven vitkål eller ser till att få med det i en omelett som äts samtidigt eller sparas till nästa måltid.

Fettet är ju energin i LCHF så det är värdefullt :)

 

Dock ska inte mättat fett stelna i diskhon. Spolar man varmt vatten löses det upp framgångsrikt och förs bort rätt så bra tycker jag. Det var nog värre när man hade mjöl, potatis och andra saker ihop med fett som blev en sörja som sedan blev som klister eller cementavlagringar i rören.

Iofs, vi har avfallskvarn som fördelar sönder allt som går ner ordentligt.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...