Gå till innehåll

Billigt kokosfett?


Monsterkaka

Recommended Posts

Jag har under den senaste månaden slutat med alla mjölkprodukter förutom smör för att se ifall min acne blir bättre. Det är nämligen så att min acne kom tillbaka när jag började med LCHF, alltså tvärtemot allt man har fått höra om att ens hy blir bättre. Jag funderar därför på att sluta med smör också för att se ifall det är det som är boven. Det mest logiska är att byta till kokosfett, eller hur? Frågan är bara var man kan köpa detta till ett relativt billigt pris? I butik är kokosfett betydligt dyrare än smör. Är det någon som har något tips?

 

Jag kan väl slänga in det när jag ändå håller på - någon som har något tips på hur man kan få bättre hy med LCHF?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tog mig friheten att googla lite på kokosfett. Vad är deodoriserat kokosfett? Är detta något att rekommendera? 

Det är oftast ett något billigare allternativ.. oftast gjord från copra!

 

Så då behöver man rena det från föroreningar/smuts.. och det görs med ånga.

 

Då blir det smaklöst på kuppen.

 

Sen så om du vill ha det allra bästa så görs det från färska koksnötter.. det blir rätt dyrt.. men smakar då kokos.

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är oftast ett något billigare allternativ.. oftast gjord från copra!

 

Så då behöver man rena det från föroreningar/smuts.. och det görs med ånga.

 

Då blir det smaklöst på kuppen.

 

Sen så om du vill ha det allra bästa så görs det från färska koksnötter.. det blir rätt dyrt.. men smakar då kokos.

 

 

Så deodoriserat kokosfett är alltså sämre och har inte lika mycket nyttigheter i sig som "färsk" kokosfett?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag brukar köpa detta. Finns med smak också om man gillar det. (Personligen tycker jag att kokos smakar hemskt.) Billigt som smör blir det ju dock inte i kr/kg. Man kan ju använda rapsolja och olivolja i matlagningen också så får man i sig fett utan att det svider för mycket i plånboken.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det godaste och bland de billigare är http://www.urtekram.dk/no_cache/produktdetaljerfoedevarer01/prodcat/olja_och_vinaeger/2841/kokosolja_eko_425_ml/. Den köper jag på Coop. Den smakar god kokos utan någon bismak. Den första kokosolja som jag tyckt om bland alla jag smakat.

 

Deodoriserat kokosfett är kokosfett där man tagit bort smaken av kokos.

 

Jag tycker att du ska be att få komma till en specialist på acne. Ibland kan det behövas någon form av antibiotikakur för att bryta.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det godaste och bland de billigare är http://www.urtekram.dk/no_cache/produktdetaljerfoedevarer01/prodcat/olja_och_vinaeger/2841/kokosolja_eko_425_ml/. Den köper jag på Coop. Den smakar god kokos utan någon bismak. Den första kokosolja som jag tyckt om bland alla jag smakat.

 

Deodoriserat kokosfett är kokosfett där man tagit bort smaken av kokos.

 

Jag tycker att du ska be att få komma till en specialist på acne. Ibland kan det behövas någon form av antibiotikakur för att bryta.

 

Men är näringsvärdet det samma som med vanligt kokosfett?

 

Jag har redan ätit en antibiotikakur vilket hjälpte mig sådär. Men jag var i princip problemfri innan jag började med LCHF, men sen kom det tillbaka. Det måste ju vara något med kosten som har gjort att det kommer tillbaka, eller hur?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så deodoriserat kokosfett är alltså sämre och har inte lika mycket nyttigheter i sig som "färsk" kokosfett?

Joo.. för nyttigheterna i cocosfett är fettsyrorna.. och de är kvar!

 

Tillomed Unilevers stenhårda variant i silverpaktet har kvar alla de nyttigheterna.

 

Det handlar då mer om vad du väljer att lägga pengarna på.

 

Skillnaden ligger mer på ursprungsråvaran och tillverkningmetoden.

 

Nyttigheterna är främst MCT, Laurinsyra och Kaprylsyra.

 

Det är ju inte som så att du får något exeptionellt nyttigare iomed att du använder cocosfett.. utan det är en variation av fettintaget.

 

Dessutom så tål cocosfett högre temperaturer.

 

Såå.. det kan handla om att man inte vill gynna Unilever.. dessutom så har de härdat de få fleromättade fettsyrorna som finns i.

 

Helt härdat fett har alldrig visats vara skadligt.. utan det är delvis härdat som bildar transfett.

 

Men.. det handlar då mer om vad man väljer vilka råvaror man vill skall ingå i sin kost.. en del kan äta LCHF fullt ut och bara välja ekologiskt, gräsbetat osv, medans andra väljer standard ICA/COOP med mer fett och mindre kolhydrater.

 

Handlar nog om ekonomi och hälsomedvetenhet?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Joo.. för nyttigheterna i cocosfett är fettsyrorna.. och de är kvar!

 

Tillomed Unilevers stenhårda variant i silverpaktet har kvar alla de nyttigheterna.

 

Det handlar då mer om vad du väljer att lägga pengarna på.

 

Skillnaden ligger mer på ursprungsråvaran och tillverkningmetoden.

 

Nyttigheterna är främst MCT, Laurinsyra och Kaprylsyra.

 

Det är ju inte som så att du får något exeptionellt nyttigare iomed att du använder cocosfett.. utan det är en variation av fettintaget.

 

Dessutom så tål cocosfett högre temperaturer.

 

Såå.. det kan handla om att man inte vill gynna Unilever.. dessutom så har de härdat de få fleromättade fettsyrorna som finns i.

 

Helt härdat fett har alldrig visats vara skadligt.. utan det är delvis härdat som bildar transfett.

 

Men.. det handlar då mer om vad man väljer vilka råvaror man vill skall ingå i sin kost.. en del kan äta LCHF fullt ut och bara välja ekologiskt, gräsbetat osv, medans andra väljer standard ICA/COOP med mer fett och mindre kolhydrater.

 

Handlar nog om ekonomi och hälsomedvetenhet?

 

Jag vill ju då inte köpa silverpaketet i affären utan tittar på de olika alternativen som finns på lchfbutiken. Så du menar att det inte är någon skillnad mellan deodoriserad och vanlig kokosfett? Det deodoriserade kostar som sagt hälften så mycket, och som fattig student är ju detta inget man tackar nej till. Dock vill jag ju vara så hälsosam som möjligt och inte är mysko grejer. Min hud verkar ju uppenbarligen vara väldigt känslig.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan göra en kompromiss oxå.. tex steka i Unilevers och använda det svindyra i kaffe/te osv.

 

Fast jag menar att cocosfett skall smaka cocos.. och det är mer en vanesak.. tex så är färskt fläsk stekt i cocosfett med smak riktigt gott.

 

Sen så.. är acne antagligen en helt annan historia, det handlar mer om ålder och hormoner.. samt ibland svamp.

 

Sebumproduktionen styrs av hjärnan och påverkas av hormoner, det är därför som unga pojkar i puberteten får acne.. i ett skede då mycket hormoner förändras.

 

Är man känslig kan en hormonändrande kost även den påverka i senare skede.. iallafall om man pratar om Acne Vulgaris.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är ju inte som så att du får något exeptionellt nyttigare iomed att du använder cocosfett.. utan det är en variation av fettintaget.

 

Nu minns jag inte var jag läste det, tror att det kan vara i nån av alla böcker jag läst de senaste åren, men kokosfett verkar ha skyddande effekt mot att utveckla demens. Det var en australiensisk läkare som hade noterat att vissa naturfolk i princip saknade individer som hade utvecklat demens. Det speciella med deras kost var att de åt stora mängder kokos.

 

Nu var det dessutom så att läkarens make hade börjat utveckla demens och dessutom gått in i en depression pga det. Hon hade inget att förlora, så hon började att ge honom några matskedar kokosfett dagligen, och hans demens och depression hävdes och han tillfrisknade.

 

Så kokosfett kanske har en specifik positiv effekt som skiljer det från andra fetter?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Joo.. det handlar om att just Cocosfett, (MCT) inte gärna lagras i kroppens fettdepåer.. utan fortsätter att cirkulera och därmed omvandlas i större utsträckning till ketonkroppar.

 

Dvs om du får en större del av din energi från fett så äter du mindre kolisar.

 

Vilket tarvar sin förklaring.. Amyloidos anses vara en av anledningarna till Altsheimers demens.. och verkar på något sätt hänga ihop med Diabetes typ2.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Amyloid

 

Ketonkroppar är ett alternativt bränsle för hjärnan som fungerar utan att bidra med Amyloidos.. och har en delvis annan metabol väg.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Joo.. det handlar om att just Cocosfett, (MCT) inte gärna lagras i kroppens fettdepåer.. utan fortsätter att cirkulera och därmed omvandlas i större utsträckning till ketonkroppar.

 

Dvs om du får en större del av din energi från fett så äter du mindre kolisar.

 

Vilket tarvar sin förklaring.. Amyloidos anses vara en av anledningarna till Altsheimers demens.. och verkar på något sätt hänga ihop med Diabetes typ2.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Amyloid

 

Ketonkroppar är ett alternativt bränsle för hjärnan som fungerar utan att bidra med Amyloidos.. och har en delvis annan metabol väg.

 

Men då kan man alltså dra den slutsatsen att kokosfett är något bättre än annat fett, eftersom det har dessa positiva egenskaper? Eller, att man definitivt bör se till att få i sig en viss mängd kokosfett varje dag vid sidan om annat fett?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eftersom jag inte äter kokosfett direkt ur burken som det är, så nöjer jag mig med silverpaket för runt 20:- halvkilot. Dock inte Unilevers som är härdat utan Alba Dalbys, skillnaden är att Unilevers har en mer stearinliknande konsistens medans Alba Dalbys är mjukare i rumstemperatur. Jag bryr mig inte om de små extra nyttigheterna som finns i ekologiskt kallpressat kokosfett då jag inte anser det vara ekonomiskt försvarbart.

Jag köper mitt på Citygross.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en bekant som har firma och köper direkt från en grossist. Hon tar 100:-/kilot, och det tycker jag är rimligt. Jag äter c:a 60 g/dag, så det blir en kostnad på 6:-/dag.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en bekant som har firma och köper direkt från en grossist. Hon tar 100:-/kilot, och det tycker jag är rimligt. Jag äter c:a 60 g/dag, så det blir en kostnad på 6:-/dag.

 

Det är ju helt klart en rimlig kostnad. Synd bara att jag inte har en sådan bekant =P

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att vissa köper det är illa nog, men vi kan väl inte tipsa om silverpaketen här...??

Väldigt mycket bättre att säga att DOM SKA DU INTE KÖPA, hur fattig du än är.

 

Monsterkaka....jag är så gammal att jag inte lider av acne, men det jag har läst och hört är at lchf-kost är väldigt bra för huden så ditt problem känns lite konstigt.

Nu minns jag inte om du åt mejerivaror ??

Om du gör det så avstå ett tag och kolla om det hjälper.

Smör måste ju dock vara ok.

 

Good luck

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är ju helt klart en rimlig kostnad. Synd bara att jag inte har en sådan bekant =P

 

Ja, och du bor inte här (Nyköping) så jag kan inte förmedla kontakten. Att börja skicka paket är hon nog inte intresserad av, och det skulle dessutom öka kilopriset...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att vissa köper det är illa nog, men vi kan väl inte tipsa om silverpaketen här...??

Väldigt mycket bättre att säga att DOM SKA DU INTE KÖPA, hur fattig du än är.

 

Monsterkaka....jag är så gammal att jag inte lider av acne, men det jag har läst och hört är at lchf-kost är väldigt bra för huden så ditt problem känns lite konstigt.

Nu minns jag inte om du åt mejerivaror ??

Om du gör det så avstå ett tag och kolla om det hjälper.

Smör måste ju dock vara ok.

 

Good luck

 

Jag har inte ätit mejeriprodukter förutom smör den senaste månaden, men jag har inte sett någon direkt förbättring. Det är därför jag funderar på att sluta med smör också och övergå till kokosfett istället. Det känns ju lite konstigt när alla säger att man får så otroligt bra hy med lchf och jag har fått den totala motsatsen.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, och du bor inte här (Nyköping) så jag kan inte förmedla kontakten. Att börja skicka paket är hon nog inte intresserad av, och det skulle dessutom öka kilopriset...

 

Men om man köper det deodoriserat kokosfettet på lchfbutiken blir det drygt 100 kr/kg. Dock är jag ju fortfarande fundersam över ifall det är ett bra alternativ eller inte

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan göra en kompromiss oxå.. tex steka i Unilevers och använda det svindyra i kaffe/te osv.

 

Fast jag menar att cocosfett skall smaka cocos.. och det är mer en vanesak.. tex så är färskt fläsk stekt i cocosfett med smak riktigt gott.

 

Sen så.. är acne antagligen en helt annan historia, det handlar mer om ålder och hormoner.. samt ibland svamp.

 

Sebumproduktionen styrs av hjärnan och påverkas av hormoner, det är därför som unga pojkar i puberteten får acne.. i ett skede då mycket hormoner förändras.

 

Är man känslig kan en hormonändrande kost även den påverka i senare skede.. iallafall om man pratar om Acne Vulgaris.

 

Det kan alltså vara så att eftersom jag har börjat med lchf tror min kropp att jag har kommit i puberteten igen och därför har jag fått tillbaka min acne? I sådana fall lär jag ju ha acne i drygt sex år till. Det är ju inte så roligt...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vissa har fått högre testosteronnivåer vid övergång till LCHF.. det brukar anses vara positivt.

 

Men det är ju just det som händer när ynglingar blir män.. så det kan hänga ihop?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vissa har fått högre testosteronnivåer vid övergång till LCHF.. det brukar anses vara positivt.

 

Men det är ju just det som händer när ynglingar blir män.. så det kan hänga ihop?

 

Så kan det mycket väl vara. Jag blir man igen helt enkelt. Det måste ju betyda att jag är supermanlig. Haha! Man får ju ta och se det positiva i det hela. Jag mår jättebra med att äta lchf-kost, men att få acne på köpet var kanske inte riktigt det jag hade väntat mig =P

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hittade kokosfett på gymgrossisten som jag tidigare har köpt men glömt bort och den är helt utmärkt. Det bästa med det hela är att med min studentrabatt kostar det bara 146,25 kr/kg. Det tycker jag ändå är helt okej. Den är dessutom kallpressad, ekologisk och inte deodoriserad.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det jag hört om kokosfett är att det kallpressade har en högre näring och är bra att ta i te m.m. men att fetterna förstörs vid upphettning. Kokosfett som behandlats, dvs som inte är kallpressat tåls att stekas i.. Men kan ha fel.

Har upptäckt ett nytt användningsområde för mitt kallpressade kokosfett- använder det som hudkräm! Jättehärligt.

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

jenniesundsvall..... Visst är det toppen och egentligen hur logiskt som helst..

Ganska givet att man ska kunna äta sin hudkräm, då den oblygt traskar in i kroppen där den smörjs.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köper oftast det ekologiska kokosfettet, men ibland när kassan är skral slinker det ner ett paket från Alba Dalby. Köper på City Gross och där kostar 500 gram ca 20 kr. Helt OK tycker jag, speciellt att steka i.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Haha, Zepp! Har inte tänkt den tanken men nu när du säger det så...

Lilla Anna, jag köper Kung Markattas på Ica för 36 kr. Vet inte exakt storlek, men det räcker rätt länge. Då är det dessutom kravmärkt. Köper det dock på Ica Maxi som ju kan hålla ner priserna.  Steker dock inte i det med tanke på det jag hört om att steka i kallpressat kokosfett. Har även ett från BioFood som jag tror inte är kallpressat som jag steker i.

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att vissa köper det är illa nog, men vi kan väl inte tipsa om silverpaketen här...??

Väldigt mycket bättre att säga att DOM SKA DU INTE KÖPA, hur fattig du än är.

 

Vad grundar du det på?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En kvinna som luktar Cocos måste vara rena afrodisakian för en man som äter LCHF? :D

Hmmm....märker att jag har en bit kvar innan jag är en riktig LCHF:are ;-)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Per J....Räcker det inte med att det står Unilever på det...?

Jag har läst både här och där att det inte är något bra.

Gissningsvis så har det passerat en fabrik och varit med om en obehalig upplevelse, antagligen flera.

Garanterat inte det minsta naturligt.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Per J....Räcker det inte med att det står Unilever på det...?

Jag har läst både här och där att det inte är något bra.

Jaha, det var bara ett politiskt korrekt påstående utan grund.

 

Jag bojkottar inte ett företags alla produkter bara för de har andra dåliga produkter i sitt sortiment, hur skulle det se ut om jag bojkottade Arla för att de har nyckelhålsmärkt fruktyoghurt och andra lightprodukter i sitt sortiment?

 

Jag har läst både här och där att LCHF är farligt, är det något jag ska ta på allvar utan grund?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kokosfett från vissa varumärken har visat sig vara både raffinerat (borttagna vitaminer, lukt och smak, näringsämnen m m) samt härdat. Då har fettet behandlats med nickelspån i en härdningsreaktor och är mer ett tekniskt smörjfett än ett livsmedel. Man har överfört omättade fetter till mättade och sannolikt en liten del transfetter. Välj inte kemiskt processat kokosfett!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tillverkningsprocesser och skillnader mellan ekologisk kokosolja och kokosfett i silverförpackning!

 

Vad är det är för skillnad på kokosfett i silverpaket från Unilever som och det kokosfett som man köper från exempelvis Holistic och Biofood? Båda är lukt- och smakfria men det skiljer ofantligt mycket i pris. I Gunnar Lindgrens senaste nyhetsbrev har han mailat till tillverkarna och ställt följande frågor:

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur?

 

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts?

 

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera?

 

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur?

 

Unilever angående sin tillverkning av kokosolja:

 

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? Ja, upphettning har används, vi ger inte ut temperaturen men kan garantera att kokosoljan har en bra kvalitet.

 

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens).

 

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? Ja. Kokosoljan är fysiskt raffinerad, vilket innebär att fosforsyra, blekjord (bentonitlera) och aktivt kol används som processhjälpmedel. Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Fosforsyra används ofta i många livsmedel, blekjord är en naturlig lera som också är tillåtet att använda direkt som foder, aktivt kol även känt som som Nori, användas av människor när de har ätit något fel. Alla dessa processhjälpmedel är godkända av EU och används i livsmedel eller foder.

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? Ja, deodorisering gör man för att små partiklar t.ex. metaller, fria fett syror, färgrika ämne har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Vi ger inte ut temperaturen.

Biofood ang sin tillverkning av kokoslja:

 

1. Ja kokosfettet är upphettat till ca 60 C , eftersom det är näst till omöjligt att utvinna olja från kall kopra.

 

2. Nej

 

3. Nej

 

4. Ja de är deodoriserat med vattenånga för att få bort smak och lukt av kokos.

 

Holistic ang sin tillverkning av kokosolja:

 

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? NEJ den utvinns vid 35 grader. Det gör att man får ut mindre mängd olja och därför blir dyrare även än Biofoods.

 

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? NEJ

 

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? NEJ

 

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? NEJ. Därför luktar och smakar den kokos.

 

Vad bra... då har vi rätt ut skillnaderna... Notera alla de ohälsosamma ämnen som används i tillverkning av Unilevers kokosolja OCH även denna mening...

 

"Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens)."

 

Det är verkligen förfärligt att Unilever´s kokosfett får säljas! Kan vara klokt att tänka på det när ni gör ischoklad nu i jul..!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I senaste LCHF-magasinet testas en massa olika märken av kokosfett. Men jag hittar den inte just nu... kanske borde gå och städa istället för att hänga vid datorn. Återkommer när jag hittat den.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I senaste LCHF-magasinet testas en massa olika märken av kokosfett. Men jag hittar den inte just nu... kanske borde gå och städa istället för att hänga vid datorn. Återkommer när jag hittat den.

 

 

Jag hittade den först! ;)

 

Där testar de Holistic, Cocosa extra virgin, Cocosa pure coconut oil, Bifoods eko, Renée Voltaire raw kokosolja, Kung Markatta och Crearome.

 

De föll för Holistic, Reneé Voltair och Kung Markatta och korade Kung Markatta som vinnare.

 

Nu hade de som ett generellt kriterium att den ska smaka kokos. Personligen tycker jag inte att det är bra. Jag har testat kokosfett som smakar kokos och jag gillade det inte! Det blev liksom för mycket för mina smaklökar. Dessutom ansåg de att kokosfett ska kunna ätas direkt ur burken med sked, och det är nåt som jag inte heller skulle klara av, då står det mig upp i halsen direkt. Jag föredrar att använda det i matlagning och få i mig det på det viset. (Och jag dricker inte kaffe heller och därmed inte kokosfett i det.)

 

Så, jag hade kanske kommit fram till ett annat resultat eftersom jag inte har samma kriterier som testpanelen i LCHF-Magasinet.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tillverkningsprocesser och skillnader mellan ekologisk kokosolja och kokosfett i silverförpackning!

 

 

Vad är det är för skillnad på kokosfett i silverpaket från Unilever som och det kokosfett som man köper från exempelvis Holistic och Biofood? Båda är lukt- och smakfria men det skiljer ofantligt mycket i pris. I Gunnar Lindgrens senaste nyhetsbrev har han mailat till tillverkarna och ställt följande frågor:

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur?

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts?

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera?

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur?Unilever angående sin tillverkning av kokosolja:

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? Ja, upphettning har används, vi ger inte ut temperaturen men kan garantera att kokosoljan har en bra kvalitet.

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens).

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? Ja. Kokosoljan är fysiskt raffinerad, vilket innebär att fosforsyra, blekjord (bentonitlera) och aktivt kol används som processhjälpmedel. Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Fosforsyra används ofta i många livsmedel, blekjord är en naturlig lera som också är tillåtet att använda direkt som foder, aktivt kol även känt som som Nori, användas av människor när de har ätit något fel. Alla dessa processhjälpmedel är godkända av EU och används i livsmedel eller foder.

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? Ja, deodorisering gör man för att små partiklar t.ex. metaller, fria fett syror, färgrika ämne har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Vi ger inte ut temperaturen.

Biofood ang sin tillverkning av kokoslja:

1. Ja kokosfettet är upphettat till ca 60 C , eftersom det är näst till omöjligt att utvinna olja från kall kopra.

2. Nej

3. Nej

4. Ja de är deodoriserat med vattenånga för att få bort smak och lukt av kokos.Holistic ang sin tillverkning av kokosolja:

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? NEJ den utvinns vid 35 grader. Det gör att man får ut mindre mängd olja och därför blir dyrare även än Biofoods.

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? NEJ

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? NEJ

4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? NEJ. Därför luktar och smakar den kokos.

Vad bra... då har vi rätt ut skillnaderna... Notera alla de ohälsosamma ämnen som används i tillverkning av Unilevers kokosolja OCH även denna mening...

"Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens)."

Det är verkligen förfärligt att Unilever´s kokosfett får säljas! Kan vara klokt att tänka på det när ni gör ischoklad nu i jul..!

 

Jag har läst Gunnar Lindgrens sida tidigare när jag sökt efter fakta varför man absolut inte ska välja "silverpaket", men den ger inte några fakta om varför den ska betraktas som nästintill oätlig, bara att de har olika tillverkningsätt.

Jag har absolut inga invändningar mot att ekologisk kallpressad kokosolja är en bättre produkt, men däremot har jag invändningar mot uttryck som "Att vissa köper det är illa nog, men vi kan väl inte tipsa om silverpaketen här...??

Väldigt mycket bättre att säga att DOM SKA DU INTE KÖPA, hur fattig du än är."

Nu tycker jag det känns lite onödigt att Unilever härdar sitt kokosfett så jag väljer hellre Alba Dalbys motsvarighet som inte är härdat.

Det som är bra med kokosfett är det höga innehållet av medellånga fettsyror och då främst laurinsyran, och trots sökande på webben har jag inte funnit några jämförande analysdata som visar på att "silverpaketen" skulle vara ett så dåligt alternativ att förtäring avrådes.

Mitt intryck av "silverpaketsdebatten" är att om en "sanning" upprepas tillräckligt många gånger så blir den en sanning som inte ifrågasätts, ifrågasätts den är ofta samma svar som du själv gav: "...Unilever..." Man kan nästan dra en parallell till Ancel Keys rapport om hur farligt mättat fett var, som upprepades så många gånger att den blev en sanning som fortfarande idag inte ifrågasatts av tillräckligt många.

 

Så min fråga som kvarstår:

Är innehållet i "silverpaketen" så farligt att förtäring avrådes och finns det inget nyttigt alls kvar i dem?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ha! Eftersom jag köper mitt kokosfett i bulk från en bekant så har jag inte tänkt på vilket märke det är, bara litat på att det är av god kvalitet, och nu kollade jag upp det, och det visade sig att det är Bifoods jag köper! Det visar att testpanelen i LCHF-Magasinet inte alls har samma smaklökar som jag! De rankade Bifoods som ett av de sämsta, och då kan man bara konstatera att smaken är som baken och att vi ser helt olika på kokosfettets funktion i våra mathållningar. "En väldigt neutral och ganska tråkig smak" skriver Skaldeman och menar att det är ett dåligt betyg. Men precis så vill jag ha kokosfettet! :-)

 

Jag känner mig helt trygg i att Bifoods är helt OK kvalitetsmässigt ur ett objektivt synsätt. Jag vet inte om jag är betjänt av den lilla kvalitetshöjning som man får när temperaturen sänks från 60 till 35 grader vid utvinningen och som höjer priset med 100%. För mig är Bifoods en tillräckligt bra produkt!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så min fråga som kvarstår:

Är innehållet i "silverpaketen" så farligt att förtäring avrådes och finns det inget nyttigt alls kvar i dem?

 

Jag ser det så här: Matindustrin har under decennier sakta men säkert flyttat gränserna för vad som är OK när man processar livsmedel. Det är de små stegens tyranneri och hur olika processer ser ut beskrivs alldeles utmärkt i Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara. Hur sojabönor processas fram till olika "livsmedel" är rent äckligt att läsa! Det är dags att reagera på detta och välja bort varor som har genomgått att alla dessa processer och återvända till så ursprungliga råvaror som möjligt eller åtminstone bara använda livsmedel som bevisligen inte har utsatts för en massa kemiska processer som vi faktiskt inte kan veta så mycket om hur det egentligen påverkar våra kroppar!

 

Det finns ett fenomen (som säkert har ett namn som jag inte kan dra mig till minnes just nu) som uppstår när man utsätter sig för för många olika främmande ämnen som var och ett för sig inte är skadligt, men i kombination blir det farligt. Så även om tillverkaren bedyrar att livsmedlet inte innehåller några skadliga nivåer på olika ämnen så kan vi inte vara säkra på att vi inte ändå lider av att äta det.

 

Därför tycker jag att det är en bra princip att undvika såna livsmedel som t.ex. Unilevers kokosfett. När man ser beskrivningen av hur de processar kokosen för att tillverka sin produkt känner jag att detta är något vi ska undvika för att inte uppmuntra den här filosofin kring livsmedelsframställning.

 

Så jag ser inte den frågeställning du har, om hur farliga innehållet i silverpaketen är, som relevant, utan vi ska istället fråga oss: Kan Unilever garantera att det de gör med råvaran inte på något sätt är skadligt för kroppar? Så länge de inte kan det så avstår jag ifrån att äta den.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 Så jag ser inte den frågeställning du har, om hur farliga innehållet i silverpaketen är, som relevant, utan vi ska istället fråga oss: Kan Unilever garantera att det de gör med råvaran inte på något sätt är skadligt för kroppar? Så länge de inte kan det så avstår jag ifrån att äta den.

Du lär inte få ett svar från Unilever inom överskådlig tid, att deras fullhärdade kokosfett är ofarligt, de lever ju på andra produkter som utgår ifrån att mättat fett är farligt.

Jag tycker att de går ett steg för långt när de härdar sitt kokosfett vilket Alba Dalby inte gör och som Unilever inte gjorde för ett antal år sedan, det var en hel del skriverier om det på en del forum då.

 

Annars så är ju också ditt svar politiskt korrekt, ideologin om processad mat är sämre än oprocessad.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du lär inte få ett svar från Unilever inom överskådlig tid, att deras fullhärdade kokosfett är ofarligt, de lever ju på andra produkter som utgår ifrån att mättat fett är farligt.

Jag tycker att de går ett steg för långt när de härdar sitt kokosfett vilket Alba Dalby inte gör och som Unilever inte gjorde för ett antal år sedan, det var en hel del skriverier om det på en del forum då.

 

Annars så är ju också ditt svar politiskt korrekt, ideologin om processad mat är sämre än oprocessad.

 

 

Politiskt korrekt? *L* Nja... det brukar jag sällan bli anklagad för att vara. Min ståndpunkt är ett medvetet val som grundar sig på basalt förnuft och logik samt ansvar för vår värld. På samma sätt som jag äter så mycket som möjligt av mitt kött från gräsbetande djur, noggrant sorterar mina sopor, återvinner så mycket jag kan osv., och jag lovar att så fort jag får råd så ska jag skaffa en elbil.

 

Det handlar inte om att vara politiskt korrekt (vilket jag ser som ett skällsord) utan om att försöka ta så mycket ansvar som möjligt. Människor som inte bryr sig har vi tillräckligt av i vår värld och jag gör så mycket jag orkar för att engagera mig.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Detta ämne är nu arkiverat och det går inte längre svara i det.

×
×
  • Skapa nytt...