Jump to content

Dyrt med köttdeg i Norge


Elin Smestad Andreassen

Recommended Posts

4 timmar sedan, MariaF sade:

Köttdeg? Det är köttfärs väl? Malet kött? Jag måste erkänna att jag betalar 110 SEK/kg för det jag köper. Visserligen inte i vanlig affär utan som en halv ko och då blir det alltså 110kr/kg för både oxfilé, entrecote och köttfärs (och lite annat). 
Just nu kan det förstås ha med tillgången att göra, att det tar längre tid för importer eller bara att man passar på, men ibland undrar jag om inte maten egentligen är för billig, dvs att den odlas eller fötts upp på sådant sätt att det är både miljö- och etiskt ovärdigt? Typ köttfabriker... :( Vet inte hur ni har det i Norge men i Sverige läste jag om vad det kostar en liten bonde att få vara med i typ KRAV, att få ha ett gårdsslakteri och annat sådant som gynnar det närproducerade och djurvänliga. Det är ju horribla summor!! Att det ens finns bra producenter som fortsätter? :blink:

Ja det er köttfärs jag menade. Vanligt biff 200 - 300 NOK för biff. Jag bliver galen av höga priser

 

  • Sad 2
Link to comment
Share on other sites

Man kan passa på att köpa på Coop Obs när de har 3x400g för 100 nok. Men ja, det har salt i, antar jag, för det som är dyrare kallas karbonadedeig och används väl mest till att göra karbonader eller panniffar som det heter i Sverige. Det finns även kjöttdeig av svin, som har väldigt lite fett i sig, men som funkar bra som substitut.

Fett är som regel billigt, kött är dyrt. Köp billigt kött, lägg till fett om det behövs, är mitt tips

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2021-07-06 at 05:59, AL sade:

Köp billigt kött

Fast då hamnar man kanske i det både etiska och nutrionella dilemmat kring djurhållning? Kanske bättre att åka lite om man kan få bra eller i alla fall bättre kött till en billigare peng?

Intressant med ordet "karbonad". "Karbo" på norska är väl kolhydrat (eng. carb)? Och pannbiff har väl inga egentliga kolhydrater om man inte har i ströbröd? Påminner mig om det amerikanska uttrycket "How come you park on a driveway and drive on a Parkway?

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, MariaF sade:

Fast då hamnar man kanske i det både etiska och nutrionella dilemmat kring djurhållning? Kanske bättre att åka lite om man kan få bra eller i alla fall bättre kött till en billigare peng?

Intressant med ordet "karbonad". "Karbo" på norska är väl kolhydrat (eng. carb)? Och pannbiff har väl inga egentliga kolhydrater om man inte har i ströbröd? Påminner mig om det amerikanska uttrycket "How come you park on a driveway and drive on a Parkway?

 

Hej Ja Karbonadedeig er rent kött, mens köttfärs er spädd med fett. Ordet Karbo är förkortad Karbohydrat/-er. Men vi Kan åka till Sverige, men måste ha beviset när vi åker till Norge igen. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...