Jump to content

Äta metformin i samband med LCHF/ keto


Kickidee
 Share

Recommended Posts

Hej! Jag har en fråga som jag är väldigt angelägen om att få svar på av någon professionell..för ca 1 1/2 år sedan fick jag diabetes typ 2. Blev insatt på metformin 3000 mg/ dag, den höga dosen mkt pg a av att jag hade högt BMI också. Metforminet har jag fått trappa upp mycket försiktigt o långsamt, då jag haft stora problem med diarréer.  Efter diagnosen slutade jag helt med snacks o choklad o mycket smörgåsar ( läsk o saft har jag aldrig druckit ändå). Efter några månader låg mitt långtidssocker på normalt värde, o även vanligt blodsocker låg bra. I våras, för ca 5 månader sen började jag med LCHF. Har väl gått ner ca 15 kg. Var hos min läkare häromdan för lite uppföljning med prover mm. Alla prover är jättebra, o han tycker jag ska fortsätta med mina metformin i samma höga dos. Det är inget man ska sluta med, enligt honom. Det har så stora fördelar, säger han. Har inte sagt att jag följer strikt LCHF, för det tror inte han är en bra metod. Människan behöver lite av allt, menar han. Så nu undrar jag helt enkelt; är det farligt att äta Metformin i samband med LCHF/Keto-kost? Eftersom jag äter mycket mindre portioner än jag gjort tidigare + att jag knappt inte äter några kolhydrater, så undrar jag om det kan bli för stor dos metformin(1000 mg) till mina små portioner mat? Tilläggas bör att; det var först när jag kom upp i 3000 mg metformin om dagen, som det började hända lite mer på vågen också..Är rädd att om jag minskar eller slutar med metforminet, att jag får ett större insulinpåslag igen o börjar ökar i vikt igen....? 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag är inte professionell ... men egentligen borde det vara relativt enkelt om du mäter ditt blodsocker ofta så kan du ju i princip skära ner Metforminet lite försiktigt och hålla koll på att blodsockret ligger fortsatt bra och att vikten är stabil. Men du bör prata med din läkare om det ... du behöver nog bara säga att du inte vill övermedicinera och fråga om ni t ex kan gå ner 500 mg och se vad som händer. Å andra sidan anses väl Metformin ha en ganska gynnsam biverkningsprofil, en del påstår att den till och med förlänger livet.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2021-09-01 at 17:20, Kickidee sade:

Är rädd att om jag minskar eller slutar med metforminet, att jag får ett större insulinpåslag igen o börjar ökar i vikt igen....? 

Jag är inte heller professionell ... men vad jag förstår är blodsockervärdet viktigare att hålla lågt och stabilt (t ex genom LCHF) än att kämpa med vikten på vågen.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...