Jump to content

Löpning; Mekanisk fråga


MariaF
 Share

Recommended Posts

Det pratas mest biokemi och sådant bland oss som fortfarande är aktiva i detta forum men jag tänker att jag slänger ut denna fundering här ändå, även om den är av mer biomekanisk natur, eftersom jag vet att det finns folk som springer också. Jag ogillar att fråga i fb-grupper eftersom man mer eller mindre alltid får kommentarer som "kontakta en fysioterapeut istället för att fråga på fb"... :rolleyes:

Jag har börjat springa med en förening. Första gången var jag riktigt nervös, här snackar vi Ultralöpare! Folk som springer fram och tillbaka över Skåne (25mil), mellan Göteborg och Laholm (32mil), fjällultror osv och ordförande tangerar damrekordet på att ha sprungit längst i hela Sverige (vete sjutton var de reggar detta?). Hur som helst, det är socialt spring i lugnt tempo, typ 6-7min/km och tom 8, beroende på terräng. Jogging, alltså. Gå i backar. Hittills har jag bara varit med på flacka rundor på asfalt/grus. Jag hänger på rätt bra, inga större problem under själva rundan (12-15km) men jag springer ju mer än när jag springer själv. Är jag själv blir det mer springa/gå om vartannat, även om jag släppt MAF-pulsen och går mer på känsla. (Ultra är förresten allt längre än maraton, dvs 42km.)

Jag har ju också hakat på ett träningsprogram och utnyttjar detta tillsammansspring på att öva just tillsammansspring inom programmet, för att kanske kunna springa lopp utan att känna mig kass. I coachingprogrammet ingår en del styrka, det jag varit dålig på innan. Jag håller alltså på att försöka träna upp mjukdelar runt om i kroppen även om jag prioriterar de posturala övningarna för hållningen och för att inte gå sönder.

Det jag då noterat och grunnat på efter dessa rundor är varför jag får ont i höfterna efteråt? Det är okej så länge jag rör mig men gör ont oavsett om jag sitter eller står stilla, det väcker mig på natten efteråt och jag kan inte ligga på sidan utan endast rygg funkar. Ska jag försöka beskriva det gör det ont i skelettet, inte i mjukdelar. Om man nu kan få ont i skelettet? Att tex skelettcancer gör ont vet jag, men inte var smärtsensorerna sitter? För jag tror att det är stegdunkandet jag känner av... Men... Vad gör jag åt det? Springer annorlunda? Springer mer..? :blink:

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Har själv haft ont i höfterna och speciellt nattetid när jag hade uppehåll med simningen under pandemin. Beställde tid för ultraljud  för att utesluta artros. Inget fel på dina höfter, bara för lite muskler, sa han med glimten i ögat. Personligen skulle jag springa mindre. Vad jag förstått är det stressreduktion du vill åt. Men det finns ju andra sätt att tillgå för detta. Aseem Malhotra tar även upp det här med för mkt träning i sin bok. Ps.Är bättre nu när jag börjat simma igen. Ds.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tyvärr är "för mycket träning" nästan alltid det som kommer upp först bara för ATT man tränar. Jag jobbar 100% på ett kontorsjobb och rör mig nog snarast för lite sett till kroppens behov. Sen är det naturligtvis så att stress är stress oavsett var den kommer från och det är den sammanlagrade effekten som är viktig och ja, jag har ju mycket stress i livet. Det braiga med coachingprogrammet är att återhämtning och meditation är schemalagt. :wub: 

Jag var lite inne på att jag fortfarande kanske är aningen svag i höfterna men borde jag inte då ha ont i mjukdelarna? Typ träningsvärk?
Eller så blir det för intensivt eftersom jag är van att varva med gång?
För 5år sen gick höftböjaren sönder. Jag både hörde och kände när den brast. Det var på en halvmara i San Diego så inte stannade jag för det, inte... Detta känns också djupt inne i höften men känslan nu är helt annorlunda. Likaså annorlunda än när jag efter vila och rehab av bristningen fick ont igen när jag började springa igen (mindre ont men samma karaktär). Slemsäckar kan också bli inflammerade, men de sitter mer utanpå höften.

 

Måste förresten lägga till Jonas Coltings roliga beskrivning om återhämtning för äldre (från fb härom dagen) :D:

Man måste tänka mer på återhämtningen när man blir äldre!
Precis. Man måste tänka mer på att inte bli sittande eller liggande för när man är äldre så gubbar man till sig på nolltid. En eftermiddag i kontorsstolen utan motion men med fika istället innebär per automatik några kilos övervikt, rynkigare skinn, mjällvårtor i armhålan och sviktande potens.
Fy fan för det. Så därför bör man tänka mer på återhämtningens och vilandets degenererande och stagnerande effekter. Passar man sig inte så smyger gubbigheten på en. Innan man vet ordet av går man med sandaler och strumpor tillsammans (slå mig hårt i ansiktet om det händer mig, kanske är det en ond dröm jag kan vakna ur?), prenumererar på Postkodlotter och börja räkna vardagsmotion som riktig träning.
Aldrig stanna aldrig stelna är mitt motto för det värdiga åldrandet. Det ovärdiga åldrandet kan de som tror att ålder är en oåterkallelig sjukdom ägna sig åt. I regel är det samma personer som peakade som 19-åringar och sen ägnar resten av livet att prata om det. Till priset av annalkande mjällvårtor. Mjällvårtor, hör ni!
Så i den rätta andan av att inte vila sig fet och rynkig med hängande pung och sviktande spänst så suppade jag en timme först. Sedan sprang jag fyra km på gräs. Barfota. Efter det satt jag faktiskt still ett tag. Men märkte också att pungen började sagga ned mot knävecken så då åkte jag och simmade 2500 m på Alideberg. Ikväll ska jag köra swimrun och efter det lite styrka. Just det, jag ska ju både snitsla på och av vår bana till swimrun också men det är ju promenad så det räknas inte. Hängpung bryr sig inte om promenad! Det är ju det alla åldrande hängpungare (med mjällvårtor) inte fattar! Det får vara en jävligt rask promenad isåfall. Annars är det hängpung. Med mjällvårta på.
Alternativet är ju att bara ge upp. Lobotomera all kvarvarande självkänsla och stolthet. Börja dricka sojamjölk och permanent etablera en testosteronnivå som en skolflickas. Anpassa sig. Acting your age. Vad det nu ska betyda. Antagligen uppfunnit av hängpungarna. Fy fan för det.

Aldrig stanna aldrig stelna. Kom ihåg vart ni läste det först. Syns på barrikaderna. Bar överkropp. Kokosolja. Tajta i skinnet som djungeltrummor.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Träningscoachen Effie (tala om oxymoron!!!) undrar om du ändrat mycket på en gång. Intensitet, typ, längd…?

 Och det är väl benhinnor, senor och annat sånt som behöver långsam tillvänjning. Borde vara vana, så mycket som du springer; det är därför jag frågar om förändring. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Cederulla sade:

 

Men du kan väl träna/röra dig på andra sätt?

Jo, det ingår också i min träning numera i och med coachingprogrammet. :) Non-impact för variation, gärna simning, rodd eller cykel. Jag springer alltså inte varje dag. Just nu kör jag mest handgräsklippare utan drivning  på stor gräsmatta som alternativträning. 

53 minuter sedan, Effie sade:

Intensitet, typ, längd…?

Jo, det var det jag var inne på själv. Distansen är inget problem men detta blir som sagt intensivare även om det är lugnt än när jag är ute själv. Men träningsvärk hade varit lättare att förstå än denna ”skelettvärk”… 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag fick ju min skelettvärk när jag inte simmade. Hade ont hur jag än låg, men bäst på rygg. Trots att jag gick med bungupumpstavar och intervall i backar ca 30 min per pass. Det vore nog inte dumt med ett ultraljud på höftpartiet, så du vet vad du ska utgå ifrån. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det känns som om du kanske skulle behöva lugna lite? För många år sedan så gick min höftböjare också sönder, dessutom hade jag problem med mina knän. Jag slutade att springa och började cykla istället. Bor på landet, har många långa fina vägar att cykla på.  För mig var det väldigt bra. Knäna blev mycket bättre och höftböjaren läkte ut.

Värk tänker jag är ett sätt för kroppen att kommunicera och kanske det är så att du just nu ska vila från springandet, kanske inte ens gå promenader? Du har ju viljan och disciplinen, gör något annat. (Och cykling är toppenbra!) Kanske ett besök hos doktorn också?

Kan också tillägga att jag efter tre år började springa igen och det funkade fint.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Effie sade:

Och jag gillar Coltings text, även om den gränsar till hysteri… 🙂 

Håller med 🙂

Vill inte tjuva denna tråd men att som en del tränings- och hälsoprofiler sätta sig själv som referenspunkt när man bedömer vad andra borde klara av och inte blir inte alltid så bra. I synnerhet inte om man själv har en extraordinärt stor förmåga. Då behövs nog lite ödmjukhet och inlevelseförmåga tror jag. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Att kroppen går sönder kan ju bero på flera saker, tänker jag. Att man går fram för fort och inte hinner bygga upp sig är en sån sak. Att belasta fel och nöta fram problem är en annan och det var det som knäckte min höftböjare för några år sen. Tyvärr trodde inte fysioterapeuten att min dåliga hållning skulle påverka; det var höften som var "svag" som skulle stärkas och när det inte hjälpte valde jag att börja jobba med min hållning. Konstigt nog försvann min 34år gamla hälseneinflammation då... Fast det heter inte hälseneinflammation numera utan hälsenebesvär. Så gammal var min åkomma... 
Hur som helst, precis som ni säger är jag inne på att det är belastningen som är en bov här. Intensiteten av hamrandet som stegisättningen ger, som ju vid tillsammansspring är större än när jag joggar själv. Det gäller att vara stark så kroppen klarar "the impact of running" som Dr. Romanov säger. 
Men om man inte vet VAD som gör ont är det svårt att förstå vad kroppen menar. Vill den ha mindre spring i allmänhet? Mindre intensivt spring? Mer styrka hos mjukdelarna? Mer posturalträning med förhoppningsvis förbättrad belastning? Mer löptekniksövningar? Allt?

2 timmar sedan, Kattuggla sade:

Kanske ett besök hos doktorn också?

Min relation med läkare är, trots att VC-läkaren i förra veckan skrev ut högre dos östrogen, inte... helt reparerad... :ph34r:  Jag vet liksom inte vad en doktor skulle kunna göra? Mer än möjligen ge mig svar på frågan VAD är det som gör ont när jag springer med högre intensitet (mindre gång) och ge mig ipren eller nåt men efter att ha läst på lite tror jag @Effie träffade rätt. Benhinnor. Fast inte de på smalbenen utan de runt höftbenen. Fast helt säker kan jag ju inte vara. Intressant nog sprang jag knappt 17km igår (själv) och har inte haft just det problemet natten till idag. Så utan att veta i vilken ända jag ska börja ska jag minska (som flera av er redan sagt) springet och träna annat, framför allt posturalt, löpteknik och vanlig styrka. Inga fler Friskis&Svettis-skutt till Basshunter (musiker) som jag gjorde häromdagen... Det stod "enbenshopp 2-4min" i schemat och jag tänkte att det är roligare att hoppa enligt gammal aerobicsstuk. Jag skuttande en timme bara för att det var så himla roligt..! Attans vilken träningsvärk jag fick i rumpan... :D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

19 timmar sedan, MariaF sade:

Min relation med läkare är, trots att VC-läkaren i förra veckan skrev ut högre dos östrogen, inte... helt reparerad... :ph34r:  Jag vet liksom inte vad en doktor skulle kunna göra?

Förstår vad du menar..

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Funderar...springer du i VFF även när du springer med gruppen?...🤔
Jag upplever inte att det blir så mycket "studsande" när jag springer i dem...
Fysioterapeut istället för doktor tror jag på, om det är höfterna som ska kollas upp, om du inte rent av behöver remiss till röntgen/ultraljud... 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Jamtlandstjej sade:

Funderar...springer du i VFF även när du springer med gruppen?...

Nej, jag kan springa runt 7km i dem utan problem men mer är jag inte tränad för (har sprungit 5km på ren asfalt). På sikt hoppas jag komma dit att jag alltid kan springa med dem för jag upplever också att löpsteget blir bättre.
Mitt förtroende för fysioterapeuter vacklar också... Som jag skrev ovan, när jag drog höftböjaren gick jag till en sån och fick en massa övningar för att stärka höften för enligt henne var det den som var "svag" eftersom den gick sönder. Jag var mer inne på att den var felbelastad och därmed fick ta smällen men hon trodde som sagt inte att min dåliga hållning hade med saken att göra. 1,5år senare, eftersom jag fortfarande hade problem, bestämde jag mig för att göra nåt åt hållningen (förvisso också hos en fysioterapeut men en som själv fått gå en annan väg för att rätta till sig själv), och efter det har jag haft färre problem. Nu jobbar jag med löpsteget också även om jag i dagsläget inte har råd med en coach i POSE löpteknik. Köpte så sent som igår en äldre film med POSE Method of Running (Dr. Romanov) för 56kr på Tradera för att prenumerationstjänsten de numera har blir kostsam i längden. (Så less på alla dessa prenumerationstjänster!)
Kan förresten lägga till att jag sprang knappt 17km två dagar efter tillsammansspringet och efter det hade jag inte ont i skelettet, men då sprang jag själv och gick lite ibland och stannade och fotade kanalen som är torrlagd och så så intensitet torde åtminstone vara en del av det hela.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MariaF sade:

förvisso också hos en fysioterapeut men en som själv fått gå en annan väg för att rätta till sig själv)

Tror det är en viktig erfarenhet att ha för att bli en bra fysioterapeut 😉

Läste för många år sedan en kommentar om dietister. Det löd ungefär "lita inte på en dietist som inte själv varit fet!". 

 

1 timme sedan, MariaF sade:

Kan förresten lägga till att jag sprang knappt 17km två dagar efter tillsammansspringet och efter det hade jag inte ont i skelettet

Kan vara som du antar, intensiteten. När du springer själv håller du kanske en lämpligare takt för dig? 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Kahavia sade:

Kan vara som du antar, intensiteten. När du springer själv håller du kanske en lämpligare takt för dig? 

Ja precis, jag lägger in mindre pausar lite då och då. Bryr mig inte om tid. Men jag vill ändå gärna veta vad det är som värker för att kunna hitta ett sätt att träna upp förmågan till högre intensitet utan smärta för flåset hänger ju med. Benhinnor verkar dock mest sannolikt.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

13 timmar sedan, HelgeK sade:

Varför inte gå till en kiropraktor, och få S-I lederna undersökta , om de inte rör sig normalt kan de ge höftproblem.

Jag går ju till min posturaltränare så de har koll på mitt rörelsemönster. Jag vill ju mest veta VAD som gör så ont.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, MariaF sade:

Jag går ju till min posturaltränare så de har koll på mitt rörelsemönster. Jag vill ju mest veta VAD som gör så ont.

Då får du väl fråga din posturaltränare om S-I lederna rör sig normalt, och be posturaltränaren förklara för dig vad som är fel och framkallar smärtan . Är din posturaltränare  fysioterapeut ,  så har de normalt bara 3 års  utbildning. Kiropraktorerna har 5 års utbildning, och det är stor skillnad mellan utbildningarna, och behandlingsformerna.

Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, HelgeK sade:

det är stor skillnad mellan utbildningarna, och behandlingsformerna.

Det är jag väl medveten om, jag har varit hos kiropraktor många gånger. Jag har fullt förtroende för posturaltränaren, han är naprapat också och skickar en vidare om han tror man behöver det (så fick jag kontakt med kinesiologen (som har 3års utbildning)).
SI-lederna kan naturligtvis vara påverkade, jag har kvarvarande problem av foglossningstyp sen jag fick sista barnet för 12år sen. De påverkas garanterat av dunkandet vid fotisättningen. Frågan är om det är de som gör ont? Den smärtan brukar gå ut mer i ryggen.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...