Jump to content

Baka (glutenfritt) vid Keto/strikt LCHF?


Irre

Recommended Posts

Ja, vad säger ni, är det ens möjligt att äta bröd vid strikt diet? 
Om ja, vilka ingredienser ser ni som OK och inte? Bortsett från de uppenbara då, spannmål och socker. 
Har hört från något håll att bakpulver inte är OK, från någon annan att blodglukosen kan blivit påverkad även med "keto-bröd". 

Då jag hade brödabstinens och redan införskaffat en del glutenfritt/spannmålsfritt innan jag ganska hastigt beslöt mig för att köra keto så testade jag iallafall, från ett paleo-recept och använde pumpamjöl/kokosmjöl, mandelmjöl ,psyllium, xanthangummi/bakpulver/ägg/olivolja. Xanthangummi har jag läst en rapport om som kommit fram till att det t o m är bra för hälsan och inte bör emotsäga en paleo-kost, eftersom det inte är några kolhydrater i så utgår jag ifrån att samma gäller keto. 
Det blir väldigt mättande så det blir ju inte några stora skivor per måltid, men man kanske ändå ska passa sig för att äta det flera gånger per dag. Vad tror ni? Har ni andra tips?  

Link to comment
Share on other sites

Frökex. Mer som knäcke. Med mycket pålägg blir det lågt GL (glykemic load). :)

Sedan tror jag att någon enstaka tunn skiva av något mandelmjölsbaserat bröd kan funka utan att påverka ketosen. För de flesta ligger nog svårigheten i att stoppa där, med en enda tunn skiva... Många mackomaner finns det... 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2021-09-26 at 08:16, MariaF sade:

Frökex. Mer som knäcke. Med mycket pålägg blir det lågt GL (glykemic load). :)

Sedan tror jag att någon enstaka tunn skiva av något mandelmjölsbaserat bröd kan funka utan att påverka ketosen. För de flesta ligger nog svårigheten i att stoppa där, med en enda tunn skiva... Många mackomaner finns det... 

Tack för tips! Borde funka bra som "påläggshållare" :)

Om jag bakar blir det ju inte direkt en skiva per dag, eftersom det finns där så att säga och är en färskvara, men en skiva per måltid kan jag absolut nöja mig med. Ett bröd så rikt på protein och fibrer som exemplet jag provade är inget man blir sugen av direkt, snarare proppmätt efter en liten bit 😂 Är jag ändå sugen brukar det vara snarare på toppingen än mackan som man ändå inte skulle lyckas pressa i sig mer av. Får kanske bli bättre på att frysa in istället för att äta upp det kontinuerligt inom några dagar. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag förstår vad du menar... Är nog till större del redan omvänd på så vis, tack och lov. Det är nog vanan som är boven och att något inom en vill påminna om hur enkelt det var när man kunde använda nästan vadsomhelst, mot när man ska utesluta allt möjligt. 
Har försökt dra ner även på mjölkprodukter, just i dagsläget blir det bara relativt små mängder smör och lite grädde i kaffet (eller just nu inte ens det, hällde ut grädden i förskräckelse när jag såg att det var förtjockningsmedel i det, så dricker kokos-/mandelmjölk i kaffet). Då "alla" goda recept verkar bestå av antingen creme fraiche, grädde eller särskilt ost så blir det lätt att man hamnar i känna sig begränsad och frustrerad när man letar goda recept istället för att se möjligheterna. 
Tänkte prova återinföra lagrad ost och feta för att se om det skapar mindre cravings. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det här bakar jag i perioder och äter en om dagen av. Har ersatt kokosmjölet med ytterligare en halv deciliter po-fiber.

Tycker det är helt okej som underlägg till pålägg! :D
Jag använder ganska mycket brödkryddor, för det mesta både anis, fänkål och kummin, och ganska mycket salt. Kavlar ut mellan bakplåtspapper. Om man istället kavlar ut det på ett helt papper och gräddar det i ugnen så blir det hårdbröd/kex. Men det blir lite för gott för mig, så då äter jag gärna mer än jag mår bra på...
Jag brukar göra dubbel sats och då blir det 18 kh för hela satsen, delat på 20-25 bröd. Inte så farligt att ta sig nån macka alltså. :)

 

Kanske går lättare för er att baka om ni får receptet också! :D

https://www.lchfarkivet.se/recept/susannes-tunnbrod/

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jamtlandstjej, vad är det för bröd du menar där du skriver "det här brödet"? :)

Har inte ens en riktig ugn (använder micro med varmluft, tar dubbelt så lång tid och är störigt att lyssna på...) så risken att det blir nå stora satser eller ofta är minimal, haha 

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Jamtlandstjej sade:

Recept på plats i inlägget... :)

 

Verkar toppen, tack! :) Särskilt bra att jag slipper använda min så kallade ugn, haha 😂
Håller tummarna att det funkar att byta pofiber mot psyllium. Hittade en omvandlingstabell som säger att 3dl Pofiber motsvarar 6 msk Psylliumhusk, om det nu är samma som malda psylliumfrön

  • Surprised 1
Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, Irre sade:

Verkar toppen, tack! :) Särskilt bra att jag slipper använda min så kallade ugn, haha 😂
Håller tummarna att det funkar att byta pofiber mot psyllium. Hittade en omvandlingstabell som säger att 3dl Pofiber motsvarar 6 msk Psylliumhusk, om det nu är samma som malda psylliumfrön

Nej det bytet skulle jag inte göra!

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, Irre sade:

Haha ja, så långt har jag förstått :) Väldigt olika vilket utbud butikerna väljer att ha

Eller så köper man på nätet: https://www.apotea.se/semper-pofiber-125-gram?gclid=CjwKCAjwndCKBhAkEiwAgSDKQQxxGqkKCov8lGAU-uNLZEiGHSRAyqHh2Kt6EFoqTO_ZOp6CTPBG7RoCISIQAvD_BwE

På typ Ica Supermarket och större brukar man kunna hitta det.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, MariaF sade:

Eller så köper man på nätet: https://www.apotea.se/semper-pofiber-125-gram?gclid=CjwKCAjwndCKBhAkEiwAgSDKQQxxGqkKCov8lGAU-uNLZEiGHSRAyqHh2Kt6EFoqTO_ZOp6CTPBG7RoCISIQAvD_BwE

På typ Ica Supermarket och större brukar man kunna hitta det.

Tack för tips! Kommer nog bli online-beställning nästa gång jag beställer. :) 


 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...