Jump to content

Njursten


Ande

Recommended Posts

Kan man få njursten av lchf?

Fick det i går. Fick in till akuten. Dom sa det var njursten. Läst på nätet att man kan få det om man äter mycket kött

Kan man få det om man slavar och äter annat. Förra veckan var vi i väg så det blev en del skräpmat.

på helger brukar jag äta vanlig glass o lite godis. Kanske inte bra?

Link to comment
Share on other sites

13 minuter sedan, Ande sade:

slarvar med grönsaker. äter inte det ofta.

Hm, jag äter inte heller mycket grönsaker men inte av slarv utan med flit. Växter försvarar sig med hjälp av gifter och oxalsyran är vanlig. När du säger att du slarvar med grönsaker vad äter du istället?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Om du har lätt att bilda njursten sök information om oxalater, oxalsyra, mat med hög andel av det, oxalatdumpning. Det finns en hel del information om det på nätet speciellt på de engelskspråkiga sidorna. Oxalsyran finns i många inom LCHF godkända grönsaker och bär. Den finns också i stärkelserika matvaror som man avråder från inom LCHF rörelsen. Men inom det här rörelsen avråder man från kolhydratrika matvaror. För din del behöver man kanske ta ytterligare ett steg och eliminera mer grönsaker. 

När det gäller näring så inrikta dig på mat med animalisk ursprung: inälvsmat, djurfett, benmärg, ägg. Oxalsyran kan beröva dig mikro-nutrienter som mineraler när den bildar oxalater i din kropp. Man brukar säga att djuren försvarar sig med näbbar och klor medan växter med gifter. När man har lyckats ta sig förbi djurens försvar så kan man använda i princip hela djuret som mat utan problem. Med växter ska man vara försiktigare med. Nötter och baljväxter ska man blötlägga för att bli av med en del av anti-nutrienter eller gifter. Tyvärr verkar vi i vår iver att använda mer och mer växter i maten har glömt bort den försiktigheten.

Låt mig ta ett exempel med gelato. Jag känner en glasstillverkare och egenföretagare, ett litet enmansföretag. Jag fick för mig att be honom att göra en sats gammaldags glass åt mig på grädde, äggulor och lite socker eller honung för att han hade ju alla maskinerna. Men det kunde han inte göra eller kanske snarare inte ville. För han specialiserar sig på den italienska glassen - gelato - men där använder han avkok på bönor. Jag blev lite paff för i min värld kastar man vattnet som man har kokat bönor i för att just slippa växtgifterna. Så jag nämnde problemet med antinutrienterna för honom, men de har han inte hört talas om. Vi kanske tror att mattillverkare vill vårt bästa och kan allt om hur olika matvaror påverkar kroppen men där misstar vi oss. Det är många faror som hotar en intet ont anande konsument. Jag gör min egen glass, vispar ihop grädde, äggula, lite honung och någon extra smaksättning som vanilj eller kakao i portionsskålar. Gör man det ca 3 timmar innan man ska äta det så är den perfekt, inte för söt och innehåller inga konstigheter.  

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hittade detta om njursten. Jag äter zink, c vitamin och d vitamin. Kanske c vitamin som gjort jag fått njursten?

https://nyheter.ki.se/koppling-mellan-c-vitamintillskott-och-okad-risk-for-njursten?fbclid=IwAR1dzSv67uxSOTwRmuUifF0jJ8rqGHsmjSd0714G1gNnDkpS-NFf0FSPVWA

 

Brukar göra bröd ofta med mandelmjöl. Sånt kanske med kan bidra till det?

 

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Ande sade:

Hittade detta om njursten. Jag äter zink, c vitamin och d vitamin. Kanske c vitamin som gjort jag fått njursten?

https://nyheter.ki.se/koppling-mellan-c-vitamintillskott-och-okad-risk-for-njursten?fbclid=IwAR1dzSv67uxSOTwRmuUifF0jJ8rqGHsmjSd0714G1gNnDkpS-NFf0FSPVWA

 

Brukar göra bröd ofta med mandelmjöl. Sånt kanske med kan bidra till det?

 

En studie från 2013 så vitt jag kan se. Om det låg nån sanning i den så borde det framkommit sen dess. Jag har också njursten. Jag frågade urologen för några månader sen vad som orsakar njursten. Han sa att det finns ett par hundra orsaker till att det bildas njursten och att det är omöjligt att veta varför från fall till fall. Dessutom finns det olika sorters stenar som bildas av olika anledningar. Hur tänker du att mandelmjöl skulle bidra till njursten?

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Ande sade:

Såg på denna sidan https://www.halsaochfunktionsmedicin.se/kost/oxalaterenstundandehalsokris

att mandelmjöl innehåller mycket oxalater.

Intressant. Det var nytt för mej. Jag äter också bröd med mandelmjöl. Räknade på det och det blir 12,5 gr mandelmjöl per dag. Hittar inget om hur mycket oxalater det är i mandelmjöl dock.

Link to comment
Share on other sites

Som jag uppfattat det är nog problemet med njursten orsakade av oxalater dubbelt; dels för lite mineraler i tarmen som ska binda oxalater i avföringen och läckande tarm som gör att de kommer in (och binder till mineraler inne i kroppen och då filtreras i njurarna). Kalciumoxalatstenar beror alltså inte på att man har för mycket kalcium utan på att oxalaterna alls kan ta sig in i kroppen. Tyvärr är rådet ofta att minska på den mineral man ev tittat efter i stenarna. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...