Jump to content

Frågor ang. "lördagsgodis", kosttillskott och mjölk.


Recommended Posts

Hej!

Jag tänkte börja med LCHF, men skulle gärna ha en dag i veckan då jag kan äta lite godis som chokladbollar och lakrits t.ex. Rubbar det dieten mycket om man äter osunt en dag per vecka??

Min andra fråga gäller kosttillskott. Jag brukar ta järntabletter (äter ej kött), samt d-vitamin och ibland c-vitamin... är det något problem med LCHF om man tar sådana kosttillskott?

Min sista fråga är hur pass mycket jag borde undvika mjölk. Jag såg att det står med på listan av saker man bör undvika, gäller det även den fetare sortens mjölk? Jag brukar dricka säkert en halv liter mjölk per dag (ibland mer), så det skulle nog vara den största omställningen för mig!

Tack i förhand för era svar och er hjälp! =)EDIT: En till fråga! Jag har sedan tonåren oftast inga hungerkänslor. Jag var underviktig när jag var yngre, och kunde gå ibland 2-3 dagar då jag helt glömde bort att äta pga att jag inte kände av det. Därför äter jag numera väldigt strikt 4-5 ggr per dag.... Speciellt nu eftersom att jag har hört att kroppen förbränner mer om man äter oftare men mindre måltider. Hur gäller det då med LCHF? Vågar inte "bara äta när jag är hungrig", eftersom att jag då kanske bara äter en gång per dag, vilket omöjligt kan vara hälsosamt ._. ...Borde jag satsa på 4-5 riktigt små måltider för att hålla igång förbränningen, eller 3 normalare måltider för att inte få i mig för mycket fett??

Link to comment
Share on other sites

En fråga då: Behöver du gå ner i vikt?

 

Om så är fallet så tror jag du måste räkna med att varje gång du gör avsteg så går du visserligen inte upp i fettvikt, MEN för väldigt många innebär det att viktnedgångsproceduren "pausar" och du samlar på dig vatten och ÖKAR i vikt tillfälligt.

 

Detta kan vara frustrerande när man vill se minus på vågen :)

 

För min del så innebär en kvälls frossande i godis etc att jag kan lägga på mig FLERA kilos vattenvikt beroende på vad det är jag äter och HUR mycket. Denna extra vattenvikt kan sedan ta allt från några dagar till en vecka att bli av med. Om jag då skulle ta en eller två dagar varje vecka att ha som "unna mig" dag...ja då blir det väldigt frustrerande som du kan förstå.

 

Nu pratar jag frustration om jag vill gå NER i vikt alltså :)

 

Skulle jag vara normalviktig och sköta mig veckans andra dagar så betyder det för mig inget att ha en godisdag med lite tillfällig vattenvikt :)

 

0,5 liter mjölk innehåller ca 24 gram kolhydrater vilket redan där fyller på rejält med kolhydrater och med tanke på att du sedan äter andra saker under dagen med kolhydrater så är du uppe i "High Carb" direkt.

 

Gå gärna in på t ex http://www.minmat.net/ och klicka på "Dagens intag + kategorier + livsmedelsverket" Där kan du sedan skriva in hur mycket av diverse varor du vill veta om.

 

Då får du dels ett cirkeldiagram men också en tabell med det totala näringsvärdet i gram.

 

Min mat är gratis :)

 

Jag anser att det inte spelar så stor roll HUR många ggr du äter - själv äter jag bara 2 ggr om dagen - men självklart måste du då se till att få i dig allt det din kropp behöver så du inte svälter den.

 

Jag äter bara 2 ggr om dagen, vid lunch och kväll men detta var inte på något sätt planerat. I början åt jag även på morgonen.

 

Jag upptäckte däremot efter ett tag med denna energitäta mat att jag inte längre var hungrig på morgnarna så jag slutade med frukost och la till lite större portion på kvällen. Lunch äter jag som sagt men verkligen ingen stor portion för jag är inte speciellt hungrig.

 

Du får helt enkelt prova dig fram. Dels med hur din kropp reagerar på en dags godisätande - vad som händer med vikten efteråt och om du tycker att du kan och vill acceptera det under viktnedgången?

 

Likadant med hur många ggr du äter. Börja med att äta lika många ggr som du gjort hittills men var uppmärksam på om du VERKLIGEN är hungrig eller det bara är en vana?

 

Kanske du upptäcker efter ett tag att "men snälla jag ÄR ju inte hungrig - tror jag väntar till nästa måltid" :)

Link to comment
Share on other sites

"Rubbar det dieten mycket om man äter osunt en dag per vecka??"

 

Det blir som att "dansa jänkka"

 

2 steg framåt och ett bakåt åtminstone om du är ute efter optimalt resultat

Annars är förstås varje "vettig kostdag" ett steg framåt mot att alltid äta osunt ^_^

 

 

"..är det något problem med LCHF om man tar sådana kosttillskott?"

 

Nej inget i kosten som utgör nåt hinder

 

 

 

"Min sista fråga är hur pass mycket jag borde undvika mjölk."

 

Tja, det beror på hur strikt du planerar att vara

Du verkar ju inte ha några direkta problem med mjölken i allafall

 

 

"Borde jag satsa på 4-5 riktigt små måltider för att hålla igång förbränningen, eller 3 normalare måltider för att inte få i mig för mycket fett??"

 

För mycket fett????

Anledningen till att du har haft problem med hungerkänslor kan mycket väl vara att dina Leptin och Ghrelin nivåer varit ur balans pga höga halter av insulin

 

Jag tycker du ska prova Lchf-kost fullt ut och därmed få reda på om ditt problem kanske tom löst sig själv med en mer optimal kost :huh:

 

 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Till Susanne: Jag behöver definitivt gå ner i vikt. Inte för att jag är överviktig, men för att hålla koll på mig själv så att vikten inte skenar iväg. Just nu är jag den enda personen i min familj som inte är överviktig. De flesta är antingen tydligt överviktiga, har fetma eller upp mot svår fetma. Har t.o.m. flera i familjen som opererat magsäcken (och nån av dem har gått upp vikten igen trots det)... Med andra ord vill jag inte följa i deras fotspår och tänker sätta stopp för det innan jag korsar över till övervikt. Målet är att gå ner minst 5 kilo, högst ca 9 kilo. Helst runt 6-7 kilo =) Och tack för min mat länken! ^^Generellt svar till båda: Hmm jo det där med godiset... Jag kan pröva att väga mig på lördags morgonen, sen äta godis, sen väga mig igen på söndag och måndag morgon för att se hur det går. Jag hoppas gå ner iaf ca 3 kilo på sex veckor, så kan nog använda första veckan som lite experimentsvecka. Jag har dock redan skrivit ner massa måltids förslag och kombinationer av vilka måltider jag kan äta under dagen (så att inte alla mål består av samma sak t.ex. grädde till frukost, lunch och middag!). Nu är det enda problemet att min kyl är sönder ^^;; Men hoppas jag kan småstarta ändå. 

Angående antalet måltider... jag tror att min kropp har varit inne i nån mindre form av svält och det kan vara därför jag inte känner av hunger. Var underviktig som tonåring som sagt, och har levt på ca 1000 kalorier det senaste året. Antar att jag kommer gå upp lite de första dagarna pga ökat intag, och sedan börja tappa. 

Tack så jätte mycket för era svar, ska försöka skippa mjölken och kanske hålla mig till 1 choklad eller en liten liten påse lakrits per vecka ^^;;

Link to comment
Share on other sites

Chokladmousse gjord på 70%-ig choklad, äggula och grädde har räddat mig vid godissug många gånger, jag hade ingen direkt övervikt men rasslade trots moussen ner 6 kg. En gång "belönade" jag mig med en snickers, den hamnade i soporna efter en tugga, alldeles för söt för mina nya smaklökar, så testa dig fram, du kanske inte vill ha ditt gamla godis, lycka till!

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Tack så jätte mycket för era svar, ska försöka skippa mjölken och kanske hålla mig till 1 choklad eller en liten liten påse lakrits per vecka ^^;;

Jag är rädd för att det inte kommer att fungera med kolhydrater en gång i veckan. Kroppen kommer troligen aldrig att få chansen att ställa om till fettdrift och kanske finns ävenrisken att man hela tiden kommer att ha omställningsbesvär mer eller mindre permanent.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte du kommer vilja ha godis och andra sötsaker efter en tid då du vant av dig. Vi har godis hemma som bara ligger där. Jag tittar på det ibland och kommer alltid fram till att jag inte vill ha.

 

Dessutom: en gång i veckan... så började jag för 13 månader sen, det fungerar inte. Bästa sättet vad jag tror: kör hard core första 2 -3 veckorna. Så fort du blir sugen på nåt, ät drivor av ost eller ät grädde och blåbär/hallon. Efter 3 veckor (eller mer???) kan du ju fundera på om det skulle vara gott att svulla på lördagen... Tycker du det då så tycker du väl det, men jag tror det är svårt att en dag i veckan "unna sig något".

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Chokladmousse gjord på 70%-ig choklad, äggula och grädde har räddat mig vid godissug många gånger, jag hade ingen direkt övervikt men rasslade trots moussen ner 6 kg. En gång "belönade" jag mig med en snickers, den hamnade i soporna efter en tugga, alldeles för söt för mina nya smaklökar, så testa dig fram, du kanske inte vill ha ditt gamla godis, lycka till!

Super idé! =D

Det måste jag prova när jag blir sugen på choklad ^^

Link to comment
Share on other sites

Samma här, jag har gelehallon och gröna grodor i en glaskål sedan påskas, när påskkärringarna gjorde sina besök i jakt efter godis. Jag har inte rört skålen och blir knappast sugen heller. Det enda som hänt är att jag härom kvällen fundera om jag skulle spy om jag åt en sådan numera.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Men ok säg att jag kör stenhård LCHF i sex veckor, och sedan äter vanlig mat i en vecka (ska utomlands i början av juli) ... kommer jag då direkt gå upp allt igen, eller stannar vikten mer eller mindre där den var innan veckan började? 

Min tankebana är att eftersom att jag inte går upp något just nu av min vanliga mat, så borde jag inte gå upp av samma mat senare, även om jag kör LCHF däremellan?
Eventuellt att jag fastar i två dagar innan resan, för att undvika att fettet från LCHF maten lagras direkt i början av semestern. Det borde väl funka? Och sen köra LCHF igen när jag kommer tillbaka till Sverige.

Vill påpeka att jag omöjligt kan köra strikt LCHF på semestern, då jag kommer bo hos min killes familj i Syd Korea och att neka maten de ger en där är extremt ohyfsat i deras kultur <.<EDIT: förlåt om jag verkar helt pantad ^^; Har aldrig läst mycket om LCHF innan, tills nu. Så jag vet inte så mycket än~ 

Link to comment
Share on other sites

Berätta dem att du är allergisk på mjöl och kolhydrater. Det finns säkert en massa du kan äta.

haha tyvärr, det vet dom att jag inte är =) Bodde hos dem i fem veckor förra året~ Och de äter ris med Aaaalllt flera gånger per dag, i olika former. Och de har inget smör, ingen grädde... inga bär... det enda skulle vara fisk, i princip. 

Link to comment
Share on other sites

Ett bra tips är att hitta "godis" som är lite mer LCHF vänliga. Mörk choklad, hallon med grädde, brie, ost chips, nötter, vin. Om man vill gå ned i vikt kan man så klart inte frossa men i kontrollerade mängder så går det oftast bra. Mjölk innehåller ganska mycket kolhydrater så du får känna efter på vilken nivå du kan lägga dig, om du dricker kaffe med mjölk kanske kaffe med grädde kan vara en ersättning?

Link to comment
Share on other sites

Du kommer troligtvis att gå upp lite lite fettvikt, men det mesta kommer att vara vätska. Vid hemkomsten kör du strikt och är åter på banan efter 3-4 dagar. Jag gör alltid avsteg på mina utlandsresor och har överlevt varje gång Faktum är att det känns skönt att rena kroppen med fett och protein efteråt :D

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ett bra tips är att hitta "godis" som är lite mer LCHF vänliga. Mörk choklad, hallon med grädde, brie, ost chips, nötter, vin. Om man vill gå ned i vikt kan man så klart inte frossa men i kontrollerade mängder så går det oftast bra. Mjölk innehåller ganska mycket kolhydrater så du får känna efter på vilken nivå du kan lägga dig, om du dricker kaffe med mjölk kanske kaffe med grädde kan vara en ersättning?

Ja lördagar får nog bli mina bär med grädde, samt nöt-snacks dagar =) Och som någon sa, chokladpudding på 70%+! =D Kanske inte allt på samma lördag haha men ja~

Ang kaffe, blir det nog Te med grädde för min del ^^ Längtar!

 

 

Du kommer troligtvis att gå upp lite lite fettvikt, men det mesta kommer att vara vätska. Vid hemkomsten kör du strikt och är åter på banan efter 3-4 dagar. Jag gör alltid avsteg på mina utlandsresor och har överlevt varje gång Faktum är att det känns skönt att rena kroppen med fett och protein efteråt :D

Åh vad skönt att höra från någon som gjort "avsteg" under resor också =D Är inte fullt lika orolig nu då för att gå upp massor i samband med resan ^^ Hoppas att jag iaf får behålla 50% av nedgången även under resan <.<

Link to comment
Share on other sites

För mig fungerar det tyvärr så att en veckas semester med liberalare (icke-lchf) kost ger ordentlig viktuppgång. Säker mest vatten som försvinner när jag återgår till normala LCHF-vanor. Problemet är att jag har så fruktansvärt SVÅRT att komma tillbaka till de goda vanorna efter en vecka av ordentliga avsteg.

Var utomlands under påsk och kämpar fortfarande för att komma in i bra vanor igen. Min hjärna är inte riktigt med på galoppen. Kommer fortfarande på mig själv med att äta saker som jag under de senaste åren aldrig skulle stoppa i munnen. Så, ett varningens finger här!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Men ok säg att jag kör stenhård LCHF i sex veckor, och sedan äter vanlig mat i en vecka (ska utomlands i början av juli) ... kommer jag då direkt gå upp allt igen, eller stannar vikten mer eller mindre där den var innan veckan började? 

 

Min tankebana är att eftersom att jag inte går upp något just nu av min vanliga mat, så borde jag inte gå upp av samma mat senare, även om jag kör LCHF däremellan?

Eventuellt att jag fastar i två dagar innan resan, för att undvika att fettet från LCHF maten lagras direkt i början av semestern. Det borde väl funka? Och sen köra LCHF igen när jag kommer tillbaka till Sverige.

 

Vill påpeka att jag omöjligt kan köra strikt LCHF på semestern, då jag kommer bo hos min killes familj i Syd Korea och att neka maten de ger en där är extremt ohyfsat i deras kultur <.<

 

 

 

EDIT: förlåt om jag verkar helt pantad ^^; Har aldrig läst mycket om LCHF innan, tills nu. Så jag vet inte så mycket än~ 

 

Jag är väldigt skeptisk till att hoppa mellan LCHF och kolhydratrik mat. Jag har läst många berättelser och även satt mig in i hur kroppen funkar och det är min känsla att det där växlandet kan äventyra hälsan. En person som konditionstränar varje vecka är nog inte lika känslig men det är ju svårt att veta exakt var gränsen går.

 

Det handlar alltså inte om vikten utan om hälsan i första hand. Vill man kunna äta kolhydratrik mat ibland så skall man nog välja en annan kost än LCHF.

 

För egen del äter jag blandkost. Jag vill inte vara låst i ett koncept som ställer in kroppen på i huvudsak fettförbränning. Jag vill kunna äta frukt och bär och det som bjuds om jag är bortbjuden. Söta bakverk och slaskmat har jag dock ingen längtan till. Det är faktiskt en annan aspekt av det hela. Om du t ex skulle äta lördagsgodis så skulle du behålla suget efter sött. Efter någon månad utan socker så brukar intresset försvinna för min del. Så har det alltid varit. Äter man godis så blir man sugen på mer.

 

Jag har haft lite olika strategier genom livet för att minska intresset för godis. När jag var barn brukade jag köpa en jättepåse och tvinga i mig alltihop. Sedan kunde det gå ett halvår innan jag blev sugen igen.

 

När jag flyttade hemifrån satte jag upp regeln att jag inte fick köpa eller äta godis när jag var hungrig. Var jag i affären och köpte lunchmat och blev sugen så var regeln att o´key, nu går du hem och gör lunch och är du fortfarande sugen på godis efter maten så får du går ner och köpa det då. (Jag hade nära till affären.) När jag fått min lunch så var jag nästan aldrig sugen och dom enstaka gånger det hände så gick jag och köpte mig en godisbit.

 

Det var då jag så tydligt märkte att om jag inte ätit godis på en månad så minskade intresset till nästan noll. Var man sedan på kalas så kunde längtan efter godis väckas igen.

Link to comment
Share on other sites

Chokladmousse gjord på 70%-ig choklad, äggula och grädde har räddat mig vid godissug många gånger, jag hade ingen direkt övervikt men rasslade trots moussen ner 6 kg. En gång "belönade" jag mig med en snickers, den hamnade i soporna efter en tugga, alldeles för söt för mina nya smaklökar, så testa dig fram, du kanske inte vill ha ditt gamla godis, lycka till!

Något bra recept på chokladmousse??

Link to comment
Share on other sites

Men ok säg att jag kör stenhård LCHF i sex veckor, och sedan äter vanlig mat i en vecka (ska utomlands i början av juli) ... kommer jag då direkt gå upp allt igen, eller stannar vikten mer eller mindre där den var innan veckan började? 

 

Min tankebana är att eftersom att jag inte går upp något just nu av min vanliga mat, så borde jag inte gå upp av samma mat senare, även om jag kör LCHF däremellan?

Eventuellt att jag fastar i två dagar innan resan, för att undvika att fettet från LCHF maten lagras direkt i början av semestern. Det borde väl funka? Och sen köra LCHF igen när jag kommer tillbaka till Sverige.

 

Vill påpeka att jag omöjligt kan köra strikt LCHF på semestern, då jag kommer bo hos min killes familj i Syd Korea och att neka maten de ger en där är extremt ohyfsat i deras kultur <.<

 

 

 

EDIT: förlåt om jag verkar helt pantad ^^; Har aldrig läst mycket om LCHF innan, tills nu. Så jag vet inte så mycket än~ 

När jag bryter lchf så blir jag kolhydratbakis mår illa och får svår huvudvärk det är det defenitivt inte värt.

Link to comment
Share on other sites

Men hur mådde ni innan LCHF?? Jag mår ju inte alls dåligt av min nuvarande kost och är inte överviktig, men rädd för att bli det snart och det är mest därför jag vill pröva LCHF och se hur det går =)
Men jag har egentligen inga tankar av att fortsätta med LCHF hela livet ut... om jag märker en drastisk skillnad är det klart att jag kanske tänker om, men som jag tänker just nu ser jag LCHF mer som tillfälligt.. om det är några månader eller några år vet jag inte än ^^;

Angående att gå upp i vikt igen om man bryter LCHF.. jag kommer pröva att fasta i ca två dagar innan min resa, och under resan iaf äta Mindre kolhydrater, spec i början (hur man nu lyckas med det i Korea o.o). Jag antar att om man skiftar direkt från LCHF till höga kolhydrathalter, så kommer man gå upp massor direkt. Men om man först fastar, och sedan smyger in kolhydraterna borde det väl gå bra? 

Jag har inga svårigheter alls med fasta, eftersom jag nästan aldrig känner hungerkänslor. Jag brukar äta för att jag vet att jag behöver det, mer än för att jag är hungrig <.<

Men men.. jag antar att det bara finns två alternativ för mig. Antingen inte pröva LCHF alls, eller pröva det och se hur det går med övergångarna osv. Kanske övergå till en blandkost i framtiden =)

Tack för alla svar och råd, och varningar m.m. Det uppskattas, och jag tar gärna del av så mycket information som möjligt =)

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit överviktig länge och testat lchf förut, gick ner 15 kg och började sedan vilja "unna" mig gosaker nån gång ibland. Resultatet blev + 20 kg...

Det är ju såklart väldigt individuellt men jag har ett sockerberoende, eller rättare sagt ett kolhydratsberoende för att beskriva det bättre. Det som triggar mitt sug är framförallt vetemjöl. Nu unnar jag mig inte sånt med mjöl och socker längre för jag kan inte hantera det. Lite mandlar eller mörk choklad ibland fungerar bättre.

 

Problemet med att varva lchf och kolhydratskost är att kroppen ständigt måste ställa om sig mellan fettdrift (ketos) och sockerdrift. Att komma in i ketos tar normalt några dagar, så om du äter kolhydrater en gång i veckan kommer kroppen troligen aldrig hinna ställa om sig ordentligt. En fullständig omställning/anpassning tar ofta runt 6 månader. Det är dessutom risk att du får en del omställningsbesvär åt båda håll då du växlar. Kan vara allt från att må riktigt dåligt, yrsel, huvudvärk, matthet till att bara känna dig lite trött.

 

Jag skulle vilja tipsa dig om att läsa kostdoktorns blogg eller böcker om lchf så att du förstår hela konceptet. De flesta av oss äter inte lchf som en snabbkur för att gå ner i vikt utan vi gör en livsomställning för att få en bra hälsa, varav viktnedgång om man behöver det bara är en del i det hela.

Här finns en bra sammanfattning om grunderna i lchf: http://www.kostdoktorn.se/dags-for-en-friskare-framtid

Det är lite långt att läsa men värt det.

 

Om du inte har några egentliga viktproblem eller sjukdomar och inte vill göra hela omställningen till lchf så föreslår jag att du drar ner på de dåliga kolhydraterna (socker och spannmål) och äter så naturlig mat du kan, dvs inga lightprodukter och processade saker, välj smör istället för margarin och så, välj ekologisk mat om du har möjlighet. Om du äter så så blir det inte lika stor omställning för kroppen om du tar en godisbit eller äter ris nån gång ibland, men du har ändå tagit ett stort steg mot bättre hälsa. Att äta helt strikt lchf är inte alltid nödvändigt om man inte har några problem.

 

Vad gäller din fråga om hur vi mådde innan kostomläggningen så har jag sällan tyckt att jag haft några problem, förrän jag märkte skillnaden. Jag är otroligt mycket piggare, speciellt på eftermiddagarna för då var jag jättetrött förut, magen är lugn som en filbunke, koncentrationen är bättre, halsbrännan är borta, hål i tänderna minskar, utan träning så är konditionen och orken bättre och tiden för återhämtning är mycket kortare. Detta förutom viktnedgången då. Har ingen våg men jag behöver ett bälte för att inte byxorna som satt tajta förut ska ramla av mig...

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Men hur mådde ni innan LCHF?? Jag mår ju inte alls dåligt av min nuvarande kost och är inte överviktig, men rädd för att bli det snart och det är mest därför jag vill pröva LCHF och se hur det går 

 

Jag mådde dåligt... ständiga blodsockerfall, orkeslöshet, trött på mornar och allmänt grinig och pessimistik för det mesta. Idag är det helt ombytta roller.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag mådde också verkligen jättedåligt.

Ständigt återkommande migrän, diarréer, begynnande diabetes - gick upp på natten och kissade 4-5 i bland 6 gånger per natt, återkommande halsbränna samt då också förstås 44 kg:s övervikt ungefär.
Var alltid trött, ingen energi för fem öre - slocknade sittandes i fåtöljen varje eftermiddag efter jobb.

 

Nu: pigg, alert, sover aldrig på eftermiddagarna längre (har försökt för det skulle vara mysigt men det var omöjligt), ingen migrän, ingen diarré, ingen halsbränna, samt har gått ner 43 kg. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

På begäran:

Chokladmoussens

4 port:

100 g mörk choklad

2 äggulor

1/2 dl starkt kaffe (kan uteslutas)

2 1/2 dl vispgrädde

till servering:

vispad grädde

tinade bär (hallon & blåbär)

Smält chokladen i micron eller vattenbad. Låt svalna något. Vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ordentligt så det blandar sig till en slät smet. Tillsätt kaffe (om så önskas) och blanda väl. Vispa grädden, men inte för hårt!!! Rör ner lite av den lättvispade grädden i chokladmsten och blanda ordentligt. Tillsätt resterande grädde och rör om tills allt är ordentligt blandat (vispa inte för hårt, då blir det grynigt). Häll upp i 4 portionsglas och låt stå kallt i kylen tills det stelnat.

 

Receptet är inte mitt, har hittat det på nån bra blogg men minns tyvärr inte var, garanterat gott är det iallafall. Testa gärna med choklad med mintsmak blandat med 90%ig choklad, supergott!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Men är det någon som vet om hur det är för folk som börjar LCHF utan att vara överviktiga?? Om man inte har så mycket problem innan LCHF (kanske några men inte överväldigande), får man då fortfarande lika stora problem om man senare bryter LCHF?

Link to comment
Share on other sites

Sånna bekymmer.. du är frisk.. inte sjuk.. inte överviktig.. antar du mer tänker på att hålla dig frisk och normalviktig!

 

Altså.. ät riktig mat.. undvik socker och skräpmat.. ät mat med näring, var inte rädd för fett!

 

Vet inte om du känner till det.. men man äter i huvudsak för energi och näring.. sånt som kroppen behöver, det kroppen inte behöver kan du däremot undvika helt eller bara äta någon gång vid speciella tillfällen!

 

Vad är det man skall tänka på då.. jo man kan slopa allt vad socker heter.. dra ner drastiskt på raffinerade kolhydrater som mjöl vilket i stort sett saknar övrig näring samt undvika raffinerade vegetabiliska oljor.

 

I övrigt så räcker det väldigt långt att man äter hemmalagad mat från de bästa råvaror.

 

Du kan äta gröt på morgonen om du undviker att sockra eller ta sockrad sylt, ät gärna rotfrukter i lagom omfattning till dina midagar.. mycket grönsaker och en del frukt går oxå bra!

 

Och en o annan knäckebrödsmaka till maten funkar oxå.. så länge man baserar sin mat på bra råvaror och man är frisk.

 

Det är det här med att leva på smörgåsar och flingor med socker och annat som är undermåligt.

 

Sen så.. det där med godis är för barn.. vuxna har helt andra preferenser.. oftast föredras någon god maträtt, eller räkmacka eller liknande.. kanske med ett glas rött?!

Link to comment
Share on other sites

Men är det någon som vet om hur det är för folk som börjar LCHF utan att vara överviktiga?? Om man inte har så mycket problem innan LCHF (kanske några men inte överväldigande), får man då fortfarande lika stora problem om man senare bryter LCHF?

Jag hade ingen övervikt när jag började med LCHF för fem år sedan och har aldrig varit överviktig heller. Jag började för att jag fick regelbundna förkylningar, ständigt ett sug efter mat, aldrig mätt och nöjd. Jag äter strikt (m.a.o. i huvudsak kött och fett och ibland vitkål, avocado, tomat, bladgrönt; väldigt sällan lchfgodis och har dragit ner på mejerier förutom smör). Startade med ca 63,5 kg (176 cm) och väger i dag 71 kg tack vare extremt tung styrketräning. Hela min ungdom och fram till 40+ så har jag varit sjukt fokuserad vid min vikt. Nu ska jag avslöja en revolutionerande hemlighet: celluliter försvinner inte av viktnedgång; de försvinner när musklerna blir större. (Har egentligen inte med tråden att göra, men kan vara intressant för andra att veta.)

 

Kan tillägga ang. avsteg på utlandsresor; jag reser ungefär en gång/år. 

Link to comment
Share on other sites

Jag hade ingen övervikt när jag började med LCHF för fem år sedan och har aldrig varit överviktig heller. Jag började för att jag fick regelbundna förkylningar, ständigt ett sug efter mat, aldrig mätt och nöjd. Jag äter strikt (m.a.o. i huvudsak kött och fett och ibland vitkål, avocado, tomat, bladgrönt; väldigt sällan lchfgodis och har dragit ner på mejerier förutom smör). Startade med ca 63,5 kg (176 cm) och väger i dag 71 kg tack vare extremt tung styrketräning. Hela min ungdom och fram till 40+ så har jag varit sjukt fokuserad vid min vikt. Nu ska jag avslöja en revolutionerande hemlighet: celluliter försvinner inte av viktnedgång; de försvinner när musklerna blir större. (Har egentligen inte med tråden att göra, men kan vara intressant för andra att veta.)

 

Kan tillägga ang. avsteg på utlandsresor; jag reser ungefär en gång/år. 

Hur pass mycket avsteg gör du under dina resor??

Hoppas att jag kommer lyckas lika bra som dig ^^ Mitt mål är ju att först komma till min idealvikt och därefter lägga på muskelvikt!

Jag har vissa hälsoproblem som jag inte vet riktigt om de är knutna till mina matvanor eller inte men.. ja, om jag har riktigt riktigt mycket tur kanske min ångest och sömnstörning, samt studiefokus förbättras... men det har jag ju ingen aning om. Men när man läser allas hälsoproblem som försvunnit kan man ju hoppas att det är på grund av matvanorna som jag har vissa problem och att de därmed går att förbättra =)

 

 

 

Sånna bekymmer.. du är frisk.. inte sjuk.. inte överviktig.. antar du mer tänker på att hålla dig frisk och normalviktig!

 

Altså.. ät riktig mat.. undvik socker och skräpmat.. ät mat med näring, var inte rädd för fett!

 

Vet inte om du känner till det.. men man äter i huvudsak för energi och näring.. sånt som kroppen behöver, det kroppen inte behöver kan du däremot undvika helt eller bara äta någon gång vid speciella tillfällen!

 

Vad är det man skall tänka på då.. jo man kan slopa allt vad socker heter.. dra ner drastiskt på raffinerade kolhydrater som mjöl vilket i stort sett saknar övrig näring samt undvika raffinerade vegetabiliska oljor.

 

I övrigt så räcker det väldigt långt att man äter hemmalagad mat från de bästa råvaror.

 

Du kan äta gröt på morgonen om du undviker att sockra eller ta sockrad sylt, ät gärna rotfrukter i lagom omfattning till dina midagar.. mycket grönsaker och en del frukt går oxå bra!

 

Och en o annan knäckebrödsmaka till maten funkar oxå.. så länge man baserar sin mat på bra råvaror och man är frisk.

 

Det är det här med att leva på smörgåsar och flingor med socker och annat som är undermåligt.

 

Sen så.. det där med godis är för barn.. vuxna har helt andra preferenser.. oftast föredras någon god maträtt, eller räkmacka eller liknande.. kanske med ett glas rött?!

Främst vill jag tacka för alla tips och råd som du skrev, tack!

 

Men angående det jag markerade i din text... jag kanske inte har så mycket "bekymmer" just nu, men jag vill påpeka att jag är den enda i min familj som ligger på normal vikt och alla andra är överviktiga eller har fetma till svår fetma. Jag tycker inte att jag har fel i att oroa mig för min vikt och försöka komma på ett fungerande sätt att hantera matvanor för att gå ner till en vikt där jag känner mig mer säker och undvika att bli överviktig till att börja med... LCHF måste väl inte enbart vara för dem som redan har massa problem?

Och jag gillar godis och sötsaker jätte mycket, det betyder inte att jag eller andra som gör det ska betraktas som barn. =\ Tycker inte det är konstigt att fråga om sånt som godisbalans i kombination med LCHF när jag är så pass ny till hela konceptet. Jag kommer nog försöka med mer grädde med bär och då och då nån 70+% choklad dessert som ersättning och se hur det går ^^

 

Nåja. Tack som sagt för det övriga i ditt inlägg. =)

 

 

Jag tror man kommer långt bara genom att dra ned på socker och mjölprodukter. Se potatis som ett tillbehör, en kanske räcker? Och inte vara rädd för att steka i riktigt smör och ha olja i salladen. Äta grönsaker.

Ja, jag tror att jag kommer köra på helt enkelt mindre socker och mjölkprodukter när jag väl nått min målvikt. Men ska försöka hålla mig strikt fram till min resa, och därefter fram till min målvikt iaf =)

 

 

 

Äter man sött en gång i veckan kommer aldrig sockersuget försvinna och de bästa fördelarna med denna diet komma fram. Att suget att fuska försvinner mer och mer.

Läste någonstans om en tjej som åt lite godis på helgerna och LCHF under resten av veckan, för att helt enkelt stanna på sin vikt i stället för att gå upp/ner. Hoppas på något liknande för mig i framtiden när jag kommit dit jag vill.

Link to comment
Share on other sites

Läste någonstans om en tjej som åt lite godis på helgerna och LCHF under resten av veckan, för att helt enkelt stanna på sin vikt i stället för att gå upp/ner. Hoppas på något liknande för mig i framtiden när jag kommit dit jag vill.

 

Har man inte problem med sockersug så borde ju 5 dagar i veckan där man äter sunt vara bättre än inga dagar (om du förstår vad jag menar)  ;)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har man inte problem med sockersug så borde ju 5 dagar i veckan där man äter sunt vara bättre än inga dagar (om du förstår vad jag menar)  ;)

Ja jag tycker det låter rätt logiskt... =)

 

Jag förstår inte riktigt att t.ex. ett marschoklad i veckan skulle kunna påverka de övriga 6 dagarna avsevärt??

Link to comment
Share on other sites

Hur pass mycket avsteg gör du under dina resor??

Hoppas att jag kommer lyckas lika bra som dig ^^ Mitt mål är ju att först komma till min idealvikt och därefter lägga på muskelvikt!

Jag har vissa hälsoproblem som jag inte vet riktigt om de är knutna till mina matvanor eller inte men.. ja, om jag har riktigt riktigt mycket tur kanske min ångest och sömnstörning, samt studiefokus förbättras... men det har jag ju ingen aning om. Men när man läser allas hälsoproblem som försvunnit kan man ju hoppas att det är på grund av matvanorna som jag har vissa problem och att de därmed går att förbättra =)

All in! Men det straffar sig som sagt, men vätskekilon och jag brukar även få ont i höger underben.

 

Varför vill du först gå ner för att sedan lägga på dig muskelvikt? Satsar du på muskelvikt direkt så kommer du att känna dig mer slimmad samt att din träning kommer troligtvis att gå bättre om kroppen är trygg och kan använda sparad energi. Jag deffade en vecka för en tid sedan, men träningen blev lidande och jag kände mig sladdrigare trots -1,5 kg.

 

Mitt råd till dig är att köra i gång med LCHF och sedan göra en utvärdering. Bli inte förvånad om den där längtan till lördagsgodis blir mer och mer avlägsen. Vill du träna något som ger styrka och smidighet så gör ett besök på Lunds Tyngdlyftarklubb. Ryck och stöt är de absolut bästa helkroppsövningarna :D

Link to comment
Share on other sites

Ja jag tycker det låter rätt logiskt... =)

 

Jag förstår inte riktigt att t.ex. ett marschoklad i veckan skulle kunna påverka de övriga 6 dagarna avsevärt??

 

Det som händer när man äter lågkolhydratkost är bla att kroppens förmåga att ta hand om kolhydrater/ glukos försämras efter några dagar. Det gör att lördagsgodiset ger större blodsockersvängningar och sannolikt större skada än det skulle göra hos någon som kontinuerligt åt mer kolhydrater. Jag tror att just detta är det sämsta alternativet, att äta LCHF större delen av tiden, men mer kolhydrater en gång per vecka. Sen är det ju en mängdfråga - handlar det om _lite_ godis så är det säkert ingen större fara.

 

Sen tror ju inte jag att LCHF är den mest hälsosamma kosten för alla heller, men det är ju jag det. Det finns för- och nackdelar, och är lite individuellt. För många är det super, för andra sämre.

Link to comment
Share on other sites

Var och en behöver överväga för- och nackdelar mot varandra i allt. Från kost till när gå över övergångsstället i trafiken. I det perspektivet finns det nog inget som heter "mest" hälsosamt generellt sätt, utan allting beror på. För mig personligen är det mycket farligare att äta kolhydrater än att låta bli och då kan man nog säga att det mest hälsosamma just för mig är kanske lågkolhydratkost. Jag ser liksom ingen anledning att äta något annat och må sämre. De individuella besluten är alltid det viktigaste här i livet... oavsett vilka de än är. Beslut går att ändra, obeslutsamhet vet jag inte riktigt vart det leder... 

Link to comment
Share on other sites

 Därför äter jag numera väldigt strikt 4-5 ggr per dag.... Speciellt nu eftersom att jag har hört att kroppen förbränner mer om man äter oftare men mindre måltider. 

 

Detta är en myt.  :)

 

Sök på "eating 4 to 6 times a day myth" så hittar du massor av artiklar och undersökningar som berättar varför.

Link to comment
Share on other sites

Detta är en myt.  :)

 

Sök på "eating 4 to 6 times a day myth" så hittar du massor av artiklar och undersökningar som berättar varför.

Jo fast jag har en väninna som rådde sina föräldrar att äta oftare, då de gått upp vikt till julen. Mamman följde rådet och gick ner i vikt, pappan följde det inte och gick inte ner i vikt. Därefter ändrade han sig och började också äta oftare, varpå han gick ner i vikt. Så jag tror det funkar, iaf för vissa. Kanske inte för mig då min metabolism är så pass låg...

 

 

Det som händer när man äter lågkolhydratkost är bla att kroppens förmåga att ta hand om kolhydrater/ glukos försämras efter några dagar. Det gör att lördagsgodiset ger större blodsockersvängningar och sannolikt större skada än det skulle göra hos någon som kontinuerligt åt mer kolhydrater. Jag tror att just detta är det sämsta alternativet, att äta LCHF större delen av tiden, men mer kolhydrater en gång per vecka. Sen är det ju en mängdfråga - handlar det om _lite_ godis så är det säkert ingen större fara.

 

Sen tror ju inte jag att LCHF är den mest hälsosamma kosten för alla heller, men det är ju jag det. Det finns för- och nackdelar, och är lite individuellt. För många är det super, för andra sämre.

Jo, jag hade inte tänkt Vräka i mig massa onyttigt ^^; Utan mer -en- godsak per vecka. Som sagt, antingen ett choklad eller en liten lakritspåse.... Det blir ju mycket mycket mer än de andra dagarna, men man är ju inte på 0 kolhydrater under veckan, utan på Låg nivå, så det går ju inte från 0 till 100, utan mer från kanske 20-25 till 100 så att säga. Men som sagt, ska hålla en strikt diet nu fram till min resa, sen får jag se hur allt går därefter. =)

 

 

All in! Men det straffar sig som sagt, men vätskekilon och jag brukar även få ont i höger underben.

 

Varför vill du först gå ner för att sedan lägga på dig muskelvikt? Satsar du på muskelvikt direkt så kommer du att känna dig mer slimmad samt att din träning kommer troligtvis att gå bättre om kroppen är trygg och kan använda sparad energi. Jag deffade en vecka för en tid sedan, men träningen blev lidande och jag kände mig sladdrigare trots -1,5 kg.

 

Mitt råd till dig är att köra i gång med LCHF och sedan göra en utvärdering. Bli inte förvånad om den där längtan till lördagsgodis blir mer och mer avlägsen. Vill du träna något som ger styrka och smidighet så gör ett besök på Lunds Tyngdlyftarklubb. Ryck och stöt är de absolut bästa helkroppsövningarna :D

Tror bara det blir en enklare övergång för mig rent mentalt att först se kilona försvinna, innan jag börjar med muskelökningen. Det kan ju kännas som att man inte kommer någonstans annars, även om fettet "ersätts" av muskler. Iaf för mig, så det är bara därför. Enklare mental övergång helt enkelt =)

 

Dock kan jag inte gå med i Lunds Tyngdlyftarklubb eller gym eller dylikt. Jag bor i en förort utanför Lund, och att ta mig in flera gånger i veckan tar upp väldigt mycket tid som jag behöver för annat. Här hemma har jag ett löpband och min egen kropp att arbeta med, så det funkar även om inte lika effektivt kanske =)

 

Jag började för övrigt på min LCHF kost idag ^_^ Skriver journal och allt nu hehe~

Link to comment
Share on other sites

Jag undrar dock fortfarande det här med mjölk.... Om jag kollar i näringsvärdet, står det ju under 5kolhydrater/100g i mjölken, medans bär ofta har dubbelt så mycket. Hur kan då bär vara okej när mjölk inte är det?? Dvs spelar sockret större roll än själva kolhydraterna??

Link to comment
Share on other sites

En handfull bär mot en halv liter mjölk.. se till mängden!

 

Vitlök har cirka 30E% kolhydrater!

 

Alla LCHFare som avstår en klyfta vitlök i en rätt bara för att siffran inte stämmer räcker upp handen.. nähä.. det var visst ingen!  :wacko:

 

Altså det här med LCHF är inget magiskt,. inget siffertrillande även om det kan verka så för en nybörjare, det handlar främst om att äta nyttig mat.. mindre kolhydrater och ersätta de med fett!

Link to comment
Share on other sites

En handfull bär mot en halv liter mjölk.. se till mängden!

 

Vitlök har cirka 30E% kolhydrater!

 

Alla LCHFare som avstår en klyfta vitlök i en rätt bara för att siffran inte stämmer räcker upp handen.. nähä.. det var visst ingen!  :wacko:

 

Altså det här med LCHF är inget magiskt,. inget siffertrillande även om det kan verka så för en nybörjare, det handlar främst om att äta nyttig mat.. mindre kolhydrater och ersätta de med fett!

Jag bara utgår från de tipsen jag läst... 

 

"Titta i affären på innehållsförteckningen.

Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips."

 

Men alltså borde ett litet glas mjölk hit och dit inte spela någon större roll.. ett glas är då på ca 10 kolhydrater. Kanske inte något man bör få i sig Varje dag, men ibland borde inte göra så stor skillnad?

Link to comment
Share on other sites

Jag bara utgår från de tipsen jag läst... 

 

"Titta i affären på innehållsförteckningen.

Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips."

 

Men alltså borde ett litet glas mjölk hit och dit inte spela någon större roll.. ett glas är då på ca 10 kolhydrater. Kanske inte något man bör få i sig Varje dag, men ibland borde inte göra så stor skillnad?

Grejen med mjölk är snarare att det är lätt att svepa i sig 20 gram kolhydrater utan särskildt mycket mättnad.

 

Mjölk är nyttigt.. om man tål det.. inget snack om saken och de flesta vetenskapliga studier pekar på det oxå!

 

Men.. man bör inte dricka sin mat.. och så länge det bara är ett tillbehör så spelar det antagligen marginell roll.

 

Sen så.. om du slopar allt bröd och socker så har du säkert råd med ett glas mjölk i din dagliga kolhydratkonsumtion.. kanske även en klyfta vitlök i någon rätt?

Link to comment
Share on other sites

Jag bara utgår från de tipsen jag läst... 

 

"Titta i affären på innehållsförteckningen.

Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips."

 

Men alltså borde ett litet glas mjölk hit och dit inte spela någon större roll.. ett glas är då på ca 10 kolhydrater. Kanske inte något man bör få i sig Varje dag, men ibland borde inte göra så stor skillnad?

Det är just det, ett nybörjartips. Se till totalintaget istället, har man en kolhydratbudget på max 20g om dagen så känns det lite onödigt att förbruka hälften redan på ett glas mjölk. Jag använder ingen mjölk alls utan gör plats i min budget för grönsaker och andra kolhydrater som är svåra att undvika (som vispgrädde).

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Just det.. nybörjartips.. dvs om du står där i affären med något läckert i handen kan du kolla om det ligger på 5 gram eller mer.. det gäller väl främst färdigmat och charkuterier.. så det är nog inte så aktuellt för dig.

 

Grejen är att du skall undvika tillsatt socker och potatismjöl/stärkelse!

Link to comment
Share on other sites

hmm okej, men så nått glas mjölk nån gång är med andra ord inte helt galet, så länge det faktiskt är ett glas och kanske bara en gång i veckan eller varannan vecka t.ex. =)
Medans bär är okej i en mängd på ca 100g bär i samma mån som ett glas mjölk, så kanske 50g en-två gånger i veckan ^^

Sen att hålla sig under 20g kolhydrater betyder ju att man ändå måste räkna?

Link to comment
Share on other sites

Vem påstår att just du måste ligga på 20 gram om dagen?

 

Du var väl frisk och smal?

 

Altså.. om du ligger på 50-70 gram så är det ändå att betrakta som en ketogen diet.. och lågkolhydrat!

 

30 gram kolhydrater i olika form!

 

301.jpg

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vem påstår att just du måste ligga på 20 gram om dagen?

 

Du var väl frisk och smal?

 

Altså.. om du ligger på 50-70 gram så är det ändå att betrakta som en ketogen diet.. och lågkolhydrat!

 

30 gram kolhydrater i olika form!

 

301.jpg

Det där målar en väldigt stark bild =D

 

Tack så mycket ^_^ Jo jag tror inte jag hade kunnat lägga mig på under 20g/dag, vet inte om jag orkar räkna så pass noggrant. Tror inte jag kommer komma så mycket högre upp heller, men vill inte ha stenkoll på det. 

Jag får se hur allt går =)

Men ja, mestadels frisk och nja.. halv mullig? Vägde mig i morse och ska se hur det ser ut och känns om en vecka~ Sitter just nu och äter en skål grönkålssoppa/stuvning med ägg.

Iaf, tack för att du vidareförklarade ang. kolhydratsmängd =)

Link to comment
Share on other sites

Grejen är att det verkar vara rena sifferexercisen för dig.. för att du alldrig funderat på detta förut!

 

Men vi som äter så här går oftast inte omkring och räknar och har oss hela tiden.. möjligtvis i början.

 

Sen när man lärt sig vad som funkar och vart man hamnar på kolhydratsidan misstänker jag att de flesta äter rätt fritt.. utav det som de vet fungerar!

 

Det blir en vana.. prexis som den förra maten var.

 

Siffrorna kommer oftast av att vi försöker förklara.. tex det där med mjölken!

 

Men om det skulle slinka ner ett glas mjölk eller två så.. oops.. borde ha ätit bättre så hade jag hoppat över åtminstone det ena glaset!

Link to comment
Share on other sites

jag försöker bara lista ut hur det fungerar, eftersom jag precis börjat. Jag behöver oftast väldigt klara direktiv gällande allt i livet, inte bara det här. Så det är därför jag frågar lite frågor som kanske verkar ha självklara svar för andra, men jag blir förvirrad och osäker annars ^^;; Om nån vecka när jag kommit in i det mer och märkt effekterna på min kropp så behöver jag säkert inte ställa fler sånna frågor =)

Link to comment
Share on other sites

 

Lotta_B: "Nu ska jag avslöja en revolutionerande hemlighet: celluliter försvinner inte av viktnedgång; de försvinner när musklerna blir större. (Har egentligen inte med tråden att göra, men kan vara intressant för andra att veta.)"

 

Måste bara skriva att mina celluliter började försvinna efter några veckor på strikt (under 20g per dag) LCHF utan träning! Det är olika för alla.  :D 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...