Jump to content

Ägg? Hur många per dag ?


Vedper01
 Share

Recommended Posts

Hej har senaste året ätit Minst 3 ägg varje dag till frukost. Utöver det ibland 3-4 ägg till till lunch och mellanmål.

 

Får ofta kommentarer att det är mkt farligt och även om jag inte har några symtom nu kommer jag troligtvis att bli sjuk och dö i förtid...

 

Konsumtionen är konstant och ligger således på 20-30 ägg i veckan. Har inte varit sjuk senaste året. Äter inga kosttillskott och tränar löpning 40-50 km i veckan samt tränar styrke och övrigt en hel del.

 

Är det någon annan som äter mycket ägg? Jag kör omelett med turkisk yoghurt varje morron och nån dag i veckan samma till lunch.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nuförtiden äter jag inte så mycket ägg. Det brukar stanna vid 5-6 ägg (till ett paket bacon) varje morgon. Som värst har jag toppat på 22 ägg en dag...men det var länge sedan nu, i trakterna av millennieskiftet. Hade precis börjat anamma Paleolitisk kost efter att ha läst på om det under flera år (det var alltså inte tal om ketos). Låg dock under en mycket lång period på ett intag av 10-12 ägg om dagen och vad är det egentligen tänkt ska hända? Om vi säger så här, är det någon kosthållning jag oroar mig för så är det all pasta och allt godis jag tryckt i mig under hela mitt liv. Äggen har jag ingen direkt ångest över. :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Skönt att höra att ni äter så pass mycket ägg. Har aldrig varit mycket för kött, så det blir en hel del ägg för min del också 3-4 per dag. Visst mår man bra av LCHF-kosten, men det är jobbigt ibland att veta vad man ska äta när man inte gillar kött. För min del blir det mycket nötter. Mycket tonfisk också.  :unsure:

Link to comment
Share on other sites

För mig blir det mellan 3-6 om dagen, beror på hur mycket annan mat som finns  i kylen som behöver ätas upp först. För ca 20 år sedan hörde jag för första gången om ägg och kolesterol av en kompis som är tandläkare och jag säger samma nu som då, bs.

Link to comment
Share on other sites

Jag är 2 ägg om dagen till frukost och oftast äter jag en omelett till lunch. Funkar kanon tycker jag. Fast det är rätt många på jobbet som är på mig gällande kolestreolet men jag säger att det sköter kroppen själv....

 

Bra svar. En observation jag själv gjort är att det är förvånansvärt många som påpekar hur farligt det är med ägg pga kolesterol men den där påsen med Gott och Blandat wllwe liknande de alltid köper på eftermiddagen är till synes hälsolegitim. Min favorit var en f.d. kollega som påpekade just kolesterolfaran när jag stoppade i mig några ägg. På samma fikarast tryckte samma person i sig ett wienerbröd och ett par finska pinnar som sedan sköljdes ned med en burk cola. Jag kände att en kommentar tillbaka vore att sparka på någon som ligger ned.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Bra svar. En observation jag själv gjort är att det är förvånansvärt många som påpekar hur farligt det är med ägg pga kolesterol men den där påsen med Gott och Blandat wllwe liknande de alltid köper på eftermiddagen är till synes hälsolegitim. Min favorit var en f.d. kollega som påpekade just kolesterolfaran när jag stoppade i mig några ägg. På samma fikarast tryckte samma person i sig ett wienerbröd och ett par finska pinnar som sedan sköljdes ned med en burk cola. Jag kände att en kommentar tillbaka vore att sparka på någon som ligger ned.

 

Om ägg skulle vara farligt skulle jag vara död för länge sedan. Men det är klart, man kan säkert lika väl äta sig till döda på tillräckligt många ägg som att dricka sig till döds på tillräckligt mycket vatten..

 

Svenska ägg skriver bra om ägg. Bortsett från det hela med diabetiker. Vi vet ju att anledningen diabetiker löper risk handlar om samtidigt intag av mycket kolhydrater. Diabetiker som äter LCHF och ägg mår förmodligen utmärkt och mycket bra. Har aldrig hört en diabetiker på LCHF säga åt folk att hålla sig borta från ägg och att de blir dåliga av ägg eller fått höga värden triglycerider och dåligt LDL (inte VLDL dvs).

 

http://www2.svenskaagg.se/attachments/92/1421.pdf

 

 

Kolesterol är en livsviktig molekyl. Däremot är vi inte beroende av att få den via maten. Den mängd som 
behövs kan tillverkas i kroppen, cirka 1 gram tillverkas dagligen. Den egna tillverkningen påverkas till viss del 
av mängden kolesterol i maten. Vår förmåga att nedreglera den egna tillverkningen vid högt kolesterolintag är däremot inte alltid så effektiv. Det gör att en del reagerar med förhöjt kolesterolvärde vid högt 
kolesterolintag medan andra inte påverkas alls. enligt en del källor höjer högt kolesterolintag 
kolesterolvärdet hos ungefär 1/3 av befolkningen (7). även om ägg höjer kolesterolvärdet 
hos en del av oss höjer det oftast både lDl och HDl vilket gör att risken för hjärtkärlsjukdom inte påverkas lika negativt som om enbart lDl höjs (17). Dessutom 
verkar det som om höjningen av lDl främst sker i form av större och därmed mindre aterogena partiklar (8). 
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ägg har alltid varit något av det absolut godaste jag vet, men när hälsolarmen om ägg och kolesterol kom, vågade jag inte äta mer än ett par i veckan. Så när jag började med LCHF frossade jag först i ägg (och var halvt om halvt beredd på att falla död ner vilken dag som helst.  ;) )

 

Nu blir det minst ett om dagen, ibland fyra-fem. Jag köper två fack á 30 ägg åt gången från närbelägen gård med KRAV-ägg och det brukar räcka ungefär en månad, så två om dagen i snitt äter jag.

Link to comment
Share on other sites

Kan man få för mycket proteiner om man äter mycket ägg?

 

Nä...inser att det blir svårt att äta för mycket proteiner från ägg nu när jag har läst tråden om proteinbehov:

http://forum.kostdoktorn.se/topic/72-proteinbehov/

 

Har inte ens tänkt tanken på att det kan bli för mycket proteing förrän jag för några dagar sedan började läsa boken "The Art and Science of Low Carbohydrate Living" av Jeff S. Volek och Stephen D. Phinney. (Som stämmer bra med Magnus77's svar här ovan.)

De skriver bland annat: 

"We recommend protein between 1.5 and 2.0 grams per kilogram reference body weight (0.7 to 0.9 grams per pound reference weight). This translates to between 90 and 150 grams per day for a range of adults, which is about what the average adult in the US is already eating."

 

 

Ett ägg (50g) innehåller ungefär 6.3g proteiner... 1.5g per kg kroppsvikt blir 135g för mina 90kg, och motsvarar ungefär 21 ägg....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...