Jump to content

Vilka mättade fetter påverkar kolesterolet minst?


jansson22000
 Share

Recommended Posts

Hej!

Jag är en person som får ett väldigt högt kolesterol (och LDL kolesterol) när jag äter enligt en strikt LCHF-kost jämfört med en kolhydratrik kost (9,6mmol vs 3,7mmol total kolesterol). Jag mår dock väldigt bra på LCHF och vill återvända till åtminstone en liberal LCHF. Mättade fetter kommer man inte undan, men jag undrar utifrån detta vilka typer av mättade fetter som höjer LDL-kolesterolet minst. Finns det en "rangordning" eller någon här som är någorlunda insatt i detta?

En spännande artikel som jag hittade nämner ett flertal intressanta saker. Bland annat att "Palmitinsyra (16:0) som är den vanligaste mättade fettsyran i kosten höjer LDL-kolesterolet, medan till exempel stearinsyra (18:0)är neutral avseende kolesterolnivåerna" och "Efter tre veckor steg LDL-kolesterolet med nästan 9 procent efter intag av smör men förblev oförändrat efter intag av ost". Det är just fynd som dessa som jag är intresserad av att veta mer om, är det exempelvis skillnad på att äta kokosolja och smör sett till kolesterolhöjningen?

Här är länken till artikeln: https://nutritionsfakta.se/2020/03/27/feta-mejeriprodukter-avsta-eller-avnjuta/ 

Finns det någon här som är någorlunda insatt i detta område angående vilka typer av mättade fetter/produkter som höjer kolesterolet minst?

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Detta svarar inte på din fråga. Men anser det intressant att ta del av om du inte läst det. Smala personer får högre höjning av kolesterolet vid strikt low carb. Men med tillägg av en liten sötpotatis per dag, minskade kolesterolet markant hos de flesta.

https://cholesterolcode.com/our-paper-on-low-carb-ldl-cholesterol-and-the-lmhr-phenotype-released-today/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har inte svaret på din fråga.... och jag försöker oftast låta bli att komma med andra infallsvinklar än de efterfrågade... men ibland kan jag inte låta bli... Som nu... :blush:

I din andra tråd berättade du att du har extremt lågt testo för din ålder, att din pappa (om jag minns rätt) har sköldkörtelproblem och att du är väldigt smal. Jag förstår att du har väldigt höga kolesterolvärden på LCHF-kost men måste ändå ställa frågan varför det är en så stor fråga när dina andra värden tyder på större obalanser - som förmodligen sitter ihop med kolesterolproblematiken...? 🤔 I min värld är så lågt testo på en 37-åring mer alarmerande än högt kolesterol... Det talar för att det endokrina (hormonella) systemet är f-cked up och ämnesomsättningen är ju en del av det... (Frågan är mest menad att skicka med dig en tanke, svara bara om du vill!) 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Klipp från Dietdoctor:

Det verkar som om ett högt intag av mättat fett kan höja LDL-nivån hos vissa människor, antingen måttligt eller signifikant. Dessutom rapporterar forskare att myristinsyra (ett mättat fett som finns i många livsmedel som kokosolja, palmkärnolja, smör, grädde, ost och kött) har en större effekt på både LDL- och HDL-nivåer än de flesta andra mättade fetter. 

https://www.dietdoctor.com/se/lchf/mattat-fett

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sedan kan det vara bra att veta vad  Nutritionsfkta är för något. Den startades 2016 för att bemöta "modedieter"(läs LCHf och liknande), och det vare Swedish Nutrition Foundation(Det är en sammanslutning där alla stora livsmedelsföretagen ingår(Det är den svenska versionen av ILSI Se: t.ex.:https://matfusket.se/2010/06/951/(Nordic Sugar, Coca-Cola Kraft Food M.fl ingår). Sedan kan man titta på andra artiklar som skrivits av samma författare. Se t.ex.: http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pSnSnf .SNFid=diva2%3A1433743&dswid=-7426 Så naturligtvis är socker hälsosammare än mättat fett, för de som har en sådan agenda.

Så artiklar från vissa källor vet man att de har en viss Agenda, och Nutritionsfakta är en av dem.  

för engelska organisationer så är Sourcewatch bra att använda.      SNF är den svenska versionen av.   ILSI.  

 Se:            https://www.sourcewatch.org/index.php/International_Life_Sciences_Institute

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dr  Nadir Ali talar i denna pod om ett nytt paradigm, om Hjärt sjukdom.Intresant att lyssna på . :  https://adapnation.io/134-nadir-ali/                                    Det är möjligt det finns  andra som kommit längre att utveckla en alternativ hypotes än Dr Nadir Ali, och utan tvekan är att kolesterol-hypotesen som  förklaring till hjärtinfarkt minst sagt märklig. ?

Malcolm Kendrick skriver mycket om hjärt-sjukdom. T.exSe.: https://drmalcolmkendrick.org/?blogsub=flooded Så det är ett intressant ämne.

Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, HelgeK sade:

Intressant, vi ska vara nöjda som har högt kolesterol, högt HDL, låga triglycerider och högt LDL. Lägsta dödlighet och bästa kognitiva förmåga. Sevärd! 

  • Like 2
  • Boom 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...