Esmir Sadikovic Posted January 9, 2022 Share Posted January 9, 2022 Hej. Förlåt om jag är tjatig. Men fattar fortfarande lite trögt. Som man ser på bifogad bild vad gäller kolhydrater. Så längst upp till vänster så står det kolhydrater 13g. Men längst ner (under fiber) så har vi en till kolhydrater men där står 23g. Vad gäller? Har fortfarande svårt med det tänket, för att i framtiden kunna göra mitt eget schema. Och sist men inte minst så har jag märkt att det är väldigt mycket olivolja. Måste man ha det eller går det att avvika utan att det påverkar Keto för mycke? Ibland känns det som att man har mer olja än mat på tallriken. Sorry om jag e jobbig. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stackars Jack Posted January 9, 2022 Share Posted January 9, 2022 13 gram tar kroppen upp som energi. Fibrer 10 gram tar inte kroppen upp som energi. Så dra av fibrer från totalen så blir det 13 g kolhydrater. Så enkelt är det när man vet Kör hårt och lycka till. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esmir Sadikovic Posted January 9, 2022 Author Share Posted January 9, 2022 Tack så mycket. Ja det är mycket men jag e inte den som ger upp så lätt. Men det tar tid o lära sig. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 9, 2022 Share Posted January 9, 2022 Och det där med olja; fettet lägger du till för att få energi och hålla dig mätt. Behöver du det inte kan du skippa det. Håller du dig inte mätt och inte vill ha olivolja, testa att lägga till annat fett, t ex nån majonäsröra, kryddsmör eller liknande. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelgeK Posted January 10, 2022 Share Posted January 10, 2022 Esmir frågade : "Som man ser på bifogad bild vad gäller kolhydrater. Så längst upp till vänster så står det kolhydrater 13g. Men längst ner (under fiber) så har vi en till kolhydrater men där står 23g. Vad gäller?" Jag förmodar att det handlar om icke nedrytabara fibrer, för saltsyran i magsäcken, men som kan brytas ned av bakterierna i tjocktarmen och utgöra föda för dem. Tarmbakterierna producerar smörsyrra ,som vi kan tillgodogöra oss.Så tarmbakterierna är viktiga att ha. Se även:: https://sv.medical-diag.com/6503-gut-bacteria-s-fatty-acid-boosts-immune-system-reducing-inflammation Sedan om man inte vill äta olivolja utan något annat som också är hälsosamt, så är smör utan tvekan standardsvaret, som jag instämmer i. Men jag tycker man bör vara försiktig med färdiggjorda majonnäser, om man inte vet vad de är gjorda på. Den stora Minnesota studien visade att värmebehandlade omega6 fetter, som i margarin och i värmebehandlade omega6 oljor, som soja- eller solrosolja t.ex. ökar dödligheten i jämförelse med mättade fetter. Se: https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ Christopher E Ramsden med flera. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesisi: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experimetn (1968-73). British Medical Journal, publicerad online den 12 april 2016. Doi: 10.1136/bmj.i1246 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 Problemet är väl att svenska språket inte har någon riktig etablerad beteckning för net carbs (netto kolhydrater?). Om man tittar på de engelska sidorna blir det lättare att förstå... Men ibland fattar inte jag heller...Maria kanske kan förklara. När det t ex ser ut så här: 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 30 minuter sedan, Peter B sade: Problemet är väl att svenska språket inte har någon riktig etablerad beteckning för net carbs (netto kolhydrater?). Vad då problem? I USA skiljer man på carbs, net carbs och fiber. Net carbs är totalen (carbs) minus fiber, som vi inte tar upp och därför inte behöver räkna. I Sverige står kolhydrater för samma som net carbs. Fiber redovisas för sig. Det är bra att veta, om man behöver kolla amerikanska produkter och anvisningar. Men vi behöver inga fler begrepp på svenska. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 9 timmar sedan, Peter B sade: Maria kanske kan förklara. Nä.... men jag tycker det verkar som att vissa saker visas lika oavsett om du ändrar antal portioner eller inte... Vet inte om det är skillnad mellan betalversion och gratisversion kanske? Om grundreceptet är för 4pers så ser man en viss fördelning och ändrar man till tex 2pers så ligger ändå fördelningen kvar. Vet inte om det funkar så men jag fick den känslan nån gång när jag skulle kolla nåt. Måste dock testa logga in/ut och jämföra om jag ska kunna bekräfta denna hypotes. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 11, 2022 Share Posted January 11, 2022 9 timmar sedan, Effie sade: Vad då problem? Ja, kostdoktorn gör väl egentligen "fel" när de översätter till Svenska ... man borde inte ha den sista raden med "Kolhydrater" ...då kan det bli problem och förstå. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.