Jump to content

Begriper inte


Recommended Posts

Hej. 
Förlåt om jag är tjatig. Men fattar fortfarande lite trögt. 
Som man ser på bifogad bild vad gäller kolhydrater. Så längst upp till vänster så står det kolhydrater 13g. 
Men längst ner (under fiber) så har vi en till kolhydrater men där står 23g. 
Vad gäller? 
Har fortfarande svårt med det tänket, för att i framtiden kunna göra mitt eget schema. 
Och sist men inte minst så har jag märkt att det är väldigt mycket olivolja. Måste man ha det eller går det att avvika utan att det påverkar Keto för mycke? Ibland känns det som att man har mer olja än mat på tallriken. 
Sorry om jag e jobbig. 

A397639A-9D4C-4782-85C2-D3BE841301C5.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Och det där med olja; fettet lägger du till för att få energi och hålla dig mätt. Behöver du det inte kan du skippa det. Håller du dig inte mätt och inte vill ha olivolja, testa att lägga till annat fett, t ex nån majonäsröra, kryddsmör eller liknande.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Esmir frågade : "Som man ser på bifogad bild vad gäller kolhydrater. Så längst upp till vänster så står det kolhydrater 13g. 
Men längst ner (under fiber) så har vi en till kolhydrater men där står 23g. 
Vad gäller?"

Jag förmodar att det handlar om icke nedrytabara fibrer, för saltsyran i magsäcken, men som kan brytas ned av bakterierna i tjocktarmen och utgöra föda för dem. Tarmbakterierna producerar smörsyrra ,som vi kan tillgodogöra oss.Så tarmbakterierna är viktiga att ha. Se även::

https://sv.medical-diag.com/6503-gut-bacteria-s-fatty-acid-boosts-immune-system-reducing-inflammation

Sedan om man inte vill äta olivolja utan något annat som också är hälsosamt, så är smör utan tvekan standardsvaret, som jag instämmer i. Men jag tycker man bör vara försiktig med färdiggjorda majonnäser, om man inte vet vad de är gjorda på. Den stora Minnesota studien visade att värmebehandlade omega6 fetter, som i margarin och i värmebehandlade omega6 oljor, som   soja- eller solrosolja t.ex. ökar dödligheten i jämförelse med mättade fetter.

Se:  https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

Christopher E Ramsden med flera. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesisi: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experimetn (1968-73). British Medical Journal, publicerad online den 12 april 2016. Doi: 10.1136/bmj.i1246

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Problemet är väl att svenska språket inte har någon riktig etablerad beteckning för net carbs (netto kolhydrater?).  Om man tittar på de engelska sidorna blir det lättare att förstå...

 

bild.png

 

Men ibland fattar inte jag heller...Maria kanske kan förklara. :)  När det t ex ser ut så här:

bild.png

 

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

30 minuter sedan, Peter B sade:

Problemet är väl att svenska språket inte har någon riktig etablerad beteckning för net carbs (netto kolhydrater?).

Vad då problem?

I USA skiljer man på carbs, net carbs och fiber. Net carbs är totalen (carbs) minus fiber, som vi inte tar upp och därför inte behöver räkna. 
I Sverige står kolhydrater för samma som net carbs. Fiber redovisas för sig. 
 

Det är bra att veta, om man behöver kolla amerikanska produkter och anvisningar. Men vi behöver inga fler begrepp på svenska. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Peter B sade:

Maria kanske kan förklara.

Nä.... men jag tycker det verkar som att vissa saker visas lika oavsett om du ändrar antal portioner eller inte... Vet inte om det är skillnad mellan betalversion och gratisversion kanske? Om grundreceptet är för 4pers så ser man en viss fördelning och ändrar man till tex 2pers så ligger ändå fördelningen kvar. Vet inte om det funkar så men jag fick den känslan nån gång när jag skulle kolla nåt. Måste dock testa logga in/ut och jämföra om jag ska kunna bekräfta denna hypotes. :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Effie sade:

Vad då problem?

 

Ja, kostdoktorn gör väl egentligen "fel" när de översätter till Svenska ... man borde inte ha den sista raden med "Kolhydrater" ...då kan det bli problem och förstå.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...