Jump to content

Fettlever


Tr0llet
 Share

Recommended Posts

God morgon! Jag söker information om fettlever. Jag känner till sambandet mellan socker, fruktos, och fettlever. Men hur är det ifall en människa säger att den inte ätit stora mängder socker under sitt liv? Jag kan inte ta ställning till den här människans sockerintag, men vet att dagliga kosten sett ut så här, sgs alltid: frukost - havregrynsgröt och/eller smörgås. Lunch - husmanskost med potäter/pasta/ris, sås, sallad. Ingen middag utan kaffe med smörgås. Jag tror ju människan behöver äta mera än så här, så utgår från att hon plockar i sig något mellanmål också. Och det är ju inte kokta ägg isf, utan KANSKE någon frukt eller en smörgås till. Jag undrar ifall så här stort intag av stärkelse under hela livet kan leda till fettlever? Det är frågan om en 69 årig kvinna.

Då man googlar hittar man bara om sambandet fruktos och fettlever. Och att barns fettlever går tillbaka,  när de får stärkelse istället för fruktos. Men det är frågan om barn och några månader. Hur är det om ens kost har bestått främst av stärkelse i 69 år?

  • Like 1
  • Confused 2
Link to comment
Share on other sites

Det klassiska sambandet med fettlever är väl alkohol? Högt sockerintag fungerar ju på liknande sätt som alkohol.

Om man äter stärkelserik kost utan att överäta (mer kalorier än kroppen gör av med) och med lite socker så är det nog inga större problem med den och jag tror inte att det är någon risk för fettlever  (Problemet med stärkelserik kost verkar ju dock vara att den är lätt att överäta. :) )

 

Link to comment
Share on other sites

57 minuter sedan, Peter B sade:

Det klassiska sambandet med fettlever är väl alkohol? Högt sockerintag fungerar ju på liknande sätt som alkohol.

Om man äter stärkelserik kost utan att överäta (mer kalorier än kroppen gör av med) och med lite socker så är det nog inga större problem med den och jag tror inte att det är någon risk för fettlever  (Problemet med stärkelserik kost verkar ju dock vara att den är lätt att överäta. :) )

 

Den här personen HAR fettlever, dricker sgs aldrig. Det är, väl?, fråga om NAFLD, nonalcoholic fatty liver disease. Men tack, Peter B, för din hjälp! Jag googlade för att se vad termen är för fettlever som inte beror på alko är, bara för att svara på din kommentar alltså, och snubblade över svaret själv 😁

Jag hittade svaret här https://www.dietdoctor.com/low-carb/guides/fatty-liver-disease 

var det står: 

  • Too many refined carbs: Consuming more carbohydrates than your body is able to handle can drive liver fat storage via a process known as de novo lipogenesis (literally “making new fat”).
    8
     This typically happens when both carb and calorie intake are high.
     
    In one study, when overweight adults ate 1,000 extra calories as refined carbs, they experienced a 27% increase in liver fat after just three weeks.
    9

Alltså inte bara socker, utan kolhydrater över lag. Kolhydrater som i mjöl.

Klart som korvspad 👌

 

 

 

 

 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...