Jump to content

LCHF och motionslopp


Essell

Recommended Posts

Hej!

Är nu inne på min femte dag med LCHF-kost och har i skrivande stund gått ner 3,1 kg. Jag ska åka Vasaloppet 30 i slutet av februari och jag behöver minska min vikt med minst 7 kg efter ett alltför vidlyftigt matliv under julhelgerna men även före.

Jag tränar ca 4-5 timmar per vecka med längdåkning och löpning m.m. Mina frågor:

 

1.       Är det rimligt att gå ner så mycket på den månad jag har på mig? Jag måste ju kanske ha ett par veckor på mig att bygga upp kolhydratdepåerna inför skidloppet.

2.       Ska man tänka på något när man bryter en LCHF-kost och återgår till normal kost, för att inte chocka kroppen?

3.       Andra tips?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Du kör förstås Vasan på LCHF!! Kolhydratladda kan du göra men med rotfrukter och sånt. Kan rekommendera Jonas Bergqvists bok "LCHF och träning" (som iofs har några år på nacken).

Välkommen till forumet, förresten! :)

Du kan gå ner vikten men som så ofta är det främst vätskevikt i början. Du kommer hinna ställa om men om du inte märkt av omställningsbesvären än så kan du nog märka dem just vid träning. Kroppen kan kännas matt och liksom inte svara, för mig tog det 3mån innan jag kände mig normal i kroppen och på den tiden var min enda träning att jag cyklade några km till och från jobbet. 

Vad gäller att "gå tillbaka" så är det inga större problem skulle jag tro, eftersom du inte kommer hålla på så länge. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag funderar på hur bra idé det här är. Att använda LCHF tillfälligt några veckor för att gå ner några kilo, och sedan köra Vasaloppet. 
Vad går du ner i början? Vatten, det som binds av kolhydraterna. En del fett också, men det brukar ta mer tid. Särskilt om man inte har stor övervikt. Kolhydratladdar du sedan, binder du vattnet igen och har tillbaka vikten. 
Omställningsbesvären. Det tar tid för kroppen att ställa om till fettförbränning. I bästa fall är du på god väg när det är dags för loppet. Men normalt tar det några månader innan man har samma ork. Om man då kolhydratladdar - jag vet inte. Kanske funkar, kanske inte . Jonas Colting brukar väl träna utan kolhydrater men tävla med.  

Jag tycker det hade varit vettigare att vänta med LCHF till efter loppet, äta det långsiktigt, träna, och köra Vasaloppet på ren LCHF nästa år. Det är ju så långt att fettdrift borde vara en fördel. 
Men jag är ingen träningsguru. Så kolla gärna in folk som tränar på LCHF.
 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för alla kloka svar!! 🙂

Jag såg LCHF som en kortsiktig och snabb lösning för att gå ner i vikt, eftersom det är så kort tid kvar till VL 30.

Men så enkelt verkar det inte vara. Jag har mycket riktigt, som MariaF skrev, upplevt ett träningspass under veckan där kroppen inte alls svarade.

Nu är ju Vasaloppet 30 inte på långa vägar lika ansträngande som det riktiga Vasaloppet, så det behövs inte så mycket kolhydratuppladdning, samtidigt som jag ju inte vill åka med en kropp som ej heller "svarar".

Så jag får fundera kommande vecka hur jag ska göra, kanske avbryta allt och återuppta LCHF efter loppet som Effie skrev, en mer långsiktig lösning alltså..

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

49 minuter sedan, Essell sade:

avbryta allt och återuppta LCHF efter loppet

Det är nog det klokaste. Tur @Effie skrev det, hon har helt rätt.

Varför vill du gå ner de där kilona just till Vasan? Har de kommit plötsligt eller har du tränat med dem länge (du skrev "minst 7kg" och jag får intrycket av att bara en del av dem kom under helgerna)? För du började väl inte träna nyligen inför loppet? Om du märkt av bristen på svar så lyssna på det om ditt mål är nån form av prestation och hyfsat komfortabelt lopp. Annars kommer du säkert runt i alla fall.

Du kan ändå börja lägga om om du vill - du kan se över vad du äter, och äta ren mat (mat som är ingredienser snarare än har ingredienser). Du kan minska kolhydratmängden men inte vara superstrikt. Om du brukar äta 300g/kolh per dygn så minska till 200g tex. Undvik produkter med gluten, de innehåller kopiösa mängder kolhydrater. Öka saltet om du inte gjort det redan iom träningen. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, MariaF said:

Det är nog det klokaste. Tur @Effie skrev det, hon har helt rätt.

Varför vill du gå ner de där kilona just till Vasan? Har de kommit plötsligt eller har du tränat med dem länge (du skrev "minst 7kg" och jag får intrycket av att bara en del av dem kom under helgerna)? För du började väl inte träna nyligen inför loppet? Om du märkt av bristen på svar så lyssna på det om ditt mål är nån form av prestation och hyfsat komfortabelt lopp. Annars kommer du säkert runt i alla fall.

Du kan ändå börja lägga om om du vill - du kan se över vad du äter, och äta ren mat (mat som är ingredienser snarare än har ingredienser). Du kan minska kolhydratmängden men inte vara superstrikt. Om du brukar äta 300g/kolh per dygn så minska till 200g tex. Undvik produkter med gluten, de innehåller kopiösa mängder kolhydrater. Öka saltet om du inte gjort det redan iom träningen. 

Tack för tipsen! 🙂

Jag har legat på 93-94 kg under ganska många år nu, men i julhelgen blev det alldeles för mycket god mat och dryck och jag gick upp till 97 kg och kände mig tung och otymplig under mina skidåkningspass. Jag kände paniken komma och att jag måste göra något åt min vikt.

Jag tränar typ fem gånger i veckan året runt och har gjort så i många år och har även åkt massor av vasalopp sedan 2007, typ Vasaloppet 90, Vasaloppet 45, Vasaloppet 30, Cykelvasan och Stafettvasan och visst tar jag mig runt 30 km nu också, men det är ju trevligare att inte släpa på en massa övervikt.

Tyvärr är min kosthållning i allmänhet mer eller mindre en katastrof med många färdiga djupfrysta portionsrätter, fullskornspasta m.m. så det är väl där jag måste göra en stor förändring på längre sikt. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 minuter sedan, Essell sade:

katastrof med många färdiga djupfrysta portionsrätter,

Äter dåligt och tränar bra. Undrar hur det skulle gå om du börjar äta bra, också? Låt oss gärna följa dig på resan. Om du behöver stöd, eller om du inspirerar oss…

Det finns ett antal människor som tränar hårt på LCHF. Dit hör inte jag. Jag har inga planer på Vasaloppet. 
Men det finns andra som tränar, som kan inspirera:
Jag läste på kolhydrater ifokus om 70-åringen som åkte Vasaloppet öppet spår, flera år. Björn Ferry åt väl lchf ett tag. Patrik Olsson genomförde Tough Viking, som förste blinde. Det har nämnts flera andra här i tråden; de har erfarenheter och kunskaper. Det finns fler. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag tränar lite mer än Effie. Försöker bli ultralöpare men tyvärr har jag fått backa lite pga en öm höft. Nu börjar jag dock öka försiktigt igen. Tränat på LCHF har jag dock gjort rätt länge.

Om du vet med dig att din kost är "en katastrof" så är det ändå en bra start. Insikt är ju steg 1, liksom. Här kommer en drös frågor, du behöver inte svara om du inte vill men vill du ha tips kan det hjälpa att veta lite mer om dig. Jag gissar att du främst är ute efter att bli slank och här utgår jag från att det är det vi pratar om när vi pratar "övervikt".

  • Äter du få större måltider eller småäter du mest hela tiden? Det första är bättre för vikten. Periodisk fasta kan du titta på oavsett kosthållning. Dr Jason Fung är en intressant kille att lyssna på.
  • Hur gammal är du och är du man eller kvinna? Det kan påverka ditt val av metod. Menstruerande kvinnor, kvinnor i klimakteriet, halvgamla/äldre män med sjunkande testosteron kan behöva angripa lite olika. Min erfarenhet är att protein ger längre mättnad men många män gillar strikt keto.
  • Viktreglering är hormonell. Var fettet sätter sig styrs av könshormoner men också stresshormoner. Höft, rumpa, byst och underarmar är typiskt kvinnligt och putmage manlig. Stress styr fettet mot inre organen. Män som är småplufsiga kan ha lite för höga nivåer av östrogen.
  • Är man överviktig är man inflammerad, ofta i tarmen. Detta kan man läka ut med oprocessad mat.

En annan aspekt jag vill skicka med dig är att "LCHF" egentligen innebär under 50g kolhydrater/dygn men om man tränar mycket kan begreppen kring energiprocent, E%, vara bättre. För keto pratar man om 5E% kolhydrater, 15E% protein och 80E% fett. Säg att du äter ca 2000kcal/dygn, då ska 80% av dem komma från fett, dvs 1600kcal. Då räknar man in tillsatt fett och inbyggt fett, tex fettet på köttet eller från skinnet på kycklingen. Räknar vi om kolhydraterna (ca 4kcal/g) innebär det alltså ca 20g kolhydrater. Om du däremot tränar som en i eliten, kanske du äter 5-6000kcal/dygn. Då bör du med samma fördelning äta ca 250-300kcal kolhydrater, dvs ca 75g. Du kan alltså behöva räkna en del om du vill prova dig fram till lagom nivå. 

Först bör du dock ta dig igenom Vasan och fram till den kan du avstå det värsta sockret (julgodiset är väl slut?), förbereda dig, testa recept mm. Mitt enklaste tips för måltid är färdigskuren sallad ur påse, en stekt köttbit och kryddsmör till. Hos oss steker vi massor av kött/kyckling på en gång och värmer på när det behövs.
Kanske kan du testa långpass med alternativ energi än gel och bars (eller göra egna bars med nötter, frön och mörkare choklad)? Kolla på Kostdoktorns hemsida, det finns (tyvärr) mycket godis. Det finns många andra som också har lowcarb-godis som kan funka i form av dadelbollar och sånt. Troligen behöver du det inte, du vill ju att kroppen ska plocka energin ur depåerna snarare än ur godispåsen men det kan hjälpa till att göra själva förändringen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MariaF said:

 

 

  • Äter du få större måltider eller småäter du mest hela tiden? Det första är bättre för vikten. Periodisk fasta kan du titta på oavsett kosthållning. Dr Jason Fung är en intressant kille att lyssna på.

Det blir både och, lite småätande (fullkornsbröd utan smör men med mycket ost). Jag testade 5:2-dieten för några år sedan, men jag tyckte inte den passade mig

  • Hur gammal är du och är du man eller kvinna? Det kan påverka ditt val av metod. Menstruerande kvinnor, kvinnor i klimakteriet, halvgamla/äldre män med sjunkande testosteron kan behöva angripa lite olika. Min erfarenhet är att protein ger längre mättnad men många män gillar strikt keto.

Jag är man och är 66 år

  • Viktreglering är hormonell. Var fettet sätter sig styrs av könshormoner men också stresshormoner. Höft, rumpa, byst och underarmar är typiskt kvinnligt och putmage manlig. Stress styr fettet mot inre organen. Män som är småplufsiga kan ha lite för höga nivåer av östrogen.
  • Är man överviktig är man inflammerad, ofta i tarmen. Detta kan man läka ut med oprocessad mat.

Inget jag märkt av iaf..

 

 

 

Tack för info, tar med mig det! 🙂

Se mina svar i kursiv- och fetstil i din inkopierade text

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Essell sade:
  • Är man överviktig är man inflammerad, ofta i tarmen. Detta kan man läka ut med oprocessad mat.

Inget jag märkt av iaf..

 

Jag antar att dessa hörde ihop? Är du överviktig är du inflammerad. Du behöver inte ha problem med magen som du märker. Övervikt är ett tecken på det som kallas låggradig inflammation. En del av metabola syndromet.
Det är faktiskt lite intressant detta med magar och tarmar; man kan ha hudproblem, huvudvärk och en del annat "orelaterat" som har sitt ursprung i magen. Bara en parentes. :)

5:2 är väl då man ska slabba med kvarg, väl? På två-dagarna? Periodisk fasta är bra beskrivet här hos Kostdoktorn. Man äter det man ska under ett ätfönster på 8tim och avstår från att äta resten av dygnet. Liten varning bara om man har en kompensatorisk hjärna, dvs när den börjar kalkylera hur länge man ska fasta för att kompensera om man äter xxx. Är man lagd åt det hållet kan det vara bättre att låta bli.

Eftersom du är man borde basic keto passa dig. Jag har ingen data men min känsla av kommentarer här på forumet är att ren keto passar män bättre medan kvinnor kan behöva mer protein för att nå resultat (och för nöjdheten). Den varianten finns också beskriven här på sidan. Å andra sidan tränar du en del så... välj det du tror är lättast att följa. Och glöm inte träna tung styrka för testosteronet! ;)

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, MariaF said:

 

Eftersom du är man borde basic keto passa dig. 

Hittar ingen info om "Basic keto" på hemsidan, du kanske kan länka i detta forum.

På förmiddagen hade jag hittills denna vinter, mitt bästa längdåkningspass i fantastiska spår.😃💪

Drog i mig två ägghalvor och vatten utblandat utblandat med salt och jag bara flög fram..

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Hej igen!

Jag är nu inne på min tredje vecka med LCHF.

Jag har under den tiden kört en del hårda träningspass där kroppen svarat bra och känts "lättare". Men sedan en vecka tillbaka har jag fastnat på en platå där jag rör mig upp och ner mellan 93,6 kg och 94,2 kg. Min utgångsvikt var ju 97,9 kg och det gick ju ganska snabbt i början men nu känns det som om jag fastnat. 

Är det normalt att kroppen uppträder så?

Till saken hör att jag inte är någon kung i köket så jag håller mig till några "paradrätter" typ (ungefärliga procentsatser hur ofta jag äter) :

  • LCHF-pizza (otroligt god) https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-pizza 35%
  • Ägghalvor med äkta majonäs och räkor 20%
  • Omeletter med antingen bacon eller champinjoner samt bearnaisesås 20 %
  • Kyckling av varierande slag, typ "Buffalo Wings" samt bearnaisesås 20 %
  • Tonfisk i olja eller makrill i tomatsås 5 %

Dessutom brukar jag göra en vitkålssallad med inlagd paprika, rödvinsvinäger, rapsolja, salt och peppar.

Är kosten för ensidig?

Till saken hör att det blir mycket "småätande". Är det bättre att äta rejält typ tre ggr/dag?

Andra synpunkter?

/Essell

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Att det går olika fort är helt normalt. Det är många som mäter sig också; centimetrarna kan minska även om vikten är densamma. Men de första kilona är mest vatten, som bundits av kolhydrater. 

Småätande, tycker jag, har nackdelar. Jag känner mig varken hungrig eller mätt, och det blir lätt mycket mat utan att jag märker det. Jag äter hellre två eller kanske tre gånger om dagen. Det brukar komma ganska automatiskt efter ett tag. Huvudregeln är ju ”ät när du är hungrig, sluta när du är mätt, eller kanske strax innan…”.
Men i början är man ofta hungrigare. Ät!

Laga LCHF-mat behöver inte vara krångligt. En bit kött/fisk, lite smör till, kryddor, lite grönsaker man gillar, sås av grädde om man vill det… med tiden prövar man olika och hittar favoritrecept. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, Essell sade:
  • LCHF-pizza (otroligt god) https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-pizza 35%
  • Ägghalvor med äkta majonäs och räkor 20%
  • Omeletter med antingen bacon eller champinjoner samt bearnaisesås 20 %
  • Kyckling av varierande slag, typ "Buffalo Wings" samt bearnaisesås 20 %
  • Tonfisk i olja eller makrill i tomatsås 5 %

Dessutom brukar jag göra en vitkålssallad med inlagd paprika, rödvinsvinäger, rapsolja, salt och peppar.

Jag håller med Effie.
Men vill också säga att (förutom pizzan som jag inte kollat receptet på), så innehåller alla andra rätter fröoljor som enligt min åsikt är bland det mest onyttiga man kan äta.
För om de är industriprodukter, så är bearnasie, majjonäs och såserna till fisken gjorda på fröoljor, till det kommer också rapsoljan.
Gissar också att kycklingen är friterad i dylika oljor.
Rekommenderar animaliskt fett, smör talg etc.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, nokenok sade:

alla andra rätter fröoljor som enligt min åsikt är bland det mest onyttiga man kan äta.

Vegetabiliska oljor är iofs något vi undviker. Men ta ett steg i taget. 
Köp inte tonfisk i olja; det är den absolut sämsta oljan. Tonfisk i vatten, och häll, om du vill, olivolja på. 
Bearnässås ska vara gjord på smör. Ska vara… Jag har väl gjort enligt alla konstens regler någon gång, men jag är ju heller inte så förtjust i bea. 
 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Effie said:

Vegetabiliska oljor är iofs något vi undviker. Men ta ett steg i taget. 
Köp inte tonfisk i olja; det är den absolut sämsta oljan. Tonfisk i vatten, och häll, om du vill, olivolja på. 
Bearnässås ska vara gjord på smör. Ska vara… Jag har väl gjort enligt alla konstens regler någon gång, men jag är ju heller inte så förtjust i bea. 
 

Det är inte lätt det här inte!😆

Kommer inte ihåg var jag hittade informationen att bearnaisesås passade för LCHF. Men hursomhelst får den gå i soporna och jag hittade ett recept på Dietdoctor hur man gör egen.

Vad beträffar äkta majonäs så finns info om detta på Dietdoctors hemsida, men jag kan inte tolka "industritillverkad" majonäs som onyttig.

Pizzareceptet utgår jag ifrån att det är LCHF eftersom det ligger på Dietdoctor, se länk i fortgående inlägg.

Passar olivolja bättre än rapsolja?

Tack för alla tips så länge. Som jag tidigare skrivit så är jag ganska novis inom matlagning men jag fortsätter att famla mig fram inom LCHF-djungeln..🤪

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det kan kännas som en djungel ibland…ett steg i taget, och läs på. 

För det första får man fundera på hur ofta man äter något. Och köper man färdigt får man titta på innehållet. 

Oljor…ja, jag är ingen större expert på dem. Olivolja att skvätta på grönsaker. Rapsolja om jag gör majonnäs. Men helst använder jag smör. 
 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Essell said:

 

Kommer inte ihåg var jag hittade informationen att bearnaisesås passade för LCHF.

Bearnaisesås och hollandaisesås kan ätas utan restriktioner enligt den video för nybörjare som Andreas Eenfeldt presenterar..

Vem ska man tro på??

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Essell sade:

Bearnaisesås och hollandaisesås kan ätas utan restriktioner enligt den video för nybörjare som Andreas Eenfeldt presenterar..

De räknas till LCHF och du kan äta dem utan att räkna. Däremot är de av andra hälsoorsaker än kaloriinnehåll inte så bra när du köper färdig. Då avses fröoljor (som har hög halt omega 6 som driver inflammation), stabiliseringsmedel och annat man inte har i om man gör den själv. Om du inte äter sås som soppa och inte stör dig så mycket på "E-nummer" så kan du äta köpesås. Det som möjligen kan vara av intresse i ditt fall är just inflammationsdelen - fetma är ett tecken på inflammation och raps- och solrosolja driver det som sagt. Men allt är relativt, lite köpesås kontra ett berg av pasta... Kör på såsen! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, MariaF said:

De räknas till LCHF och du kan äta dem utan att räkna. Däremot är de av andra hälsoorsaker än kaloriinnehåll inte så bra när du köper färdig. Då avses fröoljor (som har hög halt omega 6 som driver inflammation), stabiliseringsmedel och annat man inte har i om man gör den själv. Om du inte äter sås som soppa och inte stör dig så mycket på "E-nummer" så kan du äta köpesås. Det som möjligen kan vara av intresse i ditt fall är just inflammationsdelen - fetma är ett tecken på inflammation och raps- och solrosolja driver det som sagt. Men allt är relativt, lite köpesås kontra ett berg av pasta... Kör på såsen! 

Tack! 🙂

Jag hittade ett LCHF-recept på bearnaise som inte verkar alltför avancerat också. Ska testa det när köpesåsen är slut.

Hur är det med Aioli??

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, Essell sade:

Hur är det med Aioli??

Det är gott! :P

Läs på förpackningen om du inte gör egen. Du vill ner i vikt först och främst. Det många märker efter ett tag är att de får andra fördelar, typ mindre värk, finare hud, lugnare mage... Eller så vill man lägga om kosten av hälsoskäl och kanske får en viktminskning som bieffekt. Oavsett vaknar ofta ett intresse för vad man stoppar i sig så det bästa man kan göra är att läsa på innehållsförteckningen när man köper nåt. I början tycker man inte att man gör annat och det tar gôrlång tid att handla men efter ett tag köper man bara det man vet funkar.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Man brukar ha som tumregel att det man äter ska ligga under 5g kolhydrater/100g vara.
Vill man ta ett större hälsogrepp kan även andra ämnen vara intressanta att utesluta. Inte minst har socker en mängd olika namn, ofta slutar de på -stärkelse (ex: majsstärkelse) eller -os (ex: maltos). Om man har en produkt som man gillar, tex en kryddblandning eller kryddsås så kanske man inte använder så mycket så det kan få slinka igenom även om de innehåller saker man skulle behöva vara kemist för att begripa vad det är. Är man däremot känslig för sug och har svårt att stå emot även vid små mängder gott, då kanske man får ta bort även sådant.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, MariaF said:

Man brukar ha som tumregel att det man äter ska ligga under 5g kolhydrater/100g vara.
Vill man ta ett större hälsogrepp kan även andra ämnen vara intressanta att utesluta. Inte minst har socker en mängd olika namn, ofta slutar de på -stärkelse (ex: majsstärkelse) eller -os (ex: maltos). Om man har en produkt som man gillar, tex en kryddblandning eller kryddsås så kanske man inte använder så mycket så det kan få slinka igenom även om de innehåller saker man skulle behöva vara kemist för att begripa vad det är. Är man däremot känslig för sug och har svårt att stå emot även vid små mängder gott, då kanske man får ta bort även sådant.

Tack! 🙂

Kikade på bearnaise- och aioliburkarna som jag köpte och de innehåller inget som slutar på -stärkelse eller -os och kolhydraterna låg på 1g/100 g, så då kör jag på dom...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Essell sade:

Ursäkta sent svar.

Jag är 175 cm lång och är 66 år.

Jag är kraftigt byggd..

Hej Essell

I min värld borde du max väga 80kilo snarare ner mot 75kilo

(Jag är "kraftigt byggd" 182cm och väger 75-76kilo) 65-år

Och angående Vasa V30 så skippa LCHF tänket nån dag innan och kör efter Train Low Race High.

Och för att få fart på viktnedgång gäller enbart en sak.

TRE Time-Restricted Eating

Lär av mig som kört OMAD över tre år nu och är inne på fjärde året nu

Sluta mäta/väga hit o dit är du snäll

Ät dagens enda måltid tidigt och låt kroppen vila tills nästa morgon = lågt insulin påslag

Och sluta stoppa in alla skräpmat i alla former

Det funkar och jag tränar troligen långt mera än du kan ana vid 65-års ålder

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Nisse said:

 

Och angående Vasa V30 så skippa LCHF tänket nån dag innan och kör efter Train Low Race High.

 

 

Är nog lite inne på det också.

Nu går jag in på min fjärde vecka och det fungerar över förväntan, så jag kör på ett tag till.

Mitt sötsug har helt försvunnit också efter tre veckor utan socker. Tidigare var det ständigt "något gott" till kaffet.

Däremot vill jag unna mig "ett glas rött" till maten på helgerna, men det finns ju vin med låg sockerhalt också...🙂

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2022-01-31 at 10:56, Essell sade:

Är nog lite inne på det också.

Nu går jag in på min fjärde vecka och det fungerar över förväntan, så jag kör på ett tag till.

Mitt sötsug har helt försvunnit också efter tre veckor utan socker. Tidigare var det ständigt "något gott" till kaffet.

Däremot vill jag unna mig "ett glas rött" till maten på helgerna, men det finns ju vin med låg sockerhalt också...🙂

 

Men hur ser din målbild ut i närtid och lite längre bort?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Nisse said:

Men hur ser din målbild ut i närtid och lite längre bort?

Min målbild är att köra på med strikt LCHF fram till 3-4 dagar före vasaloppet och köra en kolhydratuppladdning med pasta då för att fylla på depåerna. Vad som händer efter det har jag inte tagit ställning till.

Det fungerar ju bra hittills, även om det kan bli lite tjatigt och ensidigt med maten, mycket pga min fantasilöshet och okunskap/ointresse kring matlagning.

Kanske fortsätter jag, kanske  kan jag köra någon lightvariant av LCHF, det skulle ju vara gott också med en bulle till kaffet. 🙂

Vi får se..

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Essell sade:

och köra en kolhydratuppladdning med pasta

Kolla hur du mår av det, bara. Det vore ju taskigt om magen skulle protestera, eller nåt. 
De som har mer hårdträningserfarenhet kanske kan säga om det är någon risk. Och om det är en bra idé. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Effie said:

Kolla hur du mår av det, bara. Det vore ju taskigt om magen skulle protestera, eller nåt. 
De som har mer hårdträningserfarenhet kanske kan säga om det är någon risk. Och om det är en bra idé. 

Ja, får nog köra en mjuk övergång en vecka före..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag har nu gjort fem veckor med LCHF-kost och gått ner över 7 kilo.

Dock har jag pendlat fram och tillbaka mellan 91,5 och 92,4 de senaste 10 dagarna , trots att jag kört ganska hårt med fysisk träning under den tiden. Är det vanligt med sådana trösklar?

Jag kanske får svårt att nå min målvikt på 90 kg när jag skall åka Vasaloppet 30, eftersom jag bryter dieten kommande helg, men jag är trots allt glad för de kilon jag tappat. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vad härligt! Bravo!

Och trösklar har en tendens att komma och gå. Ibland stannar de i några månader... 10 dagar är ingenting men att du pendlat lite tror jag kan ha med vätska att göra. Även om män är mindre benägna att lägga på sig vätska som kvinnor så tänker jag att träningsmängd (och -typ) påverkar.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...