Jump to content

Maj-Lis Helenius pladdrar på!


HelgeK

Recommended Posts

Livstills Professorn Maj-Lis Helenius (Ja egentligen ärhon inte en riktig  professor utan en "adjungerad Professor". Det varen typ av tjänster, sominrättades för att man skulle minska avståndet mellan  företagen och  den vetenskapliga forskningen.  Så industrier fick betala för  inrättandet av adjungerade professorer. Pfizer betalade för Maj-Lis professur . Men hon       ägnar sig åt att göra reklam för sådant som livsmedelsföretagen vill sälja. Hon vet säkert vad som är nyttigt, men det är inte det som de stora livsmedelsföretagen vill sälja, och det är väl.   skälet  tilL att ho. n påstår att mättat fett är farligt, och att fleromättade omega6 fetter är hälsosamma ,för att industrin vill använda billiga råvaror, som omega6 oljor t. ex  .Maj-Lis vet säkerligen att det hon förespråkar inte är nyttigt  .  Men hon förespråkar också att man skall resa sig ibland  inte sitta hela tiden, och det är säkerligen inte farligt.  Men Maj -Lis vill väl dra.       uppmärksamheten ifrån att 51 % av svenskarna är överviktiga,  och äter för mycket socker, och ohälsosamma omega6 fetter. Att det är farligt visade den stora Minnesota studien, som publicerades   1972. Men hela studien gjordes inte offentlig då . De talade om att de som böt ut mättat fett mot omega6  fetter fick sänkt kolesterol !    Men hur dödligheten påverkades viste  de  naturligtvis. Men de valde att inte tala om det. För det passade inte deras syften. Men efter 2010, när Ancel Keys hade varit död i några år så kom de antal forskningsstudier , som visade att mättat fett inte var farligt och några forskare beslöt sig för att leta upp hur det var med dödligheten i  Minnesota studien .Se https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

Så forskarna dolde resultatet, för att det inte passade deras syften, och Maj -lis  sytftar på sådana studier, när hon talar om att det finns massor av studier som visar att mättat fett är farligt. Vad de studierna egentligen visar är att endast oberoende finansierad forskning skall användas för att  utforma kostråd!!

Så Maj-Lis kan naturligtvis hitta "forskning" som visar att socker och omega6 oljor är nyttiga. Men om hon skulle redovisa endast studier som var finansierade  av sådana som inte var beroende av vad utfallet blev .Så skulle utfallet bli annorlunda, som Nutritions professorn Marion Nestle' visade.:

https://www.foodpolitics.com/unsavory-truth-how-food-companies-skew-the-science-of-what-we-eat/  

PS. Så Maj-Lis sambo (  Tommy Cederholm, nutritions professor Uppsala) borde inte få representera Svenska Livsmedelsverket , när  de  Nordiska Näringsrekommendationerna utformas. För han är så insyltad i Swedish Nutrition foundation..  https://snf.ideon.se/verksamhet-2/.     https://snf.ideon.se/verksamhetom-snf/forskningsnamnd/ .

PS. PS. För några år sedan sade tre Riksrevisorer, att läkemedelsbolagen hade för stort inflyttande i samhället. Vad hände? Jo de tre riksrevisorerna fick sparken.

  • Like 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Katerina sade:

Det tråkiga är att Maj-Lis Helenius bara gör sitt jobb. Hennes jobb är just att propagera för de produkter som Pfizer vill sälja. Hon är en säljare. Att använda så kallade vetenskapliga studier och så kallade adjungerade professorer är det relativt nya sättet att marknadsföra sina produkter. Vad vi behöver göra är att förstå oss på hur det funkar och inte gå i fällan. 
Maten som i huvudsak består av soja, mjöl, socker och fröolja plus en lista av andra tillsatser ska man inte äta oavsett vad någon professor har att säga om saken.   

Det är värre än så staten har fåtts att ta över finansieringen av Maj-lis verksamhet. Så privata företag har fått makt över statsmakten, och den politiska styrningen har försvagats. Så politikerna borde ta över makten över statens verksamhet, och verka för förbättrad folkhälsa i stället för att prioritera vissa företags profithunger.Skattepengarna går till företagen i stället för till de många skattebetalarna. Man kan undra om det är korruption eller slöhet. Men det spelar inte så stor roll som att resultatet är dåligt, och borde ändras. Men självfallet skall man strunta i hennes förskräckliga och skadliga råd!    

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...