Jump to content

Jakten på mina spermier del 1


Calle90

Recommended Posts

Rätt så chockande rubrik, jag vet. Nu är det så att andrologsnubben ringde tidigare i veckan och kom med ett besked efter ett spermaprov som man väntat på i några månader.

 

Här är historien av hur detta har utspelat sig.

 

Innan jag börjar så vill jag bara poängtera att jag nyligen har läst en bok där det står att om en man på skämtsamt sätt säger att han har en liten penis och just därför kompenserar han med en fin kostym så förmedlas budskapet att den mannen inte har några komplex över sin apparat i överhuvudtaget. Och det kan ju stämma, så nu tänkte jag göra något liknande. Kanske kommer denna tråd få mig att se ut som en idiot eller rätt modig. Det kan skifta från person till person.

 

Hur som helst, nu tillbaks till min historia.

 

Det var vinter, någon gång i Februari runt alla hjärtans dag perioden och jag hade blivit tillkallad via remiss till en androlog. När man väl var där och vi läste av hormonvärderna så låg testosteronet runt 12 (vilket är inom referensintervallet, men lågt) och sen var det ett annat hormon som jag tror var FSH (Fertilitets stimulerande hormon) som låg rätt högt. Värdet var 25 och ska egentligen ligga på 1-10, rätta mig om jag har fel.

 

Detta såg skumt ut enligt honom och han ville att jag skulle ta ett spermaprov så att vi kan utvärdera detta ordentligt. Så då var det dags för ett spermaprov.

 

Jag knallar in på fertilitetskliniken och får en burk i min hand och damen framför mig säger "varsågod, nu kan du välja ett av dem tre tillgängliga rummen". Ok, tänker jag och går in i rum nummer ett klockan 8 på morgonen. I bakhuvet finns också tanken att detta rum kommer vara rätt så.........upphettsande. Tänker att det här kan vara en bra start på dagen. MEN NEEEEEEEEEEEEEEEJ!!!!! Självklart hade dumma jag hur fel som helst. Rummet man kliver in i är avtändande så det skriker om det. Belysningen är helt fel och väggarna är gröna och det finns ett sånt där sjukhus handfat med plasthandskar och på sängen som man ska ligga på finns den mest tunnanste kudden någonsin så det blir svårt att se det som ska kåta upp en. Sist men inte minst ett skåp som ser hemligt ut som om det vore från CIA och innehåller en massa porrtidningar I TIDNINGSFORMAT!!!

 

Jag som är 22 år är ju självklart alldelles för bortskämd som tycker att man borde ha lagt in det i videoformat i hd kvalitet samt ljud (dörren såg väldigt isolerad ut). But nooooooooo!!!! Den idén skulle ju säkert vara för dyr och få Anders Borg att uppleva en hjärtattack.

 

Men aja det är väl bara att bita ihop och köra på tänker jag. Men det här var ju ingen simpel lek utan nu lirar man på expert level. Det finns krav som sätts på spel och det ska presteras. Testar först med att kolla in dem där tidningarna. Tidningen stängs ju såklart eftersom att den ena handen skulle hålla upp tidningen samt bläddra etc etc och den andra onanerar man ju med. Nu är ju inte jag en person som har tre händer........så det blev ju ett problem. Visserligen har dem fina bilder i tidningarna, men sen ska dem hålla på och lägga in texter som handlar om vad dessa kvinnor vill göra med en rent sexuellt. Själv tänker jag i banorna "Det där menar du inte. Det är din chefsredaktör som har tvingat dig att skriva så eller hur?" Det värsta händer.........jag får banne mig inte upp den. Den är i djup sömn just nu och jag testar lite peptalk som "men vakna nu då, vafan".

 

Ett mirakel sker. Jäveln vaknar och sätter igång till slut och efter ett tag när jag väl kommer så missar jag burken och herr penis går tillbaks till sin ljuva sömn. Kollar på klockan. Jag har nu legat här inne i typ 30 minuter och kämpat och slitit och ger upp till slut. Rent rationellt så vore det ju egentligen bättre om jag var där inne en längre tid för då skulle säkert den där damen ha tänkt "oj, oj, oj!! Herregud den där snubben har vart där inne i typ 2 timmar och kört på. Vilken hingst, den där burken kommer ju säkert vara proppfull när han är klar och sen borde vi skriva in honom i historieböckerna and march him down mainstreet because he's so FUCKING WISE!!!!" Men nope, jag kör känslomässigt istället.

Det här går inte, jag kommer alltid få leva med dessa problem. Mitt liv har inte ens börjat ännu och det är redan slut, jag ger upp!!!, säger jag till damen då jag lämnar tillbaks en tom burk. Hon kan ju såklart inte hantera en sådan situation och kallar in Lasse som ska försöka få mig på bättre humör. Han säger saker som att det inte är ovanligt att dessa saker kan ske och att jag inte är ensam och vi gör detta för din skull bla bla bla....vi hade en snubbe som var här igår som det inte heller funkade för. Föreslår sen en större burk som om det skulle hjälpa, men sen kommer ett förslag som var rätt bra. Jag skulle ta med mig en burk och köra hemma istället och han ger mig alla instruktioner som behövs för att hålla det varmt och vi diskuterar dem ett tag.

 

En vecka senare är det dags. Jag har nu spenderat drygt en vecka med att kolla på porr utan att komma (ejakulera) i hopp om att få igång en stabil spermieproduktion. Visst det läckte några gånger (eller "läckte" är nog fel ord). Jag har tagit ledigt denna fredag från jobbet för att onanera. Kan nästan inte bli bättre i min värld. Omformulerade det där för chefen genom att säga att jag har några privata ärenden.

Jag kör på och det går rätt bra. Jag träffar burken, men tänker att jag går för en runda till för säkerhetsskull så att dem inte säger "nej du, det här är för lite för att man ska kunna ta ett prov på det". Sädesvätskan ligger nu i burken och locket är öppet (ingen aning om vad inomhustemperaturen ligger på) och sen tänker jag "nej det är nog bäst att jag stänger burken och drar iväg till fertilitetskliniken nu. Jag har två timmar på mig att ta mig dit kommunalt. Lägger burken innanför byxorna, innanför långkalsongerna och innanför kallingarna för säkerhetsskull. Sätter mig på pendeln och fokus ligger på två saker just nu.

 

1. Att SL sköter sitt jobb. Jag vet att det ligger snö på rälsen, men kör för fan.

 

2. Jag är väldigt uppmärksam på folks ansiktsuttryck så att dem inte skulle börja känna någon konstig doft som luktar sädesvätska.

 

SL sköter sitt jobb och svenska folket märker ingenting. Allting går som planerat. Har typ 20-30 minuters marginal och knallar in på kliniken igen. Knackar på dörren och den där damen dyker upp igen och kollar fundersamt på mig och säger så jag hör genom dörren, "Jaha, han". Trevligt att träffas tänker jag ironiskt nog. Lämnar in burken, dem fryser ner skiten och jag försöker förbereda mig inför en jobb intervju som jag skulle ha senare under dagen.

 

Lite mer än två månader har gått sen efter det och till slut ringer andrologsnubben upp mig på mobilen och säger att kromosomerna ser normala ut........MEN.......vi hittade inga spermier. Helvete! Nu gör jag något jag inte har gjort på länge, jag tänker rationellt istället för känslosamt. Nu är det ju så att det där testet tog jag för flera månader sedan då mina hormoner var sämre än nu och det kan ju vara en viss skillnad nu när jag har ätit bra och tränat bra. Så vi kom fram till att ta nya blodprover. Sen kan det ju vara så att spermierna dog på vägen till sjukhuset. Det är ju en möjlighet.

 

Efter det gjorde jag lite research om ämnet och det finns en term för oss män som inte har några spermier. Azoospermia heter det. Antingen kan det vara så att något blockar spermiernas väg att ta sig från testiklarna till sädesvätskan och ut, på så sätt har man alltså spermier men dem kommer inte ut. Man kan då gräva ut spermier från testiklarna på något sätt. Eller så är det så att testiklarna inte producerar något alls förutom testosteron.

 

Något som kan vara utav relevant information är att tidigare i mitt liv så var jag tvungen att genomgå två operationer på testiklarna för att en av dem inte hade "droppat" ner tillräckligt. Jag har två stycken men det är bara det att en av dem var inte på rätt plats när jag var yngre. Nu är allt ok, men det finns en möjlighet att en testikel kanske blockar. Vill inte dra en slutsats, men det är en möjlighet i alla fall.

 

Har för övrigt knarkat igenom den här videon när Eenfeldt intervjuar Michael D. Fox om hur man ska äta för att bli gravid, men om just det skulle vara hjälpsamt för mig vet jag inte.

 

Sådär du har ni fått historien om hur det har gått än så länge. Väldigt detaljerat dessutom, men nu undrar jag två saker.

 

1. Om ni var i min situation hur skulle ni ha gått vidare med det här?

 

2. Några personer som haft svårt att få barn tidigare men lyckades till slut. Vad var problemet? Vad var lösningen?

 

3. Något mer ni undrar?

 

Mvh

Calle90

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Underhållande kanske, men VAD har detta att göra på ett LCHF forum??

 

Det är ett hälsoforum och jag la in detta i övrigt dessutom. Har också hört historier om när folk har börjat äta rätt (LCHF, Paleo) så att dem lyckats bli gravida. Men om det fortfarande skulle vara helt fel forum så får ni dela med er av ett seriöst forum där man kan diskutera detta.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag är absolut ingen expert på detta men man har ju läst att kvinnor som haft svårt att bli gravida och som lägger om till lchf faktiskt helt plötsligt BLIR gravida :) 
Visserligen kanske det har med deras ev övervikt att göra och att det är konstaterat att övervikt kan ställa till det i detta sammanhanget...MEN det skulle inte förvåna mig om det har andra aspekter också.
Med tanke på att felaktig, alltför kolhydratsrik kost kan ställa till det i så många olika funktioner i kroppen hos vissa människor så kan ju faktiskt denna fråga ha stor relevans på detta forum. :)

Jag tycker absolut frågan ska vara kvar här - det finns många duktiga folk här inne som är väl pålästa.


 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är ett hälsoforum och jag la in detta i övrigt dessutom. Har också hört historier om när folk har börjat äta rätt (LCHF, Paleo) så att dem lyckats bli gravida. Men om det fortfarande skulle vara helt fel forum så får ni dela med er av ett seriöst forum där man kan diskutera detta.

 

Helt rätt Calle. Intressant och underhållande läsning. Skön omväxling till alla inlägg som undrar varför de inte går ner i vikt. Inget illa menat till er men många verkar inte läsa här på forumet och bloggen innan de gör inlägg och ställer frågor.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mitt råd till dig Calle är att fortsätta träna och sedan ta ett nytt prov efter ett tag. Kan du inte få med dig en provburk hem och fixa det hemma i lugn och ro?

 

Ja, jag tycker att det där att man ska sitta på kliniken och prestera är en märklig rutin. Jag steriliserade mig för c:a 15 år sen, och då skulle man lämna 3 prov med 1 veckas mellanrum efter den operationen, och då fick man med sig burkar hem, fixade det hela hemma på morgonen och lämnade in det inom - jag vill minnas att det var 3 timmar - på laboratoriet.

 

Fråga om du inte kan få göra så!

Link to comment
Share on other sites

För att kunna ge några råd om hur du bör gå vidare med det här så skulle det vara intressant att veta varför man påbörjade den här utredningen? Vilka symtom?

Ursäkta frågorna, jag kan förstå om du inte vill svara, men du har ju varit ganska "frispråkig" ;) redan så jag dristar mig till att fråga.

Nu har du redan hamnat hos en androlog, som är väldigt specialiserad på vad han sysslar med så du kommer nog tids nog att få ett svar. Det här med hormoner är ju väldigt komplexa tillstånd och kan ta lång tid att utreda, dom har ju en tendens att förändra sig hela tiden dessa hormoner :)

Det kan ju finnas helt normala förklaringar, och det finns lite ovanligare tillstånd som kan ge de här avvikelserna, nu ligger du ju inom den så kallade "gråzonen" i testosteron som du också själv vet. och kromosomerna såg ju normala ut, och det är ju jättebra.

 

Det här svaret var inte till stor hjälp, men en fråga till, har andrologen pratat något om vad det kan bero på? Eller tar han bara prover och utreder utan berätta vad man utreder?

 

 

 

 

 
Link to comment
Share on other sites

 

För att kunna ge några råd om hur du bör gå vidare med det här så skulle det vara intressant att veta varför man påbörjade den här utredningen? Vilka symtom?

Ursäkta frågorna, jag kan förstå om du inte vill svara, men du har ju varit ganska "frispråkig" ;) redan så jag dristar mig till att fråga.

Nu har du redan hamnat hos en androlog, som är väldigt specialiserad på vad han sysslar med så du kommer nog tids nog att få ett svar. Det här med hormoner är ju väldigt komplexa tillstånd och kan ta lång tid att utreda, dom har ju en tendens att förändra sig hela tiden dessa hormoner :)

Det kan ju finnas helt normala förklaringar, och det finns lite ovanligare tillstånd som kan ge de här avvikelserna, nu ligger du ju inom den så kallade "gråzonen" i testosteron som du också själv vet. och kromosomerna såg ju normala ut, och det är ju jättebra.

 

Det här svaret var inte till stor hjälp, men en fråga till, har andrologen pratat något om vad det kan bero på? Eller tar han bara prover och utreder utan berätta vad man utreder?

 

 

Anledningen till varför hela den här "Ben Stiller film" liknande utredning drog igång var för att i December så kände jag mig väldigt depprimerad och ville då ta reda på om orsakerna var av biologiska skäl, så därför tog man en massa blodprover. Fick reda på att testosteronet var lågt och blev skickad till en androlog.

 

Alltså han har ju inte gått in på exakt vad som är själva orsaken till varför man har fått lågt testosteron och högt fertilitets stimulerande hormon, utan snarare att dem värden man har kan vara anledningen (eller en av anledningarna) till varför man mår dåligt. Så vi ska ta nya prover och se om det blivit förbättringar under denna tid som gått. Sen ligger det också fokus på om det är något medfött fel eller inte.

Link to comment
Share on other sites

Mitt råd till dig Calle är att fortsätta träna och sedan ta ett nytt prov efter ett tag. Kan du inte få med dig en provburk hem och fixa det hemma i lugn och ro?

 

Jo jag har kvar en reservburk som jag ännu inte har använt, men som jag sa i högsta inläggen att jag redan har kört hemma i lugn och ro. Kommer självklart fortsätta att träna och äta LCHF. Jag kan ju också säga att jag mår mycket bättre nu jämfört med slutet på förra året.

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag tycker att det där att man ska sitta på kliniken och prestera är en märklig rutin. Jag steriliserade mig för c:a 15 år sen, och då skulle man lämna 3 prov med 1 veckas mellanrum efter den operationen, och då fick man med sig burkar hem, fixade det hela hemma på morgonen och lämnade in det inom - jag vill minnas att det var 3 timmar - på laboratoriet.

 

Fråga om du inte kan få göra så!

 

Jo man kan ju som sagt köra hemma och det var precis det jag gjorde som det står i berättelsen. Men Lasse sa faktiskt två timmar. Aja bara man håller det varmt och fixar det snabbt så verkar allt biff.

Link to comment
Share on other sites

Anledningen till varför hela den här "Ben Stiller film" liknande utredning drog igång var för att i December så kände jag mig väldigt depprimerad och ville då ta reda på om orsakerna var av biologiska skäl, så därför tog man en massa blodprover. Fick reda på att testosteronet var lågt och blev skickad till en androlog.

 

Alltså han har ju inte gått in på exakt vad som är själva orsaken till varför man har fått lågt testosteron och högt fertilitets stimulerande hormon, utan snarare att dem värden man har kan vara anledningen (eller en av anledningarna) till varför man mår dåligt. Så vi ska ta nya prover och se om det blivit förbättringar under denna tid som gått. Sen ligger det också fokus på om det är något medfött fel eller inte.

Som tur är så verkar du ganska snabbt ha hamnat hos en specialist på det här, Du verkar må bättre med LCHF och motion, så fortsätt på den banan. Avvakta till de nya provsvaren har kommit, och fråga ut läkaren om allt du funderar över.

Skriv en lista med dina frågor och försök kanske att få en telefontid till honom (innan proverna är tagna). Han bör förstå att du känner dig orolig och har många frågor, sådana man inte kommer på att fråga om när de bara ringer och meddelar sådana här besked.

Link to comment
Share on other sites

Medans man väntar skulle  det vara intressant om någon kunde berätta om när dem hade svårt att skaffa barn, speciellt om det var fel hos mannen. Behöver ju inte berätta eran story i samma galna stil som mig, men vore intressant att veta ändå.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...