Jump to content

Expressen hade ett helt uppslag om hälsa.


HelgeK

Recommended Posts

Journalisten heterCollete van Luik, och hennes två källor verkar vara Maj-Lis Helenius och psykiatri professorn Ingemar Skog. Deras första faktaruta säger: (DRA NER PÅ Mättat fett finns i till  exempel  smör och grädde och ökar rislken  för hjärt-  och kärlsjukdomar). De som. hängt här på forumet 10 år vet att detta inte är sant!!  Den stora Minnesota studien visade det redan på 1970 talet . Men resultatet  pulicerades inte i sin helhet då. Man skrev att de  bör bytta ut mättat fett mot fleromättat fett,och de som gjorde det fick lägre kolesterol nivåer. Men vad de inte skrev var att de som böt ut mättat fett mot fleromättat fett dog  i större utsträckning än de som åt  mättat fett ! Se BMJ:  https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401  Varför sprids lögnerna att mättat fett är farligt? Det rimliga är för att försäljarna av fleromättade Omega6  oljorna tjänar pengar på  det. För det gör de naturligtvis,och tyvärr går det att korrumpera folk på många sätt, och alla används av oseriösa företag. Så när Expressen artikeln påstår att mättat fett är farligt, så är det en gammal lögn som Ancel Keys började sprida, för att ta bort ansvaret för det SOCKER orsakar, och för att lägga ansvaret på  mättat fett, som människor ätit under hela tiden mänskligheten levde som jägare och samlare. Så är det rimligt att tro att mättat fett blivit  farligt bara för att socker börjar säljas i stor omfattning. Så frågan är varför de som skrivit eller bidragit till artikelns lögner om mättat fett?

Källa Expressen måndag 8 Augusti. Sid 20 och 21.  

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

I Itisdagens Aftonblad 9 Augusti hävdar Maj-Lis Helenius samma tokiga sak, att mättat fett ökar risken  för Hjärtinfarkt.Modern forskning har visat ,att det är fel.

se.t.ex:  https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246

Leg.läkare som sprider felaktig forskning  bör förlora sin legitimation. Hur länge skall dessa tokerier  få  fortgå..

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att myten om det mättade fettets farlighet är etablerad som en de facto sanning ... därför ska man nog i allmänhet inte tro att journalister som skriver om detta försöker gå någons ärenden ... de tror nog helt enkelt att det som sägs är sant och vill bidra till förbättrad folkhälsa.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 2022-08-09 at 12:02, HelgeK sade:

Så när Expressen artikeln påstår att mättat fett är farligt, så är det en gammal lögn som Ancel Keys började sprida, för att ta bort ansvaret för det SOCKER orsakar, och för att lägga ansvaret på  mättat fett, som människor ätit under hela tiden mänskligheten levde som jägare och samlare.

Ancel Keys trodde kanske inte att socker var utan skuld.

En artikel av Joel Kahn:

https://kahn642.medium.com/ancel-keys-ph-d-was-right-and-nina-teicholz-was-wrong-we-eat-too-much-sugar-and-saturated-fat-89b06d4e5bf5

Hur mycket mättat fett åt människor på stenåldern?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

16 timmar sedan, qwy sade:

Hur mycket mättat fett åt människor på stenåldern?

Berodde inte det på jaktlyckan..? Viss skillnad på myskoxe och kanin eller lax, liksom... Hjärnor, talg/ister och inälvor innehåller ju en del. Lax och makrill har inte minst en del EPA och DHA och det är ju bra. Sämre förstås när maskrosrot var allt som fanns att gräva upp.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag tänker är det inte lite tveksamt att slå ihop alla typer av mättade fetter till en grupp och alla typer till en annan grupp och sedan påstå att man vet dess egenskaper på hälsan långsiktigt, typ vid 60+ års åldern. Dessutom tror jag att darwinistiska resonemang fungerar dåligt på saker som CVD som mest har betydelse för äldre individer.

 

Jag skulle tro att med den kunskapsnivå som finns idag är det ganska (läs mycket) svårt att dra säkra vettiga (vetenskapliga) slutsatser om de flesta typerna av ätliga mättade och omättade fetter.... ändå gör vi det hela tiden.  😉 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...