HelgeK Posted August 9, 2022 Share Posted August 9, 2022 Journalisten heterCollete van Luik, och hennes två källor verkar vara Maj-Lis Helenius och psykiatri professorn Ingemar Skog. Deras första faktaruta säger: (DRA NER PÅ Mättat fett finns i till exempel smör och grädde och ökar rislken för hjärt- och kärlsjukdomar). De som. hängt här på forumet 10 år vet att detta inte är sant!! Den stora Minnesota studien visade det redan på 1970 talet . Men resultatet pulicerades inte i sin helhet då. Man skrev att de bör bytta ut mättat fett mot fleromättat fett,och de som gjorde det fick lägre kolesterol nivåer. Men vad de inte skrev var att de som böt ut mättat fett mot fleromättat fett dog i större utsträckning än de som åt mättat fett ! Se BMJ: https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401 Varför sprids lögnerna att mättat fett är farligt? Det rimliga är för att försäljarna av fleromättade Omega6 oljorna tjänar pengar på det. För det gör de naturligtvis,och tyvärr går det att korrumpera folk på många sätt, och alla används av oseriösa företag. Så när Expressen artikeln påstår att mättat fett är farligt, så är det en gammal lögn som Ancel Keys började sprida, för att ta bort ansvaret för det SOCKER orsakar, och för att lägga ansvaret på mättat fett, som människor ätit under hela tiden mänskligheten levde som jägare och samlare. Så är det rimligt att tro att mättat fett blivit farligt bara för att socker börjar säljas i stor omfattning. Så frågan är varför de som skrivit eller bidragit till artikelns lögner om mättat fett? Källa Expressen måndag 8 Augusti. Sid 20 och 21. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelgeK Posted August 9, 2022 Author Share Posted August 9, 2022 I Itisdagens Aftonblad 9 Augusti hävdar Maj-Lis Helenius samma tokiga sak, att mättat fett ökar risken för Hjärtinfarkt.Modern forskning har visat ,att det är fel. se.t.ex: https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246 Leg.läkare som sprider felaktig forskning bör förlora sin legitimation. Hur länge skall dessa tokerier få fortgå.. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted August 10, 2022 Share Posted August 10, 2022 Minnesota-studien Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73)https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 Jag tror att myten om det mättade fettets farlighet är etablerad som en de facto sanning ... därför ska man nog i allmänhet inte tro att journalister som skriver om detta försöker gå någons ärenden ... de tror nog helt enkelt att det som sägs är sant och vill bidra till förbättrad folkhälsa. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 2 timmar sedan, Peter B sade: inte tro att journalister som skriver om detta försöker gå någons ärenden Fast ibland undrar man... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 On 2022-08-09 at 12:02, HelgeK sade: Så när Expressen artikeln påstår att mättat fett är farligt, så är det en gammal lögn som Ancel Keys började sprida, för att ta bort ansvaret för det SOCKER orsakar, och för att lägga ansvaret på mättat fett, som människor ätit under hela tiden mänskligheten levde som jägare och samlare. Ancel Keys trodde kanske inte att socker var utan skuld. En artikel av Joel Kahn: https://kahn642.medium.com/ancel-keys-ph-d-was-right-and-nina-teicholz-was-wrong-we-eat-too-much-sugar-and-saturated-fat-89b06d4e5bf5 Hur mycket mättat fett åt människor på stenåldern? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted August 11, 2022 Share Posted August 11, 2022 Marion Nestle om Minnesotastudien: https://www.foodpolitics.com/2016/04/the-fuss-over-previously-unpublished-data-from-the-minnesota-heart-study/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted August 12, 2022 Share Posted August 12, 2022 16 timmar sedan, qwy sade: Hur mycket mättat fett åt människor på stenåldern? Berodde inte det på jaktlyckan..? Viss skillnad på myskoxe och kanin eller lax, liksom... Hjärnor, talg/ister och inälvor innehåller ju en del. Lax och makrill har inte minst en del EPA och DHA och det är ju bra. Sämre förstås när maskrosrot var allt som fanns att gräva upp. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 12, 2022 Share Posted August 12, 2022 Jag tänker är det inte lite tveksamt att slå ihop alla typer av mättade fetter till en grupp och alla typer till en annan grupp och sedan påstå att man vet dess egenskaper på hälsan långsiktigt, typ vid 60+ års åldern. Dessutom tror jag att darwinistiska resonemang fungerar dåligt på saker som CVD som mest har betydelse för äldre individer. Jag skulle tro att med den kunskapsnivå som finns idag är det ganska (läs mycket) svårt att dra säkra vettiga (vetenskapliga) slutsatser om de flesta typerna av ätliga mättade och omättade fetter.... ändå gör vi det hela tiden. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted August 12, 2022 Share Posted August 12, 2022 On 2022-08-12 at 10:32, MariaF sade: Berodde inte det på jaktlyckan..? Jo, det gjorde det nog. Det kan kanske också ha berott på var de bodde och när under stenåldern som de levde. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted August 13, 2022 Share Posted August 13, 2022 Det finns kunskap: https://openheart.bmj.com/content/3/2/e000409 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelgeK Posted August 17, 2022 Author Share Posted August 17, 2022 Lite allmän kunskap om fetter: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.