HelgeK Posted October 6, 2022 Share Posted October 6, 2022 Michael Eades har tittat på kosten förr och nu, och vad som var nyttigt. Han höll ett bra föredrag på lågkolhydrat konferensen 2020, där han bemötte dem som förr och nu hävdar att det är bättre att vara växtätare än LCHFare eller köttätare. Videon dyker djupt ner i frågan. Den är bildande! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted October 22, 2022 Share Posted October 22, 2022 Före stenåldern så åt våra förfäder mestadels växter. Michael Greger menar att människan inte har anpassat sig till att äta mycket kött, eftersom de flesta människor dog tidigt på stenåldern och att det därför inte var så många som hann utveckla kroniska sjukdomar. Därmed kunde gener som orsakade kroniska sjukdomar föras vidare till nästa generation. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post iAnna Posted October 23, 2022 Popular Post Share Posted October 23, 2022 12 timmar sedan, qwy sade: de flesta människor dog tidigt på stenåldern Men det handlar väl om att medellivslängden var kortare då. De som överlevde födseln, spädbarnsåren, krigen och angreppen från vilddjur etc - levde till både 70- och 80-årsåldern. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted October 23, 2022 Share Posted October 23, 2022 1 timme sedan, iAnna sade: Men det handlar väl om att medellivslängden var kortare då. De som överlevde födseln, spädbarnsåren, krigen och angreppen från vilddjur etc - levde till både 70- och 80-årsåldern. Jo, så var det ju och det talar kanske emot Michael Gregers hypotes. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Effie Posted October 23, 2022 Popular Post Share Posted October 23, 2022 16 timmar sedan, qwy sade: gener som orsakade kroniska sjukdomar föras vidare till nästa generation. Det påverkas väl av om sjukdomarna inträffar före barnafödandet. Det är ju de generna som förs vidare. Om sjukdomen inte påverkar chansen att få barn så förs de generna vidare. Samlare och jägare har människorna varit länge. Hjärnan utvecklades med animalisk kost, har jag läst. När jordbruket kom minskade medellängd och medellivslängd, tandstatus blev sämre, sjukdomar ökade … 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted October 23, 2022 Share Posted October 23, 2022 8 timmar sedan, Effie sade: Det påverkas väl av om sjukdomarna inträffar före barnafödandet. Det är ju de generna som förs vidare. Om sjukdomen inte påverkar chansen att få barn så förs de generna vidare. Ja, jag menade hjärt- och kärlsjukdomar som brukar ta lång tid att utveckla. En del anser ju att rött kött kan öka risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. 8 timmar sedan, Effie sade: Samlare och jägare har människorna varit länge. Hjärnan utvecklades med animalisk kost, har jag läst. När jordbruket kom minskade medellängd och medellivslängd, tandstatus blev sämre, sjukdomar ökade … En ny studie har fått forskare att ifrågasätta vilken betydelse köttätandet kan ha haft för människans utveckling: https://www.inverse.com/science/new-study-debunking-meat-made-us-human-hypothesis Stärkelserik mat kan också ha bidragit till hjärnans tillväxt: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/neanderthals-ate-carb-heavy-diets-potentially-fueling-brain-growth-180977723/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelgeK Posted November 17, 2022 Author Share Posted November 17, 2022 En bra föreläsning om mat och dess effekter på mäniskor, och om försök att få hälsosam mat att verka ohälsosam .: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted January 29 Share Posted January 29 En föreläsning med antropologen Christina Warinner om Paleokost: "Anthropologist Debunks the Paleo Diet" Michael Eades pratar om isotopanalyser tyder på att stenåldersmänniskor åt mycket kött. Christina Warinner pratar också om isotopanalyser och förklarar varför de kan ge en felaktig bild av hur mycket kött stenåldersmänniskor åt. Jacob Gudiol har skrivit om isotopanalyser: https://tyngre.se/artikel/manniskors-kost-genom-evolutionen-vad-at-vi-pa-stenaldern-och-vad-ar-vi-anpassade-till-att-ata/?gclid=Cj0KCQjw4omaBhDqARIsADXULuU08F-KooO3XtvYu4fZsdFlgs0zaFj3TGpijGuyw0x3MjhQKMjrCtsaAlxEEALw_wcB 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted January 30 Share Posted January 30 Om man lyssnar på Michael Eades föreläsning så kan man kanske få intrycket att stenåldersmänniskor åt stora mängder kött. Om man lyssnar Christinna Warinners föreläsning så får man veta varför hon anser att det är en myt att stenåldersmänniskor åt stora mängder kött. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.