Jump to content

Hjälp tack (frukost tips)


Annika-L
 Share

Recommended Posts

Jag tror att jag inte tål vitt bröd mm längre då jag blir som en ballong varje kväll då fick jag tipset att börja med Lchf
Har kikat runt på lite nu och min fråga är, vad äter jag till frukost, lunch m.m när jag inte kan äta ägg? Jag har problem med gallan och får inte äta ägg! Några bra tips till mig?
Tack :)

Link to comment
Share on other sites

En smoothie funkar ju alltid.
Jag brukar köra något i stil med så här: 1-2 dl turkisk eller helst rysk yoghurt, 3-4 matskedar keso, och sedan antingen en avocado eller 1dl blandade bär (t.ex. blåbär/hallon) plus 1 dl grädde.
Kör i blendern någon minut sen är det klart, mycket gott :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag tror också på att dina gallbesvär nog kommer att avta framöver med lchf, med en varning för att det kanske kommer att bli värre först innan det blir bättre.

En "komplikation" med lchf är att eftersom mer fett sätter bättre fart på gallan, så kan det också utlösa gallstensattacker, då du förmodligen har intorkade gallstensbildningar i blåsan från din tid sin kolhydratare som då kommer att sköljas ut iom att det blir bättre fart på systemet.
Detta går så klart över när alla gammal skit är urspolad, men vägen dit kan ju vara lite otrevlig tyvärr.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja det hade ju varit bra om det hände älskar nämligen ägg men var gång ja provat äta det dom senaste två åren får jag superont i magen

Vi får hoppas att du tål ägg i framtiden. Det finns ganska många som har blivit förbättrad/bra i gallan efter omläggning till LCHF. Personligen känner jag två som blivit helt bra, så länge dom håller sig från kolhydrater, vid "fusk" så får dom känning i från gallan men inte så våldsamt som innan kostomläggningen.

Link to comment
Share on other sites

Jag har haft problem med gallstenar och fick gallblåsan bortopererad för c 8 år sedan. Då fick jag också rådet att äta mindre fett (och indirekt förstås mera kolhydrat). Man skulle äta "magvänliga" saker som gröt, kokt potatis, mycket frukt. Och följden var ju förstås magont, illamående och uppsvälld mage. Det blev hela tiden värre och värre och till slut vågade jag inte äta nästan någonting. Sedan märkte jag att, konstigt nog fick jag inga magbesvär av att äta thailändsk Tom Kha Kai -soppa (chili, citron, kokosmjölk, höna, grönsaker), som ju både är stark och fet. Dessutom kunde jag äta smörstekt kål. När jag tog upp saken med hälsovården (i Finland) så tyckte dom nog bara att jag var tokig och inbillade mej saker, för alla "vet" ju att fet mat, stekt mat och fett ger magbesvär och "gröt är ju så bra för magen".

 

Sedan för 8 år sedan opererades gallblåsan bort och magbesvären blev mindre, men istället fick jag kronisk diarré och problemet med den uppsvällda magen fortsatte (fast det hade jag väl vant mej med, vid det laget så jag tänkte inte så mycket på det). Hälsovårdens lösning på problemet var att ät mindre fett, ingen stekt mat, undvik kryddor och nötter(!) och ät mera fibrer. "Fet och fiberfattig mat ger diarré, ät mycket bröd med bara ett tunnt lager margarin." Låter råden bekanta :-(

 

För snart två år sedan gick jag över till LCHF. Alla magbesvär tog slut på två dagar!!! Som bonus tappade jag 6kg (på 6 veckor) och har sedan dess hållit vikten :-) Det var helt klart kolhydraterna (speciellt mjölet) som gav mej alla problem med magen (och fuskar jag med LCHF så återkommer problemen).

 

Hälsovårdens reaktioner var förstås väntade, men jag blev ändå jättebesviken (hade väl inbillat mej att någon skulle ha tyckt att det var jättebra att jag mår så bra). "Du tror nog bara att du mår bra, men på riktigt så är det du äter jättefarligt, och hur ska det nu gå med dina kolesterolvärden och blablabla". Jag har utmärkt fina kolesterolvärden med högt HDL (1,8) och låga triglycerider (0,74) - inte för att jag tycker att just kolesterolen är något särskilt viktigt mått att stirra på. Förra gången jag var hos läkaren hade vi ett öppet gräl om kolesterolens betydelse (hon hade inte hört om att det skulle finnas olika typer av LDL-kolesterol).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Jag har haft problem med gallstenar och fick gallblåsan bortopererad för c 8 år sedan. Då fick jag också rådet att äta mindre fett (och indirekt förstås mera kolhydrat). Man skulle äta "magvänliga" saker som gröt, kokt potatis, mycket frukt. Och följden var ju förstås magont, illamående och uppsvälld mage. Det blev hela tiden värre och värre och till slut vågade jag inte äta nästan någonting. Sedan märkte jag att, konstigt nog fick jag inga magbesvär av att äta thailändsk Tom Kha Kai -soppa (chili, citron, kokosmjölk, höna, grönsaker), som ju både är stark och fet. Dessutom kunde jag äta smörstekt kål. När jag tog upp saken med hälsovården (i Finland) så tyckte dom nog bara att jag var tokig och inbillade mej saker, för alla "vet" ju att fet mat, stekt mat och fett ger magbesvär och "gröt är ju så bra för magen".

 

Sedan för 8 år sedan opererades gallblåsan bort och magbesvären blev mindre, men istället fick jag kronisk diarré och problemet med den uppsvällda magen fortsatte (fast det hade jag väl vant mej med, vid det laget så jag tänkte inte så mycket på det). Hälsovårdens lösning på problemet var att ät mindre fett, ingen stekt mat, undvik kryddor och nötter(!) och ät mera fibrer. "Fet och fiberfattig mat ger diarré, ät mycket bröd med bara ett tunnt lager margarin." Låter råden bekanta :-(

 

För snart två år sedan gick jag över till LCHF. Alla magbesvär tog slut på två dagar!!! Som bonus tappade jag 6kg (på 6 veckor) och har sedan dess hållit vikten :-) Det var helt klart kolhydraterna (speciellt mjölet) som gav mej alla problem med magen (och fuskar jag med LCHF så återkommer problemen).

 

Hälsovårdens reaktioner var förstås väntade, men jag blev ändå jättebesviken (hade väl inbillat mej att någon skulle ha tyckt att det var jättebra att jag mår så bra). "Du tror nog bara att du mår bra, men på riktigt så är det du äter jättefarligt, och hur ska det nu gå med dina kolesterolvärden och blablabla". Jag har utmärkt fina kolesterolvärden med högt HDL (1,8) och låga triglycerider (0,74) - inte för att jag tycker att just kolesterolen är något särskilt viktigt mått att stirra på. Förra gången jag var hos läkaren hade vi ett öppet gräl om kolesterolens betydelse (hon hade inte hört om att det skulle finnas olika typer av LDL-kolesterol).

 

 Stor igenkänning i din text! Jag har iof inte haft problem med gallblåsan, men fick samma bemötande och råd för min Ibs. Har aldrig mått så dåligt som när jag försökte äta strikt efter deras kostförslag....nu har min mage tystnat, den låter inte alls snarare, tack vara lchf :lol: . Tråkigt att vården inte kan se till individens behov och kunskap om sin egen kropp..det verkar ju dumt att lyssna på den som bär runt på kroppen  :mellow: . Härligt att läsa att du mår fint nu iaf  :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 "Fet och fiberfattig mat ger diarré, ät mycket bröd med bara ett tunnt lager margarin." Låter råden bekanta :-(

 

Livsmedelsverket säger ju att fet och fiberfattig mat ger en haard mage.

 

Fast går du till vården och säger att du har lös mage, så får man ändå rådet ät mindre fett och mer fibrer. Det är tydligen standardsvaret oberoende av problemet. Fettskrämdheten i Finland är ännu mera utbredd än i Sverige!

 

Min yngre dotter (9 år) lider av atopisk hy och har alltså massor av exem. Förra sommaren fick jag äntligen hela familjen att gå över till LCHF - det ledde genast till att henne exem blev mycket bättre :)  Hela hösten fick hon ha med sig egen mat till skolan för att slippa äta speciellt all mjölmat (hon har en snäll och vettig lärare som tyckte det var helt ok att hon äter medhavd mat). Sedan fick vi före jul äntligen intyg av en vårdcentralsläkare (han var svenskspråkig och hade nog hört talas om LCHF) att hon ska ha en mjölfri diet, så nu får hon specialmat i skolan. Han skickade ändå henne till Allergisjukhuset till specialist. Nu har vi varit hos diverse "specialister" och en "dietist". Det enda vi får är recept på diverse starka krämer som hon ska smörjas med. När jag var orolig över att en av dem (protopic) inte är tillåten för personer under 16 år (det står så på förpackningen) och att ämnet (Tacrolimus) den innehåller har sammanlänkats med högre cancerrisk så fick jag svaret att "krämen är helt ofarlig, dom har skrivit ut den t.o.m. åt under två-åriga barn, dessutom är det ju jätteovanligt att barn får cancer, cancerfallen har gällt mycket äldre personer".

 

Jag tyckte att vi kan prova med mjölfri diet eftersom det verkar fungera så bra, men istället för hjälp med detta sade läkaren direkt till min dotter att hon nog kan (och ska) äta mjöl, varpå dottern så fort det bjöds på det åt bulle och pannkakor (vad trodde läkaren egentligen, att det var rågbröd hon hade gått och längtat efter???). Exemen kom tillbaka värre än någonsin, Protopic-krämen hjälpte inte alls, ny kur med stark receptbelagd kortison. Nu hålls hyn i ok skick med LCHF igen, men jag trodde i min enfald att detta misslyckande skulle leda till att jag kunde få ett permanent intyg att hon ska äta mjöl för skolmaten. Istället blev det senaste mötet med allergisjukhuset en total fars, där det gjordes klart följande:

- att hudprobelm inte ska skötas med förändrade matvanor

- att dotterns största problem nu skulle vara att hon äter för lite fibrer!!! (jag frågade om det inte finns fibrer i alla de grönsaker vi äter - men tydligen innehåller bröd "andra slags fibrer" som är jättenödvändiga att äta

- att dotterns andra problem är att hon får för lite B-vitamin!!! "Ägg innehåller bara protein"

- att exemen går över med LCHF beror på slumpen

- att det blir sämre med mjölmat beror också på slumpen

- att deras skitdyra kräm inte fungerar beror på att hon har en svår atopisk hudåkomma och därför behöver ännu mer av krämen (smörj in hela barnet, inte bara där exemen finns) och dessutom en starkare version av den" "Vi skriver genast ut ett nytt recept"

 

 

Vi har slutat med den krämen och jag meddelade att vi inte behöver ännu ett läkarbesök (dom är avgiftbelagda vartenda besök) - jag frågade faktiskt om ett nytt besök skulle resultera i att vi kunde utvärdera mjölfrihetens fördelar, men svaret var nej. Vi kör LCFH istället :)     

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Prova och gör fröknäcke kanske? Jag tror en bit fröknäcke innehåller 1 kh och inget mjöl, bara fröer. Två fröknäcken med smör, ost coh skinka kanske kan funka som en vanlig frukost. Kanske dricka äggmjölk till?

 

Fröknäcke:

http://www.ceciliafolkesson.se/2013/01/20/froknacke-lchf-paleo/

 

Ägglatte

http://www.ceciliafolkesson.se/2012/11/02/agglatte-med-kanel/

 

Här är lite förslag från Cecilia

http://www.ceciliafolkesson.se/2013/03/02/vinnare-i-frukosttavlingen/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...