Jump to content

Klurig fråga - gå upp i vikt med LCHF?


ElsaW

Recommended Posts

Hej!
Jag har egentligen aldrig haft någon speciell diet, jag har alltid ätit det jag velat - när jag velat. Nyligen var jag i kontakt med en kostrådgivare och hon rekommenderade mig att börja med lchf. Nu när jag skummat runt lite, så pratas det mest om lchf för viktminskning, mitt bekymmer är det motsatta. Jag kämpar för att gå upp i vikt. Ni som följer lchf, vad tror ni om detta? Är lchf dieten verkligen det rätta valet för mig? Väldigt tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Elsa

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Jag har egentligen aldrig haft någon speciell diet, jag har alltid ätit det jag velat - när jag velat. Nyligen var jag i kontakt med en kostrådgivare och hon rekommenderade mig att börja med lchf. Nu när jag skummat runt lite, så pratas det mest om lchf för viktminskning, mitt bekymmer är det motsatta. Jag kämpar för att gå upp i vikt. Ni som följer lchf, vad tror ni om detta? Är lchf dieten verkligen det rätta valet för mig? Väldigt tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Elsa

 

Du behöver väl inte hålla striktaste dieten.. bara äta näringsrik mat som bygger upp kroppen!

 

Sen så.. har du för lite fett på kroppen?

 

Oftast så brukar det snarare vara brist på fettfri vävnad.. läs muskler i huvudsak!

 

Vad äter du nu för något.. och hur mycket?

 

Ät mer fett och protein!

Link to comment
Share on other sites

Jag har för lite av precis allt. 162 kort och 46 kilo är man inte den kaxigaste personen på jorden :) skämt å sido, jag är inte stor - alls. Jag känner mig inte ens normal. Vi trodde först att det berodde på graviditeten, fick höra att vissa gick ner en hel del efter förlossningen. På ca 6 månader gick jag ifrån min vikt vid förlossningen 77kilo till vikten jag hade vid inskrivningen 54 kilo, som är min vanliga vikt och haft sedan jag var tretton. Nu är det 14 månader sedan min son kom till världen och jag har alltså fortsatt att rasa i vikt, är nu nere på beniga 46 kilo.

Jag äter mycket pasta, kött, bröd, sallad och grönsaker.

Link to comment
Share on other sites

Jag äter som en hel karl, jag äter gärna mycke och ofta. Jag slarvar dock med frukosten, och det har jag förstått är extremt viktigt att man inte missar. Så skärpning på den punkten.

Fryser, ja det gör jag.

Jag lever ett lugnt liv, arbetar heltid med kontorsjobb, tränar inte en sekund. Den träning jag får är när jag lyfter ner min son ifrån alla dessa ställen han klättrar upp på, vilket kan vara nog med träning :)

Jag är lycklig, "lagom" stressad. Men sover oroligt.

Ett toabesök är jag överlycklig med om jag får till varannan- var tredje dag

Link to comment
Share on other sites

Låter som du borde testa paleo/lchf kost just för att de båda utesluter gluten. Du kan troligtvis vara mycket mindre strikt med rotfrukter, frukt och nötter än många som äter lcfh, men istället undvika mjölmat helt. Både paleo och lchf utesluter baljväxter, medan paleo kost även utesluter mejeriprodukter.

 

PS. Nötter är svåra för min mage, kan vara samma för dig. 

Link to comment
Share on other sites

Celiaki har jag faktiskt aldrig hört talas om, vad innebär det?

Jag är så otroligt tacksam för alla era svar, ni är verkligen hjälpsamma! Jag kommer att prova, kanske går jag inte upp i vikt direkt, men slutar kilona falla av mig så är det ett steg i rätt riktning.

Min profilbild är ifrån när jag låg på min vanliga vikt, att lagt upp en bild på nuläget hade bara varit skrämmande.

Link to comment
Share on other sites

Zepp kanske vet mer exakt, men jag har fått förklarat för mig att gluten/mjölmat kan läggs sig som en hinna på tarmväggen och hindra upptagning av näringsämnen.

Näe.. det förstör tarmvilli genom att antikroppar bryter ner dessa, då de tror att de är främmande inkräktare.

 

Och när villi är skadat så har man svårt att ta upp näringen.

 

250px-Coeliac_path.jpg

 

Biopsi av tunntarmen som visar tecken på glutenintolerans; avtrubbade villihyperplasi ikryptorna med infiltration av lymfocyter.

Link to comment
Share on other sites

Tror inte frukost är något speciellt när man kör LCHF och inte behöver oroa sig för blodsockerfall. Jag äter sällan innan 14 på dagarna - lättare för mig att fasta på förmiddagar än eftermiddagar då jag sällan vaknar hungrig. Individuellt hur mycket man får att hungerhämnande ämnet när man sover.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Jag har egentligen aldrig haft någon speciell diet, jag har alltid ätit det jag velat - när jag velat. Nyligen var jag i kontakt med en kostrådgivare och hon rekommenderade mig att börja med lchf. Nu när jag skummat runt lite, så pratas det mest om lchf för viktminskning, mitt bekymmer är det motsatta. Jag kämpar för att gå upp i vikt. Ni som följer lchf, vad tror ni om detta? Är lchf dieten verkligen det rätta valet för mig? Väldigt tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Elsa

Det låter jobbigt för dig det här tycker jag. Jag tycker att Zepp har helt rätt i att du bör kolla så att du inte har en celiaki. Men jag tycker också att du ska be att få testa ett sköldkörtelprov, om man inte har gjort det. men har du sökt läkare så borde man redan ha kollat det tycker jag.

Att vara underviktig är nog lika jobbigt som att vara överviktig, med den skillnaden att människor runt omkring tycker att det är legalt att påpeka att man är underviktig, vilket man ofta inte gör till dem som är överviktig.

Jag önskar dig all lycka till, och jag tror att du kan må bra på LCHF, men tänk på att äta MYCKET fett, jag tror din kropp behöver det.

Men jag tycker som sagt att man ska utreda varför du är så underviktig.

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit i kontakt med en kostrådgivare, vi har en på jobbet. Så jag har inte varit i kontakt med någon läkare ang min viktnedgång. Detta är mitt första steg i processen av att få reda på vad som är fel. En läkare kommer ändå att börja med att fråga hur och vad jag äter, så jag börjar med att balansera kosten. Jag vet att jag är allergisk mot mjölkprotein, har dock inte kollat för gluten, så det blir steg två. Åter igen, så tacksam för era svar!!

Link to comment
Share on other sites

Det skulle kunna vara idé att kolla att din upplevelse av att "äta som en hel karl" också verkligen stämmer. Det är ju långt ifrån ovanligt att överviktiga människor underskattar sitt matintag och på mostvarande sätt så har underviktiga det lätare att överskatta ditot.

 

En möjlig hjälp på vägen för att stämma av ditt energi- och matintag:

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/1216-nyb%C3%B6rjartips-verktyg-f%C3%B6r-att-h%C3%A5lla-koll-p%C3%A5-matintag/

 

När du äter på dagen spelar ingen större roll frånsett att OM man behöver äta mera än man gör så kan det för somliga vara lättare att få i sig mängden mat man behöver genom att äta oftare.

Link to comment
Share on other sites

Även om du inte är allergisk mot gluten så kan du fortfarande vara intolerant mot gluten. Man kan också tydligen reagera på andra saker om man är intolerant mot gluten.

 

 

Finally, we also now know that when you are gluten intolerant – which 33% (if not more) of you are – you will also “cross-react” with other foods that have a similar “molecular signature” to gluten and its components. Unfortunately, the list of these foods (shown below) contains all grains, which is why some medical practitioners (myself included) recommend not just a gluten-free diet, but an entirely grain-free diet. As you can see, it also contains other foods like dairy (alpha & beta casein, casomorphin, milk butyrophilin) and coffee (which is a very common cross-reactant).

alpha-caesin
beta-caesin
casomorphin
milk butyrophilin
cow’s milk
american cheese
chocolate
coffee
all cereal grains
quinoa
amaranth
buckwheat
tapioca
rice
potato
corn
sesame

http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins

Om du får negativt svar på glutenallergi kan du testa intolerans genom att utesluta alla saker ovan under en månad och sen införa något eller flera av dem igen, och se vad som händer.

Link to comment
Share on other sites

Det kan vara bra att få taget celiaki-provet innan man uteslutit mjölmaten (för länge åtminstone). Min 9 år gamla dotter lider av atopisk hud och mycket exem. Eftersom det blir så mycket bättre när hon inte äter mjöl, så togs även celiaki-prov (ett blodpov) på henne. Provet var negativt, vilket ju var bra - men sedan berättade en släkting vars syster har celiaki att provet automatiskt blir negativt om man inte äter mjöl. Jag vet inte om detta stämmer, men i så fall är det ganska värdelöst att ta provet om man inte har ätit mjölmat på länge.

 

Angående viktökning (läs normalisering) på LCHF, så har samma 9-åriga dotter gått upp till normalvikt sedan familjen gick över till LCHF. Hon har alltid varit dålig på att äta, men fast hon fortfarande krånglar så äter hon ändå bättre nu.. Senast vi var hos skolhälsovårdaren hade hon kommit upp till både normalvikt och -längd (tidigare har hon alltid legat under normalkurvorna för både längd och vikt). Jag ser LCHF som ett sätt att uppnå normalvikt, snarare än en bantningsmetod.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...