Helge Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Läste i SVD idag om att alger kan ersätta fiskolja som Omega-3 källa. Är det någon som kan något om detta? Är det samma Omega-3 till att börja med? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Läste i SVD idag om att alger kan ersätta fiskolja som Omega-3 källa. Är det någon som kan något om detta? Är det samma Omega-3 till att börja med? Ja, i grunden är det alger som är ursprunget till långkedjigt omega 3 i fisk. Så det är teoretiskt fullt möjligt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Kan vi bryta ned alger så att vi kan tillgodogöra oss omega-3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Ja då, de långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA finns i algolja, så de kapslar man kan köpa ger oss användbara fettsyror, precis som att äta lax, makrill eller fiskolja. De större fiskarna får fettet genom att äta mindre fiskar som ätit algerna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullen344 Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Ja då, de långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA finns i algolja, så de kapslar man kan köpa ger oss användbara fettsyror, precis som att äta lax, makrill eller fiskolja. De större fiskarna får fettet genom att äta mindre fiskar som ätit algerna... Sen slipper man alla tungmetaller, PCBs och dioxiner som bioackumulerats i fiskarnas fettvävnad! Jag har hört att de mer prestigefyllda märkena filtrerar sin fiskolja, men kan man verkligen vara säker med dagens matfusk? Att filtrera bort dessa spårämnen låter som en dyrbar process. Ngn som vet mer om detta? Om man ska äta fiskolja borde väl det bästa vara olja gjord på krill (som är väldigt lågt i näringskedjan)?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helge Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Sen finns de de som menar att all behandling delvis förstör nyttan med fettet. Fisken ska ätas färsk och helst rå om man ska få hela nyttan av det. Men om det är algen som ger fettsyran, kanske det går att hitta en genväg till nyttan utan att passera en fisk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Sen finns de de som menar att all behandling delvis förstör nyttan med fettet. Fisken ska ätas färsk och helst rå om man ska få hela nyttan av det. Men om det är algen som ger fettsyran, kanske det går att hitta en genväg till nyttan utan att passera en fisk. Det verkar så - jag blev förvånad att upptäcka att algen producerar de långkedjiga DHA och EPA - jag trodde att det var fiskarna som konverterade korta, i stil med hur gräsbetande djur gör. Så äter man dessa alger borde det vara lika ok som att äta lax o makrill etc. Man slipper eventuella miljögifter men man får ju heller inget protein från alger (tror jag i alla fall). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullen344 Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 Det verkar så - jag blev förvånad att upptäcka att algen producerar de långkedjiga DHA och EPA - jag trodde att det var fiskarna som konverterade korta, i stil med hur gräsbetande djur gör. Så äter man dessa alger borde det vara lika ok som att äta lax o makrill etc. Man slipper eventuella miljögifter men man får ju heller inget protein från alger (tror jag i alla fall). Kjell, du måste släppa tron att protein bara kan fås från animaliska produkter eller legymer. Protein finns i stort sett i alla livsmedel, i varierande mängder. En banan har exempelvis 1,5g protein, en potatis ca 2,5. Algern Spirulina innehåller ganska stora mängder protein: Dried Spirulina contains about 60% (51–71%) protein. It is a complete protein containing all essential amino acids, though with reduced amounts of methionine, cysteine and lysine when compared to the proteins of meat, eggs and milk. It is, however, superior to typical plant protein, such as that from legumes.[2][7] The U.S. National Library of Medicine stated that spirulina was no better than milk or meat as a protein source, and was approximately 30 times more expensive per gram.[8]http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement) Det är svårt att inte nå upp till dagsbehovet av protein om man bara får i sig tillräckligt med kalorier. Överdriven proteinkonsumtion gör förmodligen mer skada än nytta (t ex ökar risken för cancer etc). Bröstmjölk innehåller exempelvis runt 5 E% från protein, och det är till en bebis som är den största tillväxtfasen i sitt liv. Varför skulle fullvuxna människor behöva högre andel protein? Nedanstående artikel var ganska intressant om ämnet: http://pediatrics.aappublications.org/content/106/Supplement_4/1293.full The protein requirements for infants and young children are higher than for older children and adults when expressed per kilo body weight, mainly attributable to the larger requirements for growth. Revised estimates for a safe intake are 1.09 g/kg for 6 to 9 months of age and 1.02 g/kg for 9 to 12 months, compared with about 0.8 g/kg in adults. Dessa siffror är som det står "estimates for a safe intake". Eftersom siffrorna/rekommendationerna riktar sig till den "ointresserade massan" betyder det sannolikt att siffrorna är väl tilltagna. Jag såg en gång en YT-film med ngn paleo bodybuilder som forskade i ämnet, och hävdade att kroppen inte kan assimilera så mycket mer än runt 20-30g protein. Fan vad synd att jag inte bokmärkte den, för jag hittar den inte nu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 Kjell, du måste släppa tron att protein bara kan fås från animaliska produkter eller legymer. Protein finns i stort sett i alla livsmedel, i varierande mängder. En banan har exempelvis 1,5g protein, en potatis ca 2,5. Algern Spirulina innehåller ganska stora mängder protein: Ja det är ju tydligt att spirulina är ett alldeles utmärkt födoämne. Kan man köpa algen i affärer? Hur smakar det? Den ska konkurrera med lax och makrill Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.