Bon Scott Posted November 30, 2022 Share Posted November 30, 2022 Jag äter endast parmesan och på förpackningen står det 0 gram kolhydrater, men på varenda sida på nätet står det att parmesan innehåller 4-5 gram kolhydrater. Jag blir inte klok på detta! Vilket stämmer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 30, 2022 Share Posted November 30, 2022 Står det typ "nettokolhydrater" eller liknande? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bon Scott Posted November 30, 2022 Author Share Posted November 30, 2022 Nej. Det står kolhydrater 0. Sockerarter 0 på förpackningen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 Det är en mycket bra fråga! Men jag undrar lite över bakgrunden till frågan. Jag antar att du vill undvika att hormonet insulin går upp för mycket och gör detta genom att minimera kolhydrater? Tyvärr har jag nu hört från många olika källor att mejeriprodukter kan också höja insulinet och det utan att innehålla speciellt mycket kolhydrater som jag förstår det. Har man svårt att gå ner i vikt eller om insulinet är fortfarande högt kan man testa att undvika mjölkprodukter oavsett vad som står på innehållsförteckningen. Jag har också hört att det inte finns något krav på att ostar ska ha innehållsförteckning och därmed är det upp till tillverkaren att ha det eller inte. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 Låter ju lite konstigt att kolhydraterna skulle försvinna helt och hållet om man gör ost på mjölk ...men i praktiken tycker jag att det spelar mindre roll ... antag att du äter 500 gram ost om dagen .... det skulle motsvara ungefär hela ditt kaloribehov ...antag att parmesan har 4 gram kolhydrater per 100 gram...då blir det totalt 20 gram kolhydrater ...inte mycket att bråka om 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 Utan att veta, så kan jag tänka mig att det försvinner laktos när man gör ost, och kanske beror det på hur länge den lagrats. Ren gissning, men jag googlade runt lite på parmesan och kolhydrater, och hittade ungefär samma uppgifter som du: 0 eller 4-5 g/100 g. Någon hade även angivet per matsked; det var mindre. Sedan kan man fundera på om den är torkad och riven; det blir ju en annan mängd per 100 g. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nokenok Posted December 2, 2022 Share Posted December 2, 2022 23 timmar sedan, Peter B sade: Låter ju lite konstigt att kolhydraterna skulle försvinna helt och hållet om man gör ost på mjölk ...men i praktiken tycker jag att det spelar mindre roll ... antag att du äter 500 gram ost om dagen .... det skulle motsvara ungefär hela ditt kaloribehov ...antag att parmesan har 4 gram kolhydrater per 100 gram...då blir det totalt 20 gram kolhydrater ...inte mycket att bråka om Frågan är också hur mycket man äter? Och 500g parmesan är gigantiskt mycket tycker jag, i varje fall som ren ost skulle jag nog få väldigt jobbigt med det, men 100 g smält i en sås kanske det det skulle gå ner med lite våld och tillbehör. Tvivlar också det högre kh-värdet som nämns här. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted December 3, 2022 Share Posted December 3, 2022 Jag är inte heller sugen på att äta 500 gram parmesan om dagen. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annki89 Posted December 15, 2022 Share Posted December 15, 2022 Det är i lagringen som laktosen i osten äts upp av bakterier. En ost som är lagrad i över 6-7 månader brukar räknas som laktosfri och därmed innehåller den väldigt lite kolhydrater 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted December 15, 2022 Share Posted December 15, 2022 11 minuter sedan, Annki89 sade: Det är i lagringen som laktosen i osten äts upp av bakterier. En ost som är lagrad i över 6-7 månader brukar räknas som laktosfri och därmed innehåller den väldigt lite kolhydrater Så har jag också förstått det. Ju längre osten lagras, desto mindre kolhydrater/laktos. Så när det står 0 g kolhydrater i Västerbottensost, så tror jag att det stämmer. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted December 15, 2022 Share Posted December 15, 2022 Det är väl i vasslen som det mesta mjölksockret finns, eftersom det är vasslen som man använder när man kokar messmör som är väldigt sött. Därför bör det vara väldigt lite kolhydrater i ost, speciellt lagrad. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 18, 2022 Share Posted December 18, 2022 On 2022-12-15 at 15:08, Jamtlandstjej sade: messmör som är väldigt sött Dessutom är det tillsatt socker i messmör - för säkerhets skull. Typ 45-50 % kolhydrater totalt. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted December 19, 2022 Share Posted December 19, 2022 19 timmar sedan, iAnna sade: Dessutom är det tillsatt socker i messmör - för säkerhets skull. Typ 45-50 % kolhydrater totalt. Inte i äkta hemkokt messmör. http://dalmatianmom.blogspot.com/2013/01/hemmagjort-messmor.html 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted December 23, 2022 Share Posted December 23, 2022 On 2022-12-19 at 07:48, Jamtlandstjej sade: Inte i äkta hemkokt messmör. http://dalmatianmom.blogspot.com/2013/01/hemmagjort-messmor.html Ser enkelt ut, kanske ska prova nån dag. Vi har möjlighet att få vassle från ett litet ysteri i närheten, men den vasslen brukar vi ge till utehundarna. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.