Jump to content

Träning och arteroskleros


Cederulla

Recommended Posts

Jag tycker det är en ganska värdelös studie. Jag har bekanta , som har fått byta axelleder, eller höftleder. eller har förstörda knäleder. Jag tror såväl träning, som kost spelar roll,om man inte kollar både kostens  och  träningens ,och återhämtningens  betydelse, så  blir  undersökningarna ganska dåliga. Jovist är det en observationsstudie, och man kan inte dra några säkra slutsatser från dem. Allt för många slarvar med kosten och återhämtningens betydelse.   

Link to comment
Share on other sites

Så länge industrin påverkar forskningens resultat och forskare fortsätter att censurera sig själva för att blidka de som sitter på finansieringen kommer vi inte att få en någorlunda oberoende och någorlunda fritänkande forskning. Träning är säkert bra i lagom doser men om man tror att man kan på ett magiskt sätt att fortsätta äta näringsfattig skräpmat och springa av sig den tror man fel. Yngre människor med någorlunda bra näringsstatus från barnaåren kan komma undan med detta men har man misskött kosten länge och närmar sig 50 så hjälper det inte längre att springa.  

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte heller att man kan sätt kost mot träning eller vice versa långsiktigt.

Det finns hur mycket studier som helst som visar att träning ger stor nytta för hälsan och samma sak vad gäller kosten.

Jag kan tycka att vi (människor) har en tendens att fastna vid undantagen...det kan säkert vara så att om man tränar något enormt mycket så minskar nyttan efter ett tag men det gäller kanske <1 % av befolkningen. Det kan säkert också vara så att man kan hälla i sig stora mängder socker om man gör det i samband med träning utan att det är speciellt skadligt. o s v.

Men för 99% av befolkningen gäller att man måste äta på ett hälsosamt sätt och fysiskt hålla igång kroppen för att inte riskera metabola och andra sjukdomstillstånd. Det går inte att välja bort den ena komponenten (hur gärna man än skulle vilja det ;) )

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

mja ...känner inte att jag svingar vilt ;)  Dock avvek jag kanske lite från själva ämnet som var studien .... om jag fattade den rätt så kunde man konstatera mera plack i kärlen hos personer som tränade mer än 3 timmar uthållighetsträning i veckan. Då är det värt att notera att plack i kärlen är en av många tänkbara hälsomarkörer. VO2max var förstås högre i gruppen som tränade. Värt att notera var att kontrollgruppen var friska/hälsosamma  personer med låg riskprofil för CVD (inga chipsätande soffpotatisar alltså).

Vad studien inte visar är vilken grupp som har störst chans att leva ett långt och hälsosamt liv. Det skulle t ex mycket väl kunna vara gruppen som tränar mest.


image.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...