willas Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Här i Finland blev det en del diskussion efter FAOs uttalande om att vi borde äta mera insekter. Jag finner inte alls tanken obehaglig. Tvärtom - miljövänligt, ekologiskt och billigt. Man kan uppföda dem själv också i en stadslägenhet. Men, men...varifrån hitta råd och information? Jag har googlat på svenska, finska och engelska och hittat väldigt lite. Mest vaga "jag tror"- och "jag tycker"-påståenden. Vet någon var man kan hitta noggrann och korrekt info om vilka insekter man kan äta, hur de skall tillredas och vilka delar som eventuellt skall rensas bort? Näringsinnehållet skulle ju också vara intressant, men kanske mindre viktigt i sammanhanget. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Här i Finland blev det en del diskussion efter FAOs uttalande om att vi borde äta mera insekter. Jag finner inte alls tanken obehaglig. Tvärtom - miljövänligt, ekologiskt och billigt. Man kan uppföda dem själv också i en stadslägenhet. Men, men...varifrån hitta råd och information? Jag har googlat på svenska, finska och engelska och hittat väldigt lite. Mest vaga "jag tror"- och "jag tycker"-påståenden. Vet någon var man kan hitta noggrann och korrekt info om vilka insekter man kan äta, hur de skall tillredas och vilka delar som eventuellt skall rensas bort? Näringsinnehållet skulle ju också vara intressant, men kanske mindre viktigt i sammanhanget. Personligen måste jag nog säga att jag inte direkt blir hungrig vid tanken Men jag förstår att diskussionen kommer fram mer och mer. Jag kan tänka mig att den största kunskapen i det ämnet finns i vissa länder i Asien och i Afrika där man faktiskt har en tradition att äta insekter. I Botswana äter man myror, hela, som dom är till exempel, och i Indonesien vissa larver. Kanske man kan försöka hitta sidor därifrån översatta till engelska. Kanske den bästa informationen man kan få kommer ifrån människor som har levt i dessa länder I övrigt, ett mycket spännande projekt måste jag säga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Våra förfäder har ätit mycket insekter och larver mm, och våra närmaste släktingar bland primater gottar sig också i det! Så det är fritt fram... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
willas Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 Jag tror nog inte att det är fritt fram! Det finns nog larver mm som inte är någon idé att äta. Granna insekter bör man undvika. På en del sidor nämns också risken för parasiter. Bästa infon kom från insektsforskaren Lena Hulden, som skriver i sin blogg (på finska) om att uppföda mjölmaskar och gräshoppor och starta med sådana man får köpa som reptilföda i djuraffären. Men inte heller hon går in på detaljer. Hon nämner dock t.ex. att man skall Ta bort huvudet på mjölmaskarna (mycket rensande, de är ju ganska små!) och huvud och be från gräshopporna. Benen för att de lätt fastnar mellan tänderna! Dessutom ger hon tipset att "slakta" genom att lägga insekterna i frysen i ca 15 minuter. En länk med många tips finns här. Men det handlar ju mest om utländska arter. Någonstans läste jag att man kan äta larver av noshornsbagge, men då skall man avlägsna tarmen. De är ju rätt stora. Min granne har av dem i stallets dynghög. Nu hittar jag inte länken. På Överlevnad.se fanns några tips, t.ex. om hur man får tag på myrägg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Jag tror nog inte att det är fritt fram! Det finns nog larver mm som inte är någon idé att äta. Granna insekter bör man undvika. På en del sidor nämns också risken för parasiter. Det har du nog rätt i - kunskapen om vilka arter som är ätliga har vi förlorat sedan många generationer. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pompe Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Jag har följt debatten om insektsätandet i Finland. Själv är jag nog lite skeptisk till det. Inte för att jag tycker det skulle vara äckligt eller så, utan för att som vanligt blir det väl någonslags mode med lyximport av i tropikerna uppfödda insekter, som sen ska transporteras långa vägar... och så lyckas vi väl utrota en hel del arter i samma veva... eller kanske man kan hugga ner mera regnskog för att ordna plats för jättelika insektfarmer :-( Ska vi äta myror (dom är säkert goda, knapriga och syrliga) så kommer man förstås att ta livet av hela myrsamhällen, plocka med sig hela stacken liksom, och det leder nog bara till naturkatastrofer. Hur blir det månne med sjukdomar (mikrober, parasiter, virus mm) som man sen lyckas få in i insektfarmerna. Hittills har det ju inte blivit så bra med massproduktion av just någonting. I många länder äter man redan insekter - och vad jag förstår så är det gratis mat (gå ut och samla). Jag är rädd för att man liksom tar bort maten från dom som verkligen behöver den ifall vi i västvärlden ska börja äta insekter också. Mjölmaskar och syrsor finns att köpa levande i djuraffärer. Dom är dyra! Och vi har inte alls lyckats få dem att föröka sig. Jag tror att dom är specialimporterade från typ Thailand. Dom skulle säkert behöva bo i ett terrarie med värmelampa mm för att dom ska föröka sig. Men vi äter dem inte själva utan dom är mat till våra två ödlor som vi har som husdjur (dvärgskäggagamer). Har vi i norden förresten någonsin ätit insekter? På vintern finns det ju inte några att äta och på sommaren då det finns insekter så finns det ju samtidigt mycket vettigare saker att äta i naturen (bär, svamp, fisk, vilt, fågel, kirskål). Jag tänker nog även i fortsättningen använda maskarna till att fiska :-) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Har vi i norden förresten någonsin ätit insekter? Det kan man svara tveklöst "ja" på! Till för drygt 50.000 år sedan levde våra förfäder i Afrika, så 99,99% av våra genom kommer därifrån, dvs en tidrymd på många miljoner år under vilka vi säkert åt insekter. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paleotalibanen Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Insekter är så torra och skalet är så svårtuggad. Inget jag vill äta mig mätt på... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Vi äter redan insekter :-) Många färgämnen och koncistensgivare tillverkas redan av insekter Löss är som exempel ofta färggranna och glansiga vilket industrin utnyttja allt mer Inte mig emot egentligen Hellre det än en munfull kemikalier i alla fall 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Ja, varför inte äta upp larverna som knaprar på mina odlingar... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zara Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Jag vet att jag har smakat choklad doppade syrsor (eller kanske var det gräshoppor) någon gång (typ i Thailand), var inte helt tokigt vad jag minns! Men jag kan tänka mig att det blir väldigt pilligt och dålig energi i förhållande till "pillgörat" med att få i sig dem. Men visst, om någon provar så är jag garanterat intresserad att veta hur det går/smakar osv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.