Jump to content

Omkrets på handleder


Calle90

Recommended Posts

Tjä

 

Mätte precis omkretsen på mina handleder och tyvärr är dem för smala enligt mig. Måttet ligger på runt 16 cm i omkrets. Nu är det så att jag har precis köpt ett armbandsur och även om jag har ställt in den på den tightaste inställningen så hänger klockan fortfarande löst.

 

Jag undrar nu om det finns ett sätt att få större handleder. Vad jag har läst, så ska det gå att träna underarmar och på så sätt även få större handleder, men det finns också dem som säger att det inte skulle ge så stor skillnad då det tydligen inte finns muskler vid handlederna utan bara senor samt ben. Någon som är mer påläst på detta område än mig?

 

Appråpå om det enbart har att göra med genetik (vilket vore synd) så har jag mätt både farsans omkrets samt brorsans.

 

Farsan hade 18 cm.

 

Brorsan (18 år) hade som mig, 16 cm.

 

Något som jag också märkte var att rent visuellt verkar det som en rätt stor skillnad på 16 och 18 cm omkrets.

 

Själv så vill man ju att en klocka ska kunna passa runt armen om man nu ändå har köpt en.

Link to comment
Share on other sites

Handlar det bara om att klockan sitter löst så tycker jag Magnus förslag här ovan känns mest logiskt...

 

Det man måste ha i åtanke när man funderar kring handledsmått eller egentligen alla slags antropometriska data som rör extremiteter är att de måste sättas i relation till åtminstone kroppslängd.

 

16 cm runt handleden är inte riktigt samma sak på någon som är 160 cm jämfört med någon som är 190 cm. I det senare exemplet är det i underkant men inte nödvändigtvis i det förra.

 

En parallell här är att mig veterligen sitter världens största över- och underarmar (som verkligen uppmätts och inte bara påståtts vara si och så) på en av byggarvärldens kortaste personer, dvs Lee Priest. Detta hänger samman med att man då relaterat armmåtten till kroppslängden vilket ger bättre koll ur ett estetiskt jämförande perspektiv. Nu är ju dock den här typen av jämförelser betydligt mer "ur spår" då syntholmissbruk i princip är etablerad norm bland eliten. En passus i varje fall.

 

Link to comment
Share on other sites

Jo, det är ju ett alternativ. Kollegorna på jobbet påpekade det också, men jag tycker ändå att det funkar rätt bra med mitt fulhack att dra upp den lite på underarmen. Bara börja träna mer underarmar för min del. Lägger nog upp en bild och visar hur det ser ut senare i veckan när man har tid över.

Link to comment
Share on other sites

Om du inte kört så länge så kan det finnas en överhängande risk att den vanliga ryggträningen automagiskt kommer lösa underarmskomplexet. Bara en tanke så du inte i onödan börjar med specialisering innan det är legitimt.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag har det omvända problemet med 21 cm omkrets vid handleden. Har svårt att få klockarmband som räcker till. Redan då jag mönstrade vid 18 års ålder så utbrast han som mätte mig att jag hade bland de grövre skeletten han sett den senaste tiden. Den träning jag då hade ägnat mig åt var min favoritsysselsättning; ligga på soffan  ;)

Link to comment
Share on other sites

Mina handleder är 14,5 cm i omkrets och till råga på eländet så är dom väldigt smala 10-15 från handen och uppåt. När det gäller klockarmband så kan du ju kolla om det finns något damarmband som inte ser så tjejigt ut. Klockarmbanden brukar nämligen passa på mig utom för träningsklockor som är anpassade för män.

 

För min del ser jag mina smala handleder som en risk för att jag skall få frakturer om jag ramlar. Mamma har brutit handleden en gång och min faster har brutit handleden 2 gånger och båda har fått bestående men.

 

Det är nog viktigt att träna armarna i alla fall. Det har ju visat sig att styrkan i skelettet står i proportion till hur mycket man belastar det.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...