Jump to content

Low carb som inte är LCHF


MKJ

Recommended Posts

Jag råkade surfa in på en sida där dom skriver att det är dags att skrota low carb och som bevis hänvisar dom till en svensk 25 år lång studie. Konstigt tänkte jag. Finns det verkligen en svensk studie på LCHF som pågått i 25 år?

 

Det är en professor som skrivit blogginlägget men här är hon väl ute och cyklar? Handlar inte studien om högfettdiet kontra lågfettdiet?

 

http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/06/time-to-retire-the-low-carb-diet-fad/258343/

 

En länk till den svenska studien finns en bit in i texten.

Link to comment
Share on other sites

Ja studien verkar handla enbart om hög- resp laagfettdiet; om kolhydratsintaget förändrats framgaar inte.

I studien utgaar man ocksaa fraan att en ökning av kolesterol medför en ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar. Detta oavsett kolesterolets sammansättning.

Link to comment
Share on other sites

Jag har läst Denise Mingers kritik tidgare och håller fortfarande fullständigt med henne om denna studien. Författarna talar bara om ökad risk för CVD vid ökad totalkolesterol utan att presentera statistik. Det behöver inte alls vara sant. Läs även kommentaren till studien.

Link to comment
Share on other sites

Det handlar fortfararande om det gamla fina Västerbottensprojektet.. kronjuvelen i Svensk epedemiologskt forskning, där man fann i förstudier att de som åt mest mejerifett var de som var smalast och friskast!

 

Så slutsatsen blev.. ersätt smör med margarin.. helst flytande sådant.. gärna baserat på Omega-6!

 

Sen så.. hur har det gått.. i Västerbotten.. jovars dödligheten i hjärtkärlsjukdom har sjunkit sedan programmets inledning.. samtidigt som utskrivningen av medeciner har skjutit i höjden.. mycket statiner och blodtrycksmedeciner!

 

Hur står sig då Västerbotten i jämförelse till resten av landet.. mnjaeä.. det sjönk ungefär likadant i hela landet under den här tiden.. en del initierade menar att det beror till stora delar på minskad rökning.. i landet som helhet, samt bättre screening.. för just CAD!

 

Såå.. nu är då Västerbotten de med lägst dödlighet eller incidens av CAD.. näe, de är fortfarande ledande i landet, dvs inget har hänt trots alla investerade miljoner i projektet.. däremot så har utskrivningen av statiner och hjärtmedecin ökat rätt rejält!

 

Studien som redovisas är ytterligare ett sätt att tortera data.. för att förklara sitt eget tillkortakommande och så kan man redovisa en syndabock.. nämligen LCHF, som antagligen inte är såå himla spridd, 2004!?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...