Leopold Roos Posted June 13, 2013 Share Posted June 13, 2013 Hade fest i lördags (första på ett år) och det blev lite chips kvar i en påse. Jag har kört LCHF i snart 2 år pga magvärk. Har liksom tur i ortuen att få förbaskade magproblem så fprt jag får i mig lite extra kolhydrater så jag fuskar i princip aldrig (kanske ätit 10 frukter på 2 år, 1 listen färskpotatis på midsommar)). Det enda jag fortfarande är sugen på efter två års strikt LCHF är chips. Länge funderat om jag ska prova, för har testat småbitar av annat och det har jag inte alls gillat - för sött. Men chips, ska jag testa? Kan ju bli så jag blir mer sugen på det efteråt än innan, eller så kan det vara äckligt som allt annat icke LCHF.Kände mig som ett kakmonster och matmissbrukare, men tog de där sista 1/10 av chipspåsen - åå tyvärr var det så gott som jag kom ihåg det - plus jag fick inte ont i magen. För när man blir magsjuk av mat så vill man inte ha det längre - blivit så med glass. Men chips! Å så gott. Men men, det där kommer jag inte göra om. Var nog sista gången jag smakade på ett chips i mitt liv. För börjar jag göra undantag så är det lätt att falla. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fnutt Posted June 14, 2013 Share Posted June 14, 2013 Jag har alltid varit en chipsoholic av stora mått. Även om jag under större delen av livet omedvetet ätit förhållandevis kolhydratsnålt så har jag aldrig kunnat släppa taget om en chipspåse (eller en skål med vaniljsås, min andra last) förrän den tagit slut. Vid årsskiftet bestämde jag mig för att under några månader äta mycket strikt LCHF, och naturligtvis var chipsen på fredagskvällen det som var allra svårast att låta bli. Men det gick, och efter ett tag försvann suget. Numera kan jag vid enstaka tillfällen faktiskt ta en liten näve på 5-6 chips ur familjens chipspåse, utan att chipsmonstret i mig vaknar. Och visst är det fortfarande gott, men inte fullt lika gott som jag tyckte förr. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted June 14, 2013 Share Posted June 14, 2013 Jag har också varit mycket förtjust i chips, och ätit det ofta och mycket. Men jag säger nog i dagsläget tvärtom, jag klarar inte av smaken längre, som jag upplever mycket kemisk, även lukten upplever jag kemisk. Så har det faktiskt blivit med mycket av det jag åt och tyckte om förut, det smakar och luktar onaturligt, och då känner jag en avsmak för det och faller inte för frestelsen 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mithera Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Jag älskar chips! Och pommes frites. Tyvärr. Det är en av få saker jag riktigt saknar med att äta LCHF. Som tur är har jag rätt juste karaktär så 95 % av gångerna kan jag hålla mig - de andra 5 % gör jag ett val att äta. Och njuter - ända till dagen efter då magen protesterar ... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Jag med. Men jag säger det igen, Pig cracklings, hemgjorda! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavegirl IF Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Jag är också chipsälskare men har upptäckt att knaperstekt bacon är ett bra substitut. Jag lägger Tulips bacon på ett bakplåtspapper på en plåt. Knappt 200 graders ugnsvärme med fläkt i 10 min. Vänd skivorna efter halva tiden. Sedan lägger jag över baconet i en gratängform och öser in i ugnen igen på eftervärme några minuter. Då blir de "torra" och knapriga. Precis som chips. Jag tror det som lockar mig med chips är just sältan i kombination med knaprigheten. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobias Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 För mig vaknar chipsmonstret om jag smakar. Så om jag ska smaka ur skålen måste jag vänta tills den är nästan slut, för börjar jag så vet jag att jag inte slutar äta förrän skålen är slut... Rekommenderar hemgjorda ostchips, för tillfället kryddar jag med hemmagjord taco-krydda. Och vad gäller vaniljsås, testade att göra egen riktig på grädde. Tror inte att jag kommer tycka påsvarianten är god efter det, hoppas jag... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Jag gillar också ostchips men det är nåt konstigt med dem, de försvinner när de ligger på hushållspappret på diskbänken och svalnar så det blir aldrig några i TV-soffan. Konstigt nog hjälper det inte att maken inte är hemma, de försvinner ändå... 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EB_ Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Salta krispiga saker är och kommer alltid att vara lockande. Jag brukar köpa fläsksvålar ibland på ICA, tycket det funkar bra om jag är riktigt sugen. 0-1g kolhydrater per 100g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fnutt Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Fördelen med fläsksvålar är att ungarna tycker att de luktar så illa att jag får hela den ena soffan för mig själv 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Jag älskar chips! Och pommes frites. Tyvärr. Det är en av få saker jag riktigt saknar med att äta LCHF. Som tur är har jag rätt juste karaktär så 95 % av gångerna kan jag hålla mig - de andra 5 % gör jag ett val att äta. Och njuter - ända till dagen efter då magen protesterar ... Det där kunde varit skriver av mig. Jag trillade dit häromsistens, efter en vecka som varit allmänt jobbig och usel.. Åt tills jag mådde illa och tvingade i mig resten. Det brukar vara en bra metod, för sedan dröjer det läääänge innan jag ens tänker tanken igen. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emma Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Och pommes frites. Pommes frites gör jag ibland av kålrot. Det blir väldigt gott. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Pommes frites gör jag ibland av kålrot. Det blir väldigt gott. Hur nära pommes ligger det smakmässigt tycker du? Passar det bra till bea och köttbit? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Pommes frites gör jag ibland av kålrot. Det blir väldigt gott. Tack för tipset! Jag googlade efter kålrotpommes och kålrotschips och hittade några intressanta sidor: http://www.lchfgourmet.se/lchf-gratang-mos-tillbehor/kalrotspommes-frites/ http://lchfklubben.se/emmy/2012/12/09/kalrotschips/ http://kanelapple.blogg.se/2010/october/kalrotschips.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emma Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Hur nära pommes ligger det smakmässigt tycker du? Passar det bra till bea och köttbit? Det gör det absolut. Jag gjorde de i ugnen, så det blir ju lite annorlunda. Jag tror tricket är att skära de rätt tunna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Det gör det absolut. Jag gjorde de i ugnen, så det blir ju lite annorlunda. Jag tror tricket är att skära de rätt tunna. Spännande, detta måste testas. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 När barnen vill ha chips så gör jag egna. Jag skivar potatisen riktigt tunt, och låter dem ligga i vatten tills de kröker sig. Då blir de krispiga. Sen friterar jag i kokosolja, därefter nån go krydda. När de är färdiga,mmmm, då kan jag bara inte låta bli att smaka! Men då känns det iaf bättre än de fabriksgjorda. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 När barnen vill ha chips så gör jag egna. Jag skivar potatisen riktigt tunt, och låter dem ligga i vatten tills de kröker sig. Då blir de krispiga. Sen friterar jag i kokosolja, därefter nån go krydda. När de är färdiga,mmmm, då kan jag bara inte låta bli att smaka! Men då känns det iaf bättre än de fabriksgjorda. åh skulle vilja testa detta med sötpotatis.... men har ingen fritös 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 åh skulle vilja testa detta med sötpotatis.... men har ingen fritös Det har inte jag heller. En kastrull går jättebra! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Det har inte jag heller. En kastrull går jättebra! jaha! Bara skär dom väldigt tunna och i med kokosolja och sen sötpotatisen? på hög värme? ska man inte förkoka eller ha dom inne i ugnen innan? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 jaha! Bara skär dom väldigt tunna och i med kokosolja och sen sötpotatisen? på hög värme? ska man inte förkoka eller ha dom inne i ugnen innan? Du märker om det är tillräckligt varmt, då "puttrar" potatisen när du lägger i den. Låt potatisskivorna ligga i vatten nån timme innan. Då blir de extra krispiga. Fritera lite i taget, då skvätter det inte så mycket. Och nej, man behöver inte förkoka på nåt vis....de blir tillagade i den heta oljan. Sen kan du spara oljan och ha till nästa gång, eller till att fritera andra saker. Det ska vara den smaklösa oljan. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Du märker om det är tillräckligt varmt, då "puttrar" potatisen när du lägger i den. Låt potatisskivorna ligga i vatten nån timme innan. Då blir de extra krispiga. Fritera lite i taget, då skvätter det inte så mycket. Och nej, man behöver inte förkoka på nåt vis....de blir tillagade i den heta oljan. Sen kan du spara oljan och ha till nästa gång, eller till att fritera andra saker. Det ska vara den smaklösa oljan. Gäller detta med att ligga i vatten även för kålrot och sötpotatis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Gäller detta med att ligga i vatten även för kålrot och sötpotatis? Vet inte. Jag har aldrig testat nåt annat än vanlig potatis. Men om det har att göra med att stärkelsen lakas ur, så borde det funka med både kålrot och sötpotatis. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 Kan nu konstatera att min familj är kurerade från köpechips. Och ingen är gladare än mig! För ett tag sen hade jag en grillkväll ihop med några vänner samt våra ungdomar. Som kom med chipspåsar o dyl. Dessa chipsen har nu legat i mitt skåp i ca två veckor, och ingen verkar sugen på att smaka. Har sneglat på dom ett par gånger, men har verkligen inte varit sugen. Så idag åkte de i soptunnan! Men ungarna vill ändå att jag gör mina hemmagjorda 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malin Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Jag testade att göra chips på jordärtskocka, blev helt underbart gott!! Alla älskade dem, till och med ettåringen =) Skalade och skivade kockorna väldigt tunt och stekte dem i panna med mycket smör. Lät dem fräsa länge och sen torka lite - fantastiskt! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Tack för tipset. Jordärtskockor är nog det enda ekologiska som min kära ica kan uppbringa just nu. Älskar den lite nötiga smaken. Brukar mosa den med salt, peppar, smör o grädde. Nu ska jag testa att ha dem som chips Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hatter Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Jag testade att göra chips på jordärtskocka, blev helt underbart gott!! Alla älskade dem, till och med ettåringen =) Skalade och skivade kockorna väldigt tunt och stekte dem i panna med mycket smör. Lät dem fräsa länge och sen torka lite - fantastiskt! Blir inte det fasligt dyrt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitz Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 Själv skulle jag vilja prova grönkålschips men har inte hittat grökål hemma i Finland. Måste nog börja odla själv. Det finns flera beskrivningar på hur man gör dem på youtube, sök på "Kale chips". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 Själv skulle jag vilja prova grönkålschips men har inte hittat grökål hemma i Finland. Måste nog börja odla själv. Det finns flera beskrivningar på hur man gör dem på youtube, sök på "Kale chips". Är det inte styrt av årstiden? Hittar inte heller grönkål i Sverige just nu. Brukar finnas på vintern. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 Tips om man gillar chips. Jag är en inbillat nykter chipsoman som trillar dit ibland, men ett bra och smarrigt LCHF alternativ kommer här; Skiva äggplanta så tunt som möjligt. Stek i smör och olivolja + ordentligt med salt tills de är genomfeta (de suger upp fettet) och får rejält med färg. Det gör nog inget om de får rinna av så att de blir krispiga. Jättegott! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 Alla är ju tokiga i "Kale" (grönkål) i USA men här har jag mest sett det kring jul. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athenasmatte Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 Jag med. Men jag säger det igen, Pig cracklings, hemgjorda! Åh, hur gör man hemmagjorda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 När barnen vill ha chips så gör jag egna. Jag skivar potatisen riktigt tunt, och låter dem ligga i vatten tills de kröker sig. Då blir de krispiga. Sen friterar jag i kokosolja, därefter nån go krydda. När de är färdiga,mmmm, då kan jag bara inte låta bli att smaka! Men då känns det iaf bättre än de fabriksgjorda. Och nu kan man dricka upp vattnet, som potatisen lakats ur i. Bara fördelar med att göra eget, inget går förlorat Tänk bara på att köpa ekologisk potatis. Potatis, jordgubbar och lök är de mest besprutade grödorna i Sverige. Enligt Naturskyddsföreningen. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.