EvaWe Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Hej, har just gjort majonäs och har äggvita över, tycker det känns onödigt att slänga den så nu undrar jag: Vad kan man göra med överbliven äggvita? Förr gjorde man maränger, men det var före kunskapen om lchf! Finns det någon receptsamling man kan leta i? /Eva Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonius Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Jag personligen tycker att du ska slänga äggvitorna om det inte kommer fram något toppenrecept man kan ha det till! Äggvitan består nämligen av 90 % vatten och äggvitan innehåller knappt några vitaminer och mineraler att tala om. Äggvitan saknar inte bara näringsämnen, den innehåller även ämnen som kan reducera hälsan. Rå äggvita innehåller ett protein som heter Avidin som binder till, och därmed hindrar upptaget av det vattenlösliga vitaminet Biotin (ingår i B-komplexet och behövs bland annat för omsättning av proteiner, fett och kolhydrater och aktivering av vissa enzymer). Det är ofta protein i äggvitan, inte äggulan, som ger upphov till äggallergi eller äggintolerans bland små barn. Hoppas jag inte lät allt för pessimistisk nu till äggvitan! ville bara tala om att det egentligen är mindre värt att spara och försöka göra någonting utav! såvida man inte gör en LCHF- paj med hela ägg eller så! . /Antonius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smilla47 Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Jag brukar använda hela ägget när jag gör majonnäs. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Det är väldigt bra att använda till att pensla bullar och bröd som man vill ha lite skorpa eller glansig yta på. Sedan går det utmärkt att tillaga och äta den som den är. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slacktivisten Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Ta med dem i nästa omelett. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Hej,har just gjort majonäs och har äggvita över, tycker det känns onödigt att slänga den så nu undrar jag: Vad kan man göra med överbliven äggvita? Förr gjorde man maränger, men det var före kunskapen om lchf! Finns det någon receptsamling man kan leta i? /Eva Använd överflödet i en "vanlig" omelett eller äggröra, dvs det blir extra proteiner i relation till fettet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Rå äggvita innehåller ett protein som heter Avidin som binder till, och därmed hindrar upptaget av det vattenlösliga vitaminet Biotin (ingår i B-komplexet och behövs bland annat för omsättning av proteiner, fett och kolhydrater och aktivering av vissa enzymer). Vill bara tillägga att det finns mycket biotin i äggulan, dvs det är ur detta perspektiv inget problem att äta hela råa ägg. För övrigt lite ovant med en diskussion där man diskuterar vad man ska göra med äggvitan. Inom träningsvärlden har jag vant mig vid att man utan större moraliska problem slänger bort godsakerna (gulan)... The times they are a-changin' som Dylan visst påstod. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonius Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Vill bara tillägga att det finns mycket biotin i äggulan, dvs det är ur detta perspektiv inget problem att äta hela råa ägg. För övrigt lite ovant med en diskussion där man diskuterar vad man ska göra med äggvitan. Inom träningsvärlden har jag vant mig vid att man utan större moraliska problem slänger bort godsakerna (gulan)... The times they are a-changin' som Dylan visst påstod. Nejnej hela råa ägg är good! eller kokta hela, men om man använt äggulan och i princip har bara vitorna kvar så är det inte så mycket att spara, fast nu fick du ju massor med bra tips Eva! så lycka till ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evab Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Kokostoppar! Googla på kokostoppar Anna Skipper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Kokostoppar! Googla på kokostoppar Anna Skipper Fast äter man sådana så blir man väl en kokostopp? (Anna Skipper hävdar ju att man blir vad man äter.) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingvin Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Hej,har just gjort majonäs och har äggvita över, tycker det känns onödigt att slänga den så nu undrar jag: Vad kan man göra med överbliven äggvita? Förr gjorde man maränger, men det var före kunskapen om lchf! Finns det någon receptsamling man kan leta i? /Eva Du kan fortfarande göra maränger på dem utan socker. Göra tårtbottnar/mellanlager och göra LCHF gräddtårta Använd stevia eller icas steviasocker (stevia och sukrin) istället. Du kan koka pochera dem också, eller steka och äta. Finns massor med användsningsområden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EvaWe Posted December 30, 2012 Author Share Posted December 30, 2012 Oj så många svar, tackar för info och tips /Eva Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Budapestrulle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy Runesson Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Som någon sa, omelett är perfekt. På 90-talet (?) skulle ju alla i hollywood äta omelett på äggvita eftersom man blir fet av gulan... Eller "pizzabotten". Blanda med massor av riven ost och stek i stekpanna. Toppa sedan med vad du vill som känns pizzaaktigt. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SaraB Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 När jag hade ätit mycket ägg ett tag och till slut fick avsmak för dem kom jag på att det var äggvitan som var problemet. Numera steker jag endast gulor eller pocherar dem. Vitan får bara med i gratänger och liknande där äggvitesmaken inte går fram. Har kommit över det dåliga samvete jag hade över att slänga vitorna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 Lchf-pasta: Stek äggvitorna lätt tills de stelnar, skär sen i strimlor tjocka som bandspaggetti. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted January 16, 2013 Share Posted January 16, 2013 Jag gör chokladsufflé av de överblivna äggvitorna. Smälter ca 50gr mörk choklad, vispar äggvitorna (4-5 st), vispar i chokladen och gräddar i ugn (175 grader, ca 20 min). I det ursprungliga receptet stod katrinplommonpuré, det blir också gott, men alldeles för mycket kolhydrater. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fetmakampen Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Synd att vi inte bor grannar. Min son vill ha äggvitor för han tränar kroppsbyggning Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.