Jump to content

Att äta av fel orsaker


trollet
 Share

Recommended Posts

Funderade vad jag skulle döpa min tråd till. Det som jag har på hjärtat går liksom inte att beskriva med ett eller ett par ord. Jag har ätit fusk-LCHF i flera år. Största problemet har alltid varit att låta bli att trycka i mej kaffebröd och sånt på kalas. Och som många vet räcker det med att festa loss på socker en kväll så lever man med suget flera dagar och förlorar kampen om man inte är motiverad och taggad till tusen. Det är dessutom svårt att vara motiverad när man tidvis har kalas vart och vartannat veckoslut och vet att det då blir att äta sånt som man däremellan låter bli. Nu har jag varit strikt sedan mitten av mars och gått  ner 10 kg under den tiden. Jag hade som mål att väga under 70 kg och är nu på 66. Jag är 172 cm, så vikten känns nu helt ok. Får väl se om det ännu sjunker ett par kg, tror inte jag tänker ändra mina matrutiner nämnvärt.

 

Hur som helst, innan strikt-LCHF åt jag ordentligt och samvetsgrant på dagarna bara för att vräka i mej choklad eller kakor på kvällarna. Tidvis har jag haft ätardagar, men när jag inte har någon gräns för hur mycket jag äter och lider av sockersug flera dagar efteråt, har jag nu bestämt mej för att låta bli allt som får mej att trilla dit. Jag har naturligtvis inte haft sådant hemma som frestar mej, men det har bara betytt det att jag bakat eller åkt till butiken för att köpa choklad och chips och godis och kakor och pizza och läsk.... Det är ofta sådana perioder som jag har haft mera motgångar i privatlivet och tröstätit. Ätardagarna har mera handlat om att jag unnar mej. Men då äter jag lika mycket. Hur vikten ändå alltid har hållits under 80 kg förstår jag inte... Som mest har vågen visat 78 kg och då har jag med gråten i halsen och sammanbitna tänder bantat ner mej några kilon. Jag har nämligen varit smal och sportig när jag var ännu yngre, så jag har svårt att se mej ens som lite överviktig. Det är inte jag, helt enkelt.

 

Jag har länge sagt att jag har problem med mitt sockerbruk. Men jag är väl som många alkoholister som kan säga att hon dricker ju bara vin till maten och ibland unnar sej några glas extra på veckoslutet.

Jag provade därför på att byta ut "socker" mot "alkohol".

Jag åt bara lite och väluppfostrat på kalas, undertryckte alltid viljan att tömma alla fat och tänkte hela tiden att bara jag kommer hem och är ensam kan jag äta så mycket jag orkar och vill. Jag åt ofta när jag var ledsen. Ofta när jag lagt mej i sängen för att att sova. Om jag en dag smakade på något sött och gott slutade det ofta med att jag åt godis och kakor i mängder i flera dagar/veckor. Jag åt ofta för att unna mej. Vid sociala sammanhang var det oftast huvudsaken för mej, vad skulle vi få att äta? Och när jag en gång satte igång att äta fanns det inga gränser. Inte ens som liten förstod jag att man kan ta två bitar choklad från en platta när jag helst skulle ha ätit två plattor på raken.

När jag i våras böt ut orden "äta socker" mot att "dricka alkohol" insåg jag att jag ett problem som inte blir bättre av att försöka ha regler kring vad, hur mycket och när jag får äta, lika lite som jag någonsin skulle tro att en som använder alkohol på motsvarande vis har kontroll över sitt sug.

 

I mars såg jag några foton på mej själv som gjorde mej helt olycklig. Det var inte fråga om någon stor övervikt, men när det jag såg inte stämde överens med hurudan jag tror att jag ser ut. Men någonstans ifrån kom motivationen. Jag blev strikt. Och jag bestämde mej för att jag tänker gå ner i vikt oberoende vad det kräver av mej. Jag hade försökt äta regelbundet tre gånger om dagen tidigare i vintras men på vågen märktes då inte ett dugg. Jag började med att minska på portionerna och märkte att jag kanske ätit för mycket. Därefter började jag med periodisk fasta, tolv timmar först och för tillfället mellan 15-17 h alla dagar, ibland mera. Det tog tid att få fastan att passa mej, för jag klarar inte av att hoppa över morgonmålet. Det passar mej bättre att äta sista måltiden 14-15 tiden på eftermiddagen istället och följande gång äta efter morgonpromenaden. Det är många som säger att dom aldrig varit hungriga på morgonen, men för mej har det alltid varit bästa måltiden på dagen :) Först trodde jag inte att jag skulle klara av att somna om jag var lite hungrig, men det har inte varit ett problem. Det enda som jag börjat undra över är att jag vaknar ännu tidigare än vanligt på morgonen. Jag vaknar ofta vid 4-tiden och har sen svårt att somna om. Jag har inte tänkt på det eftersom jag annars också är morgonpigg, men 4?? Är det månne så att jag vaknar för att jag är hungrig och borde stiga upp och jaga dagens mat? Någon skrev om stress på en anna tråd, och undrar om jag minns rätt: kortisolet stiger på morgonen?

I bakgrunden har jag också ätstörningar, har som yngre pendlat mellan att frossa och svälta mej. Jag började PF innan jag läste om att det inte rekommenderas åt folk som haft ätstörningar. Och jag fick faktiskt lite angst av att jag kände igen känslan av att hoppa över måltider. Den där känslan av att man är så DUKTIG och behärskad då man kan stå över när andra äter. Förr kunde jag i tysthet sitta och gotta mej i den känslan medan jag såg andra äta godsaker. Så första tiden satt jag och upprepade för mej själv att "det här är inte samma sak, det här är inte samma sak". Jag äter hälsosammare än någonsin förr och jag äter mej mätt två gånger om dagen. Och nu när jag fastat i några veckor har jag koll på läget. Det ÄR inte samma sak, snarare tänker jag mindre på mat nu än tidigare. Det är dessutom skönt att inte behöva äta flera gånger om dagen, man har mera tid till annat. Och jag sparar faktiskt lite pengar på att äta LCHF, vilket jag inte hade trott från början. Och det går fortare att handla. Fördelarna är många. Den största skillnaden är ju nog ändå måendet. Jag mår bra i magen, har konstaterat att gluten och jag är ingen bra kombination... Jag slipper alla blodsocker dippar som jag lidit av tidigare. Vad gäller måendet och vikten finns det ingen orsak att äta annorlunda

 

Men. Nu är jag så LEDSEN. Jag vill baka smulpaj med blåbär och hallon i sommar. Och äta den varm med glass och känna hur det doftar gott i köket av baket. Och jag vill äta glass i småbåtshamnen i solen. Igår var en sådan dag som jag skulle ha köpt mängder med godis och satt mej i soffan för att tycka synd om mej själv. Jag gjorde det inte, men jag kände igen situationen och känslan. Och då började jag tänka på alla pajer som jag brukar baka på sommaren. Först grilla och äta god mat och sen ta kaffe och paj under äppelträdet i trädgården. Men sån kommer inte min sommar att bli. I år får jag sitta med min :angry: ägglatte och minnas alla pajer från mitt förflutna. 

När jag tidigare känt mej frestad och suget gjort sej påmint har jag först drabbats av panik för jag FÅR ju inte. Men jag har lärt mej tänka annorlunda, jag FÅR visst äta vad jag vill. Vill jag äta glass och smulpaj är det bara att baka och äta så mycket som jag vill. Men jag kan VÄLJA att inte göra det. Och konstigt nog lättar den där pressen som jag tidigare inte klarat. När jag VÄLJER är det inte så svårt alls. Men jag saknar det. Att sitta i soffan under filten och se på film och äta. Bak betyder liksom hemtrevnad för mej.

Det här slog mej faktiskt i går. Har klarat mej bra ända tills nu, nästa fyra månader. Men jag saknar mina kakor och chokladen :( Kan någon människa förstå hur ledsen jag kan känna mej för en sådan här futtig liten sak? Jag antar att jag är ledsen nu för att jag vet att jag gjort mitt val och sockret går bort. Aldrig förr har jag varit ledsen för en sådan sak.

 

 

 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hej! Känner igen mycket av det du beskriver ifrån mig själv... Ätit "bra" hela dagarna för att på kvällen gå loss på jordnötter, glass, smörgåsar mm.  "Sockerist" ut i fingertopparna!

Började själv på allvar med LCHF efter att ha prövat mig fram lite halvhjärtat några gånger tidigare i början av februari.

Har läst allt jag kommit över och fullständigt lusläst Kostdoktorns alla tips och råd. Jag vet att jag inte kan ta EN bit tårta eller EN glass, då är jag fullständigt fast igen.

Det ÄR inte lätt fast man har bestämt sig och jag har inga goda råd eller "tröst" att komma med. Det jag själv brukar tänka på när jag står inför frestelser är mina 16 tappade kg (vägde mig för första gången förra veckan :) ) och mitt kära måttband som nu visar -17 cm.... Jag vill inte må dåligt i magen igen, jag vill må så här bra som jag gör nu och jag vill komma i kläder som hängt i massor av år till ingen glädje. Än så länge har det funkat!

Du har gjort det bra genom att välja bort sockret! Läs "det sötare blodet" av Ann Fernholm om du inte gjort det, och var glad över ditt beslut! 

Förstår att detta inte är någon tröst, men kämpa på - så otroligt bra av dig att gått ner i vikt och klarat dig så här långt! Och det där med sömnen - jag har också alltid varit morgonpigg, men kan också vakna okristligt tidigt numera och ändå känna mig utvilad.

Stort lycka till och kämpa på!

Link to comment
Share on other sites

Jag känner igen mig. Har man haft maten som knark/tröst/bästa vän så är det en sorg när den "försvinner", även om valet är ens eget. Mat är förknippat med så mycket känslor, minnen, och gamla vanor. Jag tror att det kommer att ta lång tid att ställa om sig.

Jag måste programmera om mitt tänk. Äta är inte lika med nöje/lycka/tröst whatever... Visst jag kan tillåta mig att ta en mjukglass på stan, men jag vågar inte. Risken för återfall i "matknarkandet" är för stor. Det jag ska göra är att hitta alternativ som är tillåtna och äta dessa vid speciella inplanerade tillfällen. Jag gjorde chokladmintparfait för nån månad sen. Jättegod! Och bär med steviasocker och med nåt krispigt täcke av nötter och smör måste ju kunna bli ett alternativ till paj. Just paj med glass, vaniljsås och grädde (ja, allt på en gång! *s* ) är det godaste som finns! :)

Jag har nått mitt viktmål efter att ha kämpat med vikten hela mitt vuxna liv. Det är värt mer än alla pajer i världen. Men jag kommer att behöva vara på min vakt resten av livet, som en nykter alkoholist.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Om det hjälper dig så ser du o förstår att vi är många som kämpar med samma sorg! Att vi VÄLJER ändå att avstå (de flesta gångerna) för att vi vet vilka konsekvenser vi får om vi ger efter... Sen tycker jag att det hjälper mig iaf att tänka på VAD får jag  istället o det är ju HÄLSAN! Smart liknelse av dig det där med sockersug=alkohol förresten, det blir mer farligt då! Kämpa på, du är inte ensam!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag känner också igen mig!

 

Som barn var jag en riktig "spink" - lång och smal och folk frågade om jag inte fick någon mat? :P 
Likadant under hela min uppväxt och som vuxen fram till ca 28 års ålder (är snart 53 år) så var jag fortfarande smal och behövde aldrig tänka på min vikt - vad en våg var för något visste jag knappt.

 

Men efter mina 28 år så hände diverse tråkigheter i mitt liv som fick mig att börja missbruka framförallt mat. Inte så mycket godis eller kakor etc. Men jag började över-äta och det räckte inte med en portion längre utan det kunde bli både två och tre trots att maten stod mig upp i halsen.

Likadant mackorna - herregud vad mackor jag smällt i mig! Om jag åt kvällsmat så kunde jag tre timmar efter kränga 6-7 mackor på raken i snabb takt :( 

Så där höll det på år efter år  - jag över- åt mat och mackor samt drack mycket mjölk (klämde säkert 2 liter mjölk varje dag själv) och saft, läsk etc. Till det kom så småningom även godis, chips etc i mängder.
 

Utan att gå in på detaljer så använde jag mat och godis etc för att döva mina problem med familj, ekonomi, det sociala etc och det blev bara värre och värre - en ond cirkel.

Så för min del var min övervikt bara delvis beroende på sockersug utan det handlade i stor utsträckning även om känslor. Jag åt när jag var ensam, ledsen, arg, glad...ja så fort jag ville trösta eller "belöna" mig så tryckte jag in något i munnen. :( 

Jag har nått mitt viktmål nu - har gått ner nästan 45 kilo och väger faktiskt nu nästan exakt likamycket som innan jag flippade ut vid 28 års ålder (62 kg).
Men precis som t ex AnnikaE säger så känner jag att jag får vara på min vakt resten av livet - jag har fortfarande tendenserna kvar att överäta både mat och godis etc.

När jag lagar stora grytor eller steker upp ett antal kotletter etc så måste jag genast frysa in det i portioner så att jag kan ta fram varje dag i stället. För gör jag inte det så är risken stor att jag är där senare och trycker i mig mer även om jag ärligt inte är hungrig.

Likadant med godis - jag KAN inte köpa en större påse eller ett stort choklad för att ha i skåpet till senare tillfällen. Djävulen flyger i mig och jag kränger allt i vansinnig fart och sedan mår jag skit.

Bröd klarar jag inte även om det är lchf-bullar jag bakat själv. Jag bakade bullar och skulle frysa in för att ha lite då och då....men innan jag hann frysa in dem så klämde jag allihop i rask takt vilket inte var meningen och jag mådde inte bra efter det kan jag säga.

Så visst - har man ett sådant stört ätbeteende och tendenserna till tröstätning finns kvar när problem dyker upp - ja då har man två vägar att välja: antingen att inse att vissa saker KAN man helt enkelt inte äta alls mer eller så gör man det och då var allt kämpande med vikten och hälsan förgäves.

Jag mår jättebra idag och visst - ibland sörjer även jag att jag inte kan äta vissa saker och att jag inte kan hantera jobbiga situationer på ett bättre sätt men samtidigt så mår jag så förbaskat bra nu och jag vill verkligen inte tillbaka till helvetet.

Så jag gör som farmor kaisi säger: Fokuserar på allt det goda jag faktiskt KAN äta och det hjälper stort.

Det finns många som har allergier etc mot vissa födoämnen och det är likadant för dem: vissa saker KAN de inte äta och de får i stället njuta av det de klarar av.

Problemet för oss lchf:are är kanske att förståelsen från omgivningen är sämre för oss medan de inte alls ifrågasätter dem som är allergiska, är vegetarianer, veganer etc, muslimer som bara äter nötkött etc etc.

Jag upplever faktiskt att de största problemen jag har haft med min kost är OMGIVNINGEN. Detta har jag nu lärt mig hantera men det var känsligt och jobbigt i början :(  

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Efter 6 månader började jag glömma hur det var att äta kolhydratrik mat, och nu efter 2 år är det bara väldigt få saker jag kan bli sugen på - tex chips.

Det går att göra LCHF smulpaj med bär, och LCHF glass. Smulpajen tycker jag faktiskt blir godare i denna variant. Glassen tycker de "normala" smakar för lite sött. Dock har suget för glass försvunnit nästan helt för mig. När det är riktigt varmt saknar jag dock isglass. Men borde gå göra bra LCHF varianter med smaksatt is.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det går att ändra beteende, ty den "tjockes" matvanor är som oftast bara olika typer av beteende. Man vill äta gott och god mat är lätt att överäta. Men man behöver inte äta mindre gott, bara för att man äter naturligt.

 

Min övergång skedde från olika kolhydrater jag gillade över allt annat, till LCHF-mat som jag gillade tidigare över allt annat, men åt inte p.g.a fettskräcken. Det tog dock inte mer än "två" sekunder för mig att bli av med fettskräcken, när jag insåg att bacon och ägg var livet och alla de otaliga brödskivorna som skulle vara hälsosamt, istället ledde till döden. Äntligen fick jag äta den maten som jag älskade. 

 

Med tanke på att jag nu får äta det jag älskar matvägen, saknar jag egentligen inget. Ja... kanske ändå... men det handlar om olika känslor vid olika intag. Numera har jag nya favoriter och känslorna har överförts till nya rätter. Därför har min livstils- och beteendeförändring gått nästan helt omärkt. Som sagt... jag får numera äta den maten jag älskar. Det finns inget som slår det...

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej

Deppigheten gick om, på ungefär en dag :rolleyes: Men tack till alla som skriver att dom känner igen sej. Det känns faktiskt skönt att höra.

 

Som så många skriver så finns det annat att äta än socker och vetemjöl. Maten i sej ÄR ju faktiskt godare, jag saknar varken pasta eller något annat stärkelserikt. Det som jag saknar är det där goda som inte är hälsosamt oberoende enligt vilken övertygelse man äter. Och jag har tänkt låta bli att ersätta det med något. Sen när bären är mogna ser jag om det går att "unna" sej LCHF smulpaj. Hade glömt att man kan ersätta mjöl och havregryn med kokos, yes?   Min plan för tillfället är att lära bort att "unna" mej mat. Jag kan unna mej att ligga i trädgården och se på mina blommor i sommar, i vinter unnar jag mej bastu och vinterbad :) Om en stund ska jag unna mej att klippa gräsmattan. Jag har på något vis så knäpp inställning till mat så jag tänker bryta alla gamla beteenden. Jag håller på att gå igenom min egenhändigt snickrade beteendeterapi :D

Jag blev bjuden på LCHF chokladmuffins sötade med stevia igår. Man är ju tvungen att äta när fina vänner bakar extra åt en. Men jag har jättesvårt med sötningsmedel, det börjar bränna i halsen både av stevia och sukrin. Sukrin är riktigt, riktigt äckligt.

 

Men det är just som flera av er skriver, det där om att maten kan bli ens tröst, ens belöning och ens bästa vän. Så kändes det faktiskt när jag deppade, att jag mist en god vän och att jag inte kan ersätta den med något. Men det är väl det som är iden med allt som jag går igenom, det är inte meningen att mat ska ha en sådan betydelse i ens liv. Jag tycker ju nog fortfarande om god mat, men brukar nu tänka att jag inte behöver "äta gott" alla dagar. Det är dessutom praktiskt att leva så, vissa dagar räcker det med kokta ägg och smör och något grönt till. Andra dagar kan jag lägga ner mera tid på maten och det är då extra trevligt.

 

Det är nog omgivningen för mej också som är absolut svårast. Men nu när jag märkbart gått ner i vikt har jag lättare att förklara varför jag inte äter kaka på kompisens dotters konfirmation, t.ex. Jag har också sagt rent ut att jag aldrig mera kommer att äta något mot min egen vilja bara för att vara någon annan till lags. Det låter ganska hårt att säga det, men man slipper trugandet och ifrågasättandet om det inte liksom blir utrymme för det ;) Jag uppfattas säkert som oartig, men dom vänjer sej säkert i något skede... För jag har nu också sagt att jag bantat för sista gången i mitt liv. Jag tänker aldrig mera gå ner i vikt.

 

Jag ändrade mitt nick från trollet till Tr0llet, hade något strul som jag inte får fixat..

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Var inte orolig om du får nya besvär med ätandet om "livet händer" (livskriser kommer och går), det är fullkomligt normalt att få återfall och det viktiga är att fokusera på att ta nya tag. En gång är ingen gång men akta dig för tankegrodan att varje gång är "en gång" och inte gång två eller tre eller 12 eller... ;)

Mina vänner har börjat fråga mig "Vad äter du då?" och då tipsar jag själv. Det blir trots allt vanligare att man är annorlunda oavsett om man är vegan, GI, paleo, LCHF. Hurra för utveckling! :D

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Någon har sagt:

 

The problem is not what you are eating but what is eating you.

 

Själv kan jag peka exakt på den tid när mitt tröstätande försvann och jag läkte ihop.

 

Om man inte råkar träffa på någon som kan hjälpa en att läka ihop är det nog en bra ide att satsa på något slags terapi. Kanske via en organisation för socker/mat missbrukare.

 

Annars blir det hur gärna man än vill - och hur mycket man än anstränger sig - en hopplös kamp mot krafter som faktiskt är starkare än en själv.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Så länge man byter sina älsklingsrätter mot något som man egentligen inte gillar, handlar det om kamp. Kampen vinns så fort man inser att det behövs nya älsklingsrätter och äggmjölkslatte är nog inte en sådan för somliga. Lista det du älskar matvägen och ät det samt strunta i annat. Så har jag byggt upp min framgång.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag GILLAR ägglatte. Det är tilltugget till kaffet, det socker- och glutenmättade som jag saknat. Och den där paj- kanelbulle- glass- chokladsorgen vilar för tillfället :) Lchf mat är ju godare än tallriksmodellens alternativ, det är inte fråga om annat. Den fina känslan i magen efter att man ätit sej ohungrig på lchf istället för övermätt på stärkelserikt bidrar ju till att man njuter längre av maten. 

Det är inte så att jag äter något som jag tycker sämre om nu. Och jag har helt klart nya matfavoriter som jag äter nu och då, men inte alla dagar. Jag vill inte fortsätta tröstäta. För mej kvittar det om jag byter ut gluten och socker mot glutenfritt och sockerfritt, det är beteende i sej som jag tycker är problematiskt. Jag vill ha en normal inställning till mat, men det betyder inte att jag inte äter god mat (nästan) alla dagar. Att baka lchf-godis och överäta det betyder inte i min värld att jag gör ett bättre eller hälsosammare val, det betyder bara att jag bytt ut mitt gift mot något annat.

I går grillade jag och en lchf-frälst väninna och drack ägglatte till efterrätt. Innan maten drack vi torr Cava och åt några jordgubbar. Inte så strikt, men OJ vad gott :P  Väntar på att jordgubbarna ska mogna, det är inte strikt lchf, men jag tror att det kommer att bli enda snedstegen under sommaren. Jag har ganska mycket jordgubbar som blommat fint och om vädret tillåter kommer det säkert att bli ganska mycket bär. Och att äta solvarma jordgubbar från eget land... :)  Det är ju under en så begränsad tid på året och de innehåller ju c-vitamin och järn och annat nyttigt också.. (ser ni hur jag försöker hitta på ursäkter???)

Jag har varit lite hungrigare den senaste veckan, har inte känt att velat periodfasta utan har i stället ätit ett litet mål sent på eftermiddagen. Surkål och lite kött. Jag har dille på surkål för tillfället :) Och vikten har hållits nere, den har inte stigit märkbart fastän jag ätit lite mera, det känns skönt att veta. Har jojobantat så länge så jag är lite rädd för att ökad hunger betyder att jag tappar kontrollen och äter upp mej igen. Jag försökte också komma bort från sockersuget som dök upp från ingenstans med att äta lite mera mat, och kanske det hade något samband, för suget/sorgen gick som sagt om. Det känns skönt att veta att jag klarade det :D Lite mindre rädd för att jag skal trilla dit igen, och fastän jag gör det så, MariaF, du har säkert rätt. Inte skulle världen gå under för det.

Link to comment
Share on other sites

Läste ett blogg inlägg häromdagen om tröstätning och hon skrev något jag tyckte var roligt

 

Kan också meddela att tröstätandet gick bra, jag föll inte ner i botten, stannade på mandelsmör- och hallonnivå...

 

:D

 

Ett bra "fikabröds" tips till ägg latten är annars kokostoppar gjorda på 1.5 dl kokos, 1 ägg och 20 gr kokosfett. Blir ca 10 st per sats.

 

http://www.ceciliafolkesson.se/2013/05/30/visst-gar-det-att-baka-utan-socker-och-sotningsmedel/

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Så länge man byter sina älsklingsrätter mot något som man egentligen inte gillar, handlar det om kamp. Kampen vinns så fort man inser att det behövs nya älsklingsrätter och äggmjölkslatte är nog inte en sådan för somliga. Lista det du älskar matvägen och ät det samt strunta i annat. Så har jag byggt upp min framgång.

Absolut, det gäller att hitta fullgoda ersättningar inte att bara avstå och avstå...

Link to comment
Share on other sites

Jag GILLAR ägglatte. Det är tilltugget till kaffet, det socker- och glutenmättade som jag saknat. Och den där paj- kanelbulle- glass- chokladsorgen vilar för tillfället :) Lchf mat är ju godare än tallriksmodellens alternativ, det är inte fråga om annat. Den fina känslan i magen efter att man ätit sej ohungrig på lchf istället för övermätt på stärkelserikt bidrar ju till att man njuter längre av maten. 

Det är inte så att jag äter något som jag tycker sämre om nu. Och jag har helt klart nya matfavoriter som jag äter nu och då, men inte alla dagar. Jag vill inte fortsätta tröstäta. För mej kvittar det om jag byter ut gluten och socker mot glutenfritt och sockerfritt, det är beteende i sej som jag tycker är problematiskt. Jag vill ha en normal inställning till mat, men det betyder inte att jag inte äter god mat (nästan) alla dagar. Att baka lchf-godis och överäta det betyder inte i min värld att jag gör ett bättre eller hälsosammare val, det betyder bara att jag bytt ut mitt gift mot något annat.

I går grillade jag och en lchf-frälst väninna och drack ägglatte till efterrätt. Innan maten drack vi torr Cava och åt några jordgubbar. Inte så strikt, men OJ vad gott :P  Väntar på att jordgubbarna ska mogna, det är inte strikt lchf, men jag tror att det kommer att bli enda snedstegen under sommaren. Jag har ganska mycket jordgubbar som blommat fint och om vädret tillåter kommer det säkert att bli ganska mycket bär. Och att äta solvarma jordgubbar från eget land... :)  Det är ju under en så begränsad tid på året och de innehåller ju c-vitamin och järn och annat nyttigt också.. (ser ni hur jag försöker hitta på ursäkter???)

Jag har varit lite hungrigare den senaste veckan, har inte känt att velat periodfasta utan har i stället ätit ett litet mål sent på eftermiddagen. Surkål och lite kött. Jag har dille på surkål för tillfället :) Och vikten har hållits nere, den har inte stigit märkbart fastän jag ätit lite mera, det känns skönt att veta. Har jojobantat så länge så jag är lite rädd för att ökad hunger betyder att jag tappar kontrollen och äter upp mej igen. Jag försökte också komma bort från sockersuget som dök upp från ingenstans med att äta lite mera mat, och kanske det hade något samband, för suget/sorgen gick som sagt om. Det känns skönt att veta att jag klarade det :D Lite mindre rädd för att jag skal trilla dit igen, och fastän jag gör det så, MariaF, du har säkert rätt. Inte skulle världen gå under för det.

En diet där man måste ursäkta jordgubbar - eller annat frukt o grönt - är varken hållbar eller sund eftersom det "gröna" är vår basföda. Men du behöver nog ett annat sätt att hantera ditt matberoende, som kan vara lika svårhanterligt som vilket annat beroende som helst.

Link to comment
Share on other sites

Frukt går bort för min del, till 100%. De näringsämnen som frukt innehåller får jag utan problem från grönsaker. Jordgubbar är söta, jag kan äta hur mycket som helst av dem vilket inte är vad jag vill. Det jag tidigare skrev handlade just om jordgubbar, inte grönt överlag.

 

Och jag är inte "matberoende". Jag har ett visst problem med socker, men det är en helt annan sak. Vet inte om det finns något som kan kallas matberoende. Alla människor måste ju äta mat.

Link to comment
Share on other sites

Frukt går bort för min del, till 100%. De näringsämnen som frukt innehåller får jag utan problem från grönsaker. Jordgubbar är söta, jag kan äta hur mycket som helst av dem vilket inte är vad jag vill. Det jag tidigare skrev handlade just om jordgubbar, inte grönt överlag.

 

Och jag är inte "matberoende". Jag har ett visst problem med socker, men det är en helt annan sak. Vet inte om det finns något som kan kallas matberoende. Alla människor måste ju äta mat.

Har du någonsin mött någon som ätit sig fet på frukt? Brukar det inte snarare vara så att överviktiga människor och andra med ätstörningar inte gillar frukt och grönt. Om det finns något man utan minsta eftertanke kan äta hur mycket man vill så är det frukt.

Link to comment
Share on other sites

Se dig om i fikarummen, Minou! Det är de överviktiga som sitter där med frukten.

 

Förresten, välkommen hit till forumet! Jag roas av dina inlägg och skrattar gott åt dina försök att provocera.

 

Men jag undrar också lite vad du själv får ut av det hela, hur det kommer sig att du vill vara på ett forum där LCHF-intresserade utbyter erfarenheter, då du tydligt inte delar intresset. Har du inga egna intressen?

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 

 

Har du någonsin mött någon som ätit sig fet på frukt? Brukar det inte snarare vara så att överviktiga människor och andra med ätstörningar inte gillar frukt och grönt. Om det finns något man utan minsta eftertanke kan äta hur mycket man vill så är det frukt. 

 

Nja...inte handlar det alltid om gilla. I mitt fall stillade de aldrig hungret, utan ledde till överätning och allmänt urusellt mående p.g.a blockerstegringarna. Grönt i alla ära, men numera har jag dem bara som färg och "sötsaker" på tallriken. Huvudmålet består av kött och med tillhörande fett. Det har tagit bort allt vad heter hunger i mitt fall och stabiliserat blocsockret så att jag lever ett symptomfritt liv. Jag kommer aldrig byta tillbaka, ty hunger är det värsta jag vet numera.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har du någonsin mött någon som ätit sig fet på frukt? Brukar det inte snarare vara så att överviktiga människor och andra med ätstörningar inte gillar frukt och grönt. Om det finns något man utan minsta eftertanke kan äta hur mycket man vill så är det frukt.

Människan är biologiskt anpassad till att äta sig fet på frukt. Den förmågan har evolverat under tiotals miljoner år och är en förmåga vi delar med många andra däggdjur, vilka har haft nytta av att äta sig feta inför vintern då det kan vara knappt om mat. Det är till och med så att primaternas förmåga att se tre färger (andra däggdjur ser bara två) har evolverat samtidigt med att frukter och bär blivit färggrannare. Likaså vår aptit på söt smak har utvecklats i symbios med frukterna som fått sina frön spridda av oss och våra förfäder tillsammans med naturligt gödsel.

Så svaret är att alla de miljoner förfäder som ätit sig feta på frukt har jag inte träffat, men jag vet att de funnits.

En annan sak när det gäller frukt är att det finns en toxisk gräns för fruktos. Om man överskrider den dag efter dag, liksom många gör som t.ex. dricker stora mängder läsk eller juice, utvecklar man icke-alkoholrelaterad fettlever, vilket man dör av om man inte får en ny lever av lämplig donator. Så jag skulle rekommendera viss eftertanke innan du sätter i dig stora mängder fruktos.

Jag håller med dig att de flesta som är feta idag inte blivit det av i första hand frukt, utan socker och stärkelse.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Har du någonsin mött någon som ätit sig fet på frukt? Brukar det inte snarare vara så att överviktiga människor och andra med ätstörningar inte gillar frukt och grönt. Om det finns något man utan minsta eftertanke kan äta hur mycket man vill så är det frukt.

Om man har diabetes och äter mycket frukt faar man en kraftig blodsockerstegring. Grönsaker med lite kolhydrater däremot kan man äta mycket av.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är väl dessutom upp till var och en att äta det man känner att man mår bra av? Om man kan äta ett par äpplen alla dagar och mår bra av det så är det fritt fram, yes? För min del tycker jag att frukt är värdelöst, är jag hungrig och äter ett äpple ökar hungerskänslan istället för minskar. På samma sätt som med havregrynsgröt på den tiden då jag trodde det var det bästa morgonmålet... Jag tycker också mycket om apelsiner, men när jag någon gång köper hem äter jag upp alla på en gång istället för att äta dem som ett hälsosamt mellanmål. Ett hälsosamt mellanmål är ett kokt ägg. OM man behöver ett mellanmål. Det där med fruktosen är jag insatt i sedan en tid och har sett dr Robert Lustigs föreläsningar på Youtube flera gånger.

Frukt är väl inte heller likadan i dagens läge som den var för länge sedan innan människan började experimentera med att ta fram sötare sorter? Jag minns att kostdoktorn hade satt upp en bild var ICA gjorde reklam på att de håller på att de (eller någon annan)  utvecklar persika eller nektarin eller något i den stilen som kommer att vara ÄNNU sötare. Låter ju inte som om det är något som man bör sträva efter alls och låter inte heller som något som någon mår bra av att äta.

Efter att jag skippat potatis och pasta och ris har jag fått mera smak för gröna grönsaker. Jag kan tycka att sallad är gott, det gjorde jag aldrig förr. Men till kött och god sås är det faktiskt jättegott med grönsaker nuförtiden. Jag tar ingen stress dock, om jag inte har grönsaker hemma vet jag att jag överlever utan problem ;)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Nu blir ju rubriken på min tråd helt fel. Jag tror jag har utvecklats åt rätt håll :)

Jag leeeed av sockersug och känslan av att 'jag vill ha något men vet inte vad det är så jag äter något gott'... Istället för att äta något sött och gott åt jag mat en extra gång om dagen istället. Jag har kört PF i någon månad, har fastat mellan 16-18h i dygnet, men under ett par veckor åt jag ett litet mål mat sent på eftermiddagen så fastan blev runt 12h. Nu har jag återgått till 16-18h och det går hur bra som helst igen. Inget sug och inget känsla av att jag behöver något som jag inte kan sätta fingret på. Många känner säkert igen den känslan? Den som förr fick mej att vandra som en osalig ande mellan olika skåp i köket och söka något.

Det hela har fått mej att undra: var det helt enkelt så att jag måste äta mera under en period och därför blev sugen, att kroppen ville ha lite mera än den fick? Eller var det ett försök att stilla några inte så behagliga tankar och känslor som jag led av under ett par veckor? För det råkar gå hand-i-hand. Jag grubblade och oroade mej en kort tid och det råkade vara då jag började sakna mitt godis...

Hursomhelst, jag känner mej nu riktigt, riktigt stolt över mej själv. Vikten ligger kvar där den varit i över en månad och jag känner väl egentligen ingen lust till något som skulle äventyra hälsa och nya slanka kroppen. Jag speglar mej ganska mycket nuförtiden och står och fantiserar om hur det skulle se ut med en liten biceps-zeppelinare på armarna :D Jag har tränat mycket tidigare, var då biff med fläsk på, och är nu lite förvånad över att jag fortfarande efter flera års paus och viktnedgång fortfarande tydligt kan se muskler under huden i axlarna. Men dom inspirerar mej att börja på nytt. Och det bekräftar att det inte är muskelmassa jag tappat utan fett.

Känner mej självbelåten och fåfäng. Sockersug?? Vad är det? :P

Jag tänker njuta för fulla muggar av min självbelåtenhet, för jag vet att det inte var sista gången jag drabbas av saknaden efter mitt godis...

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Går det att bli kvitt "skåpvandringen" altså? Bli kvitt känslan att "Jag måste äta något!"

Det låter nästan för bra för att vara sant... :)

Jadå det går  :)

När kroppen vant sig vid stabilt blodsocker och fettdrift så infinner sig en sorts "lugn" i kroppen, som i alla fall i mitt fall inte liknar något jag tidigare hade upplevt. Nu har jag varit i det tillståndet i väl över ett år, och det finns ingen återvändo. Viktigt att inte underskatta mängden fett som behövs - det kan vara svårt att vänja sig vid. Minns hela tiden att mättade och enkelomättade fettsyror är helt okomplicerade för kroppen att hantera. Lycka till med omställningen! Och njut av resan  :D

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

För tillfället känns det väldigt avlägset, det där att vandra mellan skåpen. Att öppna samma dörr flera gånger bara för att kolla ifall det dykt upp något sedan senast man såg efter, 5 minuter tidigare. Fastän jag saknade mitt godis för ett par veckor sedan gjorde jag det inte, för det var inte ett alternativ. Jag måste riktigt fundera vad och hur jag gjorde när jag drabbades av min saknad. Och jag gick verkligen inte och letade i skåpen. Jag höll mina mattider och åt det som jag har planerat och avvek inte på något vis. Jag var ledsen och ville ha men jag gick inte och rotade i skåpen. Men tidigare, innan strikt ellsehåef skulle jag ha plundrat skåpen när andan fallit på. Jag skulle nog inte ens ha försökt stå emot suget någon längre stund. Nu har jag ju visserligen inte något som går under kategorin "söttågott" hemma heller så det hämtar inget att gå och söka. Men i alla fall, jag har ändrat mitt beteende. Det är ju ett klart framsteg, så jag håller med Granelli. Det GÅR att bli kvitt skåpvandringen. Jag är tydligen på väg dit. Jippii!  :lol: Nu är jag dessutom jättesuperskitglad över att jag inte föll för frestelsen och bakade något kolhydratfattigt gott som tröst i eländet.

Så kämpa på, Undeniably :) Det kommer att gå. Jag har stött på motgångar och trillat dit många gånger, men nu känner jag att jag har lyckats. Min egen, ytterst privata framgång som få människor ens i min närhet skulle förstå sej på om jag skulle förklara. *jätteglad*

Och vet ni vad jag märkt. Hade aldrig trott det skulle hända mej, men 86% choklad smakar så sött att jag inte mera kan äta den. Jag vill äta hela plattan och nöjer mej inte med en bit som tidigare. Jag åt tidigare 70%, men det blev liksom för sött och så jag började köpa 86% som jag istället tyckte var beskt till börja med. Men ack, ack. Köpte 86% idag och tog först en bit efter maten och genast en bit till utan att tänka. Tur att hjärnan var påkopplad och jag reagerade på vad jag gjorde. Risken finns alltid att autopiloten slår på och innan man vet ordet av är all choklad i magen...  Lämnade resten på kaffebordet på jobbet. Känns bra att striktheten ger resultat och smaklökarna anpassar sej. Är nu jättenyfiken på vad vanlig mjölkchoklad skulle smaka. Eller glass. Men vågar inte smaka än. För tillfället har jag inte något intresse av att bryta mitt fina mönster, men kanske jag gör ett planerat avsteg någon gång i framtiden. Har väldigt svårt att tro att jag skulle vara en sån person som skulle rynka på näsan och säga att "det här är alltför sött, det här vill jag inte ha" .

 

Det är intressant det här med beroende och sug. Jag tror inte att jag egentligen hade något större sötsug när jag tidigare skrev om att jag saknade det söta och goda. Jag tror inte heller att jag är beroende, jag har använt mat på fel sätt, men det är inte samma sak som beroende. Så var det vanan och rutinerna jag saknade? För i så fall måste man ju "bara" stå emot den vanan så länge att man skapat sej nya vanor och rutiner att ta till när livet krisar lite.

Hursomhelst. Nu ska jag njuta av veckoslutet. Jag kommer kanske att ta ett glas torr Cava med jordgubbar till för att sätta lite guldkant på tillvaron ;) Hoppas ni alla har det bra också

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Jag var på "fest" igår. "Fest" betyder att jag skålade med ett glas champagne (och hann bli en smula på pickalurven av det), åt kött från grillen och lämnade allt annat. Till efterrätt drack jag en kopp kaffe med grädde medan alla andra åt en chokladkaka som såg heeeelt ok ut... Och ingen trugade och ingen såg två gånger på mej där jag satt och var salig över min kopp kaffe. Det kändes jätteskönt, jag fick njuta av mitt kaffe medan andra njöt av kakan.

 

Senare kom osten fram. Det åt jag. Och genast tog robotarmen över och började lassa in. Ost är så omöjligt för mej. Vad är det med ost? Jag åt ost utan kex. Några vindruvor till. Andra gånger har jag ätit lite äpple eller päron. Är det frukten som får mej att gå i spinn? Eller kombinationen ost och frukt? Det är så gott. I morse kände jag mej svullen och äcklig.  Har inte ätit ost på flera månader och tror det kommer att gå flera månader innan jag äter ost igen...

 

När jag hämtade mera kött från grillen ropade några av kompisarna att jag skulle ta det sista (det var lite mera än "det sista" kvar...). Jag blev nästan arg, eller snarare lite ledsen, och kommentarerna tystnade. Jag får leva med stämpeln som jag har en tid ännu... De skämtar och menar väl, men jag tål det för tillfället ganska dåligt. Jag har faktiskt ändrat inställning till mat, jag bantar inte och jag lever inte för att äta. Det gjorde jag tidigare, först bantade jag och sen frossade jag. För att banta igen. Men suget finns kvar, det riktigt blomstrar tidvis och igår med ostarna blev jag påmind om det. Jag måste vara noggrann med vad jag stoppar i munnen. Det som är lite intressant är att jag ätit jordgubbar sedan början av månaden och det triggar mej inte nämnvärt. Jag är ju glad över det, men samtidigt ganska förvånad.

Jag undrar om jag alltid kommer att ha det här suget och kommer ost alltid att få mej att överäta?

På tal om att bli på pickalurven av ett glas champagne, har någon samma problem? Tål ingen alkohol alls mera, känner mej rusig i huvudet efter ett par klunkar. Det är genant... ;)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

De få gånger jag druckit vin sedan jag började mitt lchf-liv har jag upplevt samma sak - billig i drift liksom ;)

 

MEN, jag har också upplevt att jag blir mer "hungrig" efter en stund.... Kan, trots att jag ätit mat och är mätt, bli som tokig och stoppar i mig det som finns. Där kommer min robotarm fram!

 

Jag tolkar det som att det socker som trots allt finns även i torra viner, triggar igång mitt beroende.

Link to comment
Share on other sites

De få gånger jag druckit vin sedan jag började mitt lchf-liv har jag upplevt samma sak - billig i drift liksom ;)

 

MEN, jag har också upplevt att jag blir mer "hungrig" efter en stund.... Kan, trots att jag ätit mat och är mätt, bli som tokig och stoppar i mig det som finns. Där kommer min robotarm fram!

 

Jag tolkar det som att det socker som trots allt finns även i torra viner, triggar igång mitt beroende.

 

"triggar igång mitt gamla ätbeteende" skulle det vara

Link to comment
Share on other sites

Nu ska vi se hur det går :) Några väninnor till mej kommer och hänga på min veranda ikväll. En har med sej vin, en annan fröknäcke och ost (hon äter som mej ungefär) och jag ska göra lite plockmat som jag hämtat inspiration till från Birgitta Höglunds blogg. Så vatten smaksatt med lime och mynta. Och mera än så kommer det inte att bli. Inga kex eller bröd till osten och ingen efterrätt. Vi får se vad mina gäster tycker. Jag har känt dem länge och lär ska kunna läsa av deras åsikter utan att de behöver säga något... Jag hoppas fortsättningsvis att jag kan påverka dem att äta hälsosammare bara med att bjuda på extra god lchf-mat. Något prat om maten kommer det inte att bli.

 

Pannaanna: Det kommer också att vara intressant att se hur jag reagerar på vinet. Jag har faktiskt inte tänkt på att det kan påverka suget. Det är bra att tänka på, för jag vill inte överäta ikväll. Och det kommer att finnas någon ost :blink:

 

Just nu är jag så nöjd med tillvaron. Jag känner mej frisk och sund. Solbränna och slank midja gör under för ens självförtroende. Tidigare har jag inte tänkt på hur självmedveten jag varit bland folk. Jag har känt mej tung och klumpig och stel. Det är inget jag tänkte på innan jag gick ner i vikt utan det slog mej först efteråt. Jag märkte att muffinsmidjan och de stora låren hela tiden hade legat i bakhuvudet och ruvat. När jag gått ner i vikt blev jag självmedveten på ett bättre vis, jag är medveten om att låren är slankare och midjan ser ut så som man förväntar sej när man hör ordet. Jag sträcker på mej och är rak i ryggen när jag är bland folk och häromdagen reagerade jag på hur vig jag känner mej helt plötsligt. Mina leder är så rörliga och mjuka som de inte varit på flera år. (Nu lät det som om jag är gammal, fast jag är bara 37 :) ) Snart är jag van med att vara slankare igen och glömmer hur jag ser ut, men just nu ligger det något av nyhetens behag över det hela och jag har drabbats av akut fåfänga ;) Alla förändringar har gjort att ett par kollegor igår frågade om jag är förälskad.. :lol:

 

Hela helheten gör att jag så gärna skulle vilja hjälpa andra att klura ut hur dom ska äta och leva för att bli friska(re) och må så bra som möjligt. Jag är lycklig över alla förändringar som min nyfunna hälsa har fört med sej och går nu omkring och kikar på folk som är överviktiga. Tänker att jag kanske skulle kunna hjälpa dem med åtminstone övervikten.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jiiiihaaaa :D

Gissa vem som har semester. Har gnott an hela sommaren, jobbat vartannat veckoslut och idag, sista arbetsdagen innan semestern blev det två timmar övertid. Nååh... Gissa vad allra första reaktionen var när jag kom hem. För det här är nytt för i sommar. Jag vill fira. Och med fira menar jag naturligtvis att jag vill äta stora lass med god mat och glass och godis och choklad och kakor och paj.... Mycket fett och mycket socker. Och visserligen, jag skulle kunna fira genom att äta något lchf, men det tänker jag inte göra. Jag är inte hungrig egentligen och jag tänker därför fasta som jag brukar.

Jag har velat unna mej och tröstäta tidigare i sommar, men ikväll vill jag fira att jag inte behöver åka på jobb på flera veckor. Jag har identifierat känslan och gjort beslutet att här firas ingenting med mat ikväll. Jag tänker att om jag kan bryta det där beteende, att jag vill äta av alla ovan nämnda orsaker, så försvinner suget i något skede. För jag tror inte att det här suget är ett fysiskt fenomen, jag tror det sitter mellan öronen och kanske litet i hjärtat. Så jag tänker inte göra det som jag allra helst vill ikväll, utan njuter av bara vetskapen att semestern börjar imorgon. Jag gör beslutet här och nu att jag också ska njuta av första semesterdagen och inte tänka att jag "hinner sen " för jag har ju flera veckor på mej. Och att njuta betyder att jag stannar upp i tillvaron och tar tillvara tiden. INTE att jag njuter genom att bryta mina goda matvanor. Njuter utav mat gör lchf:re ändå så gott som varje dag. Och jag älskar tidiga mornar, så jag ska stiga upp och äta ett riktigt gott morgonmål i lugn och ro, läsa tidningen och dricka kaffe. Gå ut i trädgården. Och njuta av första semesterdagen.  

 

Det är intressant det här med hur jag kan uppleva suget och känna lite tomhet då jag inte "får" äta. För jag får ju äta vad jag vill. Jag tänker aldrig att jag inte får utan jag tänker att jag får välja vilket jag vill, äta hälsosamt och må bra eller äta det jag vill och betala priset för det. Och valet är inte svårt, men trots det blir det tomt och lite ledsamt då jag inte får... Förstår ni? Jag väljer, men är inte nöjd till 100% hela tiden med valet jag gör. Tillika känner jag inte heller något som helst behov av att göra ett undantag och unna mej en godisdag med socker och gluten. Inte det minsta. Det finns inte en tanke på att göra något sådant.

En kollega berättade idag att hon vräkt i sej jordgubbstårta och glass i sommar och min första reaktion var ungefär att med fasa i rösten fråga "men varför?"... :huh:  Jag känner själv att jag är full av motsättningar. Å ena sidan vill jag äta godis och saknar det. Å andra sidan vet jag att jag inte kommer att göra det för jag vill inte. Och när andra berättar att dom ätit godis vill jag berätta att det borde dom inte göra och sen noggrant förklara varför. Samtidigt som jag förstår dem eftersom jag själv saknar godiset. Det behöver heller inte var fullt så allvarligt som jag genast tror;  det är mycket möjligt att min kollegas "vräka i sej" ät jämförbart med mitt "smaka"... ;)

 

Min kväll med tjejerna på verandan blev precis som jag trodde. Ingen hetsåt. Svårt att hetsäta fett och protein.  Det var alltså en lite misslyckad kväll enligt dom andra, medan det var perfekt enligt mej... Ingen sade något, men man märker liksom att folk slutar äta och tappar intresset för maten. Om man serverar stärkelse, bröd eller något annat, till maten så äter alla tills det tar slut. Nu blev det kvar på faten då folk blev mätta. Helt som det ska vara, tycker jag. (Det är ju absolut inte fråga om att dom inte uppskattade mina kokkonster, ifall någon misstar sej och tror det... ;) )

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jag åt ute igår. Var tillsammans med två väninnor, varav den ena poängterade att vi måste hitta en matplats var det finns något som vi alla kan äta av. Hon menade ju förstås att jag också skulle hitta något som jag ville äta, och det värmde mitt hjärta. Den andra väninnan var tyst. Jag har alltid känt att hon inte godkänner mina matvanor. Så vi gick till en plats där man fick grillmat, där finns alltid något för alla. Jag ville inte vara besvärlig p.g.a. den andra väninnans kyliga utstrålning då maten kom på tal, och i ärlighetens namn tänkte jag inte på vad maten jag beställde innehöll. Jag har blivit lite miljöskadad av mitt lchf-liv, glömde för en stund att när man gör sås gör man den så billig som möjligt....Jag beställde nogsamt bara rostade grönsaker till min mat och först när jag smakade fattade jag att pepparsåsen var redd med endera majs eller vetemjöl. Jag var hungrig och jag åt upp allt.

Idag har jag diarrén från helvetet. Är det slumpen eller var det maten jag åt igår? Ni vet inte hur gärna jag skulle vilja veta vad som ger mej sådana här symtom från magen ibland. Nu har jag inte haft diarré på länge, men jag har varit mycket strikt med maten också. Men gluten t.ex. borde inte ge symtom så här fort? Och majs borde man väl tåla ganska bra? Så kanske det var slumpen... Fast jag märkte redan igår kväll att magen gjorde uppror. Jag var uppsvälld, magen såg ut som en liten ölmage och jag mådde allmänt dåligt.

 

Hursomhelst... Jag shoppade loss igår. Kläder i storlek M och 38. Känns mycket, mycket bra :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Är det då vetemjöl eller majs som gör en dålig? Jag har varit säker på att det bara är mjölet som gör mej dålig i magen, men börjar tveka. Visserligen åt jag ju säkert många gånger mera kolhydrater under en enda måltid än vad jag vanligtvis får i mej på ett par dagar, kan det bara vara det?

 

Dessutom beställde jag en kanellatte till eftermiddagskaffe. Jag trodde det skulle vara kaffe smaksatt med kanel, men hemska öde... Det var smaksatt med något sorts sirap. Det var så sött att jag nästan fick kramp i käkarna av smaken. Det var fullkomligt odrickbart.

När jag kom hem åt jag lite salt korv och drack en kopp ägglatte med kanel. DET ni, det var fredagsmys ;)

 

Edit: Det kan inte vara mängden kolhydrater. Jag var på kalas förra söndagen och åt marängtårta med jordgubbar. Det var socker i marängen och jag mådde, trots, sockerfylla okej av den. Men på tal om sockerfylla: ni skulle ha hört mej prata :lol: Jag fick till sist själv påpeka att jag blev visst lite hög...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Är det då vetemjöl eller majs som gör en dålig? Jag har varit säker på att det bara är mjölet som gör mej dålig i magen, men börjar tveka. Visserligen åt jag ju säkert många gånger mera kolhydrater under en enda måltid än vad jag vanligtvis får i mej på ett par dagar, kan det bara vara det?

 

Dessutom beställde jag en kanellatte till eftermiddagskaffe. Jag trodde det skulle vara kaffe smaksatt med kanel, men hemska öde... Det var smaksatt med något sorts sirap. Det var så sött att jag nästan fick kramp i käkarna av smaken. Det var fullkomligt odrickbart.

När jag kom hem åt jag lite salt korv och drack en kopp ägglatte med kanel. DET ni, det var fredagsmys ;)

 

Jag tror vetemjölet är värre än maizena men det är bara en gissning. Man kan utveckla känslighet mot andra livsmedel än spannmål om man är glutenintolerant via s.k. cross-reactivity.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Är det då vetemjöl eller majs som gör en dålig? Jag har varit säker på att det bara är mjölet som gör mej dålig i magen, men börjar tveka. Visserligen åt jag ju säkert många gånger mera kolhydrater under en enda måltid än vad jag vanligtvis får i mej på ett par dagar, kan det bara vara det?

 

Dessutom beställde jag en kanellatte till eftermiddagskaffe. Jag trodde det skulle vara kaffe smaksatt med kanel, men hemska öde... Det var smaksatt med något sorts sirap. Det var så sött att jag nästan fick kramp i käkarna av smaken. Det var fullkomligt odrickbart.

När jag kom hem åt jag lite salt korv och drack en kopp ägglatte med kanel. DET ni, det var fredagsmys ;)

 

Edit: Det kan inte vara mängden kolhydrater. Jag var på kalas förra söndagen och åt marängtårta med jordgubbar. Det var socker i marängen och jag mådde, trots, sockerfylla okej av den. Men på tal om sockerfylla: ni skulle ha hört mej prata :lol: Jag fick till sist själv påpeka att jag blev visst lite hög...

Både majs och vete tillhör samma familj av gräs inom det vi kallar spannmål. Jag tror dock det är vanligare att man reagerar som du gjorde på de proteiner som finns i vete, t.ex. glutensorter. Dessa proteiner har växterna utvecklat under miljontals år för att undgå att bli uppätna, främst av insekter. Men det funkar tydligen på människor också  :P !

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Edit: Det kan inte vara mängden kolhydrater. Jag var på kalas förra söndagen och åt marängtårta med jordgubbar. Det var socker i marängen och jag mådde, trots, sockerfylla okej av den. Men på tal om sockerfylla: ni skulle ha hört mej prata :lol: Jag fick till sist själv påpeka att jag blev visst lite hög...

 

Jag gjorde kokosglass med lite, lite socker och åt det med jordgubbar (3 stycken!). Blev jättedålig i magen och trodde först som du att det var sockret. Men jag hade ätit mörk choklad som har socker i sig och det gick bra. Visade sig sedan att jag inte längre tål jordgubbar/smultron.  :angry:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Benen är totalkaputt, känns som jag skulle ta mej fram i sirap när jag går. Magen är fortfarande svullen och lite sjuk. Men annars har det lugnat sej, ingen diarré och inga gurglande och sörplande ljud mera ;)

 

Men härefter tror jag att jag minns att fråga om redningen i såsen. Jag kan ju inte veta med säkerhet att det är orsaken till dagens mående, men hur många gånger är det slumpen som ser till att jag blir dålig efter att jag fått i mej gluten? Eller majs. Och i praktiken kvittar det vilken det är, skulle annars inte få för mej att börja äta majs heller :)

 

Synd med jordgubbar och hallon, Johanna07. Hela den nordiska sommaren ryms ju i våra bär. Fast det är väl som allt annat, måste man så klarar man sej utan också... Men det är så intressant det där med att man lägger om kosten och sen, efteråt, märker man hur dåligt man tål vissa saker.

 

Kjell, om jag förstått saken rätt har spannmål dessutom utvecklats till det sämre under senare år i.o.m. att de förädlas? Och säkert majsen också.

Men om dom där proteinerna fäller en kvinna i sina bästa år måste nog småkrypen ligga illa till om dom får i sej av dem. Skillnaden är ju att småkrypen är så fiffiga så dom förstår att låta bli... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Benen är totalkaputt, känns som jag skulle ta mej fram i sirap när jag går. Magen är fortfarande svullen och lite sjuk. Men annars har det lugnat sej, ingen diarré och inga gurglande och sörplande ljud mera ;)

 

Men härefter tror jag att jag minns att fråga om redningen i såsen. Jag kan ju inte veta med säkerhet att det är orsaken till dagens mående, men hur många gånger är det slumpen som ser till att jag blir dålig efter att jag fått i mej gluten? Eller majs. Och i praktiken kvittar det vilken det är, skulle annars inte få för mej att börja äta majs heller :)

 

Synd med jordgubbar och hallon, Johanna07. Hela den nordiska sommaren ryms ju i våra bär. Fast det är väl som allt annat, måste man så klarar man sej utan också... Men det är så intressant det där med att man lägger om kosten och sen, efteråt, märker man hur dåligt man tål vissa saker.

 

Kjell, om jag förstått saken rätt har spannmål dessutom utvecklats till det sämre under senare år i.o.m. att de förädlas? Och säkert majsen också.

Men om dom där proteinerna fäller en kvinna i sina bästa år måste nog småkrypen ligga illa till om dom får i sej av dem. Skillnaden är ju att småkrypen är så fiffiga så dom förstår att låta bli... :rolleyes:

 

Hallon går tack och lov, annars hade jag skällt ut högre makter :)

 

Jag brukar be att få såsen vid sidan om när jag äter ute. Då kan jag bestämma när den kommer ut om det är något jag vill äta, och om svaret är nej så är maten inte förstörd.

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar faktiskt vara så pass egoistisk att jag frågar vad såsen innehåller. Passar det inte mig, så ber jag att få en stor klick smör eller majonäs istället.

Jag brukar ibland bli bemött med en del konstiga blickar, men det brukar sällan vara några problem. Och ser de som tar emot beställningen alldeles förskräckta ut, så brukar jag skylla på diverse allergier, som passar för tillfället :)  ;)

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar faktiskt vara så pass egoistisk att jag frågar vad såsen innehåller. Passar det inte mig, så ber jag att få en stor klick smör eller majonäs istället.

Jag brukar ibland bli bemött med en del konstiga blickar, men det brukar sällan vara några problem. Och ser de som tar emot beställningen alldeles förskräckta ut, så brukar jag skylla på diverse allergier, som passar för tillfället :)  ;)

 

Ja så brukar jag också göra, beror lite på situationen. Men det är en sån jäkla lång lista på "vad jag inte äter" så jag brukar vara ok med såser/röror gjort på mejeriprodukter och istället be att få dom vid sidan om. Ibland efter jag har frågat om mjöl, mjölk, majs och potatis brukar servitören se grön ut.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Kjell, om jag förstått saken rätt har spannmål dessutom utvecklats till det sämre under senare år i.o.m. att de förädlas? Och säkert majsen också.

Tyvärr är det av allt att döma så. Ett stort internationellt forskningsprojekt i Mexico under 70-talet resulterade i nya sorter av bl.a. vete och majs, allt syftande till att finna mer effektiva varianter för att avskaffa världssvälten. Möjligen fanns det förväntningar om ökad lönsamhet också  :). I alla fall så togs den sortens vete fram, vilken nu odlas över hela planeten och har kortare stjälk, kraftigare fröställning och nya glutenvarianter som aldrig tidigare funnits. Det bevisar iofs inte att detta ligger bakom den exponentiella ökningen av autoimmuna sjukdomar, men personligen är jag helt övertygad att det spelar en mycket stor roll. Som tur är finns det en enkel levnadsregel man kan följa: "Undvik spannmål."

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Syster och Johanna07, jag får nog börja göra som er. Jag äter sällan ute, så jag kommer säkert att glömma att jag ska vara en sån där besvärlig kund som inte kan äta en massa saker. Men med tanke på måendet som följde... Jag har fortfarande lite ont i magen och jag är ganska säker på att det följer förstoppning på det här. Så brukar det nämligen gå. Sen får jag bara söka det som återställer läget i tarmarna, vad det nu är den här gången. Ibland funkar psyllium, ibland funkar kokosolja, ibland funkar ingenting. Tidvis har magnesiumtillskott gjort susen.

 

 

Tyvärr är det av allt att döma så. Ett stort internationellt forskningsprojekt i Mexico under 70-talet resulterade i nya sorter av bl.a. vete och majs, allt syftande till att finna mer effektiva varianter för att avskaffa världssvälten. Möjligen fanns det förväntningar om ökad lönsamhet också  :). I alla fall så togs den sortens vete fram, vilken nu odlas över hela planeten och har kortare stjälk, kraftigare fröställning och nya glutenvarianter som aldrig tidigare funnits. Det bevisar iofs inte att detta ligger bakom den exponentiella ökningen av autoimmuna sjukdomar, men personligen är jag helt övertygad att det spelar en mycket stor roll. Som tur är finns det en enkel levnadsregel man kan följa: "Undvik spannmål."

 

Det är ju onekligen mycket enkelt. Bara att lämna allt spannmål.

Jag minns när jag var barn och gick igenom sädesfält för att komma till en lite sjö där min simskola var (alltså jag måste bara poängtera att jag inte ens som barn tog mej friheten att olovligt gå på fälten...) Hur som helst, jag minns att rågen? eller var det kornet? nådde högt ovanför mitt huvud och var nästan lika hög som vuxna människor. Jag minns också att det suckades och ojades då det regnat kraftigt eller blåst och säden lagt sej längs marken. Så är det ju inte i dagens läge mera.

Det är ju säkert lönsamt att odla moderna sädeslag, men man borde kanske fundera på hur lönsamt det är i längden. OM det är så att folk blir sjuka av dem. Och det ser ju ut att vara fallet. Men några få personer tjänar storkovan och det är det som räknas i stora världen. Känner mej fruktansvärt cynisk, men jag tror att de som räknar sej till mänslighetens elit struntar i vi andra som är sårbara och dödliga.

 

Ska ta och köpa böckerna om de vita gifterna. Det här är så intressant ämne att det bör studeras närmare ;)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har inte orkat läsa alla kommentarer ännu, men en grej som hjälpt mej när jag tycker jag är värd nåt extra är nåt jag läste på en kostsite....

Du är ingen hund, så sluta belöna dej med mat!

Det är ett mantra jag använder ofta :-)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har inte orkat läsa alla kommentarer ännu, men en grej som hjälpt mej när jag tycker jag är värd nåt extra är nåt jag läste på en kostsite....

Du är ingen hund, så sluta belöna dej med mat!

Det är ett mantra jag använder ofta :-)

 

Jamen visst :lol:

Jag är ingen hund. Jag är en människa och jag kan belöna mej med att köpa nya tights ;)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...