Jump to content

Kräks efter intensiv träning och intag av rawfoodbar


Karolin
 Share

Recommended Posts

Jag är i Åre och tränar inför Åre Extreme Challenge sedan en vecka. Tävlingen består av 2,5 mil paddling i Indalsälven, löpning upp över Åreskutan och ned till Huså på andra sidan (ca 15 km) och sedan MTB "hem"; en sträcka på ca 3 mil. (areextremechallenge.se för den nyfikne)

 

Jag har kört Skutan upp och ned ett par gånger nu. Stigningen från Åre by är 1000 höjdmeter och dessa görs på ca 5 km. Ganska brant med andra ord och en rejäl omgång för kroppen. Pulsen ligger på runt 180 hela vägen upp (jag har hög maxpuls). Båda gångerna jag varit uppe på skutan har jag käkat en hemmagjord rawfoodbrownie gjord på nötter, honung, akaciesirap, dadlar mm. Bara naturliga ingredientser. Jag har dessutom käkat en likaledes hemmagjord nyponbar, med nyponmjöl, solrosfrön mm. Det har funkat bra så länge jag varit ute (knappt 2,5 timme) båda gångerna. Men! Ca en halvtimme efter avslutat pass börjar jag må illa och efter en liten stund kräks jag upp allt som finns i magen. Inte så trevligt! Jag bävar nu inför tävlingen som lär ta mig säkert upp emot åtta timmar. Vad sjutton ska jag käka? Finns det någon som har erfarenheter av dylika kraftansträngningar på LCHF/paleo-kost? Jag vågar inte mixtra så mycket innan tävlingen som är om en dryg vecka. Jag har heller inte lust att vänja magen vid en massa kolhydrater bara för det här loppets skull. Vanligtvis äter jag en klassisk LCHF-kost med ganska mycket grönsaker; (dock bara ovanjordgrönsaker). Några idéer? Konkreta tips på "race food" tas tacksamt emot!

Link to comment
Share on other sites

Jag äter inte LCHF men rawfoodbrownien verkar ju vara rena sötchocken. Stänger inte den av fettförbränningen?

 

Det kan ju hända att du mår illa därför att du styr över på kolhydratförbränning och sedan tar kolhydraterna slut.

Link to comment
Share on other sites

Jag äter inte LCHF men rawfoodbrownien verkar ju vara rena sötchocken. Stänger inte den av fettförbränningen?

 

Det kan ju hända att du mår illa därför att du styr över på kolhydratförbränning och sedan tar kolhydraterna slut.

 

Går det så fort att "styra om" magen? Jag borde alltså hålla mig till lågkolhydratskost även under tävlingen? Jag undrar om jag prestera på topp på det?

Link to comment
Share on other sites

Antagligen beror det på fiberinnehållet, hårda fibrer kan

Jag är i Åre och tränar inför Åre Extreme Challenge sedan en vecka. Tävlingen består av 2,5 mil paddling i Indalsälven, löpning upp över Åreskutan och ned till Huså på andra sidan (ca 15 km) och sedan MTB "hem"; en sträcka på ca 3 mil. (areextremechallenge.se för den nyfikne)

 

Jag har kört Skutan upp och ned ett par gånger nu. Stigningen från Åre by är 1000 höjdmeter och dessa görs på ca 5 km. Ganska brant med andra ord och en rejäl omgång för kroppen. Pulsen ligger på runt 180 hela vägen upp (jag har hög maxpuls). Båda gångerna jag varit uppe på skutan har jag käkat en hemmagjord rawfoodbrownie gjord på nötter, honung, akaciesirap, dadlar mm. Bara naturliga ingredientser. Jag har dessutom käkat en likaledes hemmagjord nyponbar, med nyponmjöl, solrosfrön mm. Det har funkat bra så länge jag varit ute (knappt 2,5 timme) båda gångerna. Men! Ca en halvtimme efter avslutat pass börjar jag må illa och efter en liten stund kräks jag upp allt som finns i magen. Inte så trevligt! Jag bävar nu inför tävlingen som lär ta mig säkert upp emot åtta timmar. Vad sjutton ska jag käka? Finns det någon som har erfarenheter av dylika kraftansträngningar på LCHF/paleo-kost? Jag vågar inte mixtra så mycket innan tävlingen som är om en dryg vecka. Jag har heller inte lust att vänja magen vid en massa kolhydrater bara för det här loppets skull. Vanligtvis äter jag en klassisk LCHF-kost med ganska mycket grönsaker; (dock bara ovanjordgrönsaker). Några idéer? Konkreta tips på "race food" tas tacksamt emot!

Med tanke på att pulsen ligger på 3 ggr gånger vilopulsen utsätter du din kropp för en gigantisk påfrestning. Det är den fysiska påfrestningen - inte maten - som får dig att spy. I det utsatta läget klarar kroppen inte av att börja på med matsmältning. Ta det som en skarp signal från din kropp att du har utsatt den för något den inte gillar.

 

Idag är det poppis att pressa sig över sina gränsen - men om man gör det på ett ogenomtänkt sätt bryts kroppen ner vilket inte blir till någon nytta alls.

Link to comment
Share on other sites

Antagligen beror det på fiberinnehållet, hårda fibrer kan

Med tanke på att pulsen ligger på 3 ggr gånger vilopulsen utsätter du din kropp för en gigantisk påfrestning. Det är den fysiska påfrestningen - inte maten - som får dig att spy. I det utsatta läget klarar kroppen inte av att börja på med matsmältning. Ta det som en skarp signal från din kropp att du har utsatt den för något den inte gillar.

 

Idag är det poppis att pressa sig över sina gränsen - men om man gör det på ett ogenomtänkt sätt bryts kroppen ner vilket inte blir till någon nytta alls.

Jag är bekväm med belastningen, den har jag legat på många gånger tidigare, men det var innan jag började med LCHF-kost. Jag har som jag skrev ett stort pulsspann och är inte orolig för att det är påfrestningen som sådan som gör att jag kräks. 

 

Alldeles för få testar vart gränsen för vad de klarar av går -och den är oftast långt bortom dit man når!

Link to comment
Share on other sites

Går det så fort att "styra om" magen? Jag borde alltså hålla mig till lågkolhydratskost även under tävlingen? Jag undrar om jag prestera på topp på det?

 

Du kanske behöver kolhydrater men det behöver ju inte vara knallsöta sådana. Det är ju inte magen du ställer om utan kroppens val av bränsle. En del människor får ett högt insulinsvar enbart av den söta smaken och ju högre insulinsvar du får ju sämre blir kroppen på att ta från fettdepåerna.

 

Hur kroppen funkar beror också på vad du äter i vanliga fall och vad du ätit tidigare på dagen.

 

Om du berättar lite mer om din kosthållning så kanske vi kan hjälpa dig att lista ut hur du kan äta för att det skall funka.

Link to comment
Share on other sites

Du kanske behöver kolhydrater men det behöver ju inte vara knallsöta sådana. Det är ju inte magen du ställer om utan kroppens val av bränsle. En del människor får ett högt insulinsvar enbart av den söta smaken och ju högre insulinsvar du får ju sämre blir kroppen på att ta från fettdepåerna.

 

Hur kroppen funkar beror också på vad du äter i vanliga fall och vad du ätit tidigare på dagen.

 

Om du berättar lite mer om din kosthållning så kanske vi kan hjälpa dig att lista ut hur du kan äta för att det skall funka.

Jag är också inne på att det är lite mer lågoktanigt bränsle jag behöver. Kan någon ge förslag på något sådant? Som dessutom är snällt för magen? Banan? 

 

En typisk frukost för mig består av ett par stekta ägg, ett par skivor smör, lite nötter, lite vitkål och kanske en slurk olivolja. Till lunch blir det kött/fisk/kyckling tillsammans med olivolja eller smör (rejält) och grönsaker. Middag: samma upplägg. Jag  äter inga mejeriprodukter förutom smör och inga rotfrukter. Jag vet att vitkål sätter en väldig fart på magen, men jag tror ändå inte att det har med den att göra, den äter jag "jämt" och jag har aldrig mått dåligt på samma sätt som de här två gångerna då jag tryckte i mig nämnda rawfoodbar. 

Link to comment
Share on other sites

Jag är också inne på att det är lite mer lågoktanigt bränsle jag behöver. Kan någon ge förslag på något sådant? Som dessutom är snällt för magen? Banan? 

 

En typisk frukost för mig består av ett par stekta ägg, ett par skivor smör, lite nötter, lite vitkål och kanske en slurk olivolja. Till lunch blir det kött/fisk/kyckling tillsammans med olivolja eller smör (rejält) och grönsaker. Middag: samma upplägg. Jag  äter inga mejeriprodukter förutom smör och inga rotfrukter. Jag vet att vitkål sätter en väldig fart på magen, men jag tror ändå inte att det har med den att göra, den äter jag "jämt" och jag har aldrig mått dåligt på samma sätt som de här två gångerna då jag tryckte i mig nämnda rawfoodbar. 

 

Kanske LCHF bröd eller ett modifierat sådant. Vad brukar du äta i vanliga fall när du tränar? Kände du att du behövde tillföra energi då när du åt den där baren?

 

Banan är kanske inte helt fel men då skall du nog inte äta den förrän du faktiskt känner att du behöver.

 

Du borde kunna hitta en del tips i olika trådar och forum där LCHF och träning diskuteras.

Link to comment
Share on other sites

Kanske LCHF bröd eller ett modifierat sådant. Vad brukar du äta i vanliga fall när du tränar? Kände du att du behövde tillföra energi då när du åt den där baren?

 

 

Nej, egentligen inte, men min erfarenhet säger mig att man böra mota Olle, dvs den successivt försämrade prestationsförmågan, i grind och äta innan man känner att man behöver det. Väntar man tills man känner sig matt har man tappat många minuter. Menar du något slags nötbröd? 

Link to comment
Share on other sites

Nej, egentligen inte, men min erfarenhet säger mig att man böra mota Olle, dvs den successivt försämrade prestationsförmågan, i grind och äta innan man känner att man behöver det. Väntar man tills man känner sig matt har man tappat många minuter. Menar du något slags nötbröd? 

 

Det brukar väl vara mest nötmjöl i LCHF-bröd men jag äter ju inte LCHF själv så jag minns inte exakt. Finns nog lite olika också. Nötmjöl är ju i alla fall finfördelat och innehåller även kolhydrater. Dom borde man kunna äta innan man tappar i energi och eftersom det är malda nötter eller mandlar så är det ju hyfsat lättillgänglig energi utan att vara sött. Kanske kan man också blanda in något snabbare om man behöver det eller komplettera med något annat.

 

Vad brukar du äta i samband med träning?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vad brukar du äta i samband med träning?

Jag brukar sällan äta något när jag tränar. En av fördelarna med LCHF är att jag kan köra långa pass utan att behöva tillföra någon energi eftersom jag är fettdriven. Intensivare pass är sällan heller så långa så att jag behöver tillföra någon energi. Det här är första längre tävlingen på LCHF så nu är jag alldeles rådvill efter att ha kört en delsträcka av tre, tryckt vad jag trodde var en bra energikälla och därefter kräkts våldsamt. Det är ju stor skillnad på målet med en långpass och en lång tävling...

Link to comment
Share on other sites

Jag har altså ingen aning.. men det är vad jag läser tydligen vanligt med sådana reaktioner vid sådana ansträngningar.. varvid folk väljer low carb.. då man inte behöver äta lika mycket under loppet!

 

http://www.meandmydiabetes.com/2012/08/11/western-states-100-low-carber-wins-ultramarathon-steve-phinney-and-jeff-volek-study/

 

Här har du Timothys syn på mat.. kanske kan du hitta något som kan hjälpa dig?

 

http://timothyallenolson.wordpress.com/2013/04/10/nutrition/

 

Sen så.. funkar det inte bättre med geler?

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar sällan äta något när jag tränar. En av fördelarna med LCHF är att jag kan köra långa pass utan att behöva tillföra någon energi eftersom jag är fettdriven. Intensivare pass är sällan heller så långa så att jag behöver tillföra någon energi. Det här är första längre tävlingen på LCHF så nu är jag alldeles rådvill efter att ha kört en delsträcka av tre, tryckt vad jag trodde var en bra energikälla och därefter kräkts våldsamt. Det är ju stor skillnad på målet med en långpass och en lång tävling...

 

Jag tror att du fick en försämrad fettförbränning när du åt det där knallsöta och snabba kolhydrattillskottet och sedan förbrukade du hela ditt kolhydratförråd. En annan person beskrev samma problem som du fått och han hade inte kört LCHF så länge så kroppen klarade nog inte av passet på enbart LCHF. Hur länge har du ätit LCHF?

Link to comment
Share on other sites

Jag har altså ingen aning.. men det är vad jag läser tydligen vanligt med sådana reaktioner vid sådana ansträngningar.. varvid folk väljer low carb.. då man inte behöver äta lika mycket under loppet!

 

http://www.meandmydiabetes.com/2012/08/11/western-states-100-low-carber-wins-ultramarathon-steve-phinney-and-jeff-volek-study/

 

Här har du Timothys syn på mat.. kanske kan du hitta något som kan hjälpa dig?

 

http://timothyallenolson.wordpress.com/2013/04/10/nutrition/

 

Sen så.. funkar det inte bättre med geler?

 

Tack för länkarna! Har läst igenom alltihop. Har bestämt mig för att köra på min fettreserv och ta med en del gels och pyttsa ut dem under loppet. Kör med vatten och salt/Resorb i.

Link to comment
Share on other sites

Ja du lär knappast behöva fylla på med fett och protein.. utan det du förbrukar och som du har ett rätt litet lager av är glukos.. då blir det altså rätt små mängder som behöver tillföras.

 

Och salter förstås.. kolla på innehållet på gelerna!

 

Sen så.. det senaste inom geler lär vara en produkt som heter, Superstarch!

 

http://eatingacademy.com/sports-and-nutrition/introduction-to-superstarch-part-i

Link to comment
Share on other sites

Tror inte det finns i Sverige?

Men hur som helst, vad det handlar om är egenligen att det är sk långsamma kolhydrater, till skillnad från andra som är snabba för extra energi under loppet!

Det är ursprungligen framtaget för personer med glykogenlagringsdefekter, dvs de saknar ensymer för att göra glykogen, och då får de jävligt högt blodsocker.. vilket inte är så hälsosamt i längden som du vet.

 

Såå.. geler med snabba kolhydrater är för sockerdrivna, medans de med långsamma är för fettdrivna.

 

Dvs.. finessen är att de tas upp så långsamt att det inte ger någon nämvärd insulinutsöndring.. och på så sätt så stänger det heller inte av fettoxidation och lipolys!

 

https://store.generationucan.com/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tänkte bara rapportera att loppet gick bra! Dagen innan hade jag fortfarande inte bestämt vad jag skulle äta, men efter intensivt googlande bestämde jag mig för att först och främst köra på maltodextrin. 

 

Jag kokade ihop maizenamjöl, vatten och hallon till en tjock hallonkräm. I det klickade jag ner kokosfett som smälte. Denna knallrosa gegga pytsade jag ned i enlitersplastpåsar som blev som strutar som jag knöt till och sen bet av hörnet på. Under andra delen av loppet åt jag samma sak fast nu med sötpotatispuré tillsatt. Alltihop sötade jag med lite dextropur, men absolut inga mängder. Förutom en och en halv banan, ett par skivor salami och en nyponkaka ett par timmar från slutet av tävlingen, var det här det enda jag åt och det gick TOPPEN! Inget illamående varken under eller efter tävlingen. 10 minuter innan start åt jag sötpotatispuré med kokosfett. 

 

Jag gick på många utav tipsen från den här länken: http://www.marksdailyapple.com/how-to-fuel-a-marathon/#axzz2XtO4ka3i och länken http://timothyalleno...4/10/nutrition/ som det tipsades om ovan. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...