Gå till innehåll

Tallriksmodellen


Recommended Posts

Ganska ofta skriver dom som äter LCHF att dom tidigare åt enligt tallriksmodellen. Det säger ju inte så mycket eftersom det dels finns 5 olika varianter av tallriksmodellen och dels för att tallriksmodellen bara anger proportioner mellan livsmedelsgrupper. Man kan t ex äta enligt tallriksmodellen utan att äta något spannmål.

 

Grönsaksdelen kan bestå av gröna grönsaker eller av rotfrukter vilket ju blir en väsentlig skillnad.

 

Tallriken kan också vara olika stor så det säger ju inget om hur mycket mat man åt.

 

Dessutom äter man ju sällan alla mål enligt tallriksmodellen. Många äter ju flingor eller smörgås till frukost t ex.

 

Många har dessutom ätit snacks, godis och söta bakverk som inte heller ingår i tallriksmodellen.

 

Skulle vara intressant med en diskussion kring detta.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är inte fettet problemet med tallriksmodellen? Dels att man ska välja nyckelhålsmärkt fett enligt SLV, dels andelen fett. Det är lätt att säga att man kan äta mindre av allt, men är man hungrig blir det i längden svårt att äta lite. Om man ökar fettandelen och daa gärna mättat fett saa håller man hungern borta och kan äta mindre. Enligt Andreas blogg ökar man inte heller så mycket i vikt även om man överäter när man följer LCHF. Detta till skillnad från tallriksmodellen med stor andel kolhydrater, där överätning medför övergödning.

Vidare är tallriksmodellen olämplig för diabetiker p g a för stor andel kolhydrater.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är inte fettet problemet med tallriksmodellen? Dels att man ska välja nyckelhålsmärkt fett enligt SLV, dels andelen fett. Det är lätt att säga att man kan äta mindre av allt, men är man hungrig blir det i längden svårt att äta lite. Om man ökar fettandelen och daa gärna mättat fett saa håller man hungern borta och kan äta mindre. Enligt Andreas blogg ökar man inte heller så mycket i vikt även om man överäter när man följer LCHF. Detta till skillnad från tallriksmodellen med stor andel kolhydrater, där överätning medför övergödning.

Vidare är tallriksmodellen olämplig för diabetiker p g a för stor andel kolhydrater.

 

Vad säger då tallriksmodellen om fett? Vilken tallrik är det du syftar på när du skriver att den har för stor mängd kolhydrater?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tallriksmodellen propagerar ju väldigt styvt för spannmålsätande. Grovt bröd och pasta, liksom. För min del är det det och fettsnålheten som är de stora problemen. Börja dagen med "nyttig" müsli och jag är ett blodockerstudsande vrak hela dagen som till slut inte kan stå emot godsaker som ju inte ingår i tallriksmodellen. Jag har aldrig ätit enligt tallriksmodellen. Jag har däremot FÖRSÖKT i många herrans år och utvecklade ett djupt självförakt på köpet eftersom jag aldrig kunde låta godis och dåligheter vara. Slutade försöka äta enligt tallriksmodellen, började med LCHF och voila! Inga problem att hålla tassarna ur godisskålen och min hälsa och energi återhämtad. Och mitt självförakt har bytts ut mot ett visst mått av irritation mot Den Heliga Tallriksmodellens Befrämjare.  :ph34r:

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som jag ser det är det Livsmedelsverkets officiella tallriksmodell som borde vara den som gäller.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/

Där säger de bara hur fördelningen ska se ut, inte några mängder, mängderna beror på hur mycket man behöver.

Enligt den ska man äta mycket kolhydrater, helst fullkorn, i form av potatis, ris, pasta etc.

Till det en del grönsaker och till sist en mindre del protein.

En sådan tallrik innehåller väldigt liten mängd fett och således en väldigt stor andel kolhydrater sett till energiinnehållet.

Jag har svårt att se vad jag skulle hålla mig på av en sådan tallrik. Jag har också svårt att se hur min kropp skulle kunna tillgodogöra sig alla fettlösliga vitaminer. Med en sådan massiv kolhydratsladdning lär blodsockret skjuta i höjden oavsett om det är fullkorn eller inte och därför måste jag (i enlighet med rekommendationerna) äta en frukt ett par timmar efter måltiden för att skicka upp blodsockret ur källaren igen och strax därefter kommer hungern igen eftersom det inte går att hålla sig mätt på den tallriken...

Det känns alltså inte alls märkligt att väldigt få klarar att äta enligt tallriksmodellen och hur man kan rekommendera den till sjuka människor, typ diabetes, är för mig helt ofattbart.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tallriksmodellen propagerar ju väldigt styvt för spannmålsätande. Grovt bröd och pasta, liksom. För min del är det det och fettsnålheten som är de stora problemen. Börja dagen med "nyttig" müsli och jag är ett blodockerstudsande vrak hela dagen som till slut inte kan stå emot godsaker som ju inte ingår i tallriksmodellen. Jag har aldrig ätit enligt tallriksmodellen. Jag har däremot FÖRSÖKT i många herrans år och utvecklade ett djupt självförakt på köpet eftersom jag aldrig kunde låta godis och dåligheter vara. Slutade försöka äta enligt tallriksmodellen, började med LCHF och voila! Inga problem att hålla tassarna ur godisskålen och min hälsa och energi återhämtad. Och mitt självförakt har bytts ut mot ett visst mått av irritation mot Den Heliga Tallriksmodellens Befrämjare.  :ph34r:

 

Tallriksmodellen säger ingenting om att spannmål bör ingå.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som jag ser det är det Livsmedelsverkets officiella tallriksmodell som borde vara den som gäller.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/

Där säger de bara hur fördelningen ska se ut, inte några mängder, mängderna beror på hur mycket man behöver.

Enligt den ska man äta mycket kolhydrater, helst fullkorn, i form av potatis, ris, pasta etc.

Till det en del grönsaker och till sist en mindre del protein.

En sådan tallrik innehåller väldigt liten mängd fett och således en väldigt stor andel kolhydrater sett till energiinnehållet.

Jag har svårt att se vad jag skulle hålla mig på av en sådan tallrik. Jag har också svårt att se hur min kropp skulle kunna tillgodogöra sig alla fettlösliga vitaminer. Med en sådan massiv kolhydratsladdning lär blodsockret skjuta i höjden oavsett om det är fullkorn eller inte och därför måste jag (i enlighet med rekommendationerna) äta en frukt ett par timmar efter måltiden för att skicka upp blodsockret ur källaren igen och strax därefter kommer hungern igen eftersom det inte går att hålla sig mätt på den tallriken...

Det känns alltså inte alls märkligt att väldigt få klarar att äta enligt tallriksmodellen och hur man kan rekommendera den till sjuka människor, typ diabetes, är för mig helt ofattbart.

 

Enligt vad jag har läst så är tallriksmodellen från början utvecklad av "Hälsomålet" och finns i 5 varianter. Jag hittar dock inga rekommendationer om fett i tallriksmodellen.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

SLV:s tallriksmodell/matcirkel innehåller spannmålsprodukter alternativt potatis. Rekommendationen är att äta något från samtliga delar av tallriksmodellen. Vidare rekommenderas flytande fett till matlagning och nyckelhålsmärkt margarin till bröd. Vi kan ju skicka en förfrågan till livsmedelsverket om de tycker att det är OK att minimera kolhydrater och varken äta potatis eller spannmål och i stället öka andelen fett, särskilt mättat fett, så får vi se om dom också tycker att det ryms inom deras tallriksmodell.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

SLV:s tallriksmodell/matcirkel innehåller spannmålsprodukter alternativt potatis. Rekommendationen är att äta något från samtliga delar av tallriksmodellen. Vidare rekommenderas flytande fett till matlagning och nyckelhålsmärkt margarin till bröd. Vi kan ju skicka en förfrågan till livsmedelsverket om de tycker att det är OK att minimera kolhydrater och varken äta potatis eller spannmål och i stället öka andelen fett, särskilt mättat fett, så får vi se om dom också tycker att det ryms inom deras tallriksmodell.

 

Någon tallrik för LCHF har jag inte sett än men det finns en för vegetarianer.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tallriksmodellen säger ingenting om att spannmål bör ingå.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/

"Kolhydrater bör bidra med 50-60 % av det total energiintaget (E%). Populationsmålet är 55 E%, vilket bör användas för planeringsändamål. Intaget av kostfibrer bör för vuxna vara 25-35 g/d, vilket motsvarar omkring 3 g/MJ. Intaget av renframställda sockerarter bör inte överstiga 10 E%.

Rekommendationen innebär för de flesta en ökning av både kolhydrat- och kostfiberintaget. Ökningen bör i första hand ske i form av en ökad konsumtion av naturligt kolhydrat- och fiberrika livsmedel, dvs. grönsaker, rotfrukter, frukt, bär och spannmålsprodukter, som också är naturligt rika på vitaminer och mineralämnen." Jodå. De tycker spannmål är bra mat och rekommenderar det varmt utan att för den skull säga att man måste men de säger inte måste om något.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/

"Kolhydrater bör bidra med 50-60 % av det total energiintaget (E%). Populationsmålet är 55 E%, vilket bör användas för planeringsändamål. Intaget av kostfibrer bör för vuxna vara 25-35 g/d, vilket motsvarar omkring 3 g/MJ. Intaget av renframställda sockerarter bör inte överstiga 10 E%.

Rekommendationen innebär för de flesta en ökning av både kolhydrat- och kostfiberintaget. Ökningen bör i första hand ske i form av en ökad konsumtion av naturligt kolhydrat- och fiberrika livsmedel, dvs. grönsaker, rotfrukter, frukt, bär och spannmålsprodukter, som också är naturligt rika på vitaminer och mineralämnen." Jodå. De tycker spannmål är bra mat och rekommenderar det varmt utan att för den skull säga att man måste men de säger inte måste om något.

 

Jag följde länken men där står inte den text du har i inlägget.

 

Jag hittade denna istället

"Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd."

 

Här finns alla varianterna http://www.tallriksmodellen.se/

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Någon tallrik för LCHF har jag inte sett än men det finns en för vegetarianer.

Jag har inte heller sett någon LCHF-tallrik, men jag uppfattade att du menade att tallriksmodellen var så flexibel att det mesta kunde rymmas inom den. Att den inte förutsatte konsumtion av spannmål och inte begränsade andelen av fett eller ställde krav på en viss andel kolhydrater man skulle äta.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har inte heller sett någon LCHF-tallrik, men jag uppfattade att du menade att tallriksmodellen var så flexibel att det mesta kunde rymmas inom den. Att den inte förutsatte konsumtion av spannmål och inte begränsade andelen av fett eller ställde krav på en viss andel kolhydrater man skulle äta.

 

Ja den förutsätter inte konsumtion av spannmål.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag följde länken men där står inte den text du har i inlägget.

 

Jag hittade denna istället

"Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd."

 

Här finns alla varianterna http://www.tallriksmodellen.se/

Vad menar dom med fullkornspotatis? Är det att äta potatisen med skalen på?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ganska ofta skriver dom som äter LCHF att dom tidigare åt enligt tallriksmodellen.

Jag tror att många menar att de åt "icke-LCHF", och med tallriksmodellen kanske de också menar att de inte åt någon annan specifik diet (flygvärdinne-, scarsdale-, pulverdiet, you name it). Jag åt också enligt tallriksmodellen, och med det menar jag rejält med kolhydrater (pasta-ris-potatis) och ganska lite fett. Och grönsaker och kött då.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror att många menar att de åt "icke-LCHF", och med tallriksmodellen kanske de också menar att de inte åt någon annan specifik diet (flygvärdinne-, scarsdale-, pulverdiet, you name it). Jag åt också enligt tallriksmodellen, och med det menar jag rejält med kolhydrater (pasta-ris-potatis) och ganska lite fett. Och grönsaker och kött då.

 

Jo men varför kalla det just för "tallriksmodellen"? Det blir ju väldigt förvirrande och missvisande. En del säger ju till och med att dom blev sjuka av tallriksmodellen trots att dom åt flingor, vitt bröd, söta bakverk och godis och en massa annat som inte ingår i tallriken.

 

För min del åt jag 5 gånger per dag varav endast 1 gång enligt tallriksmodellen. Är det då rätt att säga att jag åt enligt tallriksmodellen?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag följde länken men där står inte den text du har i inlägget.

 

Jag hittade denna istället

"Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd."

 

Här finns alla varianterna http://www.tallriksmodellen.se/

Ursäkta. Lite slarv av mig. Första länken går till den pedagogiska bilden på tallriken, där spannmålsprodukter har en fin ruta. :-) 

 

Citatet kommer från:

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Rekommendationer-om-intaget-av-fett-kolhydrater-och-protein/

 

Hur som haver. SLV säger inte att vi SKA äta bröd men de tycker att de är bra mat. :)  

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är inte fettet problemet med tallriksmodellen? Dels att man ska välja nyckelhålsmärkt fett enligt SLV, dels andelen fett. Det är lätt att säga att man kan äta mindre av allt, men är man hungrig blir det i längden svårt att äta lite. Om man ökar fettandelen och daa gärna mättat fett saa håller man hungern borta och kan äta mindre. Enligt Andreas blogg ökar man inte heller så mycket i vikt även om man överäter när man följer LCHF. Detta till skillnad från tallriksmodellen med stor andel kolhydrater, där överätning medför övergödning.

Vidare är tallriksmodellen olämplig för diabetiker p g a för stor andel kolhydrater.

Har du någonstans på Andreas blogg funnit att man inte ökar i vikt om man överäter? Iså fall vill jag se det. Själva ordet överäta betyder ju att man åt mer än man behövde, och då kommer man gå upp i vikt.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inte en jäkel äter enligt tallriksmodellen.. utan de som menar att de ätit enligt SLVs kostråd har mest ätit fettsnålt, nyckelhålsmärkt och sådana saker.. och på det lite allt möjligt!

 

Det är väldigt få som satt sig in i de råden.. så SLV tog fram SNÖ.. för att vara pedagogiska!

 

Man skulle äta bröd till alla måltider som har jag för mig skulle vara minst 5?

 

Hans fick ha 5 gram lättmargarin på sina brödskivor, medans Greta fick ha det på varannan!

 

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/RapportSNO.pdf

 

Senare har de uppdaterat brödrådet!

 

"Ett exempel på hur vi har anpassat kostråden är att rådet om bröd till varje måltid 2009 ersattes med ett råd om att i första hand välja fullkorn då man äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Det nya fullkornsrådet bygger på vetenskapliga underlag om hälsoeffekter av fullkornsprodukter, men även på förändringar i utbudet av livsmedel som fullkornspasta, gryn och ris."

 

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/SNR-oversatta-till-livsmedel/

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo men varför kalla det just för "tallriksmodellen"?

 

- Det var så det hette/heter i hemkunskapsböckerna. Lärarna i skolan kallade det så, och då kom vi elever att göra det med.

 

För min del åt jag 5 gånger per dag varav endast 1 gång enligt tallriksmodellen. Är det då rätt att säga att jag åt enligt tallriksmodellen?

 

- Ja, du gjorde det ju just själv... Varför inte? Tallriksmodellen har väl handlat främst om middags- och lunchmål.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Tallriksmodellen döms ut

Plocka bort energi från tallriksmodellen. Det kräver nutritionisten Britt-Marie Dahlin, grundaren till modellen som använts av miljoner skolbarn. Livsmedelsverkets 37 år gamla budskap måste ändras eftersom vi rör oss mindre och övervikten ökar. 

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tallriksmodellen-doms-ut-av-grundaren-britt-marie-dahlin_8077146.svd

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...