Jump to content

Temperaturförändringar på kroppen


Leopold Roos

Recommended Posts

Har läst och hört att om man tex duschar kallt innan ett prov presterar man mycket bättre. Blir lättare att koncentrera sig och fokusera. IQ:n verkar bli ca 10% högre i upp till 4 timmar efter en kraftig temperaturändring på kroppsytan. Hört det förklarat med att grottmänniskan ofta kom i kontakt med stora ändringar av värme/kyla, mycket oftare än vi gör i dagens samhälle. Speciellt ADHD/Autism får stora (temporära) förbättringar av denna metod.

Någon annan som har hört om dessa rön och kan länka till nån artikel om det?

Link to comment
Share on other sites

Guest jala

Har aldrig hört talas om det.Låter som mambo jambo.Det snackas idag om olika intelligenser så det beror på vad du menar för intelligens.Är du aspirant på ett MENSA medlemskap så innebär det testet Enbart logiskt tänkande.Är du duktig på att lösa sudoku

så kan du ha möjlighet att klara ett test.Det går inte utifrån utbildning akademisk eller praktisk peka ut vem som är bäst.

Medlemmarna är övervägande akademiker vilket beror på att de får lättare reda på att det finns tester för MENSA.Jobbaren på golvet har oftast inte hört talas om det.

Om du skulle bli medlem och gå något möte så träffar du alla sortet som pratar om allt mellan himmel och jord.Mycket trevliga människor.

http://www.se.iqtester.eu/artiklar-om-iq/intelligensmaetningarnas-histori.html

Link to comment
Share on other sites

Har läst och hört att om man tex duschar kallt innan ett prov presterar man mycket bättre. 

 

Kan det möjligen röra sig om en felöversättning eller missförstånd? Om du Googlar "Cold Showers Increase Test" så hittar du många artiklar som handlar om hur man ökar testosteronet (=test). Testosteron är bra för fysisk styrka men brukar väl snarare anses vara negativt korrelerad med både logisk och emotionell intelligens.

 

Självexperimenteraren Seth Roberts testade sin aritmetiska förmåga med och utan kalldusch och fick negativt resultat: http://blog.sethroberts.net/2011/01/05/does-shower-temperature-affect-brain-speed/

 

/Olle

Link to comment
Share on other sites

Nej jag har inte hört fel eller tolkat fel. Utan läst det på flera ställen (men minns ej var). Om det är rimligt och riktigt är en annan sak.

Jag vet att klassiskt sätt att tänka är att man inte kan höja intelligensnivån (mer än kanske 5-10%) utan att man typ föds sådan. Men det finns folk som har intensivtränat IQ förhöjande test/frågor/spel och kunnat höja sin IQ från 100 till 130 (på nåt år). Det är stor skillnad det. Varför skulle man inte kunna träna upp sitt logiskt tänkande, sitt mönster hittande och sin 3d vy - när man kan bli bättre i typ alla andra saker med träning? Men detta är en annan sak.
 

Nu tillbaka till topic, om nu hjärnan är temporärt i sin bästa form, varför skulle då inte den kunna tillfälligt bli effektivare på att hitta lösningar under kort tid. Varför måste sådant vara mumbo jumbo? Man kan ju få adrenalin och andra hormoner utsöndrat för att kunna prestera bättre (av tex kallvatten).


PS. Jag vet man generellt brukar dela up intelligenser i 7 olika sorter. Det var inte det som var min fråga/påstående. DS

Link to comment
Share on other sites

Isbadare säger ju att dom blir piggare och alertare efter ett dopp i vaken, så... det kanske piggar upp hjärnan också, och inte bara kroppen :) Jag tänker förvisso inte testa, jag får vara nöjd med min tröga "ketonhjärna" ;)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det är relativt lätt och träna upp logik och minne för att klara av tester. Men inte går väl intelligensen upp för det ? Man har bara lärt sig hantering av nya mönster.

Fast vad är intelligens då? Är det inte att tänka i effektiva mönster? Om man tex lär sig Mattias Ribbings sätt att komma ihåg i princip allt. Har man inte då lättare att bli intelligentare? Ju mer kunskap man har ju bättre blir man möjligtvis på att använda det?

 

 

Edit:

Här hittade jag massa fördelar men de säger inte mycket om koncentration och intelligens prestation:

http://impossiblehq.com/cold-shower-health-benefits

http://wakeup-world.com/2012/04/11/ten-health-benefits-of-cold-showers/

 

Edit 2:

Här finns antydningar att det hjälper ADHD:

http://www.addforums.com/forums/archive/index.php/t-142714.html

http://heartseedtransmissions.blogspot.se/2011/11/cold-shower-practice-misogi.html

 

Edited by Leo
La till länkar
Link to comment
Share on other sites

Varför är det så otroligt man kan göra saker för att kunna fokusera sin intelligens temporärt för att prestera bättre? Varför är man osmart om man ens tänker den tanken om detta? Någon annan som har hört talas om att starka temperaturförändringar kan förbättra koncentrationen temporärt?

Jag sa aldrig det var så här, jag var bara öppen för att möjligheten finns och ville veta mer. Tänkte inte själv använda det som "fusk" på IQ test, utan kanske rekommendera det till personer med ADHD som måste ta kraftiga mediciner för att fungera i sin vardag.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...