Jump to content

Ekologisk arkitektur & vertikal odling


Rickard

Recommended Posts

Ekologisk arkitektur och vertikala odlingar är ett intressant ämne och viktigt för vår framtid med en växande världsbefolkning. Enligt FN blir jordens befolkning nio miljarder år 2050 och 80 procent kommer bo i städer. Traditionellt jordbruk och den odlingsbara marken kommer inte att räcka till. Vertikala odlingar i stadsmiljö är då en tänkbar lösning. Alla visioner kanske inte är realistiska, men det är ändå intressant att kolla vilka idéer som finns.

 

Vertikala växthus fixar framtidens matförsörjning:


Plantagons växthus blir landmärke vid E4:


Coming Soon: The Vertical Farm:


This is what farms will look like in the future:


Vertical Agriculture + Solar Access:


Vertical Farm:


Co-Op Canyon Concept:


reVision Dallas / Entangled Bank


Purely Green Agora Tower Project:


 

 

future-vincent-callebaut-architectures-a

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hmm, har använt fm till att studera dessa länkar! I st för att påta i min egna grönsaksodling...

Intressant även om jag själv vill bli kvar vid den riktiga jorden.

Men vilka fantastiska exempel på mänsklig fantasi!

Tac för din delning!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ur befolkning och platssynpunkt är det väl bra att börja odla på höjden. Frågan är om det blir hållbart i längden, tänker mest på jordkvaliten och de problem som vi redan har med att jorden blir näringsfattig på grund av bekämpningsmedel och att man inte roterar grödorna tillräckligt etc.

 

Jag odlar redan vertikalt hemma på min uteplats. Här är en länk om någon är intresserad av hur det ser ut :)

http://www.halsasomlivsstil.se/search/label/Odla%20ditt%20eget

Link to comment
Share on other sites

Det är väl dessutom så att maten egentligen räcker men mycket t ex eldas upp för att hålla priserna uppe...  Dessutom som vi vet mer än de flesta så är 80 procent av det vi har i våra hyllor i affärerna onödiga produkter så om man odlade mat i stället för ... så hade det dessutom räckt längre.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • 9 months later...
 • 5 months later...
 • 1 month later...
 • 8 months later...
 • 9 months later...
 • 6 months later...

Gunnar Rundgren om vertikala odlingar inomhus:

"Vertikala odlingar kräver väldigt mycket elektricitet och varje kvadratmeter odlingshylla kräver minst 10 gånger så stor yta för energiproduktion. Växthusgasutsläppen är mångdubbelt högre än för frilandsodlingar."

http://tradgardenjorden.blogspot.se/2017/01/inget-ljus-i-tunneln.html?m=1

 

Hur påverkar skuggan och näringstillförseln de vertikala utomhusodlingarnas effektivitet och näringsinnehåll? På friland är det ju en hel del grödor som växer dåligt om det är skuggigt.

 

Hur påverkas byggnadens behov av inomhusbelysning om den i betydande omfattning är klädd med grönska? Hur påverkas vertikalodlingarna av skuggan från intilliggande byggnader? Hur påverkas byggnaderna och inomhusklimatet av skuggningen samt grönskans fukthållning? Mer bakterier och mögel som behöver hållas i schack av mer kemikalier och ventilation? Mer belysning och uppvärmning?

 

För små dekorativa växter som inte kräver tillförsel av näring, dricksvatten och elektricitet (d v s klarar sig med den jord man lagt dit från början, regnvatten/gråvatten och naturligt ljus) tänker jag att vertikala utomhusrabatter kan vara trevligt och bra mot luftburna miljöföroreningar samt möjligen som del av avloppsrening.

 

Jag skriver gråvatten för jag gissar att det blir svårt att ha toalettavlopp till de vertikala odlingarna, i synnerhet i tät bebyggelse. Eller finns det nåt hållbart och uthärdligt sätt att koppla ihop toalettavloppet till vertikalodlingen?

 

En annan infallsvinkel kanske: En stad har blivit för tätbefolkad om den kräver vertikala odlingar utöver ovan beskrivna regnbevattnad/gråbevattnad och ej konstgödslad dekorationsgrönska för att leva i. Vi behöver nog snarare mer leva mer i ett med vår lokala natur än att bygga tätt och högt. Vi behöver minska behovet av kemikalier/kemifabriker och bränsle/el - hur rimmar vertikal odling med det? Jag är rädd att vi skrotar och smutsar ner vår levnadsmiljö genom överdriven teknikoptimism.

Link to comment
Share on other sites

Häftiga projekt men när jag rör mig ute i byarna nu ser jag att hälften av åkrarna ligger i träda med bidrag för att minska jordbruksöverskottet.

Häromveckan passerade vi åkrar i träda och min sjuåring undrade varför det inte växer nåt där. Han tyckte det såg illa ut, att det lika gärna kunde vara betande djur där, eller fin natur.
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...