Jump to content

[Recept] Gör din egen färskost


Lasse™

Recommended Posts

Postar här tills det finns en avdelning för recept  ;)

 

Tyckte det var kul med tipset att syra sin egen grädde i denna tråd http://forum.kostdoktorn.se/topic/2530-turkisk-yoghurt-har-ju-gr%C3%A4dde-i-sig/ så jag tänkte tipsa om att man enkelt kan göra egen färskost. Säker många som vet hur man gör men jag tänkte dra det ändå. 

 

Det man behöver är:

 

1 l Filmjölk

3 dl Gräddfil

Något att smaksätta med

 

Värm på filmjölken och gräddfilen tillsammans i en kastrull och rör hela tiden tills det blivit 45-50 grader. Om man inte har termometer blir det bra om man tar av kastrullen när man ser att det börjar ryka lite.

 

Häll blandningen i ett durkslag/sil som det ligger en kökshandduk i. Ställ in i kylen när det svalnat lite. Färskosten är klar efter tre-fyra timmar när det mesta av vätskan runnit av. Vill man ha den torrare kan den stå längre. 

Smaksätt med salt och vad man gillar. Kanske lite örter, vitlök osv...

 

Lite osäker på hur mycket det blir men runt ett halv kilo kanske.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...