Emil123 Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Jag träffade en bekant igår som äter en raw food diet. Han menade att stor del av matens näringsämnen går förlorade när den upphettas. Ligger det någon sanning i detta? Den som har erfarenheter får gärna dela med sig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leia Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Äta rått kött då? Rå fisk går ju att äta. Människan har värmt sin mat i kanske 50.000 år, det finns en mängd bra saker med att värma maten vilket evolutionen ju visat! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Jag träffade en bekant igår som äter en raw food diet. Han menade att stor del av matens näringsämnen går förlorade när den upphettas. Ligger det någon sanning i detta? Den som har erfarenheter får gärna dela med sig! Visst går mycket förlorad vid tillagning men det finns också sådant som blir mer tillgängligt efter kokning. Det finns dock mycket hälsosamt i Raw food konceptet och den maten går ju utmärkt att integrera med annan mat så man kan ju äta en del sådan kost utan att vara strikt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emil123 Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 Sant! Jag gillar mitt kött rare ändå så borde gå fint att kombinera med LCHF. Borde kanske se över vilken typ av grönsaker / sallader jag äter? Tycker grönsaker är godare än sallad så äter nästan enbart grönt som är kokat/stekt/ungslagat 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 20-30% mer av energin i både kött och grönsaker blir tillgängligt för kroppen när vi lagar till den men man kan ju fundera över om det verkligen är positivt för oss i dagens läge Dom flesta av oss är ju tämligen övergödda redan Vad gäller näringsämnen så försvinner givetvis en del vitamner och antioxidanter vid upphettning medan mineraler proteiner och som sagt mycket mer energi blir tillgängligt för oss Tryckkokning bevarar näringsämnen bäst enligt tester just för att tiden i tillagningen blir kortare 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Hej! At äta rawfood kräver mycket kunskap och förberedelser av maten, speciellt om man äter helt vegansk rawfood. Jag rekommenderar det inte, har ätit så i ett år ungefär, för flera år sedan. Största problemet är att det är väldigt tufft för magen. Det är också väldigt svårt att få i sig tillräckligt med energi på raw food. Å andra siden finns det mycket halvfabrikat nu som inte fanns när jag åt raw food, kanske det hjälper? (Men dyrt). Jag håller med duvfa, är man orolig kan man använda tryckkokare, eller bara lägga till lite mer råkost/råa biffar i sin vanliga kost. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Äta rått kött då? Rå fisk går ju att äta. Människan har värmt sin mat i kanske 50.000 år, det finns en mängd bra saker med att värma maten vilket evolutionen ju visat! Det finns faktiskt konkreta arkeologiska bevis för matlagning i drygt en miljon år, plus att det finns rimliga spekulationer att det är så länge som två miljoner. Att vi började värma/laga mat har varit synnerligen viktigt för vår arts utveckling just för att energi och näringsämnen (i viss mat) blir mer lättillgängliga --- maten kommer så att säga ner i magen halvsmält redan. En blandning av lagad och rå mat är nog det bästa. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emil123 Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 En blandning av lagad och rå mat är nog det bästa. Låter vettigt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Jag vill bara höja en varningens finger angående att äta rå fisk, nu vet jag inte om någon tänkt göra det . Många som drabbas av masksjukdomar smittas via rå fisk. Men det finns ett enkelt sätt att avhjälpa smittorisken, och det är att först frysa fisken i 3 dygn, då dör maskäggen . Jag har aldrig varit förtjust i sushi av den anledningen, att det är rå fisk, och man vet aldrig om den varit fryst. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Tryckkokning bevarar näringsämnen bäst enligt tester just för att tiden i tillagningen blir kortare Eller slowcocking-cocking i crockpot! Där bibehålls näringsämnena för att temp är så låg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Tror inte alls på rawfood, hade vi ätit så i människans barndom hade vi aldrig utvecklats till homo sapiens utan förblivit tvåbenta apor med liten hjärna! Just kött+ tillagning tros vara orsak till att människan blev människa dvs att hjärnan växte och gav oss dessutom flexibilitet i ätandet. ( allätare, både samlare och jägare!) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Jag vill bara höja en varningens finger angående att äta rå fisk, nu vet jag inte om någon tänkt göra det . Många som drabbas av masksjukdomar smittas via rå fisk. Men det finns ett enkelt sätt att avhjälpa smittorisken, och det är att först frysa fisken i 3 dygn, då dör maskäggen . Jag har aldrig varit förtjust i sushi av den anledningen, att det är rå fisk, och man vet aldrig om den varit fryst. Det gäller ju även gravad fisk som t ex lax som faktiskt är rå. Rå insjöfisk skall man inte ens ge till katten av den anledningen men på den tiden vi hade katt visste vi inte att dynten dog i frysen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Det är därför som det är förbjudet att sälja Matjessill i hela EU! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.