Limp Posted December 30, 2012 Share Posted December 30, 2012 Jag har två funderingar ! Vad tror ni om att "dricka" olivolja ? Olivoljan är ju egentligen den bästa oljan av alla oljor. Nu menar jag inte att dricka direkt ur flaskan, utan snarare intag som komplement till kokosfett. En matsked olivolja är ca. 13 gram och ett par matskedar olja slinker ju ner snabbt. Jag har försökt inta omega-3 fiskolja som kapslar, men får utslag av den sorten som jag testat och vill inte slänga pengar i sjön om flera märken skulle fungera lika illa. Vad finns det för alternativ om man inte vill äta fisk ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tryffel Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Jag har två funderingar ! Vad tror ni om att "dricka" olivolja ? Olivoljan är ju egentligen den bästa oljan av alla oljor. Nu menar jag inte att dricka direkt ur flaskan, utan snarare intag som komplement till kokosfett. En matsked olivolja är ca. 13 gram och ett par matskedar olja slinker ju ner snabbt. Jag har försökt inta omega-3 fiskolja som kapslar, men får utslag av den sorten som jag testat och vill inte slänga pengar i sjön om flera märken skulle fungera lika illa. Vad finns det för alternativ om man inte vill äta fisk ? Hej Limp! Var fick du ifrån detta att olivoljan är den bästa av alla oljor? Om du läser på sammansättningen på olivoljan och rapsoljan så upptäcker du snart att rapsoljan innehåller hela 10 gr omega-3 per liter och olivoljan bara 2!!! Däremot är olivoljan mytomspunnen och är mycket äldre produkt än rapsoljan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
repurban Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Ha, bra fråga - det undrar jag på också. Jag slösar med olivoljan i matlagningen, men att dricka det har jag inte provat ännu! Kanske man kan göra en slags smoothie med grönkål, olivolja och smör? Varför gör du inte majonäs med olivolja? Då slinker den ner lätt som en plätt. Med majo som bas kan man göra en mängd olika såseer i olika stilar, tex aioli, örtsås med lite creme fraiche iblandat, Cesarsalladsås, blanda i riven Parmesan och finhackad scharlottenlök och vitlök och lite kycklingfond. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted December 31, 2012 Author Share Posted December 31, 2012 Jag har inte jämfört omega-3 innehället i oljorna, utan i grund och botten handlar mina funderingar av två olika frågeställningar. Första inlägget är kanske luddig på den punkten, kan jag nog hålla med. Vad jag menar är att olivoljan är bättre ur hälsosynvinkeln än rapsoljan och därför funderingarna att ersätta en del av kokosfett mer olivolja. Hur hitta en ytterligare omega-3 källa är en annan fundering. Vad beträffar oljor generellt, verkar linfröoljan ha mest omega-3 i sig... kanske det är ett alternativ ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leopold Roos Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Linfrö oljan har en lukt av ja just det, linolja . Så maten luktar nyoljat golv . Smaken är sådär. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Jag gör majonnäs med linfröolja, då tycker i alla fall jag att smaken blir riktigt god. Den blir ju också sensationellt rik på omega 3, dock inte de långa fettsyrorna man får från fet fisk, utan kroppen får jobba lite och omvandla själv... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonius Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Jag har inte jämfört omega-3 innehället i oljorna, utan i grund och botten handlar mina funderingar av två olika frågeställningar. Första inlägget är kanske luddig på den punkten, kan jag nog hålla med. Vad jag menar är att olivoljan är bättre ur hälsosynvinkeln än rapsoljan och därför funderingarna att ersätta en del av kokosfett mer olivolja. Hur hitta en ytterligare omega-3 källa är en annan fundering. Vad beträffar oljor generellt, verkar linfröoljan ha mest omega-3 i sig... kanske det är ett alternativ ? ALA fettsyran som kommer ifrån växtriket är inte särskilt vinstgivande ur hälsosynpunkt. Det behövs istället de långkedjade fettsyrorna från omega 3 DHA och EPA, och de kommer främst från makrill, bra lax, naturbeteskött och högkvalitativt tillskott har även det Att olivoljan är bättre än rapsoljan låter klokt! har även hört Annika Dahlqvist poängterat det på hennes gamla blogg att det finns något i rapsoljan som inte är så bra.. så om man väljer mellan dessa två ska man ju välja olivolja! själv äter jag smör endast , kroppen kan bara ta upp cirka 3 matskedar kokosfett per dag, så kan vara bra att veta det, fast kokosfett är som sagt både antiviralt, antibakteriellt, antifungoralt och antiinflammatoriskt! dvs det motverkar virus, bakterier, svamp och minskar inflammatoriska besvär! Jag tror personligen att kokosfett är bättre än olivolja, men som sagt man kan bara äta smådoser kokosfett så man måste ju komplettera med någon annan fettkälla! och då låter olivolja klokt, men jag hade istället valt smör, då jag tror på det mer! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Loren Cordain skriver i sin bok "The Paleo Diet" att de två vegetabiliska oljor som förbättrar kvoten omega6/omega3 är raps- och linfröolja. Dock avråder han från rapsolja pga innehållet av erukasyra, som trots att det är väldigt lågt i rapsolja som är avsedd som föda i djurförsök orsakat skador på organ såsom hjärta, lever och njure. Linfröolja tål inte uppvärmning, så det duger inte till matlagning, vilket ju rapsolja gör. Så Antonius rekommendation att använda kokosfett och smör är utmärkt, liksom att olivolja ska föredras framför rapsolja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Vad beträffar oljor generellt, verkar linfröoljan ha mest omega-3 i sig... kanske det är ett alternativ ? "Linfrön innehåller giftet blåsyra, som frigörs när man krossar linfröna. Linfrön innehåller vegetabiliskt kortkedjigt omega-3 vilket vi i bara liten utsträckning kan omvandla till det animaliska långkedjiga omega-3, som är det vi använder i våra kroppar. Vi har alltså nästan ingen nytta av linfröolja. Dessutom är omega-3 snabbt oxiderande, vilket är kraftigt inflammationsframkallande." - Annika Dahlqvist, kommentar #4: http://annikadahlqvist.com/2012/12/01/nyttan-av-fleromattat-ar-bara-losa-spekulationer/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Hmm... med tanke på det Rickard skrev kanske det är bäst att göra majonnäsen på olivolja. Det där med blåsyra ska kunna undvikas genom hur fröna pressas men det där med oxidering är ju inge skoj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Blaze Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Hej, Om du nu är intresserad av Omega-3 men inte tål fisk, kanske detta är ett alternativ för dig? http://www.veggiemind.com/omega-3-nu-aven-for-vegetarianer/ Så även om du äter extra olivolja,rapsolja, koksolja så behöver du balansera upp detta med mer omega-3 kan jag tycka. Lycka till! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HWH Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Bra omega 3 för fiskallergiker borde vara säl- eller krillolja (skaldjur). Båda är ju perfekta i sin sammansättning. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted January 1, 2013 Author Share Posted January 1, 2013 Bra förslag ni kommer med... nu ska det googlas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted January 5, 2013 Share Posted January 5, 2013 Tyvärr är majonäs på jungrulig /nyttig) olivolja inte alls lika god som med "stekolja" därför använder jag (motvilligt) rapsolja i majonäsen tröstar mig med att den iallafall är bättre än den köpta! desutom litar jag inte på olivolja längre......Har en jungfrulig italiensk ofiltrerad som smakar riktigt gott. Kanske ska pröva med enkel varmpressad olivolja när det är dags för nästa omgång majonäs? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.