SoFi

Matdagboken om acceptans

Recommended Posts

Bra grejer att ha med sig har för mig varit hemmgjorda pannbiffar (nötfärs, ägg och kryddor), paleo wraps med fyllning (gjorda på ägg, olja och lite kokosmjöl), fröknäcke, hemmagjord leverpastej till fröknäckena, kokosolja, ägg (jag gör en kaffedrink på ägg, kaffe och kokosolja, står mig i timmar). Har även släpat med mig en mixerstav  ;) Har också gjort rödkålssallad så att jag får i mig grönsaker.

 Blir nyfiken på den hemmagjorda leverpastejen!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dagens mat:

 

Lunch: Kokta ägg med smör och stekt bacon

 

Mellanmål: Te med kokosfett

 

Middag: Har gjort en jättegod indisk korma med kyckling, varit sugen på det hur länge som helst. Vanlig grönsallad till det.

 

 

Fett: 144 Kolhydrater: 12 Protein: 82 Kcal: 1670

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur tillagar du korma?

 

Brukar höfta rätt mycket, men det här är på ett ungefär vad jag har för en rejäl laddning sås:

 

1 finhackad lök (oftast stavmixar jag den också, men ibland blir det något besk smak när jag gör så, så det är ett litet risktagande)

2 vitlöksklyftor, hackade

Riven färsk ingefära, någon matsked

2 msk mandelmjöl (mixar oftast eget av hela mandlar)

En nypa kardemumma, en nypa nejlikor

Koriander

Sambal oelek

2 rågade teskedar garam Masala

Pressad citron

Lite currypulver

Ev. en klick tomatpuré

 

Blanda ihop allt detta till en pasta och fräs den i mycket smör/ghee. Häll på vatten, och grädde (kokosgrädde funkar också om man vill dra ner på mejerierna). Nu har du en sås!

Brukar sedan bara slänga ner bitar av rå kycklingfilé som jag kryddat med salt/peppar. Småkoka under lock så är kycklingen genomkokt efter 10-20 min beroende på hur stora bitarna är.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack! Detta ska jag absolut testa.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dagens mat:

 

Lunch: En fryst angushamburgare med majonnäs, bacon och ost.

 

Mellanmål: Kokosfett

 

Middag: Tacos på lchf-vis i salladsblad. Creme fraiche, riven ost, grönsaker.

 

Övrigt: 1 Xide Bright. Kan kanske vara värt att prova för någon om man gillar så kallad alkoläsk och inte är restriktiv med sötningsmedel. Jag tyckte den var rätt sliskig, eller om det var rabarbersmaken jag inte gillade.

 

Fett: 144 Kolhydrater: 15 Protein: 72 Kcal: 1660

 

Just nu håller jag på att baka de här: http://mariannslchf.se/mazarinrutor-med-chokladglasyr/

Gjort dem en gång förut, gick hem även hos icke-lchfare den gången. Jag får besök imorgon på lunch och misstänker att de väntar sig fika efteråt. Tyvärr är jag lite för mesig för att skita i att bjuda på något sött. Vet ju att det räcker att bjuda på "bara" mat, men det känns som att jag duger mer om jag har bakat också. Åtminstone är det ju lchf-vänligt fika, får väl hoppas att de inte tycker det smakar konstigt.

 

Blir irriterad på mig själv när jag skriver detta! Jag bjuder väl på vad jag vill, vem har bestämt att det ska vara fika fika fika hela tiden? Vem har sagt att de kommer skjuta mig om det inte blir något mer än kaffe efteråt? Suck.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag bakar aldrig. Älskar verkligen matlagning, men baka har aldrig varit min grej. Med LCHF slipper jag ens tänka på det, skönt! Jag brukar ha lite finare mörk choklad att bjuda på till kaffet. Vill jag servera efterrätt blir det bär med vispgrädde eller (till hösten) några smörstekta äppelklyftor med kanel till grädden.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Orkade inte skriva igår. Hände inget speciellt på matfronten.

 

Dagens mat:

 

Lunch: Omelett med ost

 

Middag: Ragú di salsiccia med lchf-pastan från 56kilo (http://56kilo.se/lchf-pasta-tagliatelle/)

 

Övrigt: Rött vin

 

Fett: 140 Kolhydrater: 29 Protein: 68 Kcal: 1920

 

Mycket kolhydrater. Vin och tomatsås, däri ligger många gram. Men det är det värt idag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alltså vadf*n, det ska grillas idag igen. Mår nästan illa bara jag tänker på det. Jag undrar vad det är som fått mig att börja ogilla grillad mat, speciellt grillat KÖTT. Allt smakar kol, överstekt och jävligt. Ibland har man ju bara perioder när en viss typ av mat bara inte funkar, det går knappt att tänka på det. Sist jag hade en sån period var det bacon jag inte fixade, så fort jag försökte så smakade det härsket fett och jag var tvungen att spotta ut alltihop. Har gått igenom det med ägg också, men det har ju gått över som tur är, ägg är ett fantastiskt livsmedel.

 

Det är ju i alla fall tur att det är enkelt för mig att styra vad jag vill grilla, det är ju bara att ta fram något annat till mig själv om de andra vill äta marinerad fläskkarré. Antingen kyckling eller fisk får det bli. Nu har jag nog gnällt färdigt för den här gången.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grillade grönsaker med fetaoströra är ju fantastiskt gott om man vill sticka emellan med någonting vegetariskt i köttätandet. Passar ju också som tillbehör till fisken eller kycklingen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grillade grönsaker med fetaoströra är ju fantastiskt gott om man vill sticka emellan med någonting vegetariskt i köttätandet. Passar ju också som tillbehör till fisken eller kycklingen.

Tack för tipset! Hade en liten tanke om att plocka ihop det jag har hemma i grönsaksväg och göra som ett foliepaket. Är rätt dålig på vegetariskt, tanken brukar inte föresväva mig att man ju faktiskt kan hoppa över köttet helt och hållet, haha.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Själv älskar jag kött av alla de slag, men har många vegetarianer i min omgivning. Vegotänket är alltid på och jag tycker att det kan kännas fräscht med en helvegetarisk måltid ibland. Grönsaker i foliepaket med något gott kryddsmör... Tror kanske det blir grillen härhemma med...

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dagens mat:

 

Lunch: 3 kokta ägg

 

Mellanmål: Kokosfett, iskaffe med grädde

 

Middag: Kycklingspett med curry, kryddsmör. Grönsaker och en klick coleslaw.

 

Fett: 122 Kolhydrater: 9 Protein: 75 Kcal: 1435

 

Känt mig orkeslös och matt större delen av dagen. Lite yrsel. Kom plötsligt ihåg det beprövade tricket med lite salt i ett stort glas vatten - det försvann!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Brukar föra in min vikt- och måttstatistik i Excel. Diagramen börjar se roliga ut nu, kurvorna går neråt och jag kan se att det faktiskt HAR hänt någonting sedan jag började skriva upp. Har snart minskat med 10(!) cm kring övre delen av midjan/bröstkorgen - och jag som trodde allt mitt fett satt på nedre delen av magen.

 

Tror att det kommer fortsätta gå lite trögare med centimetrarna kring naveln och neråt. Jag gissar på att det beror på att jag har väldigt mycket lös hud där efter min tidigare viktnedgång på över 50 kilo. Ärligt talat vet jag knappt vad som är hud och vad som är fett. Det är mest bara häng alltihop.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Trevlig tråd! Tack för att vi får följa med på din väg!

Korma, låter gott ska jag absolut pröva! När du mixar löken, gör det snabbt! Det är när du kör för länge som den blir besk.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förresten, jag har bott i Italien i ca 15 år och älskat pasta!!! Saknar det väldigt sällan idag. Successivt vänjer man sig vid en ny kost, det nya blir en vana och som åren går blir det allt lättare och naturligare.

Jag äter potatis någon gång varje sommar(odlar egna nypotatisar i ett par spanar) jag gör kroppkakor 1g /år och äter med vitsås,mums! Och så äter jag lutfisk med vitsås varje julafton.

Har verkligen försökt att hitta alternativ till mjöl i såsen men inte hittat något acceptabelt, :(

 

Njuter verkligen av mina undantag!

Om jag får besöka underbara, älskade Italien igen kommer jag att äta spaghetti alla carbonara i Rom eller spaghetti alle vongole och kanske en pizza i Napoli.....;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Trevlig tråd! Tack för att vi får följa med på din väg!

Korma, låter gott ska jag absolut pröva! När du mixar löken, gör det snabbt! Det är när du kör för länge som den blir besk.

Åh, det hade jag ingen aning om, tack för tipset! Ska mixa snabbt nästa gång.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förresten, jag har bott i Italien i ca 15 år och älskat pasta!!! Saknar det väldigt sällan idag. Successivt vänjer man sig vid en ny kost, det nya blir en vana och som åren går blir det allt lättare och naturligare.

Jag äter potatis någon gång varje sommar(odlar egna nypotatisar i ett par spanar) jag gör kroppkakor 1g /år och äter med vitsås,mums! Och så äter jag lutfisk med vitsås varje julafton.

Har verkligen försökt att hitta alternativ till mjöl i såsen men inte hittat något acceptabelt, :(

 

Njuter verkligen av mina undantag!

Om jag får besöka underbara, älskade Italien igen kommer jag att äta spaghetti alla carbonara i Rom eller spaghetti alle vongole och kanske en pizza i Napoli..... ;)

Visst är det intressant hur saker man aldrig trodde man kunde leva utan helt plötsligt inte alls känns så spännande längre :)

 

Ang. mjöl i såsen finns det ju något som heter redix, säljs på någon lchf-butik på nätet. Inte provat men funderar på det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dagens mat:

 

Lunch: Köttbullar i gräddsås, med färska haricots verts från trädgårdslandet.

 

Middag: Pizza. Min idé om den perfeka lchf-måltiden från lokala pizzerian är inte salladen, blir för torrt för min smak som vill ha det slafsigt om det nu ska vara "sån" mat :) 
Brukar istället skrapa av fyllningen från pizzan, fungerar jättebra.

 

Äter jag så mycket som jag tänkt mig till middagen nu så stannar det på ungefär:

 

Fett: 167 Kolhydrater: 15 Protein: 87 Kcal: 1870

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du skriver roligt och med distans verkar det som. Du kommer fixa detta.

 

Jag har fokuserat på vad jag faktiskt KAN äta: feta såser, majonnäs, smör, kött. Bearnaissesås....

Innan, när jag VV:ade av och till fokuserade jag på nästa måltid, hur jag skulle kunna klämma in så mycket mat som möjligt på så få points som möjligt och även vilka frukter som var de sötaste för att still mitt sötbehov och att "stabilisera" blodsockerkurvan som åkte berg-och-dalbana.

Jösses.

Sedan kan jag tipsa om en superbra LCHF-pizza:

riv 100 gram ost fint, blanda väl med 1 ägg, släng ner lite oregano och salt och peppar (här får du testa dig fram efter ditt eget tycke och smak).

Bred ut på bakplåtspapper (jag brukar lägga det på ena halvan och vika över andra halvan och trycka ut till en ganska tunn botten).

Grädda ca 11-14 minuter i 175 grader.

ta ut.

Vänd på botten, fyll på med allt gött du önskar (lättstekt bacon och mozarella...), ibland stryker jag lite tomatpuré i botten.

In i ugnen till den fått färg och all god ost smält.

En riktig fettbomb!!! Och GOTT!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Å jisses, det lät gott! och jag som satt och undrade vad jag skulle äta till middag, nu vet jag! :-) Tack!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du skriver roligt och med distans verkar det som. Du kommer fixa detta.

 

Jag har fokuserat på vad jag faktiskt KAN äta: feta såser, majonnäs, smör, kött. Bearnaissesås....

Innan, när jag VV:ade av och till fokuserade jag på nästa måltid, hur jag skulle kunna klämma in så mycket mat som möjligt på så få points som möjligt och även vilka frukter som var de sötaste för att still mitt sötbehov och att "stabilisera" blodsockerkurvan som åkte berg-och-dalbana.

Jösses.

Sedan kan jag tipsa om en superbra LCHF-pizza:

riv 100 gram ost fint, blanda väl med 1 ägg, släng ner lite oregano och salt och peppar (här får du testa dig fram efter ditt eget tycke och smak).

Bred ut på bakplåtspapper (jag brukar lägga det på ena halvan och vika över andra halvan och trycka ut till en ganska tunn botten).

Grädda ca 11-14 minuter i 175 grader.

ta ut.

Vänd på botten, fyll på med allt gött du önskar (lättstekt bacon och mozarella...), ibland stryker jag lite tomatpuré i botten.

In i ugnen till den fått färg och all god ost smält.

En riktig fettbomb!!! Och GOTT!!!

Tackar :) Åh, känner igen de där tankarna om hur man kan få "plats" med mat. Hjälper också mig som du skrev att fokusera på vad jag KAN äta.

Brukar använda mig av ett liknande recept då jag gör pizza hemma, tack för tipset!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dagens mat:

 

Lunch: Carbzonebröd med mycket smör och ost. 1 kokt ägg, te med kokosfett.

 

Middag: Biff teriyaki. Gjorde egen sås med sötningsmedel istället för socker.

 

Fett: 126 Kolhydrater: 13 Protein: 70 Kcal 1450

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst är det intressant hur saker man aldrig trodde man kunde leva utan helt plötsligt inte alls känns så spännande längre :)

 

Ang. mjöl i såsen finns det ju något som heter redix, säljs på någon lchf-butik på nätet. Inte provat men funderar på det.

 

Prövat, det är ju konjakrot som i Shitakinudlar, men smakar inte som vitsås! Men jag tycker det är ok att äta vitsås ett par ggr per år.

Samma gäller sötning, jag har svårt för sötningsmedel använder hellre honung i så fall.

Som åren går blir det alltmer sällan som jag känner behovet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.