Jump to content

Kolesterolbekymmer


smarkebo

Recommended Posts

En 55-årig kompis (som inte äter LCHF men heller inte direkt högkolhydrat) har varit på hälsokoll hos företagssköterskan.

Hon konstaterade förhöjt dåligt kolesterol, LDL. Detta ansåg hon berodde på den ost han dagligen äter. Två ostmackor varje morgon. Det ställer han sig ytterst tvivlande till. Så han måste sluta med ost, tycker hon.

 

Han lutar åt att det är trams, men eftersom det faktiskt inte bara var totalkolesterolet, utan just LDL så känns det inte heller bekvämt att bara strunta i det.

Någon som har åsikter om detta?

 

De värden han fått var:

P/S-Apolipoproteiner A-1 var 1,59 g/l (ska vara >1,15).

P/S-Apolipoprotein B var 1,32 g/l (ska vara <1,20).

Kvot APOB/APOA1 var 0,8 (ska vara <0,9).

 

Dessa siffror säger inte oss något, men det finns säkert andra här som läser det lätt som en klartext.

 

Stefan

Link to comment
Share on other sites

En 55-årig kompis (som inte äter LCHF men heller inte direkt högkolhydrat) har varit på hälsokoll hos företagssköterskan.

Hon konstaterade förhöjt dåligt kolesterol, LDL. Detta ansåg hon berodde på den ost han dagligen äter. Två ostmackor varje morgon. Det ställer han sig ytterst tvivlande till. Så han måste sluta med ost, tycker hon.

 

Han lutar åt att det är trams, men eftersom det faktiskt inte bara var totalkolesterolet, utan just LDL så känns det inte heller bekvämt att bara strunta i det.

Någon som har åsikter om detta?

 

De värden han fått var:

P/S-Apolipoproteiner A-1 var 1,59 g/l (ska vara >1,15).

P/S-Apolipoprotein B var 1,32 g/l (ska vara <1,20).

Kvot APOB/APOA1 var 0,8 (ska vara <0,9).

 

Dessa siffror säger inte oss något, men det finns säkert andra här som läser det lätt som en klartext.

 

Stefan

Det här kommer du/ni kunna få hjälp med av personer på detta forum, dock inte av mig. Jag kan inte nog mycket för att uttala mig baserat på de siffror du gett. Det jag vet är att om triglyceridnivån ligger lågt, samtidigt som LDL kan ligga en aning högt, så är det ett tecken på att man främst har de där stora, fluffiga LDL-partiklarna, vilka är helt ofarliga.

Link to comment
Share on other sites

En 55-årig kompis (som inte äter LCHF men heller inte direkt högkolhydrat) har varit på hälsokoll hos företagssköterskan.

Hon konstaterade förhöjt dåligt kolesterol, LDL. Detta ansåg hon berodde på den ost han dagligen äter. Två ostmackor varje morgon. Det ställer han sig ytterst tvivlande till. Så han måste sluta med ost, tycker hon.

 

Han lutar åt att det är trams, men eftersom det faktiskt inte bara var totalkolesterolet, utan just LDL så känns det inte heller bekvämt att bara strunta i det.

Någon som har åsikter om detta?

 

De värden han fått var:

P/S-Apolipoproteiner A-1 var 1,59 g/l (ska vara >1,15).

P/S-Apolipoprotein B var 1,32 g/l (ska vara <1,20).

Kvot APOB/APOA1 var 0,8 (ska vara <0,9).

 

Dessa siffror säger inte oss något, men det finns säkert andra här som läser det lätt som en klartext.

 

Stefan

 

Om han vill fortsätta med sina ostmackor kan han genomföra följande åtgärder

 

- Se till att brödet verkligen är grovt dvs innehåller kross eller hela korn och så lite vetemjöl som möjligt.

 

- Om han äter sallad, gurka eller något annat hårdsmält före smörgåsen så minskar det risken för höga blodfetter.

 

- Se över både mat och motion resten av dygnet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...