Tjoran Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 En tråd där man kan fråga saker. Genialt! Anledningen att jag skapade denna tråden är att man kan fråga saker. Korta frågor. Det är bättre att ha sådant i en samlingstråd istället för att "lusa" ner forumet med massor av trådar hit och dit. Det bästa är ju då om man kan ha kortare frågeställningar för att ha ett relativt gott flöde i svar om möjligt liksom. En annan anledning till att jag skapade denna tråd är att jag själv hade en fråga. Och det angående ägg. Och det finns ju mängder med trådar angående ägg, så varför starta en ny. Dessutom är det en kort fråga. Blir ägg mixat i vatten tillagat? Eller räknas det fortfarande som rått? Det är min startfråga för denna tråd. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 Blir ägg mixat i vatten tillagat? Eller räknas det fortfarande som rått? Om du mixar det i kallt vatten förblir det rått; om du mixar i tillräckligt hett vatten blir det tillagat - det är mitt bud i alla fall! Trevlig tråd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 Ägget är fortfarande rått , om du vispar det med socker för att göra sockerkakssmet så är det fortfarande rått . Vi är säkert många som smakat på sockerkakssmeten , något att tänka på när diskussion om farligheten att äta råa ägg . Ser ut som du fått svar på din fråga . Kul initiativ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted July 29, 2013 Author Share Posted July 29, 2013 Även om man mixar det i rykande hett vatten? Ägget måste alltså koagulera för att anses vara tillagat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 Både gula och vita består av olika cocktailar av aminosyror som koagulerar vid olika temperaturer. Ovotransferrin, som det finns gott om i äggvitan, börjar ringla ut sig och styvna redan vid 61 grader. Ovoalbumin som är det dominerande proteinet koagulerar däremot först vid 84 grader. Gulornas proteiner stelnar vid temperaturer mittemellan, men de flesta ger sig runt 70 grader. Att vi i Sverige har lyckats med att kunna garantera salmonellafria ägg gör det än mer passande för svenska kockar att använda lågtemeratursmetoder. Betryggande vid besök i Frankrike är att salmonella dör efter ett par minuterst upphettning över 60 grader. http://taffel.se/artiklar/trend-64-gradersagget-ar-har 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emma Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Även om man mixar det i rykande hett vatten? Hur det räknas då vet jag ej, men jag kan berätta att det stelnar då. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tr0llet Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Dum fråga nr 2: Det där med en "trygg kropp"... Kan någon förklara det för mej? Finns flera kostrådgivare som säger att vissa människor som bantat sej till övervikt har en så otrygg kropp att den vägrar gå ner i vikt. Lösningen är då att man får kroppen att känna sej trygg igen genom att äta rätt. När man sen har ätit rätt och kroppen blivit trygg går man ner i vikt. Jag försökte hastigt googla, men tröttnade då jag inte genast kom på någon son hänvisade till något vetenskapligt... Så jag frågar nu om någon här kan förklara vilka mekanismer i kroppen som gör att blir kroppen otrygg? Och vad är det sen som är en otrygg kropp. Kan man mäta det med ett blodprov eller nåt? Eller finns det alls otrygga kroppar? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeniably Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Cashewnötter? Bra eller dåligt? Upptäckte precis att en nöt med en bit blåmögelost på var alldeles ljuvligt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Dum fråga nr 2: Det där med en "trygg kropp"... Kan någon förklara det för mej? Finns flera kostrådgivare som säger att vissa människor som bantat sej till övervikt har en så otrygg kropp att den vägrar gå ner i vikt. Lösningen är då att man får kroppen att känna sej trygg igen genom att äta rätt. När man sen har ätit rätt och kroppen blivit trygg går man ner i vikt. Jag försökte hastigt googla, men tröttnade då jag inte genast kom på någon son hänvisade till något vetenskapligt... Så jag frågar nu om någon här kan förklara vilka mekanismer i kroppen som gör att blir kroppen otrygg? Och vad är det sen som är en otrygg kropp. Kan man mäta det med ett blodprov eller nåt? Eller finns det alls otrygga kroppar? Det är bara ett sätt att sätta namn på något komplext! Altså om du är normalstor och äter 1000 kcal om dagen för att hålla vikten, och ökar du till 1200 så går man upp då kan man nog sätta epetitet otrygg kropp, sönderbantad eller något annat på den företelsen.. möjligen discalkyli, för man kan inte leva på så lite! Iallafall inte någon längre tid för det gör att man äter upp sin egen kropp inifrån och inte bara fettdepåerna. Fenomenet är inte helt ovanligt, och antagligen brukar det leda till olika perioder där man vräker i sig och så går man upp allt igen.. samt kanske lite till! Om nu så är fallet får man inse vilket problem man har att brottas med och börjar man äta näringsrik mat i rimliga proportioner så lär kroppen läka sig och då kan man till en början gå upp i vikt.. ofta muskelvikt.. och de sitter oftast snyggare än fett! Felet många gör är att stirra sig blinda på siffror på vågen.. och så mins man vad man vägde när man var 20.. och dit vill man igen så då är det bara att börja banta.. fast man kanske hade mer muskler då.. som man nu har bantat bort! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Cashewnötter? Bra eller dåligt? Upptäckte precis att en nöt med en bit blåmögelost på var alldeles ljuvligt... Cashev är de med högst kolhydrathalt, mandel och valnötter de med minst har jag för mig. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Cashev är de med högst kolhydrathalt, mandel och valnötter de med minst har jag för mig. Riktigt. Cashew har 26 g, medan valnötter o mandel har 13 g kh per 100g. Fast cashew är inte värre än att 70% av energin kommer från fett, så det är inte så tossigt i modesta mängder. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 8, 2013 Author Share Posted August 8, 2013 Dum fråga 5. I mitt fettkaffe har jag haft tre ägg, 50 gram smör. Och 2-4 teskedar kokosfett. Nu den senaste tiden har jag mått väldigt VÄLDIGT illa av detta, och springer till toa flera gånger i timmen. Och jag vet inte vad boven ligger. Är det kokosfettet eller äggen. Hela dagen blir förstörd. Har någon några direktiv innan jag börjar experimentera? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HälsaSomLivsstil Posted August 8, 2013 Share Posted August 8, 2013 kokosfett kan göra att det blir lite fart på magen så prova att testa en gång utan det annars tycker jag uteslutningsmetoden låter som en bra approach. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted August 8, 2013 Share Posted August 8, 2013 Prova med en halv tesked och öka sakta dosen kokosolja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hildegaard Posted August 8, 2013 Share Posted August 8, 2013 Dum fråga nr 2: Det där med en "trygg kropp"... Kan någon förklara det för mej? Finns flera kostrådgivare som säger att vissa människor som bantat sej till övervikt har en så otrygg kropp att den vägrar gå ner i vikt. Lösningen är då att man får kroppen att känna sej trygg igen genom att äta rätt. När man sen har ätit rätt och kroppen blivit trygg går man ner i vikt. Jag försökte hastigt googla, men tröttnade då jag inte genast kom på någon son hänvisade till något vetenskapligt... Så jag frågar nu om någon här kan förklara vilka mekanismer i kroppen som gör att blir kroppen otrygg? Och vad är det sen som är en otrygg kropp. Kan man mäta det med ett blodprov eller nåt? Eller finns det alls otrygga kroppar? Jag funderar på om metabolt syndrom kan likställas med otrygg kropp? Annars så har jag tänkt att en otrygg kropp i den bemärkelse som du menar innebär att kroppskemin inte fungerar som den ska, så därför kan två personer som är lika överviktiga, och har samma kön etc, påverkas olika av LCHF. Den personen som bantat och svält kroppen hit och dit, kan ha svårt att gå ned i vikt för kroppen vill inte släppa ifrån sig fett för den tror att den inte kommer att få mer. Medans personen som inte bantat släpper ifrån sig fett direkt på LCHF för kroppen är trygg och vet att den kommer att få mer. Eller nåt? Kanske någon kan förklara bättre och korrektare?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 8, 2013 Author Share Posted August 8, 2013 kokosfett kan göra att det blir lite fart på magen så prova att testa en gång utan det annars tycker jag uteslutningsmetoden låter som en bra approach. Haha "lite" NASA kan anställa mig som raketbränsle. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HälsaSomLivsstil Posted August 8, 2013 Share Posted August 8, 2013 Haha "lite" NASA kan anställa mig som raketbränsle. Hahaha, jag vet vad du menar. Glömmer aldrig första gången jag hade kokosolja i teet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 8, 2013 Share Posted August 8, 2013 Haha "lite" NASA kan anställa mig som raketbränsle. Trappa upp kanske Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 10, 2013 Author Share Posted August 10, 2013 Börjar misstänka att det inte riktigt var kokosfettets fel utan äggen. Jag har nu druckit det tre gånger utan ägg och samtidigt varit försiktig med kokosfettet. Det kan ha varit en blandning av båda då jag fortfarande känner lite.. urk över det hela. Det startar ju magen, men jag hamnar inte i jordens atmosfär. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 10, 2013 Share Posted August 10, 2013 Börjar misstänka att det inte riktigt var kokosfettets fel utan äggen. Jag har nu druckit det tre gånger utan ägg och samtidigt varit försiktig med kokosfettet. Det kan ha varit en blandning av båda då jag fortfarande känner lite.. urk över det hela. Det startar ju magen, men jag hamnar inte i jordens atmosfär. Tre ägg lät lite mycket, har bara provat med ett ägg. Jag gillar kokosolja just för att det sätter fart på magen på en mjukt sätt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 10, 2013 Author Share Posted August 10, 2013 Tre ägg lät lite mycket, har bara provat med ett ägg. Jag gillar kokosolja just för att det sätter fart på magen på en mjukt sätt. Ja. Men det hela började när jag bytte kokosfett från markatta till holistics. Innan dess var magen ko-lugn. Nu har jag återvänt till markatta. Utan ägg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 10, 2013 Share Posted August 10, 2013 Ja. Men det hela började när jag bytte kokosfett från markatta till holistics. Innan dess var magen ko-lugn. Nu har jag återvänt till markatta. Utan ägg. Aha, jag använder också markatta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 10, 2013 Author Share Posted August 10, 2013 Aha, jag använder också markatta. Är det det bästa kokosfettet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 10, 2013 Share Posted August 10, 2013 Är det det bästa kokosfettet? Vet inte, jag gillar det och det finns i de flesta affärerna nu så det är lätt att få tag i. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 10, 2013 Author Share Posted August 10, 2013 Funderar på om det är något i vattnet jag inte tål. Har nämligen flyttat till en ny stad och där jag bodde förut hade vi eget vatten, egen brunn osv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tr0llet Posted August 11, 2013 Share Posted August 11, 2013 Det är bara ett sätt att sätta namn på något komplext! Altså om du är normalstor och äter 1000 kcal om dagen för att hålla vikten, och ökar du till 1200 så går man upp då kan man nog sätta epetitet otrygg kropp, sönderbantad eller något annat på den företelsen.. möjligen discalkyli, för man kan inte leva på så lite! Iallafall inte någon längre tid för det gör att man äter upp sin egen kropp inifrån och inte bara fettdepåerna. Fenomenet är inte helt ovanligt, och antagligen brukar det leda till olika perioder där man vräker i sig och så går man upp allt igen.. samt kanske lite till! Om nu så är fallet får man inse vilket problem man har att brottas med och börjar man äta näringsrik mat i rimliga proportioner så lär kroppen läka sig och då kan man till en början gå upp i vikt.. ofta muskelvikt.. och de sitter oftast snyggare än fett! Felet många gör är att stirra sig blinda på siffror på vågen.. och så mins man vad man vägde när man var 20.. och dit vill man igen så då är det bara att börja banta.. fast man kanske hade mer muskler då.. som man nu har bantat bort! Ja, det är det där komplexa jag skulle vilja förstå. Kanske ingen idé att jag skulle få det förklarat för mej, kan hända att jag inte förstår ändå... Men om man har ätit samvetsgrant var tredje timme, lowfat med mycket fibrer, i många år och vikten håller sej inom det normala. Dock med några trivselkilon man vill bli av med. Hur är det då möjligt att inte gå ner i vikt med lchf? Alltså man släpper inte ifrån sej minsta lilla gram fastän man är så strikt som man bara kan bli. Man har ätit ok mängder i kcal. Visserligen av skitmat och riktigt lowfat, men tillräckligt för att inte svälta . Men ni vet, höna och pasta, tonfisk och ris, rågbröd med en skiva 17% ost, gröt med mjölk eller sockerfri bärsoppa, kvarg eller grynost med ananas till mellanmål två gånger om dagen,... Däremellan någon banan och proteindrink när man tränar. Jag har själv jojobantat under perioder i mitt liv. Har heller aldrig varit direkt överviktig. Jag har levt på gränsen till övervikt i många år och i perioder har jag varit nedbantad och slank. Jag har bara ätit samvetsgrann GI i perioder för att sen kasta mej över glasspaketen igen... För att sen i princip svälta mej en smula. Jag har t.o.m. räknat Points under en period. Mycket framgångsrikt. Ända tills jag kastade mej över vetelängden och chokladpaketet. När jag i vintras blev strikt lchf rann kilona av mej överraskande fort. Enligt det jag läst borde jojobantade kroppar också vara otrygga? Fast jag har kanske inte jojobantat tillräckligt många gånger eller tillräckligt många kilon för att kroppen skulle ha blivit spattig? Jag förstår att det måste hänt något på hormonell nivå hos den som åt enligt det där första exemplet. Men vad är det som händer och varför? Eller är det så att det finns en självklar förklaring till det här som jag missar? Eller så finns det så många möjliga förklaringar att det inte löns att ens försöka förstå... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JAGärFlisan Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Fråga: C-vitamin brustabletter? Höjer de blodsockret? Och hur är det med sockerfritt tuggummi? Har inte vågat tugga tuggummi sen jag började lowcarba för jag är osäker på om det påverkar negativt. I veckan ska jag köra fakir minst 4 dagar och då skulle det vara najs att kunna tugga ett eller två tuggummin om dagen, skulle det vara ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 hur länge håller sig hemmagjorda fröknäcke? ska man förvara dom i rumstemperatur? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 hur länge håller sig hemmagjorda fröknäcke? ska man förvara dom i rumstemperatur? Jag förvarar mina i frysen behöver inte tinas innan du äter dem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Ja, det är det där komplexa jag skulle vilja förstå. Kanske ingen idé att jag skulle få det förklarat för mej, kan hända att jag inte förstår ändå... Men om man har ätit samvetsgrant var tredje timme, lowfat med mycket fibrer, i många år och vikten håller sej inom det normala. Dock med några trivselkilon man vill bli av med. Hur är det då möjligt att inte gå ner i vikt med lchf? Alltså man släpper inte ifrån sej minsta lilla gram fastän man är så strikt som man bara kan bli. Man har ätit ok mängder i kcal. Visserligen av skitmat och riktigt lowfat, men tillräckligt för att inte svälta . Men ni vet, höna och pasta, tonfisk och ris, rågbröd med en skiva 17% ost, gröt med mjölk eller sockerfri bärsoppa, kvarg eller grynost med ananas till mellanmål två gånger om dagen,... Däremellan någon banan och proteindrink när man tränar. Jag har själv jojobantat under perioder i mitt liv. Har heller aldrig varit direkt överviktig. Jag har levt på gränsen till övervikt i många år och i perioder har jag varit nedbantad och slank. Jag har bara ätit samvetsgrann GI i perioder för att sen kasta mej över glasspaketen igen... För att sen i princip svälta mej en smula. Jag har t.o.m. räknat Points under en period. Mycket framgångsrikt. Ända tills jag kastade mej över vetelängden och chokladpaketet. När jag i vintras blev strikt lchf rann kilona av mej överraskande fort. Enligt det jag läst borde jojobantade kroppar också vara otrygga? Fast jag har kanske inte jojobantat tillräckligt många gånger eller tillräckligt många kilon för att kroppen skulle ha blivit spattig? Jag förstår att det måste hänt något på hormonell nivå hos den som åt enligt det där första exemplet. Men vad är det som händer och varför? Eller är det så att det finns en självklar förklaring till det här som jag missar? Eller så finns det så många möjliga förklaringar att det inte löns att ens försöka förstå... Det är väl därför man satt det epitet.. för det är individuellt! Någon kan ju ha bantat bort sina muskler, någon fått en ätstörning, en tredje har dragit på sig en metabol störning! Och då kommer man till motsatsen.. dvs förmågan att äta en rimlig mängd mat utan att direkt rasa upp i vikt.. och kanske tillomed vid tillfälle när man råkar äta för mycket blir såå proppmätt att man hoppar över nästa förestående måltid, alternativt lär sig att så mycket skall jag inte äta nästa gång! Är ju trots allt ett samspel mellan kropp och psyke, utan det så lär inget fungera.. inte ens LCHF.. trots att det för de flesta ger bättre signaler om hunger/mättnad! Såå.. det kan handla om psyke, det kan handla om metabola problem, det kan handla om kroppskomposition.. och sen som lök på laxen.. vi har de gener och de tillkortakommanden som dessa gett oss! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Dum fråga 5. I mitt fettkaffe har jag haft tre ägg, 50 gram smör. Och 2-4 teskedar kokosfett. Nu den senaste tiden har jag mått väldigt VÄLDIGT illa av detta, och springer till toa flera gånger i timmen. Och jag vet inte vad boven ligger. Är det kokosfettet eller äggen. Hela dagen blir förstörd. Har någon några direktiv innan jag börjar experimentera? Varför denna förfärliga blandning? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 12, 2013 Author Share Posted August 12, 2013 Varför denna förfärliga blandning? Det var jättegott. Smakade bara kaffe, och dom vispade äggen gjorde det krämigt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 18, 2013 Author Share Posted August 18, 2013 Orkar inte laga mat. Vad skulle hända om jag fick all mitt proteinintag ifrån t.ex vassle. Gå upp i vikt? Alltså då dagsransonen för protein och inte överintag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Varför skulle du gå upp i vikt av vassle? Är det mjölkprotein? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Vad jag förstår så är Vassle fullvärdigt protein.. så det hänger nog mer på vad i övrigt du får i dig alternativt inte orkar laga till! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 Varför skulle du gå upp i vikt av vassle? Är det mjölkprotein? Yes! Det är det. Vad jag förstår så är Vassle fullvärdigt protein.. så det hänger nog mer på vad i övrigt du får i dig alternativt inte orkar laga till! Ja, vassle är fullvärdigt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Jag måste erkänna att jag inte riktigt fattar det här med proteinpulver, det är väl bara att ha i ett ägg i sin proteinshake? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Vad är ett "fullvärdigt" protein? Finns det halvvärdiga proteiner? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 Orkar inte laga mat. Sen tar inte kroppen upp all protein ifrån ett rått ägg. Dock vet jag inte hur det egentligen är med det, men hur jag än googlar kommer jag till den slutpunkten. Så för att få protein ifrån 4 råa ägg, behövs egentligen 8 råa ägg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 Vad är ett "fullvärdigt" protein? Finns det halvvärdiga proteiner? Ja, proteiner från sådant som inte rört sig osv. Typ nötter eller baljväxter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Jaha....och varför är de ovärdiga? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Fullvärdigt protein innehåller de essentiella aminosyrorna och i rätt proportioner.. därav är de fullvärdiga för oss och vårat behov! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Tack...jag har ju sett den där termen "fullvärdigt" många gånger förut men har aldrig orkat ta reda på vad det betyder. ... Tack Tjoran också för din tråd. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Är rykpunkt för oljor detsamma som oxidationstemperatur? http://www.fettdieten.se/content/oljor-stekfetter-t%C3%A5rgas-och-v%C3%A4rme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Tjoran, det här skrev Martina om vassle igår: "Som ni ser har jag eliminerat proteinpulver helt vilket är skönt för jag tycker inte att mjölkprotein (vassle, och kasein) är bra. Det är sjukt gott, och det är kul att göra pudding på kaseinet men det triggar mitt sötsug för mycket och jag sväller upp som en ballong av för mycket vassle. Dessutom innehåller alla goda proteinpulver aspartam, som jag misstänker stoppar min fettförbränning helt. Jag vet inte hur det går till, men upprepade testar med aspartamrika livsmedel har bevisat att det ÄR så (för mig)" http://www.highfatfitness.net/preparat-dess-anvandning-for-maximal-styrka-volym/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HälsaSomLivsstil Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Är rykpunkt för oljor detsamma som oxidationstemperatur? http://www.fettdieten.se/content/oljor-stekfetter-t%C3%A5rgas-och-v%C3%A4rme När oljan börjar ryka börjar den också oxidera och bilda fria radikaler. Så svaret på din fråga är ja. Dock är där mer än värme som kan få oljor att oxidera t.ex uv-ljus vilket är en anledning till varför olja bör förvaras mörkt och köpas i mörka flaskor. Här är ett bra inlägg om oljor och oxidation etc. http://www.cavemandoctor.com/2012/05/27/checking-your-oil-the-definitive-guide-to-cooking-with-fat/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 När oljan börjar ryka börjar den också oxidera och bilda fria radikaler. Så svaret på din fråga är ja. Dock är där mer än värme som kan få oljor att oxidera t.ex uv-ljus vilket är en anledning till varför olja bör förvaras mörkt och köpas i mörka flaskor. Här är ett bra inlägg om oljor och oxidation etc. http://www.cavemandoctor.com/2012/05/27/checking-your-oil-the-definitive-guide-to-cooking-with-fat/ Tack! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeniably Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 Hur är det med frukt-te? Har några askar med Twinings frukt-te, olika smaker. Jättegott, men innehåller det fruktsocker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LottaJ Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 Hur är det med frukt-te? Har några askar med Twinings frukt-te, olika smaker. Jättegott, men innehåller det fruktsocker? Bra fråga, det undrar jag med, speciellt de från Friggs, Karibisk och blåbär tex, de skryter med 16% frukt: http://www.friggs.se/sv/Produkter/Te/Classic/Gron-Rooibos-Karibisk/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.