Jump to content

Det här med kokosfett.....


Gladan

Recommended Posts

Jag har läst att det ska vara så nyttigt osv och verkligen försökt vänja mig vid det. Vid årets fjälltur hade jag tänkt att använda det som färdkost. Typ 40 g till lunch tillsammans med nötter och torkat kött...dvs direkt ur burk, inte upplöst i någon varm vätska.

 

Men alltså. fy 17, hur får ni ner det??

 

konsistens och utseende som vaselin. Först har det en inte oäven smak/arom av kokos, men sen får jag känslan av bränd smörjolja på en båt. Som det luktar när man kör ombord på en färja ungefär....så fruktansvärt äckligt!

 

Detta var kung markattas ekologiska. Jag hade också köpt en burk på Coop, också det nåt ekologiskt, men ett annat märke - det var än värre! 

 

Sen försökte jag att ha det i te (grön te med kokossmak) - också det helt gräslig. 

 

Hur kommer det sig att så många verkar tycka det är gott? 

Som tur var så hade jag även skirat smör med, och det har jag betydlig lättare för att äta med sked...

 

så det jag undrar - är det märket som gör smaken, finns det "bättre" och sämre? Eller har jag konstiga smakminnen/associationer?

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mnjaaa, gott skulle jag inte sträcka mig till att det är. Har också svårt att få ner mer än en tesked.

Cocosa är smaklöst, kanske är det bättre.

Sedan som färdkost på fjälltur hade jag valt majonnäs på tub och smör funkar fin-fint att ha med! Bara att ta på en bit salami eller annat gott.

Link to comment
Share on other sites

Jag har läst att det ska vara så nyttigt osv och verkligen försökt vänja mig vid det. Vid årets fjälltur hade jag tänkt att använda det som färdkost. Typ 40 g till lunch tillsammans med nötter och torkat kött...dvs direkt ur burk, inte upplöst i någon varm vätska.

 

Men alltså. fy 17, hur får ni ner det??

 

konsistens och utseende som vaselin. Först har det en inte oäven smak/arom av kokos, men sen får jag känslan av bränd smörjolja på en båt. Som det luktar när man kör ombord på en färja ungefär....så fruktansvärt äckligt!

 

Detta var kung markattas ekologiska. Jag hade också köpt en burk på Coop, också det nåt ekologiskt, men ett annat märke - det var än värre! 

 

Sen försökte jag att ha det i te (grön te med kokossmak) - också det helt gräslig. 

 

Hur kommer det sig att så många verkar tycka det är gott? 

Som tur var så hade jag även skirat smör med, och det har jag betydlig lättare för att äta med sked...

 

så det jag undrar - är det märket som gör smaken, finns det "bättre" och sämre? Eller har jag konstiga smakminnen/associationer?

Har det precis som du med kokosoljan. Jag har Kung Markatta som "alla" säger är godast, men det hjälper ju inte riktigt. 

 

Har kommit på ett sätt. Jag dricker gärna äggmjölk till frukost (50 gr smör, två ägg, 3dl kokt hett vatten och önskad krydda av t ex vanilj, kardemumma eller kanel, allt mixas till en riktigt god dryck). Kom på häromdagen på att jag kan ta 25 gr smör och 25 gram kokosolja, då dominerar fortfarande smör och kryddsmaken.

Link to comment
Share on other sites

Jag har länge haft en burk Cocosa (med kokossmak) stående i skafferiet. Har haft väldigt svårt att få ner det utan kväljningar. För någon vecka sedan köpte jag på rekommendation en burk från Kung Markatta. Denna upplever jag som mildare i smaken och den ger mig inte lika kraftfulla kväljningar, så den går faktiskt ner.

Link to comment
Share on other sites

Mnjaaa, gott skulle jag inte sträcka mig till att det är. Har också svårt att få ner mer än en tesked.

Cocosa är smaklöst, kanske är det bättre.

Sedan som färdkost på fjälltur hade jag valt majonnäs på tub och smör funkar fin-fint att ha med! Bara att ta på en bit salami eller annat gott.

jo, jag hade ju smör med också, men inte tillräcklig för att även kunna ha på lunchen. Majonäs på tub var en god ide! Det ska jag prova nästa gång!

Link to comment
Share on other sites

jo, jag hade ju smör med också, men inte tillräcklig för att även kunna ha på lunchen. Majonäs på tub var en god ide! Det ska jag prova nästa gång!

Och tubost, testade fjällbrynst ädelost på paddelturen. Den var mumsig (24% fett). Inget jag äter normalt sett, på vandring och paddling får man välja det bästa som går!

Link to comment
Share on other sites

Jag köper den deodoriserade ekologiska, dvs smaklösa.

Den shottar jag, fort som attan och tar en klunk av nåt annat efteråt. För gott är det inte.

Testade Kung Markattas nån gång, men den gick bara inte att få ner. Men uppblandat med annat gick det bra.

Undrar om man kan göra pemmican på kokosfett?? Det borde gå om det inte blir för varmt så kokosfettet smälter.

Det tycker jag är prima fördkost. Näringrikt, lätt att bära, gott ( beroende på vad man blandar i) och lchf ;)

Link to comment
Share on other sites

Jag har oerhört svårt att få i mig kokosfett. Allt talar emot; konsistens, smak, lukt... Har provat både med och utan smak. Rakt av på sked är stört omöjligt för mig. Numera använder jag bara den smaklösa och det till stekning, inget annat. Dricker "fetkaffe" någon gång ibland, men jag är noga med mitt kaffe och tycker att kaffeupplevelsen blir helt förstörd av fettet. Bra tips på skonsamma sätt att få i sig fettet mottages tacksamt!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har oerhört svårt att få i mig kokosfett...

Bra tips på skonsamma sätt att få i sig fettet mottages tacksamt!

Ischoklad, enklare att använda små bullformar i stället för små knäckformar, det blir inte lika kladdigt på köksbänken.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har försökt att äta kokosolja men det går helt enkelt inte. Att ta matskedsvis med detta som bromsmedicin mot Alzheimers om jag drabbas någon gång av detta kommer att vara omöjligt. Kan de inte få in eländet i kapslar..

Link to comment
Share on other sites

Eller te.. och inte vågar sig på varm choklad för sockermonstrets skull?

Konsistensen är läskig O:-)

Varför inte mixa det med kakao utan socker, eventuellt lite vaniljpulver och smör, en äkta chokobullet, triggar inga "choco cravings" hos mig , men kanske hos andra...man får pröva sig fram. Inkludera gärna smör så blir det krämigare, andra smak förslag kanel. kardemumma.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej!

Kanske inte klockrent, men ett tips i alla fall... IKEA har en mjölkskummare för 9:- som fungerar utmärkt att finfördela smör eller kokosfett med, vare sig man vill ha det i kaffe eller te! Borde också vara lätt nog för att ha med sig på "tur".

Tror jag...

Grgn

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för påminnelsen om "fetchoklad"! Blir nog morgondrycken till hösten. Drack det av och till i vintras: kakao, smör, kokosfett och (pricken över i) chiliflakes. Hett vatten. Mixa med stavmixer, Magic Bullet eller (i nödfall) Ikeas lattevisp. Eftersom jag måste ha en god kaffe på morgonen så blir det en dubbel espresso vid sidan om :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Gör kokostoppar! Dom har ganska mycket kokosolja i sig... jag är helt torsk på min kaffedrink. Idag gjorde jag en thé drink på 1 ägg, 1-2 msk kokosolja, varmt thé samt kanel och kardemumma. Ica har ett gott ekologiskt grönt pås thé med smak av svartvinbär och apelsin, rekommenderas. Bäst är förstås att ha kaffe i men man får hitta på annan smaksättning på kvällen (choklad är en annan).

Link to comment
Share on other sites

Testat te, som Gladan ovan. Usch, usch inget för en te älskare...

Jag är en teälskare som älskar att sätta kokosolja i teet, dock enbart de som smakar kokos. De utan smak är hemska! De har nu blivit omvandlade till salva.

Link to comment
Share on other sites

Jag gör allt för att få saker och ting fungera för mig själv. Jag tvingade mig lära dricka te som en kofeinist jag varit p.g.a att jag tycke kokosfett i kaffe smakade illa. Det tog sin tid att hitta rätt tesort som fungerade. Alltså, numera kan jag dricka vilket som, men blandar deodoriserat kokosfett endast i te'et. Jag märker ingen smak längre eller ens reflekterar på fettet, utan dricker upp koppen som mina mellanmål när behov uppstår.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Har man en mamma som lät oss testa äta sniglar i vitlökssmör när vi var små, så lovar jag att inget smakar äckligt efter det ;)
Markattas kokosolja är rätt okej. Om man har svårt med konsistensen, så kan man sätta ner den i en skål med varmt vatten ett tag. Då blir det snabbt flytande och ändrar smakegenskaper i den processen också av någon anledning - tycker jag.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Intressant diskussion.

 

Personligen föredrar jag kokosfet över smör. :P Och det finns inget bättre än en kopp kaffee med bourbon vanilj och ett stort tesked kokosfet, känns lite som en krämig efterrätt. Sedan har jag aldrig ätit det så som det är. Men det kan jag inte göra med något fet. Fattar inte heller hur man kan få ner enbart majonäs. :o  Någonstans läste jag att en tjej giller 1/3-1/2 burk av majonäs vid lite grönsaker. Inget för min del.

Link to comment
Share on other sites

Man kan väl äta kokosflingor istället. 86,6E% fett, 4,5E% kolhydrater, 8,8E% protein. Sen får man i sig fibrer och lite mineraler också. Gott i turkisk yoghurt tillsammans med nötter och frön.

 

http://matkalkyl.se/se-kokosflingortorkade.php

http://matkalkyl.se/se-kokosfett.php (undra om värdet på vitamin E är fel här)

 

eller så kör man med riktiga kokosnötter som jag just skrev i nån annan tråd ;)

Link to comment
Share on other sites

Har kommit på ett sätt. Jag dricker gärna äggmjölk till frukost (50 gr smör, två ägg, 3dl kokt hett vatten och önskad krydda av t ex vanilj, kardemumma eller kanel, allt mixas till en riktigt god dryck). Kom på häromdagen på att jag kan ta 25 gr smör och 25 gram kokosolja, då dominerar fortfarande smör och kryddsmaken.

 

hur gör du med äggen, vispas gulan o eggvitan ihop? låter lite rocky's work out shot... e det verkligen gått?

Link to comment
Share on other sites

hur gör du med äggen, vispas gulan o eggvitan ihop? låter lite rocky's work out shot... e det verkligen gått?

 

Prova och gör en kaffe latte genom att mixa 1 ägg och 1-2 msk kokosfett samt lite kryddor (vanilj, kanel, kardemumma). Häll sedan 2 dl kaffe i medan du fortfarande mixar (mixerstav). Blir supergott!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kokosolja tillhör det som även för mig är svårt att få i sig. Har försökt med MBC, men fixar inte smaken, trots smaklös variant. Nu har jag börjat steka i den och göra majonnäs på hälften raps och kokos, liite svårare att lyckas med dock. Den som blivit duktig på kokosmajonnäs kan väl dela med sig av tips o tricks.

Förr gjorde jag "fetyogurt": mixade noga 5dl rysk yogurt med 300g rinnande kokosolja (värm burken lite) och 200g tinade hallon och en nypa vaniljpulver. Det blev väldigt gott och en perfekt frukost att bara sleva upp en liten skål av, men inget för min nuvarande stränga fakirdiet.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

hur gör du med äggen, vispas gulan o eggvitan ihop? låter lite rocky's work out shot... e det verkligen gått?

Hej Karla, jag har haft semester och såg din fråga först nu. Lägger ägg, valda kryddor, smöret och kokosoljan i min mixer skål. Hällar på 2 dl kokande vatten och mixar. När det är mixat och det går fort, smör o olja smälter dirket, häller jag på ytterligare 1 dl vatten. Mixar lätt och vips det är klart. 

 

Och ja, det är gott  :D

Link to comment
Share on other sites

Jag är en teälskare som älskar att sätta kokosolja i teet, dock enbart de som smakar kokos. De utan smak är hemska! De har nu blivit omvandlade till salva.

Vilka har du utan smak och är de även utan doft? Har även svårt att fördra doften  :P men skulle gärna vilja testa kokosolja på huden. Tål dock inte att jag går runt och luktar kokos  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Hej alla

 

Är jag helt fel ute eller?

Jag tar ca 2dl mjölk, 1dl grädde, 1-2 tsk kakao, 4 stora msk vispat grädde med lite vaniljpulver i, och det driker jag varje morgon super gott.

Gillar inte te och kaffe.

Är det bätre om jag tar vatten i stället för mjölk o grädde?

Tror jag ska prova i morgon med lite Kokosfett.

Link to comment
Share on other sites

Hej alla

 

Är jag helt fel ute eller?

Jag tar ca 2dl mjölk, 1dl grädde, 1-2 tsk kakao, 4 stora msk vispat grädde med lite vaniljpulver i, och det driker jag varje morgon super gott.

Gillar inte te och kaffe.

Är det bätre om jag tar vatten i stället för mjölk o grädde?

Tror jag ska prova i morgon med lite Kokosfett.

Vad som är bra eller dåligt ...beror på vad man vill uppnå...om det är viktnedgång som är ditt mål ...så skulle jag nog fundera på att dricka något annat än du gör nu, tyvärr.

Link to comment
Share on other sites

Jag har också svårt för kokosfett men vill gärna äta det. Äggmjölk i olika varianter funkar, tar efter träning som proteindryck.

Man kan även blanda kokosfettet med crème fraîche eller Philadelphia ost och krydda med vitlök, salt osv. De blir en god tilltuggsgegga till grönsaker eller annat.

Det händer att jag har det i te, med eller utan kokos smak. Markattans kokos klarar jag inte alls. Det är lustigt att det kan skilja så på vad man gillar när det är nästan samma produkt. Just nu äter jag cocosas men jag har inte provat några andra.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har också svårt för kokosfett men vill gärna äta det. Äggmjölk i olika varianter funkar, tar efter träning som proteindryck.

Man kan även blanda kokosfettet med crème fraîche eller Philadelphia ost och krydda med vitlök, salt osv. De blir en god tilltuggsgegga till grönsaker eller annat.

Det händer att jag har det i te, med eller utan kokos smak. Markattans kokos klarar jag inte alls. Det är lustigt att det kan skilja så på vad man gillar när det är nästan samma produkt. Just nu äter jag cocosas men jag har inte provat några andra.

Recept tack  :)

Link to comment
Share on other sites

Äggmjölk finns tusen recept om man googlar, så det skriver jag inte ner, dessutom gör jag på olika sätt varje gång. Ibland två hela ägg, ibland tre gulor, alltefter behag.

 

Men kokosfetts röran tar jag ca 1msk kokosfett, ungefär lika mycket crème fraîche eller Philadelphia ost. En nypa havssalt. Det är grunden, nu är det klar. Men man kan gott klämma i en klyfta vitlök. En handfull färdigsköljd spenat gör det hela extra gott och nyttigt. När jag plockat ner allt i en djup tallrik så blandar jag med sked. För att det ska se smakligt ut så lägger jag upp det vid sidan om den andra maten. Någon gång har jag lagt spenaten direkt på tallriken och lite skivade tomater. Sedan lagt små klickar av den vita röran på tomatskivorna. Det var nog det mest lyckade i detta koncept.

Link to comment
Share on other sites

Äggmjölk finns tusen recept om man googlar, så det skriver jag inte ner, dessutom gör jag på olika sätt varje gång. Ibland två hela ägg, ibland tre gulor, alltefter behag.

 

Men kokosfetts röran tar jag ca 1msk kokosfett, ungefär lika mycket crème fraîche eller Philadelphia ost. En nypa havssalt. Det är grunden, nu är det klar. Men man kan gott klämma i en klyfta vitlök. En handfull färdigsköljd spenat gör det hela extra gott och nyttigt. När jag plockat ner allt i en djup tallrik så blandar jag med sked. För att det ska se smakligt ut så lägger jag upp det vid sidan om den andra maten. Någon gång har jag lagt spenaten direkt på tallriken och lite skivade tomater. Sedan lagt små klickar av den vita röran på tomatskivorna. Det var nog det mest lyckade i detta koncept.

Tack, och det var receptet till kokosfettsröran jag var ute efter, jag brukar göra äggmjölk, jag var lite otydlig.  :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...