Gladan

Det här med kokosfett.....

Recommended Posts

Modesty, jag tror jag ska pussa dej! Köpte 2 burkar kokosolja till morsan igår, med smak och utan. Den utan smak smorde jag in hennes skinn med. Så fina ben som hon hade idag har jag inte sett på två år, och då har vi provat allt som jag bara har kunnat komma på! Och det bara efter en smörjning! Hoppas bara att den funkar lika snabbt invärtes. Gjorde reklam för fettkaffe :-)

 

Gick det snabbt in i huden utan att kladda? Jag brukar smörja mina händer ibland innan jag skall sova och det gäller det att det går in snabbt så att det inte kladdar av sig på lakanen. Det enda som fungerat bra hittills är Stokolan men det är ju lite av varje i den så om det skulle fungera med kokosolja så är det klart intressant.

 

Köpte en som innehöll rapsolja men det var ett jäkla kladd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker den går snabbt in i huden, använde den i somras som solkräm. Har den ibland på torra hälar och armbågar.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gick det snabbt in i huden utan att kladda? Jag brukar smörja mina händer ibland innan jag skall sova och det gäller det att det går in snabbt så att det inte kladdar av sig på lakanen. Det enda som fungerat bra hittills är Stokolan men det är ju lite av varje i den så om det skulle fungera med kokosolja så är det klart intressant.

 

Köpte en som innehöll rapsolja men det var ett jäkla kladd.

Jag vet inte hur länge det kladdade. Jag struntar i landstingets lakan. Det var i vilket fall inga fläckar jag kunde se. Men prova efter en lång spa-dusch på helgen och knata runt i morgonrock ett tag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förlåt såg att det gällde händer.. Sätt på bomullsvantar om det stökar

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi har mängder med goda äpplen på vårt träd och kylskåpet är fullt med björnbär. Frysen är också full med bär och frukt.

Kokosflingor på dina bär o frukter ställer säkert inte till med något illa. Jag skulle säga, låt det väl smaka  :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Johanna, ang kokosfett så skrev Bruce Fife att om du har hereditet för alzheimer , danssjuka, als, parkinsson, ms eller annan sådan sjukdom i släkten så skall du äta upp till 5 msk per dag men om du bara vill hålla dig frisk så räcker det med 2 msk. Du kan ju använda det i all din matlagning eller ta det rakt upp o ned i teet som du gör, har jag läst. Jag med! Förresten, hur gör du exackt din benbuljong? Jag har blivit sugen på soppor med rotsaker i o skulle vilja testa på att bara koka på ben en gång. Alltså vad har du för ben, hur länge o vad har du i sedan mot slutet? Kul om du svarar. Jag har ju testat länge ägg o fisk o tycker inte att jag har blivit så mycket bättre på något särskilt sätt så nu blir det kött igen! Ni vet höst, det är grytornas o soppornas tid (långkok)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Johanna, ang kokosfett så skrev Bruce Fife att om du har hereditet för alzheimer , danssjuka, als, parkinsson, ms eller annan sådan sjukdom i släkten så skall du äta upp till 5 msk per dag men om du bara vill hålla dig frisk så räcker det med 2 msk. Du kan ju använda det i all din matlagning eller ta det rakt upp o ned i teet som du gör, har jag läst. Jag med! Förresten, hur gör du exackt din benbuljong? Jag har blivit sugen på soppor med rotsaker i o skulle vilja testa på att bara koka på ben en gång. Alltså vad har du för ben, hur länge o vad har du i sedan mot slutet? Kul om du svarar. Jag har ju testat länge ägg o fisk o tycker inte att jag har blivit så mycket bättre på något särskilt sätt så nu blir det kött igen! Ni vet höst, det är grytornas o soppornas tid (långkok)

 

Jag använder märgben som jag beställer från gröna gårdar. Jag kokar 3 st i 3.5 liter vatten plus lite äppelcidersvinäger i ca 2 dygn i en crock-pot. Jag tror att en vanlig kastrull på låg värme går bra och jag tror kanske att det räcker att låte det koka i ett dygn. Buljongen ska bli lite gele-aktig, då är den klar.

 

Sedan silar jag bort benen och lägger i grönsaker+kryddor och kokar i 30-45 minuter. Jag brukar ha i grönsaker jag har hemma; vitkål/rödkål, lök, rödbetor, selleri, morötter, grönkål. Kryddorna är viktiga för att få det hela drickbart. Jag brukar ha i två chilipeppar, lagerblad, persilja och rosmarin. Andra kryddor varierar från gång till gång; vitlök, enbär, gröna kryddor, citrongräs. Jag har också i lite alger men det är mest för näringen.

 

När detta kokat färdigt silar jag buljongen och förvarar i kylskåp.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag använder märgben som jag beställer från gröna gårdar. Jag kokar 3 st i 3.5 liter vatten plus lite äppelcidersvinäger i ca 2 dygn i en crock-pot. Jag tror att en vanlig kastrull på låg värme går bra och jag tror kanske att det räcker att låte det koka i ett dygn. Buljongen ska bli lite gele-aktig, då är den klar.

 

Sedan silar jag bort benen och lägger i grönsaker+kryddor och kokar i 30-45 minuter. Jag brukar ha i grönsaker jag har hemma; vitkål/rödkål, lök, rödbetor, selleri, morötter, grönkål. Kryddorna är viktiga för att få det hela drickbart. Jag brukar ha i två chilipeppar, lagerblad, persilja och rosmarin. Andra kryddor varierar från gång till gång; vitlök, enbär, gröna kryddor, citrongräs. Jag har också i lite alger men det är mest för näringen.

 

När detta kokat färdigt silar jag buljongen och förvarar i kylskåp.

 

Du kanske får ut mer ur själva benet om du kokar så länge men det vet jag inte. Geleig brukar buljongen bli även om jag kokar t ex kyckling i tryckkokaren så att köttet blir mört.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kanske får ut mer ur själva benet om du kokar så länge men det vet jag inte. Geleig brukar buljongen bli även om jag kokar t ex kyckling i tryckkokaren så att köttet blir mört.

 

Ja, jag är inte säker på koktiden, men jag har läst 1-2 dagar för att få glutaminerna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, jag är inte säker på koktiden, men jag har läst 1-2 dagar för att få glutaminerna.

 

Har dom något med geleigheten att göra?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har dom något med geleigheten att göra?

 

Jag tror det. Kanske någon annan vet mer? Jag är inte alls säker på koktiden, jag kokar mina i 2 dygn därför att jag har en crock-pot och för att vara på den säkra sidan. Ska se om jag hittar vad Terry Wahls säger om benbuljong, återkommer om jag hittar något.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läs boken Stoppa Alzheimer nu av Brian Fife. Sen vet du varför kokosolja är nyttig. Själv tar ja kokosoljan i te på morgonen. Under dagen tar jag det rätt ur burken tillsammans med en liten bit mörkchoklad. Eller gör ischoklad med några droppar pepparmintsolja.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läs boken Stoppa Alzheimer nu av Brian Fife. Sen vet du varför kokosolja är nyttig. Själv tar ja kokosoljan i te på morgonen. Under dagen tar jag det rätt ur burken tillsammans med en liten bit mörkchoklad. Eller gör ischoklad med några droppar pepparmintsolja.

 

Jo fast när det gäller nyttigheten hos olika livsmedel och kosttillskott så finns det ju väldigt mycket kring det.

 

AloeVera t ex finns nog mycket dokumentation om hur fantastiskt undergörande det är för hälsan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Finns det några antinutrienter i kokos? Alltså i själva kokosen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Altså.. antinutrienterna i växter är oftast försvar mot att bli uppätna eller angripna av bakterier eller svamp.. eller insekter!

 

Cocos försvarar sig genom ett hårt skal i stället.. som dessutom hjälper växten att spridas.. då det ursprungligen växer vid havsstranden.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag ska prova att öka till 4-5 msk om dagen. Vi får se vad som händer...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Altså.. antinutrienterna i växter är oftast försvar mot att bli uppätna eller angripna av bakterier eller svamp.. eller insekter!

 

Cocos försvarar sig genom ett hårt skal i stället.. som dessutom hjälper växten att spridas.. då det ursprungligen växer vid havsstranden.

 

Vi spekulerade också i om det kunde vara så men vi hade inga fakta i målet så att säga. Har du läst någonstans att kokosnötter inte innehåller några antinutrienter eller har du själv tänkt ut som vi gjorde?

 

Vet du förresten om man odlar kokospalmer och om det är någon skillnad på ekologisk och vanlig odling?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi spekulerade också i om det kunde vara så men vi hade inga fakta i målet så att säga. Har du läst någonstans att kokosnötter inte innehåller några antinutrienter eller har du själv tänkt ut som vi gjorde?

 

Vet du förresten om man odlar kokospalmer och om det är någon skillnad på ekologisk och vanlig odling?

Det verkar vara rätt utbrett med odling: http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut#Cultivation Odlas i 80 länder.

Antinutrienter har jag svårt att tänka mig, men allergi förekommer tydligen rätt mycket i Indien: http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut#Allergies

Det finns salicylsyra i kokosnötter, som man kan reagera på: http://salicylsyra.nu/2012/01/salicylsyra-i-frukt-gronsaker-notter-och-orter/

Kokosnöten är förresten inte någon nöt utan en stenfrukt  :)

(...precis som att jordnöten är en legym)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar vara rätt utbrett med odling: http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut#Cultivation Odlas i 80 länder.

Antinutrienter har jag svårt att tänka mig, men allergi förekommer tydligen rätt mycket i Indien: http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut#Allergies

Det finns salicylsyra i kokosnötter, som man kan reagera på: http://salicylsyra.nu/2012/01/salicylsyra-i-frukt-gronsaker-notter-och-orter/

Kokosnöten är förresten inte någon nöt utan en stenfrukt  :)

(...precis som att jordnöten är en legym)

 

Tack för all den informationen. Det där med salicylsyra var ju intressant men när jag läste sidan så står det ju att det är betydligt mer i frukt och grönsaker än i kokosnötter så om det är det indierna är allergiska mot så finns det ju inte så mycket som dom kan äta.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för all den informationen. Det där med salicylsyra var ju intressant men när jag läste sidan så står det ju att det är betydligt mer i frukt och grönsaker än i kokosnötter så om det är det indierna är allergiska mot så finns det ju inte så mycket som dom kan äta.

Slutsatsen blir, tycker jag, att kokos är helt oproblematiskt och kan avnjutas med gott samvete  :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Slutsatsen blir, tycker jag, att kokos är helt oproblematiskt och kan avnjutas med gott samvete  :)

 

Kanske det men det är väldigt energirikt och jag tror ju inte riktigt på att man kan öka energiintaget hur mycket som helst utan konsekvenser. Jag som bara väger 55 kg har ju inte lika stora marginaler heller som en stor person. Fast det beror ju på hur mycket jag rör mig också.

 

Frågan är om kokosfett är mer lättförbränt än mjölkfett?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanske det men det är väldigt energirikt och jag tror ju inte riktigt på att man kan öka energiintaget hur mycket som helst utan konsekvenser. Jag som bara väger 55 kg har ju inte lika stora marginaler heller som en stor person. Fast det beror ju på hur mycket jag rör mig också.

 

Frågan är om kokosfett är mer lättförbränt än mjölkfett?

Japp det är det.. triggar inte ASP, så det lagras knappast alls utan går till levern där stor del görs om till ketonkroppar.. vare sig du vill eller ej!

Man behöver dessutom inte vara så rädd för att överäta kokosfett.. iomed att det snabbt leder till mättnad.. och har du överätit kokosfett en gång så lovar jag att du inte gör om det!

 

Använd det i första hand som stekfett.. gärna till fisk eller annat som du vill ha en frasigare stekyta på.. testa även färskt fläsk stekt i kokosolja med smak.. det e gott!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.