Rickard Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Världens första konstgjorda burgare: "Det är forskaren Mark Post vid universitetet i Maastricht i Nederländerna som lyckats få fram den konstgjorda hamburgaren. Under flera år arbetade han och lyckades till slut genom att sammanfoga 20 000 proteinremsor, odlade från stamceller från nötkreatur." http://www.svt.se/nyheter/varlden/varldens-forsta-konstgjorda-burgare-sa-smakar-den Kan dom odla fram ekologiskt kött på konstgjord väg också? Gräsbetande stamceller... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paleotalibanen Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Det är en häftig teknik. Redan idag har de kommit en bra bit på vägen mot att få en bra köttbit. Ge tekniken 10-20år till och vem vet kanske vi kan 3D-skriva ut en måltid med Michelinstjärneklass som smakar, ser ut som och ger biologiskt respons likt en riktigt vildlax fast utan tungmetallerna. Isåfall kommer många kunna njuta av både nyttigare, godare och framförallt mer varierad mat. Räcker att en kock på El Celler uppdaterar sitt recept så direkt efter kan miljoner människor äta samma måltid. Säg att kocken bakom receptet får 1kr av alla som skriver ut hans måltid och vips så har vi en marknad där de bästa kockarna kan nå ut till mycket fler människor än tidigare. https://www.youtube.com/watch?v=x6WzyUgbT5A Folk har en väldigt känslig reaktion till mat, det märks i LCHF debatten. Och det lär märkas i även den här debatten. Som tur är det ingen som tvingar dem att äta lyxmaten som 3D-skrivarna skriver ut. Men antagligen kommre folk vänja sig vid tanken och inse att sålänge maten är lika nyttig, smakar lika bra och har lika liten miljöpåverkan spelar det kanske mindre roll vart den kom ifrån. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 6, 2013 Share Posted August 6, 2013 Vilka perspektiv som öppnar sig! Som vanligt tycker jag man ska tänka att tekniken kan användas på sunt sätt lika väl som osunt. Man kunde ju ta den där odlade köttfärsen och blanda i rikligt med kokosfett och göra köttbullar. Gräddsås till. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted August 20, 2013 Author Share Posted August 20, 2013 Att 3D-printa kött är väl inte så realistiskt, tänkte jag...Men utvecklingen har tydligen kommit längre än jag trodde. Den första bio-printern är redan ett faktum: http://www.richarddawkins.net/news_articles/2013/8/19/how-it-works-a-3-d-printer-for-liver-tissue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paleotalibanen Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Att 3D-printa kött är väl inte så realistiskt, tänkte jag...Men utvecklingen har tydligen kommit längre än jag trodde. Den första bio-printern är redan ett faktum: http://www.richarddawkins.net/news_articles/2013/8/19/how-it-works-a-3-d-printer-for-liver-tissue Vi har 3d-printat organ och satt in i människor i flera år, han i filmen här fick sin 3d-printade njure för 12år sedan: http://www.youtube.com/watch?v=9RMx31GnNXY 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.