Jump to content

Onyttigare med "vanlig" pizza om man kör LCHF än vid "vanlig kost"?


Jo_Nord

Recommended Posts

Hej

 

Jag gör mitt andra försök med LCHF. Den här gången tänkte jag tillåta mig att "synda" mera än tidigare för att på så sätt kunna hålla i det hela längre.

 

Min fråga är om man äter pizza, godis, öl, etc.. är det värre att göra det när man äter LCHF än när man äter "vanlig kost"? Detta pågrund av att jag ofta blir bortbjuden till vänner på middagar och liknande. Det känns tråkigt att ta med en egen låda :P

 

Tacksam för svar.

 

Ha de fint

Link to comment
Share on other sites

Hej

 

Jag gör mitt andra försök med LCHF. Den här gången tänkte jag tillåta mig att "synda" mera än tidigare för att på så sätt kunna hålla i det hela längre.

 

Min fråga är om man äter pizza, godis, öl, etc.. är det värre att göra det när man äter LCHF än när man äter "vanlig kost"? Detta pågrund av att jag ofta blir bortbjuden till vänner på middagar och liknande. Det känns tråkigt att ta med en egen låda :P

 

Tacksam för svar.

 

Ha de fint

 

Det beror på vad man tål tror jag. Vissa upptäcker tex att dom reagerar starkt på spannmål/socker och då kan det vara svårt att göra avsteg men om det inte gäller dig så tror jag inte det är farligt. Det måste ju vara den kost man äter på det stora hela under längre tid som är avgörande för hälsan. 

 

Annars kan man försöka ersätta vanlig avstegsmat med bättre alternativ utan att det ser konstigt ut, vin i stället för öl, äta mest fyllningen på pizzan osv.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag brukar "unna" mig en kolhydratrik dag/månad. Det brukar då bli bröd eller pizza. Av bröd blir jag märkbart svullen om magen (vilket jag inte kan minnas att jag blev innan jag började med LCHF) men däremot inte av pizza. Dessutom brukar det räcka med en kolhydratrik måltid (i stället för en hel dag), sedan brukar jag ha fått nog och återgår till den kost jag mår bäst av.

Link to comment
Share on other sites

Som jag förstår av ditt inlägg så tycker du att det är jobbigt med LCHF och har gjort försök att äta kosten förut. Kanske det är bättre att du hittar en mellanväg, jag tror det är bättre totalt sett att äta en jämn kost än att hatta hit och dit, var inte strikt om det inte passar dig. Jag tänker även på den mentala biten, då en del som gör avsteg kanske känner sig dåliga eller känner ånger. 

 

Lycka till  :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Så länge man hittar tillbaka snabbt tror jag inte att en enstaka blodsockersvängning gör så mycket. Var medveten om att det kan följa andra cravings efteråt så att du kan bemöta de på rätt sätt.

 

Annars tror jag en bra strategi är att äta lite av det onda. Stoppa inte i dig lika mycket som alla andra av pizzan. Ta mer pizzasallad istället eller ät något bättre innan.

 

Har man ätit LCHF ett tag kommer man inte heller längre tycker att pizza är särskilt gott. Jag bli numera besviken på de flesta av de gamla goda smakerna...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för alla svar, anledningen till min fråga var för att jag umgås med mycket vänner och 9 fall av 10 erbjuds inte LCHF kost som ett alternativ. Det handlar om att synda ett par gånger i månaden precis som jag har gjort när jag ätit ”normalt”

Link to comment
Share on other sites

När jag bjuder hem någon på mat frågar jag alltid om det är något personen inte äter. Och när jag blir bjuden på mat talar jag om att jag inte äter kolhydrater. Enkelt! Det svåra är att lyckas bli bjuden på mat  :D

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack för alla svar, anledningen till min fråga var för att jag umgås med mycket vänner och 9 fall av 10 erbjuds inte LCHF kost som ett alternativ. Det handlar om att synda ett par gånger i månaden precis som jag har gjort när jag ätit ”normalt”

 

Prova!

Link to comment
Share on other sites

Tycker det är rätt enkelt att vara social även med LCHF som livsstil. Jag brukar säga att jag inte äter mjölmat och socker, däremot mycket grönsaker. Chipsen hoppar jag över utan problem och om det serveras annat tveksamt, som potatisgratäng, tar jag yttepyttelite som jag knappt rör. Stort berg sallad till det. Har faktiskt aldrig upplevt mitt kostval som ett problem, varken hos kompisar, på resande fot eller på krogen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Efter ett år med fakir kan jag konstera att...

 

- jag har inget sug kvar på onyttig mat. Det har ersatts med sug efter nyttig mat

- gissar på att fakiren hjälpt mig att slippa alla återfall. Jag har inte haft ett enda.

- fakir kräver extra hård planering och kunskaper om mängder och energifördelning. Men väldigt litet viljekraft när man kommit in i ordentligt ketosdrift.

- för att köra fakir, behöver man vara något självisk och anpassa också omgivningen till sig

- konsekvensen för mig personligen är att jag kan äta vad jag vill och när jag vill av alla mina nya älkslingrätter.

- nästan varje dag som går testsr jag fram nya smaker och ny mat... mat som jag inte ätit innan

- jag trivs med den tillvaron, men förstår också att det passar långt ifrån alla. Man måste nämligen våga säga nej på skarpen ibland.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...