Athenasmatte Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Hej! Sedan jag började äta mejerifritt (för magens skull) så har jag börjat äta väldigt mycket av min hemmagjorda majonnäs (ersätter creme fraiche, kesella m.m.). Men hur mycket majonnäs kan man äta utan att få i sig för mycket omega 6? Jag har hört att kallpressad rapsolja ska ha lägre halt omega 6 än vanlig rapsolja, någon som vet något om detta? Ha en fortsatt bra kväll! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Rapsolja har en bra fördelningen mellan omega 6 och omega 3, två till ett vilket får anses paleolitiskt. Så svaret på frågan om hur mycket rapsolja man kan äta blir ungefär samma som dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis formulerade det om räntan som hade höjts till 500 % vid krisen i början på 1990-talet: "The sky is the limit" Jag har aldrig sett att kallpressade rapsolja skulle innehålla mindre andel omega 6 än varmpressad. Vid kallpressning får man bara ut c a 60 % av oljan man får ut med varmpressning och lösningsmedel men att fördelningen skulle skilja sig åt har jag inte sett och jag antar att om så varit fallet så hade producenterna av kallpressat gjort reklam för det. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athenasmatte Posted August 12, 2013 Author Share Posted August 12, 2013 Rapsolja har en bra fördelningen mellan omega 6 och omega 3, två till ett vilket får anses paleolitiskt. Så svaret på frågan om hur mycket rapsolja man kan äta blir ungefär samma som dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis formulerade det om räntan som hade höjts till 500 % vid krisen i början på 1900-talet: "The sky is the limit" Jag har aldrig sett att kallpressade rapsolja skulle innehålla mindre andel omega 6 än varmpressad. Vid kallpressning får man bara ut c a 60 % av oljan man får ut med varmpressning och lösningsmedel men att fördelningen skulle skilja sig åt har jag inte sett och jag antar att om så varit fallet så hade producenterna av kallpressat gjort reklam för det. Jaha, men då så! Inga problem då ju =). Det var mer det att någon varnade mig för att äta för mycket majonnäs eftersom "de är mycket omega 6 i rapsolja". Men är det 2:1 så är det ju inga problem! Då äter jag min majonnäs med gott samvete =). Tack för informationen! Mycket bra! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Det som jag undrar är bara om rapsoljan vi köper här är pressad GMO-raps? Någon som vet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Det som jag undrar är bara om rapsoljan vi köper här är pressad GMO-raps? Någon som vet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Rapsolja har en bra fördelningen mellan omega 6 och omega 3, två till ett vilket får anses paleolitiskt. Så svaret på frågan om hur mycket rapsolja man kan äta blir ungefär samma som dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis formulerade det om räntan som hade höjts till 500 % vid krisen i början på 1900-talet: "The sky is the limit" Jag har aldrig sett att kallpressade rapsolja skulle innehålla mindre andel omega 6 än varmpressad. Vid kallpressning får man bara ut c a 60 % av oljan man får ut med varmpressning och lösningsmedel men att fördelningen skulle skilja sig åt har jag inte sett och jag antar att om så varit fallet så hade producenterna av kallpressat gjort reklam för det. Du är inte orolig för oxidering, då rapsolja innehåller så mycket fleromättat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Det finns skäl att köpa kallpressad rapsolja men det har ingenting med fördelningen av omega3/6 att göra. I den kallpressade finns mer antioxidanter som hindrar den från att härskna/oxideras (förvara den mörkt och gärna svalt). Stammis - lite av en myt att rapsolja innehåller mycket fleromättat - den domineras av enkolomättat fett, precis som olivoljan. Allting är relativt men rapsolja innehåller ca 30 % fleromättat och olivolja ca 10 %. Det är en gradskillnad men inte jämförbart med de andra vegetabiliska oljorna som majs-, solros- och soja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Stammis - lite av en myt att rapsolja innehåller mycket fleromättat - den domineras av enkolomättat fett, precis som olivoljan. Allting är relativt men rapsolja innehåller ca 30 % fleromättat och olivolja ca 10 %. Det är en gradskillnad men inte jämförbart med de andra vegetabiliska oljorna som majs-, solros- och soja. Ja det har du rätt i. Rapsoljan är mycket bättre än de tre du nämnde. P.S. Jag heter Kjell men är "stammis" på forumet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Det som jag undrar är bara om rapsoljan vi köper här är pressad GMO-raps? Någon som vet? All ätbar rapsolja är väl GMO? Den andra är ju giftig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 Det är ju själva den att kallpressad raps/olivolja smakar pyton i majonäs liksom kokosolja Ni som gillar så'n majonäs är ju bara att gratulera..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slacktivisten Posted August 12, 2013 Share Posted August 12, 2013 All ätbar rapsolja är väl GMO? Den andra är ju giftig! Det finns ett par genmodifierade sorter men originalet med låg gifthalt förädlades fram i Kanada utan genmodifiering. Vad som odlas i Sverige har jag ingen aning om. http://en.wikipedia.org/wiki/Canola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athenasmatte Posted August 13, 2013 Author Share Posted August 13, 2013 Det är ju själva den att kallpressad raps/olivolja smakar pyton i majonäs liksom kokosolja Ni som gillar så'n majonäs är ju bara att gratulera.... Förra gången jag gjorde majonnäs så testade jag att göra den men kallpressad rapsolja istället för vanligt, och den blev mycket godare!!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athenasmatte Posted August 30, 2013 Author Share Posted August 30, 2013 Det är ju själva den att kallpressad raps/olivolja smakar pyton i majonäs liksom kokosolja Ni som gillar så'n majonäs är ju bara att gratulera..... OK, nu testade jag att göra majonnäs på kallpressad rapsolja igen, fast det var ett annat märke än förra gången. Och kan säga att det var INTE gott!! Konstigt att märket ska spela så stor roll? Ska nog hålla mig till "vanlig" rapsolja i fortsättningen, för detta smakade inget vidare =/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amj Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 Jag häller i lite fiskolja med citronsmak i min hemmagjorda majjo så får jag upp omega-3 halten. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MidjAnn Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Mitt tips är 2/3 kallpressad olivolja och 1/3 hampaolja. Hampaoljan innehåller bra med omega 3, men har en smak och lukt lite av nymålat, så det är inte alla som gillar det. I proportionen 2:1 förtas beskan i olivoljan och majonnäsen blir snyggt grön, ungefär som avocado. Och god! De exakta siffrorna för omega 3 vs 6 i denna blandning får gärna nån annan räkna ut, jag är inte så mycket för siffror. Möjligen kan Athenasmatte äta mer av majonnäsen då :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitz Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Treeteller - Hampaolja låter intressant men vart hittar du det? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MidjAnn Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Välsorterade hälsokostaffärer har. Du kan också beställa från Råvarubutiken på Österlen, det brukar jag. Jag köpte i början för att ha som hudolja, men i likhet med kokosolja funkar den lika bra till alla kroppsdelar. Hampaolja innehåller den perfekta proportionen av essentiella fettsyror. Om du inte hittar i butiken så beställ här: www.ravarubutiken.se/oljor-smor/hampaolja-kallpressad-260-ml.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.