Jump to content

Blodtrycket ökar med LCHF. Vad bör jag göra?


Bagpiper

Recommended Posts

Jag har två gånger försökt med LCHF. Båda gångerna har mitt blodtryck ökat ordentligt, så jag har inte vågat fortsätta. Det tar ca 1-2 veckor för trycket att gå upp. Jag har ätit blodtrycksmedicin som vanligt (Coaprovel) under tiden.

 

Jag har en övervikt på ca 12 kg och dålig kondis. Är 60 år.

 

Finns det någon med kunskap om detta, eller om ni har egen erfarenhet, så skulle jag vara mycket tacksam för råd.

Link to comment
Share on other sites

Har varken kunskap eller egna erfarenheter, men kan tänka mig att de som KAN ha bra råd gärna vill veta hur högt ditt blodtryck blir, och vad det normalt sett är. Hoppas du kommer till rätta med det här! Jag har faktiskt en vän som gärna vill äta LCHF men heller inte vågar på grund av sitt blodtryck. :(

Link to comment
Share on other sites

Jag har två gånger försökt med LCHF. Båda gångerna har mitt blodtryck ökat ordentligt, så jag har inte vågat fortsätta. Det tar ca 1-2 veckor för trycket att gå upp. Jag har ätit blodtrycksmedicin som vanligt (Coaprovel) under tiden.

 

Jag har en övervikt på ca 12 kg och dålig kondis. Är 60 år.

 

Finns det någon med kunskap om detta, eller om ni har egen erfarenhet, så skulle jag vara mycket tacksam för råd.

 

 Det kan bero på vilka fetter man äter. Undvik ALLT med Omega-6 fetter som: majsolja, solrosolja,  sojaolja, sesamfrö och sesamfröolja,  rapsolja och naturligtvis alla margariner.     Olivolja har däremot  i studier visat sänkt  blodtryck  över 6 och 12 månader. (Extra Virgin!)
En eller 2 kaplslar omega-3 fiskolja om dan tunnar ofta blodet direkt,  men ta inte mer och kolla sedan om du kan minska blodtryckmedicinen!
En medelhavsdiet  som består av fisk eller kött med  sallad/grönsaker  och olivolja + omega-3 är alltså ett alternativ som kan passa för att få ned blodtrycket både kortsiktigt  och långsiktigt.  Vad bestod LCHF maten som ökade ditt blodtrycket av?  (Notera att  pasta INTE ingår i medelhavsdieten!)
Spansk  ettårsstudie:http://www.nutritionj.com/content/7/1/30  "ketogenic medelhavsdiet"  - stor viktminskning och blodtrycksreduktion.
Olivolja jmf. med solrosolja: http://www.oliveoilsource.com/page/blood-pressure   
En varning betr. olivolja är att den kan vara utblandad just med de billiga oljor som nämnts ovan, just de man vill undvika!
Här kunde verkligen SLV göra en stor insats för oss konsumenter eftersom det är svårt att kontrollera.  (Ideer ?)
(Mättade fetter: bör komplementeras med fet fisk eller omega-3 fiskolja och olivolja, som jag ser det!  Studier ?? )
 
Link to comment
Share on other sites

 Det kan bero på vilka fetter man äter. Undvik ALLT med Omega-6 fetter som: majsolja, solrosolja,  sojaolja, sesamfrö och sesamfröolja,  rapsolja och naturligtvis alla margariner.     Olivolja har däremot  i studier visat sänkt  blodtryck  över 6 och 12 månader. (Extra Virgin!)
En eller 2 kaplslar omega-3 fiskolja om dan tunnar ofta blodet direkt,  men ta inte mer och kolla sedan om du kan minska blodtryckmedicinen!
En medelhavsdiet  som består av fisk eller kött med  sallad/grönsaker  och olivolja + omega-3 är alltså ett alternativ som kan passa för att få ned blodtrycket både kortsiktigt  och långsiktigt.  Vad bestod LCHF maten som ökade ditt blodtrycket av?  (Notera att  pasta INTE ingår i medelhavsdieten!)
Spansk  ettårsstudie:http://www.nutritionj.com/content/7/1/30  "ketogenic medelhavsdiet"  - stor viktminskning och blodtrycksreduktion.
Olivolja jmf. med solrosolja: http://www.oliveoilsource.com/page/blood-pressure   
En varning betr. olivolja är att den kan vara utblandad just med de billiga oljor som nämnts ovan, just de man vill undvika!
Här kunde verkligen SLV göra en stor insats för oss konsumenter eftersom det är svårt att kontrollera.  (Ideer ?)
(Mättade fetter: bör komplementeras med fet fisk eller omega-3 fiskolja och olivolja, som jag ser det!  Studier ?? )
 

 

Skulle kunna vara något för Doc att utreda. Vilka olivoljor som verkligen innehåller olivolja och inget annat! :)

Link to comment
Share on other sites

Det skulle vara intressant och veta vad som orsaker högre blodtryck bara för att man äter LCHF ? Kan det vara ett tecken på annat galet som borde åtgärdas ? Kanske läge för hälsokontroll utan och berätta något om LCHF ?

Link to comment
Share on other sites

Det skulle vara intressant och veta vad som orsaker högre blodtryck bara för att man äter LCHF ? Kan det vara ett tecken på annat galet som borde åtgärdas ? Kanske läge för hälsokontroll utan och berätta något om LCHF ?

 

Väldigt många lider av högt blodtryck i världen idag. Det är en av de främsta orsakerna till för tidig död dessutom. Man har ofta inga symptom heller förrän det blir väldigt högt. Högt blodtryck har man när man ligger över 140/90, vilket även har sänkts för inte så länge sedan från varit lite högre i referens. Det kan ligga många olika orsaker bakom högt blodtryck och det ska man alltid utreda. De som fått högre här ovan kanske skulle haft ännu högre utan LCHF bör poängteras.

Sedan är det en fråga om HUR blodtrycket mäts. Och vad det finns för andra omständigheter. Blodtrycker är inte konstant på hela dygnet utan varierar, ibland kraftigt. Saker i livet och främst stress ökar blodtrycket speciellt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det känns som att det är inte riktigt det "vanliga" höga blodtrycket vi pratar om här. Som jag tolkar TS har hans/hennes blodtryck gått upp under LCHF. Jag har faktiskt läst om flera personer som berättat om samma sak. Sedan kan det klart handla om felmätningar ibland också, men det vore ändå intresssant och få höra en analas vad det kan handla om. Vad i LCHF kan påverka och hur ?

 

Jag tillhör själv kategorin som fått sänk blodtryck och kunnat sluta äta mina piller. Iofs bara som test just nu, men ändå.

Link to comment
Share on other sites

Jag har två gånger försökt med LCHF. Båda gångerna har mitt blodtryck ökat ordentligt, så jag har inte vågat fortsätta. Det tar ca 1-2 veckor för trycket att gå upp. Jag har ätit blodtrycksmedicin som vanligt (Coaprovel) under tiden.

 

Jag har en övervikt på ca 12 kg och dålig kondis. Är 60 år.

 

Finns det någon med kunskap om detta, eller om ni har egen erfarenhet, så skulle jag vara mycket tacksam för råd.

Saltintag och högt blodtryck har en tydlig koppling, kanske du omedvetet har ökar ditt saltintag sen du började med LCHF?

Link to comment
Share on other sites

Saltintag och högt blodtryck har en tydlig koppling, kanske du omedvetet har ökar ditt saltintag sen du började med LCHF?

 

Saltintag och högt blodtryck har inte någon tydlig koppling generellt. I de studier som gjorts har salt enbart ökat blodtrycket relativt lite i genomsnitt.

Det man ser under HCLF (High Carbohydrate Low Fat) är som Doc skriver under sektionen om blodtryck:

 

http://www.kostdoktorn.se/ny-blodtryckssida/

 

 

 

Högt insulin och högt blodtryck

Ett stegrat insulinvärde verkar leda till ansamling av vätska och salt i kroppen. Det ökar blodtrycket. Dessutom kan högt insulin i längden förtjocka vävnaden runt blodkärl (så kallad glatt muskulatur) vilket också kan öka blodtrycket.

Att äta mindre kolhydrater har i studie efter studie visats sänka såväl insulinvärdet som blodtrycket. Kanske beror det på att lågkolhydratkost också tenderar att minska vätskeansamling i kroppen och öka utsöndringen av salt i urinen?

 

Detta stöds ännu mer när man läser orsakerna till varför blodtrycket kan öka med 10% hos vissa på grund av genetiska avvikelser, förmodligen under HCLF:

 

http://illvet.se/fraga-oss/ger-salt-hogre-blodtryck

 

 

 

En salthaltig kost ökar blodtrycket hos en del personer men inte hos andra. Skillnaden är genetiskt betingad, men man känner ännu inte till de exakta orsakerna. Äter saltkänsliga personer en måltid med mycket salt, kan man mäta att deras blodtryck stiger med mer än tio procent, medan det hos saltresistenta personer inte ändrar sig nämnvärt.

Salt är kemiskt sett natriumklorid, som löses upp till klor- och natriumjoner i blod och andra kroppsvätskor. Innehåller blodet mer natrium än de omkringliggande cellerna, strömmar vatten in i blodbanan för att kroppen försöker återskapa natriumbalansen. Därmed ökar blodvolymen, och det leder till högt blodtryck. Kroppen använder emellertid en stor del av sin energi till att reglera koncentrationerna av natrium och andra joner genom att pumpa dem in i och ut ur cellerna och genom att utsöndra dem i urinen.

Fungerar dessa regleringsmekanismer som avsett, kommer de att väga upp saltets effekt på blodtrycket. Fungerar de inte lika bra, blir personen saltkänslig, och i så fall är det viktigt att spara på saltet för att undvika högt blodtryck.

 

Det finns också indikationer som tyder på att vi äter för lite salt vilket ger upphov till högt blodtryck och skador på kärlen och systemet. Saltbrist är ett allvarligt tillstånd som kräver tid att återställa, medan det är mycket svårt att överdosera på salt då kroppen och njurar har förmåga att föra ut salt ur kroppen effektivt. Har man däremot problem med dessa mekanismer, vilket kan vara genetiskt betingat likväl, då är det inte konstigt om ett blodtryck ränner iväg 10%. Frågan är om det är något som kollas närmare på vid indikation på högt blodtryck. Det tror inte jag. Det borde vara rimligt att detta är något som varierar hos olika personer.

 

Doc har också skrivit under sin sida om Blodtryck:

 

 

 

Att äta mindre salt kan sänka blodtrycket en aning. I studier är dock långtidseffekten minimal, endast en (1) mmHg lägre blodtrycki snitt.

Det saknas idag bevis för att mindre salt i maten påverkar risken för sjukdom eller död. Det visar en ny stor genomgång av all forskning på området (se även DN:s och SvD:s kommentarer). Det är allså tveksamt om du blir friskare av att äta mindre salt. Ingen vet.

Mycket av saltet vi får i oss kommer från snabbmat, färdigmat, bröd och läsk – saker man bör undvika vid lågkolhydratkost. Därmed sänks saltintaget automatiskt. Vidare ger lågkolhydratkost hormonella effekter som leder till att kroppen lättare kissar ut ett eventuellt överskott på salt – detta förklarar delvis dess blodtryckssänkande effekt.

Sammanfattningsvis är hetsen mot salt överdriven. Åtminstone om man äter lågkolhydratkost bör man kunna unna sig måttligt med salt i maten med gott samvete.

 

 

Drar blodtrycket iväg 5-10% upp av intag av salt, då lär man uppsöka läkare och utreda varför. Bara för att gissa lite tror jag det är för att man har mycket vätska uppbundet i kroppen och då inte under LCHF eller påtaglig vätskebrist. Vet flera, även män, som haft svullna ben och armar på grund av mycket vatten i kroppen. Efter LCHF en tid har detta försvunnit och underlättat livet och lidande för dem. Min egen fru har blivit av med sina svullna fötter efter att ha haft problem med det i flera år, samt speciellt efter två barn.

 

 

Edit: Sedan finns det salt och salt. Detta från 1177 är en ytterligare indikation på att för mycket vatten i kroppen är en orsak till högt blodtryck. Och HCLF ger ofta just för mycket vätska uppbundet i kroppen på grund av att vätska binds, och samtidigt säger man till folk att de ska dricka mycket vätska om dygnet därtill, eller starkt ryktas runt om det - vilket råkar bestå av sockerdrycker när folk då ska stilla sin "törst" (efter mer socker i många fall).

 

http://www.1177.se/Vastmanland/Fraga-1177se/Fragor/Varfor-far-jag-salttabletter-fast-jag-har-hogt-blodtryck/

 

 

 

 

Fråga

Sedan länge medicinerar jag mot högt blodtryck, men har samtidigt saltvärden nära det undre gränsvärdet trots att jag äter salttabletter. Hur går det ihop, man ska ju undvika salt när man har högt blodtryck?

 

Svar

Jo, det går nog ihop trots allt. När man talar om att undvika salt när man har högt blodtryck, då menar man att det inte är bra att äta allt för mycket koksalt, vilket är natriumklorid (NaCl).

Det man mäter och talar om i fråga om blodtrycksbehandling är kaliumvärdet i blodet, vilket är ett annat sorts salt. Natrium och kalium är så kallade grundämnen och kallas allmänt för salter.

En vanlig behandling vid högt blodtryck är vätskedrivande medicin och en biverkan som man kan få av dessa är att kalium utsöndras i för hög utsträckning så att det kan uppstå brist på det i kroppen. Kalium är ett mycket viktigt ämne som behövs i alla processer i kroppen och därför mäter man ofta halten av det. Det är också därför som du får tillskott av kalium i tablettform.

Vid för mycket natrium i blodet binds alltför mycket vätska i kroppen och det kan bidra till högre blodtryck.

Bengt-Olof Johansson, Läkare, specialist i allmänmedicin

 

 

 

 

;)

Link to comment
Share on other sites

Jag hör också till dem vars blodtryck stigit sedan jag började med LCHF och då jag tidgare hade fina blodvärden och ett blodtryck på 120/70 är jag mycket förvånad.

Det jag vunnit på LCHF är -4kg och framför allt har jag blivit av med en molande värk i mina höftleder. Så jag vill fortsätta!

 

Jag har en teori om varför blodtrycket nu är på gränsen till att vara högt.

Sedan jag började med LCHF har jag varit törstig hela tiden och följaktligen druckit mycket vatten med den påföljd att vattnet också kommer ut ;) vilket väl kan anses resultera i kaliumbrist?

Jag började också lida av sendrag som kanske också beror på obalans i salterna?

 

Sendragen blev jag av med genom att dagligen dricka vichy-vatten och då jag kollade blodtrycket på nytt var det nere vid 140/90. Men ännu är det en bit kvar till mitt ´gamla` blodtryck så idag ersätter jag en del av havs-saltet med mineralsalt och väntar och ser om min teori är riktig.

 

Men, vad tror ni här, är jag på fel väg?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...