Jump to content

Ketos/ketoner? Behöver jag lära mej?


Maja

Recommended Posts

Japp, som titeln lyder, behöver jag lära mej om detta? Isåfall hur ska jag använda informationen?

Vill gärna veta vad orden betyder också.

Du kan läsa om ketos på Wikipedia. Det är väldigt mycket fackspråk här, men det viktiga för gemene kvinna är nog följande:
Ketos är ett metaboliskt tillstånd som uppstår när levern i stor omfattning frisätter ketonkroppar i blodet. Triglycerider (fett) bryts ned till fettsyror och dessa omvandlas i sin tur till ketonkroppar av levern. Ketos inträder vid fasta och kan leda till att man får en andedräkt med en lukt av aceton.

 

Fettvävnad består av specialiserade celler som lagrar energi i form av triglycerider och släpper dessa med hydrolys i en process kallad lipolys, vilken ger tre fettsyror och en glycerolmolekyl per triglycerid.[1] Dessa ketonkroppar är en biprodukt av den metaboliska process där fettet konverteras till energi.

[...]

Under fasta eller omständigheter med låga glukosnivåer i blodet kommer levern att fyllas av fria fettsyror som mobiliserats från fettvävnaderna.

I korthet, när vi inte har tillräcklig mängd glukos i kroppen (bildat av kolhydrater samt i viss mån proteiner) använder kroppen istället det lagrade fettet som energikälla.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack Sandra!

Behöver jag som icke-diabetiker skaffa såna här stickor och mäta i urin? På vilket sätt ska jag isf använda mej av resultatet?

 

Ett spontant svar, ifrån en amatör, nej, inte om du känner att kosten fungerar, du uppnår önskat resultat.

 

Som jag känner, så är det kanske läge att testa, om det inte fungerar, som man vill ha ett kvitto, på de förändringar man gör fungerar, om man vill veta vad som fungerar för en, kanske om man har ett intresse och tycker det är kul att fördjupa sig i det.

 

Däremot är det nog lite matnyttigt att veta vad ketos är, och sambandet med LCHF och ketos.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack Sandra!

 

Behöver jag som icke-diabetiker skaffa såna här stickor och mäta i urin? På vilket sätt ska jag isf använda mej av resultatet?

Nej, det behöver du inte. Det är mest (i alla fall i mitt fall) intresserade nördar som håller på med sånt. Dessutom, över tid om du håller dig till en ketogen LCHF-kost kommer inte stickorna visa ketos när du kissar på dem fast du är i ketos. Det beror på att kroppen blir så effektiv på att använda dem som bränsle att de går åt istället för att man kissar ut dem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Här får du ett svar från en annan som mätt fram och tillbaka. Håller du koll på ditt intag och släpper inte proteinerna iväg eller fettet lågt, behöver du inte lägga dina pengar på några stickor... för varken urin eller blodmätningar. Efter ett tag ligger en nogrann och trogen LCHF.are i ketos oavsett om han/hon vill eller inte. För att veta, att du ligger rätt, kan du lätt kontrollera det på olika gratistjänster på nätet.

 

När jag mätte blodketoner, insåg jag att det var inte ketonerna som styrde om jag gick ner eller inte, utan vad jag stoppade i mig. Oavsett om ketonerna var låga eller höga, gick jag ner i vikt och har fortsatt med det utan dyra ketonmätningar. Jag personligen köper hellre ölkorv, än ketonstickor för pengarna  ;)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites


Tack för alla bra svar! Genom FAQ har jag nu börjat lära mej sökfunktionen och hittade även en bra tråd i ämnet:

http://forum.kostdoktorn.se/topic/23-ketos/?hl=ketos

Moderator får gärna "sy ihop" inläggen i denna tråd med ovanstående vid behov.

Ps jag kommer inte att bry mej om att mäta själv men följer intresserat vad andra skriver..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Det enda du behöver lära dig är att om du skulle hamna akut på sjukhus är det lämpligt att tala om för läkaren att du står på en ketogen diet!

 

Så de inte tror något annat när de ser att du har förhöjd halt ketonkroppar i blodet!

 

Kolisätare brukar ligga mellan 0-0,6 i blodet, äter man en ketogen diet så kan man hamna mellan 1-3 utan vidare.. över tre brukar vara svält.

Link to comment
Share on other sites

Zepp skrev:

" Det enda du behöver lära dig är att om du skulle hamna akut på sjukhus är det lämpligt att tala om för läkaren att du står på en ketogen diet!

 

Så de inte tror något annat när de ser att du har förhöjd halt ketonkroppar i blodet!

 

Kolisätare brukar ligga mellan 0-0,6 i blodet, äter man en ketogen diet så kan man hamna mellan 1-3 utan vidare.. över tre brukar vara svält."

Jättebra att veta, tack!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...