Jump to content

hur snabbt lägger man på?


lacrits68

Recommended Posts

hej!

 

Fick en fundering i skallen:

 

Vid "övergödning" så lägger man på sig, i form av fettlager, hur snabbt fungerar detta processen och hur fungerar den?

 

Alla vet hur sakta det går att bli av med, men hur snabbt lägger man på sig? Tänkte lite runt fenomenet 5-2 fasta 2 dagar, frossa 5. Ja ni förstår säkert hur och vad jag menar?

 

//Janne

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Varje gång du äter så "lägger du på"!

 

Du vet det ryms bara några gram energi i blodet.. grejen är snarare hur snabbt och effektivt du tar ut!

 

En 70 kilos person har cirka 7 gram glukos i blodet, ännu mindre fett och väldigt få gram aminosyror!

 

Och vi tar upp cirka 1 gram glukos per kilo och timme, ungefär hälften vad gäller fett.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

...utvecklar....hur snabbt omvandlar kroppen glukos till fett? glukos innehåller 3,75kcal/g och 1kg fett är 7000kcal? => 1900g glukos för att bilda 1kg fett utan uttag?

 

nu leker jag bara med tanken och siffrorna...!

 

Hur funkar det då med tex just "fastan 5-2"? Lite skeptisk mot det hela! :)

Link to comment
Share on other sites

Denovo Lipogenes är rätt rudimentär hos människor.. så det blir inte många gram fett om dagen på det viset.

 

Glukos påverkar främst att insulin utsöndras som stimulerar inlagring av tillgängligt fett, stänger ner fettoxidation och lipolys.

 

Och så krävs det glycerol för att bilda triglycerider, det tillverkar fettcellerna själv av tillgängligt glukos som de tar ur blodet.

 

"The authors calculated that between 3 and 8 g fat/d was produced through de novo lipogenesis compared with 360–390 g carbohydrate ingested/d and 60–75 g body fat stored/d. Thus, the addition of excess carbohydrate energy to a mixed diet so that total energy intake exceeded total energy expenditure (TEE) increased body fat stores, but not by conversion of the carbohydrate to fat. Instead, the oxidation of dietary fat was suppressed and fat storage thereby increased."

 

http://ajcn.nutrition.org/content/74/6/707.long

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...